Annons

Annons

Annons

Debatt
Konkurrenskraften är avgörande

Det är tydligt att svensk ekonomi går in i bistrare tider. Då är det särskilt viktigt att måna om de små och medelstora företagen eftersom det är de som skapar fyra av fem nya jobb.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Därför är det bra att Tidöavtalet och regeringsförklaringen innehåller formuleringar om konkurrenskraftiga bolagsskatter och kapitalskatter. Likaså är det välkommet att regeringen konstaterar att ”Företagen - inte minst de många små företagen - behöver lättnader från byråkrati och administration”.

Tidövatalet har få konkreta förslag.

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Det finns dock få konkreta förslag i Tidöavtal och regeringsförklaring så låt mig peka på två viktiga områden; entreprenörsskatten och momsreglerna.

Entreprenörsskatten (3:12-reglerna) är central för ägarledda företag. Sedan den började reformeras 2005 har villkoren förbättrats för investeringar, anställningar och entreprenörskap. Sedan 2005 har hela 730 000 nya jobb skapats i de företag som omfattas av reglerna. I princip alla nya jobb skapas i företag som omfattas av entreprenörsskatten.

Annons

Annons

På senare år har det dock kommit förslag om försämringar och den förra regeringen tillsatte en utredning. Då det handlar om ägarvillkor leder varje sådan utredning till en berättigad oro hos landets företagare. Därför är det mycket välkommet att regeringen häromveckan gett utredningen nya direktiv som utesluter förslag om skattehöjningar. Jag ser fram mot att utredningen nu fokuserar på möjligheter att förenkla och förbättra reglerna och att dessa omsätts i skarpa förslag till förbättringar av reglerna.

Momsen är ett område som krånglar och försvårar för företagen varje dag i varenda faktura. I mätningar av företagens regelkrångel hamnar alltid momsen överst. Ett exempel är hyresmomsen som försvårar för icke-momspliktiga hyresgäster såsom föreningar och verksamheter inom vård, skola och omsorg. Moms på uthyrda lokaler är frivillig för den som hyr ut. I praktiken innebär detta dock två problem för uthyrning till momsfria hyresgäster. Om lokaler är momsfria så kan hyresvärdar inte kan dra av momsen och det gör det kostsammare att bygga och renovera. Detta gör att de flesta fastighetsägare eftersträvar momsade verksamhetslokaler och därför har icke-momspliktiga hyresgäster svårt att hitta lokal samtidigt som det finns lediga lokaler. Det finns flera andra områden där momsen försvårar.

Annons

Vill regeringen snabbt sänka företagens administrativa kostnader så finns många möjliga momsreformer. Jag hoppas regeringen kommer med förslag om förenklingar på momsområdet.

Bättre villkor för små och medelstora företag är alltid välkommet. I bistrare tider kan vi företagare göra stor skillnad om regeringen river krångelmurar och förbättrar villkor för entreprenörskap.

Jörgen Rasmusson

Lödde Plåt

Malmö

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan