Annons

Annons

Annons

Svedala

64-åring med skarpladdad pistol på Sturup

En 64-årig man döms till villkorlig dom och 240 timmars samhällstjänst för vapenbrott och brott mot vapenlagen. Rådmannen och en av nämndemännen ville dock döma till fängelse.

Text

Pistolen upptäcktes vid en inpasseringskontroll varpå mannen lade pistolen i sin bil på flygplatsens parkering.

Bild: Arkiv

Annons

Det var tidig sommar 2021 som mannen anlände till sitt jobb på Malmö Airport med en skarpladdad pistol i sin väska. Pistolen upptäcktes vid en inpasseringskontroll varpå mannen lade pistolen i sin bil på flygplatsens parkering.

Polisen kallades till platsen och när de undersökte bilen konstaterades att mannen inte hade licens för vapnet, varför man lade beslag på pistolen magasinet och ammunitionen. 64-åringen greps misstänkt för vapenbrott.

Annons

Annons

Ingen licens

Nästa dag gjordes en husrannsakan i mannens bostad där det fanns ett vapenskåp. Där förvarades ett hagelgevär och ett kulvapen som mannen hade licens för. I vapenskåpet fanns även ammunition som var avsedd för andra vapen än hagelgeväret och kulvapnet, vapen som mannen inte hade licens för.

64-åringen har förklarat att han förvarat vapnet som hittades i hans bil med att han tagit hand om det åt en vän som mådde dåligt och därför inte ville ha vapnet hemma. Anledningen till att han förvarat vapnet i bilen och inte i hemmet säger mannen beror på att han ville undvika att hans barn upptäckte det.

Lever välordnat

Rätten finner att mannen gjort sig skyldig till vapenbrott och brott mot vapenlagen. Dock tar man hänsyn till att brottet föranletts av "stark medkänsla" då mannen oroade sig för vad hans vän i kris skulle kunna göra med vapnet. Dessutom tas det hänsyn till att mannen lever under ordnade förhållanden och att han förlorat sitt jobb på Malmö Airport till följd av händelsen, och att det därför finns skäl till att inte välja fängelse som påföljd.

En rådman och en av nämndemännen har dock en "skiljaktig mening". De menar bland annat att mannen burit ett skarpladdat vapen på offentlig plats och att han kört runt med vapnet i bilen och inte låst in det i vapenskåpet under ett års tid. De skulle helst se att mannen dömdes till 1,6 års fängelse.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan