Klockan 17 på torsdagen är det dags för invigning av den nya lokalen på Grönegatan.
– Det kommer att bli invasion. Som folk har längtat efter detta, säger Inga-Lill Hedenborg, som har jobbat med butiken i 24 år. Hon var med när den första öppnade 1999 på Kungsgatan.
– Folk har kommit hit varje dag under renoveringsarbetena. De har tittat in genom fönstret och frågat när vi skulle öppna, säger Anders Sjöstedt, kyrkoherde i Lackalänga-Stävie församling.
Det är Svenska kyrkan som driver second handbutiken tillsammans med Equmeniakyrkan. Så har det varit i alla år.

Kyrkoherde Anders Sjöstedt visar en del av barnkläderna, som är en storsäljare, framför allt på hösten när barn behöver nya plagg till vintern.
Bild: Joakim Stierna
Annons
– Vi har alltid samarbetat. Det är dessa två kyrkor som har funnits i byn jättelänge. Det är naturligt att vi tillsammans jobbar för byns bästa och för att göra skillnad, säger Anders Sjöstedt.
Annons
Han märker att fler och fler människor har det knapert och gärna drygar ut kassan genom att köpa billigare i second handbutiken.
– Behovet har ökat. De sista åren har vi märk att ekonomin har blivit sämre för många. I en sådan här lite by finns det många som inte har så stora ramar.
Barnkläder och utrustning efterfrågas mest.
– Jag glömmer aldrig när en pappa kom in och bar ett spädbarn i famnen. ha såg en barnvagn som vi hade inne och köpte den direkt. Det var underbart att se när han bäddade ner den lille, säger Inga-Lill Hedenborg.

Anki Terning, Susanne Hagman, Helene Johansson och Ingela Evander är några av volontärerna som lägger en stor del av sin tid på butiken.
Bild: Joakim Stierna
Sofia Burman, diakon i församlingen, betonar vilken viktig funktion butiken fyller i dessa tider.
– Idén är att människor oavsett ekonomiska förutsättningar ska kunna köpa något här, säger hon.
Det andra benet är att butiken ska vara en social mötesplats, både för det tiotal volontärer som driver den, och för andra i byn.
– Det är en del av diakonin att vi ska skapa en meningsfull sysselsättning för volontärerna. Det blir också en win-win-situation eftersom vi inte hade kunnat driva verksamheten utan dem, säger Sofia Burman.
Devisen, uppger Anders Sjöstedt, är "fika och fynda i Furulund". Det är många som vill komma in en stund, få lite sällskap och bli sedda.
Annons
Annons

Barnvagnar är efterfrågade. Till invigningen finns en inne till försäljning.
Bild: Joakim Stierna
När butiken nu kan återinvigas i de rymliga lokalerna på Grönegatan ser Anders Sjöstedt stora utvecklingsmöjligheter. Personer som behöver arbetsträna ska få möjlighet till detta.
– Nu har vi äntligen en plats som vi kan växa i. Det finns många människor som står långt från arbetsmarknaden. De ska få komma hit. I början kanske det bara handlar om att koka kaffe, men efterhand kan de få fler arbetsuppgifter, säger han.