Annons

Annons

Annons

På Landet-podden

Revolutionerar marknaden med svenska bönor i vegokorven

I veckans avsnitt av podden På Landet besöker vi Bengt Persson, vd för företaget GroPro som med en ny teknik är på väg att revolutionera produktionen av grönt protein från ärtor och bönor.

Text

Mest känd är Bengt Persson för att ha varit med och grundat Foodhills. Nu är han vd för GroPro som har sin proteinfabrik på Foodhillsområdet, det vill säga Findus gamla lokaler i Bjuv. Där utvinner man protein ur ärtor och bönor.

Efterfrågan på grönt protein är stort och marknaden växer snabbt.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Onödigt välja kött eller grönt

– Motsättningen mellan kött och vegetariskt är ganska onödig. Vi har en växande världsbefolkning och vi kan inte producera och äta kött på det sätt som vi har gjort, säger Bengt Persson.

De produkter – till exempel veganska korvar och färs – som idag finns i våra mataffärer är tillverkade med utländsk råvara. Det vill Gro pro ändra på.

Energisnålare process än konkurenterna

Ett ess i rockärmen är GroPros teknik som skiljer sig från hur protein traditionellt utvinns. Företagets process är torr, till skillnad från de tidigare etablerade processerna för att utvinna grönt protein. Fördelarna med detta är främst två. För det första kräver den våta processen mellan fem och sex gånger mer energi. För det andra kräver den tillsatser av kemikalier.

Förhoppningen är att kunna ta marknadsandelar på den svenska marknaden och så småningom leverera protein till hels svenskproducerade vegetariska matvaror.

– Vi jobbar med några kött och charkföretag som håller på att utveckla produkter på området, säger Bengt Persson.

Jakob Hydén, Bengt Persson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan