Annons

Annons

Annons

Krog och mat i Malmö och Lund

Nu intar äggakagan Lilla torg - både husmanskost och ostron på ny hörnkrog

Tapasbaren Jospers har varit stängd ett tag och nu kan vi avslöja vad som pågår innanför de förtäckta fönsterna. Här öppnar snart Möller Lilla torg som kommer att ha tre sorters äggakaga på menyn. En ung kille från Staffanstorp står bakom satsningen.

Text

Carl-Johan Möller ser fram emot att öppna eget vid Lilla torg och komplettera det utbud som finns där med tre sorters äggakaga, ostron och gratinerad hummer.

Bild: Elisabeth Sandberg

Annons

20-årige Carl-Johan Möller satte nyckeln i låset till hörnlokalen redan förra året. Fönsterna är förtäckta med brunt papper. På ett av dem står ett budskap som inte stämmer: ”Här öppnar snart Malmös största bowlinghall”.

Började hjälpa till som elvaåring

– Vi funderade först på att skriva padelhall, skrattar Carl-Johan Möller som är restaurangchef och delägare i Möller Lilla torg som krogen ska heta.

– Jag har jobbat i den här branschen sedan jag var elva år. Det här är mitt första egna ställe och det känns fantastiskt. Vi vill inte bara starta en ny krog utan ett ordentligt och gemytligt tillskott till krog-Malmö.

Hörnläget mittemot gamla saluhallen tycker han är ett av torgets bästa. Carl-Johan Möller poängterar att han inte ska öppna ett ställe som redan finns och är fylld av självförtroende.

Annons

– Vi kommer inte att bli bekväma bara för att vi ligger här. Det kommer att bli väldigt roligt att komma till oss och vi utlovar både hög standard på det vi serverar och en hög nöjesnivå.

Annons

Som 11-åring började han att bära ut karaffer med vatten på Staffanstorps gästis där hans pappa Stefan Möller var gästgivare. Hans pappa ”Gästgivare-Möller” har lärt honom allt han kan om branschen.

– Jag är uppvuxen i Staffanstorp. Min pappa köpte senare Surbrunnsparken i Ystad.

Carl-Johan Möller fick ta över fler och fler sysslor och började sommarjobba i Surbrunnsparken. Numera finns även Möllers bryggeri och Shakespeare pub i Höllviken i familjens ägo.

– Det här jobbet är fantastiskt för jag älskar människor. Branschen är extremt rolig. Jag har gått i pappas fotspår hela tiden och känner mig verkligen redo för ett eget ställe nu.

Utbildade sig till sommelier som 19-åring

Krogen har både barsal och matsal med plats för cirka 50 sittande gäster. Då är inte uteserveringen inräknad.

Utbudet när det gäller både mat och dryck beskriver han som stort och brett.

Själv gick han en sommelierutbildning som 19-åring -alltså innan han fyllt 20 år och kunde besöka Systembolaget på egen hand.

Jospers och Gökboet har huserat i lokalen tidigare men nu är det snart dags att öppna Möller Lilla torg.

Bild: Elisabeth Sandberg

– Min far brukar säga att det är stor skillnad på att smaka på vin och att dricka vin. Hit ska man kunna komma och dricka såväl ett bra glas husets vin som ett pangvin på flaska som du inte hittar på så många andra ställen.

Gällande maten har en del redan avslöjats. Möller Lilla torg kommer att servera tre sorters äggakaga. Först och främst den skånska traditionella med stekt fläsk och lingonsylt. Varianten med stenbitsrom, hackad lök och gräddfil är inte lika vanlig. Som efterrätt kan gästerna välja friterad äggakaga med säsongens bär och vaniljglass.

Annons

Annons

Carl-Johan Möller berättar att krogen ska hålla på den skånska traditionen men att det även kommer att finnas mycket annat på menyn.

Bild: Elisabeth Sandberg

På menyn i övrigt kommer det bland annat att finnas ostron, hummer, fyra sorters sill från Skånska sillaacademien, schnitzel, ål, hamburgare med fläskestek, säsongens vilt, fågel och fisk, råbiff gjord på wagyu med mera.

– Vi kommer att ha mycket skånsk mat men inte enbart. Vi håller på den sydskånska traditionen. Ostron är inte skånskt men det är något som jag uppskattar själv.

– Vi har en hög standard på råvarorna men vi vill inte vara ett ställe för fine-dining. Vårt koncept blir mellanrätter där det lämpar sig med 2-5 rätter per person beroende på hur hungrig man är.

Carl-Johan Möller tycker att Eons reklam på elskåpen ”Vi skapar surr i Malmö” stämmer bra överens med hur han känner inför satsningen.

Bild: Elisabeth Sandberg

I lokalerna väntar just nu två vinkylar på att packas upp. Det ska byggas om en del och borden från tidigare ägaren ska slipas om.

När kommer ni att öppna?

– Det vågar vi inte riktigt säga men det kommer att bli någon gång under våren. Det kommer inte att undgå någon när det har skett, lovar Carl-Johan Möller.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan