Annons

Annons

Annons

Krog och mat i Mellanskåne

Springsteens räddare är mannen bakom lunchrusningen på Gästis

Han jobbade med Leif Mannerström, hjälpte Bruce Springsteen ur en varuhiss och bodde praktiskt taget på nattklubben Etage i Malmö under tidigt 90-tal. På Höörs Gästis är PeA Toftered känd som kocken vars matlagning fått folk att vallfärda till hans luncher. För Skånska Dagbladet avslöjar han tricket.

Text

PeA Toftered där han trivs allra bäst. I köket på Höörs Gästis.

Bild: Tobias Lagerholm

Annons

Det är måndag förmiddag på Höörs Gästis vilket borde betyda en stunds lugn för Per Anders Toftered som alla kallar PeA. På måndagar håller Gästis lunchstängt.

Mormor förebild

Ett större konferenssällskap har förändrat förutsättningarna.

– Och så är ägaren familjen Håkansson med entourage på väg hit för att äta lunch, säger PeA Toftered och ler.

Den 62-årige kocken från Mölndal tar sig ändå tid. Matintresset kommer från mormor.

– Jag brukade stå och hänga över henne i köket som barn. Skånsk kalops, rotmos, fläsklägg och oxbringa. Mormor hade stenkoll, berättar han.

Fick inte fuska

Under högstadiet fanns tankarna på att bli reklamare. PeA Toftered gillade att rita. En studievägledare föreslog istället att han skulle bli kock.

En praktikplats på lokala restaurangen Sahlins terrass ledde till att han var fast.

Annons

– Där jobbade en kock som hette Tage Persson och en skånsk köksmästare vid namn Christer Lilja som båda lärde mig en sak. Fuska inte, lär dig först laga riktig mat. Sen kan du fuska men helst inte då heller. Sedan dess har den klassiska matlagningen legat mig varmt om hjärtat.

Annons

Thuvalie Persson i receptionen samtalar med PeA Toftered om dagens sysslor.

Bild: Tobias Lagerholm

PeA Toftered stormtrivdes i köket. Stämningen, miljön och att man från dag till dag aldrig visste vad som skulle hända.

– Branschen kan vara tuff och rå. Men det finns alltid en hjärtlig jargong i ett kök. Ska det fungera är det laget före jaget som gäller. Lär man sig inte samarbeta bör man hitta andra vägar, säger han.

Mannerström

PeA Toftered lämnade Mölndal för grannkommunen och storstaden Göteborg. Det ledde småningom fram till ett jobb på klassiska Park Avenue Hotell i Göteborg i mitten på 1980-talet. Där trängdes han bland kändisar såväl i som utanför köket.

– Jag jobbade med Leif Mannerström under en period. Han var jäklig duktig och hans matsedlar sneglade alla kockar på.

– Park Avenue var ett ställe där alla jobbade för gästen. Började jag ett pass klockan 15 kom jag ofta in två timmar tidigare för att prata skit eller lära mig något nytt.

Stanley och Springsteen

Utanför köket syntes svenska tennisess som Wilander och Edberg. Paul Stanley från rockbandet Kiss som gick fram till några sneglande fans och frågade om han kunde hjälpa dem med något.

Vid ett tillfälle hjälpte PeA Toftered Bruce Springsteen och hans livvakt att ta sig ut ur en varuhiss för att smyga ut bakvägen från hotellet.

Etage

Några år senare, 1990, värvades han som kökschef för nyöppnade Hotell Kramer i Malmö.

Annons

– Vi satte stället på kartan. Efter varje arbetspass var vi ett gäng som gick över Stortorget till nattklubben Etage. Jag bodde nästan där.

Annons

PeA Toftered stannade kvar i Skåne. Det blev många år som kock på nöjesstället Big Bowl innan han tröttnade på slitet i branschen. I samma veva blev han pappa.

PeA har ett långt yrkesliv bakom sig som kock och köksmästare i städer som Göteborg, Umeå, Jönköping, Ystad, Malmö och sedan tre år tillbaka i Höör.

Bild: Tobias Lagerholm

Han tog anställning på Café Olof Victor i Glemmingebro som då var i uppstarten. I bageriet jobbade Jan Hedh som var på väg att göra surdegsbrödet till en nationell trend.

– Varje dag kom han in med sin rutiga kostym och började baka. "Du är mjölig", brukade jag säga. "Då tvättar jag kläderna" blev svaret. Jan Hedh lärde mig för övrigt allt om glasstillverkning och marmeladkokning. Han hade alla recept i huvudet.

Växthus ledde till anställning

Trots framgångarna med att göra mackor på Olof Victor började PeA Toftered längta tillbaka till kockbranschen. Han tog anställning på större hotellkedjor i Malmö och utvecklade deras lunchkoncept.

Så träffade han sin nuvarande fru Annika och för tre år sedan flyttade han till henne i Höör. Då visste han inte vad Höörs Gästis var.

– Det var en söndag och vi höll på att sätta upp ett växthus i trädgården. Inget gick som det var tänkt så vi gick och käkade på Gästis. Då fick jag höra att de letade efter personal. Dagen efter var jag anställd.

200 luncher som mest

PeA Toftered klickade med Gästis vd Bengt Mårtensson.

– Han har en passion för servicebranschen och förstår vad som funkar. Han tog bort den rätt omständliga rätten äggkaka från lunchmenyn och jag bestämde att vi skulle ha raggmunkar med stekt fläsk på torsdagar. Det har blivit en succé och som mest har vi sålt 200 luncher på torsdagar.

Annons

Annons

Snittet per dag ligger på mellan 100 och 120 sålda luncher.

– Lunchen ger stället liv och rörelse och gör förhoppningsvis att fler rekommenderar Gästis vilket bidrar till att fler hittar hit för till exempel konferenser.

Hatkärlek

PeA Toftered trivs på sin arbetsplats och hyllar återigen lagarbetet. Det hindrar inte att 45 år kockbranschen sliter på kropp och huvud.

– Ibland vill man bara spy på skiten, det är en hatkärlek man har till det här jobbet.

– Jag är nöjd med mina vägval. Men ibland kan jag ångra att jag inte hängde på kändiskockarna och fine dining-konceptet lite mer. Nu vill jag inte att all min kunskap ska gå förlorad, kanske får det bli en bok eller något, säger han.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan