Annons

Annons

Annons

Svedala

Ökad konkurrens välkomnades av köande kunder till nya butiken

Kön ringlade lång när Svedalaborna fick en efterlängtad ny livsmedelsbutik.

– Nu väntar vi bara på Lidl också, sa Christina Persson, en av de många köande som var på plats en bra stund innan premiäröppnandet.

Text

Överraskade av alla människor blev Pierre och Ann-Charlotte Glantz tillsammans med Lucas som ofta handlar i Malmö, men även lokalt.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

Annons

– Jag blev helt chockad när vi kom hit och såg alla människor, sa Pierre Glantz som passade på att svänga förbi den nya butiken tillsammans med hustru Ann-Charlotte och sonen Lucas när de ändå var lediga den här tisdagsförmiddagen.

Men när de anlände var det närmast omöjligt att hitta en parkeringsplats utanför butiken i Svedala nordöstra hörn. Det har tagit sin tid, men nu var det dags för butikschef David Andersson att öppna Stora Coop för kunderna som i månader nyfiket svängt in på parkeringen i hopp om att butiken skulle öppna.

Det är jätteroligt att vi får en större affär och ett större utbud här i Svedala.

Lisbeth Johansson stod först i kön tätt följd av Jette Camara. Båda är Svedalabor som välkomnar ett ökat utbud av butiker på orten.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

Annons

Annons

Det bekom dock inte Lisbeth Johansson som stod först i kön efter en timme på plats vid entrédörren.

– Det är jätteroligt att vi får en större affär och ett större utbud här i Svedala, menade hon och fick medhåll av Jette Camara, nästa på tur i kön.

– Det behövs mer konkurrens i Svedala, även om jag uppskattar Ica där jag brukar handla.

– Det är bra med konkurrens, det ger billigare varor för alla, sa Gert Åhlander, vilket Rose-Mari Lindholm till vänster höll med om. Den här dagen var det bland annat kaffe, bröd och toalettpapper som lockade till butiken.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

Konkurrens behövs

Gemensamma nämnaren i kön av väntande kunder var just att det önskas en större bredd av butiker i kommunen.

Den här öppningsdagen lockades många av butikens fördelaktiga erbjudanden på många basvaror, inte minst kaffe.

– Det behövs verkligen konkurrens här i Svedala. Ica och Hemköp räcker inte riktigt till och de är lite dyra, så jag tror det kommer gå bra för Coop, sa Jan-Inge Strandell, som blev Svedalabo för ett år sedan.

– Skönt med en butik på rätt sida om 108:an. Och så är det bra med fler butiker att jämföra priserna i dessa tider, sa Martin och Emelie Nordquist som premiärhandlade på sin nya närmaste butik med barnen Signe och Gunnar.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

Och så var det det här med utbudet. Mohammed Haman tillsammans med Kasim Haman, som tillsammans med sina familjer står långt fram i kön, berättar att de brukar handla även i Malmö. Men att de välkomnar en större butik hemma i Svedala.

Finns det någon annan butik ni saknar här i Svedala?

– Ja, ÖoB, och så hoppas jag på att det blir en Lidl här, sa Mohammed Haman.

Annons

– Välkomna! Nu är det äntligen dags, hälsade butikschef David Andersson kunderna, som även fick applåder av personalen vid entrén.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

Annons

Lidls planer fortgår

Som Skånska Dagbladet berättat tidigare pågår processen sedan 2016 för att förverkliga just en Lidlbutik på andra sidan 108:an, granne med Cirkel K.

Detaljplanen är efter några års arbete framarbetade och godkänd av kommunfullmäktige, men markägaren har valt att överklaga beslutet till mark- och miljödomstolen.

Den planerade Lidlbutiken är tänkt att byggas öster om Cirkel K, granne med restaurang Svea vid rondellen där 108:an går över E65. Illustration: Lidl

– Vi får se vad överklagan leder till, men vi tror att detaljplanen kommer att vinna laga kraft när domstolen sagt sitt. Kommunens inställning är densamma som tidigare, med detaljplanerna vill skapa förutsättningar så att marknadskrafterna kan utveckla Norra industriområdet, säger Fredric Palm, strategisk planeringschef i Svedala kommun.

Med detaljplanerna vill skapa förutsättningar så att marknadskrafterna kan utveckla Norra industriområdet.

Fredric Palm konstaterar att området är en viktig och strategisk plats för tätortens fortsatta utveckling av handeln i anslutning till E65 och 108:an, men just nu kan bara kommunen invänta ett beslut från domstolen.

Annons

Fredric Palm, strategisk planeringschef Svedala kommun, som aktivt arbetar för att utveckla Norra industriområdet för handel, med detaljplaner som möjliggör detta.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

Ungefär samma inställning har projektledare Petra Wahlström på Lidl, som sedan 2016 varit intresserade av att etablera sig i Svedala. Sedan flera år finns ett undertecknat avtal mellan markägaren och Lidl, som fortsatt planerar för att etablera sig på en del av fastigheten granne med Restaurang Svea.

Annons

Fastighetsägaren har vid upprepade tillfällen avböjt att kommentera markaffären i Skånska Dagbladet.

Kön ringlade lång när Svedala fick en efterlängtad ny livsmedelsbutik precis vid infarten med 108:an och E65.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

– Ica och Hemköp räcker inte riktigt till och de är lite dyra, så jag tror det kommer gå bra för Coop, sa Jan-Inge Strandell, som blev Svedalabo för ett år sedan. Den här dagen grillade stod han dock för den grillade korven i samband med premiäröppnandet.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan