Annons

Annons

Annons

Svedala

300 elever ska ut på prao – 30 platser allt som finns

Allt för få företag och arbetsplatser är engagerade i att ta emot ungdomar för den obligatoriska praon. 300 elev i årskurs 8 ska nu hitta en arbetsplats, men hittills finns det bara ett 30-tal platser registrerade hos kommunen.

Text

Studie- och yrkesvägledare Ellinor Gay tillsammans med eleverna Tilda Gullberg, Elin Hedlund, Ellen Göransson och Sara Almadi mötte företagare i Svedala i hopp om fler prao-platser.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

Annons

– Många elever har inte det nätverk som krävs för att ordna en egen praktikplats, konstaterar Ellinor Gay, en av Svedala kommuns studie- och yrkesvägledare som arbetar på Naverlönnskolan.

Får förlita sig på kommunen

Tillsammans med ett gäng elever i skolans årskurs 8 var hon på plats och mötte företagare från Svedala kommun när de samlades för en gemensam företagsfrukost.

Företagarna fick veta att 300 elever i årskurs 8 under våren är på väg ut för den obligatoriska praon, praktisk arbetslivsorientering, men att endast ett trettiotal platser är registrerade i Svedala kommun.

– Och då är de flesta platserna i kommunens verksamheter, konstaterar Ellinor Gay och fortsätter:

– Vi vill ju förmedla till företagarna att det finns ungdomar som vill jobba. Liksom att de faktiskt kan bidra med kloka idéer och annat som vi vuxna kan lära oss av.

Annons

Annons

Studie- och yrkesvägledare Ellinor Gay tog med sig bland andra eleverna Tilda Gullberg, och Elin Hedlund som ska ut på prao under våren tillsammans med 300 andra ungdomar på kommunens skolor i årskurs 8.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

Hon får medhåll av Tilda Gullberg, Elin Hedlund, Ellen Göransson och Sara Almadi som vill få erfarenhet av arbetslivet.

Möjlighet att testa olika jobb

– Det är ju bara på en arbetsplats vi kan lära oss och få veta vad vi är bra på, eller kanske vad vi inte alls är bra på, säger Sara Almadi.

Tilda Gullberg menar att det också är ett bra sätt att ta reda på vad man vill utbilda sig till.

– Jag är inne på polisspåret, men samtidigt skulle jag gärna jobba extra någonstans på helgen.

Ellen Göransson hoppas hitta en arbetspraktik som hon kan trivas på och Sara Almadi hoppas på att få reda på vad hon faktiskt är bra på.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

Nej i Malmö till Svedalaungdomar

När det är brist på lokala prao-platser berättar ungdomarna att de försöker hitta platser i Lund och Malmö. Men utan egna kontakter är det många fall lönlöst.

– I Malmö säger många att de inte tar emot prao-elever som inte är från Malmö, berättar Sara Almadi.

Vi hade behövt någon annan som arbetar med att stötta företagare och håller i praktikanterna.

Ett dilemma för studie- och yrkesvägledarna är enligt Ellinor Gay bristen på tid att lägga i kontakten mot näringslivet.

Annons

– Man kan ju tycka att det skulle ligga på oss att ha kontakt med företag och besöka eleverna ute på arbetsplatserna, men det finns det inget utrymme för i våra tjänster. Vi hade behövt någon annan som arbetar med att stötta företagare och håller i praktikanterna, säger hon.

Annons

Öppet att anmäla intresse

Ellinor Gay hänvisar till kommuner i området som har just de här funktionerna. På så vis kan man på ett mer effektivt sätt arbeta närmare företagarna, säkra upp platser som blir återkommande, men även stötta företagen med information och vad som gäller när man tar emot en ungdom.

Nu sätter hon sin förhoppning till att Svedala kommuns näringslivsenhet ska börja arbeta med en mer hållbar modell för praktik ute på de lokala företagen.

Inga nya praoplatser registrerade

För trots att över 120 personer deltog på företagsfrukosten den 31 januari på nya Coop där de fick informationen om behovet av praktikplats har inga nya prao-platser registrerats en vecka senare.

Företagare som vill ta emot en ungdom kan anmäla sig via samverka.nu

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan