Annons

Annons

Annons

Skåne län

Norska investerare vill bygga galoppbanan – ska stå klar 2026

På onsdagen togs beslutet att ge klartecken för norska investerare att köpa den omdebatterade galoppmarken i Bara. Nu tas nästa steg för att förverkliga anläggningen som även ska möjliggöra för fler typer av event på området.

Text

Det norska finansbolaget SPG Corporate Finance är intresserade av att bygga en galoppbana i Bara, som i nästa steg hyrs av Svensk galopp.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Annons

– Jag ser väldigt positivt på att det här tar fart. Framför allt jobbar vi nu med en motpart som kan det här med fastighetsaffärer, det gör allt lättare, säger Erik Stoy (M) kommunstyrelsens ordförande i Svedala kommun.

Sedan en tid tillbaka har företrädare för kommunen haft en dialog med Svensk galopp men också det norska finansbolaget SPG Corporate Finance som bygger och äger fastighets- och eventanläggningar. Redan i höstas bildade bolaget Bara projekt Malmö AB i syfte att just förvärva mark och bygga galoppanläggningen i Bara, en affär som legat på is sedan våren 2021.

Erik Stoy (M), kommunstyrelsens ordförande, ser positivt på att planerna på en galoppbana i Bara nu får ny fart igen.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

Annons

Det var då som Svensk Galopp valde att inte gå vidare med att investera i anläggningen med en då beräknad prislapp på runt 350 miljoner kronor. Galoppbolagets dåliga ekonomi tillsammans med oklarheter kring notan för en eventuell sanering av förorenade jordmassor på området ansågs vara en för riskabel affär.

Annons

MP sa nja

Men på onsdagskvällen klubbade Svedalas kommunfullmäktige med stor majoritet beslutet att kommunstyrelsen nu ska arbeta fram ett nytt avtal med SPG Corporate Finance, som vill köpa marken och bygga galoppbanan, som i nästa steg ska hyras av Svensk galopp.

Miljöpartiet var ännu en gång negativ till satsningen som är tänkt som en del i att utveckla Bara söder till ett eventområde. Inledningsvis yrkade Per-Ola Valastig (MP) på en återremiss, men under debatten ändrade han sig.

– Som medborgare i Svedala kommun vill jag att det ska hända någonting med den här marken så vi inte sitter med Svartepetter i hand, sa han bland annat.

Partiet lyfte även det negativa med projektering på värdefull jordbruksmark, liksom att det riskerar störa nattlevande varelser i närliggande skog.

Golf, spa och galopp i Bara

Som Skånskan berättat löpande under flera år slöts avtal för att bygga galoppbanan redan 2018, men när projektet nu legat på is i flera år är det minst sagt bråttom. Redan i december 2026 löper nämligen Svensk Galopps avtal med Jägersro ut och Skånska Fältrittklubben, en av tre verksamheter inom Svensk galopp, står då utan tränings- och tävlingsanläggning.

Håkan Birger, ordförande i Skånska fältrittföreningen, en av tre föreningar inom Svensk galopp.

Bild: Svensk Galopp

Vår strävan är att vi ska börja tävla i Bara under 2027.

Annons

– Det viktigaste är att få igång ordentliga träningsförhållanden, men vår strävan är att vi ska börja tävla i Bara under 2027, säger Håkan Birger, ordförande för Skånska fältrittklubben.

Annons

Han ser positivt på lösningen att Svensk galopp hyr in sig på anläggningen, även om prislappen blir hög, 20 miljoner kronor om året.

– Det är klart bättre att äga själv, men nu skriver vi ett långsiktigt kontrakt på 25 år, uppger Håkan Birger.

Galoppanläggningen i Bara ska hämta inspiration från andra banor som kombinerar hästar med andra evenemang för bättre ekonomi.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Danska Klampenborg en förebild

Svensk galopp genomlyser nu sin verksamhet för att hitta lösningar som kan kombinera galopp med andra event som ska minska förlusterna och på sikt öka intäkterna.

Danska Klampenborg, norr om Köpenhamn, är en förebild. Här arrangeras förutom galopp även bröllop, fester, utställning och andra event i en vacker miljö med kringarrangemang för en bredare och betydligt större publik än i Sverige menar Håkan Birger.

– I Bara har vi redan ett gott samarbetet med PGA som har golfbana och restaurang. Det kommande spa-hotellet är självklart också viktig som dragplåster tillsammans med miljön och naturen där ute med vandrings- och promenadstråk, säger Håkan Birger.

28 miljoner prislappen för marken

Han, precis som Erik Stoy, ser på sikt hur Bara blir ett samlat område för besökare inom olika områden.

– För vår del går det här enligt plan, med skillnaden att vi nu går vidare med en annan köpare av marken, säger Erik Stoy.

Kommunen valde 2021 att köpa tillbaka marken för 28 miljoner kronor i en bytesaffär med Peab.

Älska Svedalas Mats Bentmar lyfte vid fullmäktigemötet kravet på att få in en skrivning om att kommunen verkligen ska få tillbaka miljonerna för markköpet. Han argumenterade även för att kommunen ska friskrivas från att stå för eventuella saneringskostnader av deponin på marken. Detta fick han dock inte gehör för av majoriteten.

Annons

Annons

Galoppanläggningen får lämna Jägersro 2026. Om de då har en anläggning klar i Bara är målbilden enligt Svensk galopps intention.

Bild: Arkivbild

Inga avtal är klara, men fastigheten som sådan har värderats högre nu än tidigare.

Erik Stoy räknar dock med att kommunen får tillbaka köpesumman, och lite till, när alla avtal nu ska förhandlas och skrivas med det norskägda bolaget.

– Inga avtal är klara, men fastigheten som sådan har värderats högre nu än tidigare. Inriktningen är att det ska bli en galoppbana i Bara, men hela området kommer under flera decennier att utvecklas för flera verksamheter, med flera olika detaljplaner.

Erik Stoy menar också att eventuella oklarheter kring bland annat behovet av sanering kommer att klarläggas i takt med att projektet nu fortskrider.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan