Annons

Annons

Annons

Staffanstorp

Villaägare fick 400 volt i elsystemet under elektrikerbesök

Mike Jebril i Staffanstorp drabbades av ett elfel i villan i maj 2022. Jordfelsbrytaren löste ut. Eftersom det var lördag tillkallade han en jourarbetande elfirma som snabbt kom på plats. Meningarna går isär om vad som exakt skedde sedan, men resultatet var att 400 volt gick ut i systemet och förstörde elektronik i huset för över 50 000 kronor.

Text

– Jag har skrivit fram och tillbaka till den tjänst som förmedlade elfirman. De kommer med olika förklaringar hela tiden, helst skilda historier, säger Mike Jebril och visar all korrespondens, som han nu skickat in till Allmänna reklammationsnämnden.

Bild: Joakim Stierna

Annons

– När montören kom kallade jag honom räddaren i nöden. När han hade arbetat en stund bad han mig att kolla att allt fungerade igen i huset. Men alla apparater var helt döda. Kretskorten hade bränts upp, säger Mike Jebril.

Han fick under veckan efter byta ut två kylskåp och en frys, fiberkonvertern till bredbandet, varmvattenberedaren och två termostater till golvvärmen. Totalt lade han ut 56 600 kronor.

Vissa andra saker kunde han få igång igen, som tvättmaskinen och datorn. De hade egna säkringar som gått och på sätt skyddat apparaterna.

Mike Jebril fick köpa nytt kylskåp och frys.

Bild: Joakim Stierna

Annons

Elektrikern hade gått in i elskåpet och gjort en omkoppling, en så kallad bläckfisk, uppger Mike Jebril. På något sätt blev det ändå fel och 400 volt istället för 230 gick ut i systemet.

Annons

– Han sa till mig att "ja, jag har gjort fel. Det är ingen idé att munhuggas om detta. Vi måste bara prata med min chef och höra vem som ska betala för skadorna". Jag hörde också sedan när han talade med sin chef i telefon och berättade att kyl och frysar hade gått sönder, säger Mike Jebril.

– De hävdar att felet uppstod när solcellerna kopplades in, men det stämmer inte. Den firman satte in helt andra säkringsdosor, säger Mike Jebril och visar dem i elskåpet.

Bild: Joakim Stierna

Enligt Mike Jebril fick han sedan telefonen i sin hand och kunde själv prata med chefen, som ska ha föreslagit att han skulle ta skadan på husets hemförsäkring.

– Jag skulle säga till försäkringsbolaget att jordfelsbrytaren varit sönder, men det stämmer inte. Varför skulle jag begå ett försäkringsbedrägeri bara för att firman inte ville använda sin egen försäkring? De hade kunnat lösa det här så enkelt ifall de hade agerat korrekt, säger Mike Jebril.

I det läget föreslog elektrikern på plats att han skulle göra en ny felsökning, men Mike Jebril vägrade. Han ville inte betala den höga jourtimpenningen när allt redan var förstört. Istället bad han elektrikern att bara koppla tillbaka så att han fick 230 volt igen.

– Hade någon lagt en hand här hade han eller hon fått 400 volt i sig, säger Mike Jebril.

Bild: Joakim Stierna

– Veckan därpå tog jag dit en annan elfirma, som fick byta ut hela säkringsskåpet. Den visste inte hur den första firman hade kopplat om utan ansåg det var bättre att börja om från grunden. Det nya elskåpet kostade mig ytterligare 13 000 kronor, säger Mike Jebril.

Annons

Annons

Det framkom också att 400 volt antagligen gått ut i jorden på alla uttag i huset samt i skalet på luftvärmepumpens utedel. Olyckan hade lätt kunnat vara framme.

Tvättmaskinen och torktumlaren undgick skador.

Bild: Joakim Stierna

– Det var tur att jag inte hade barnbarnen hos mig.

Det företag som installerat Mike Jebrils solcellsanläggning var också på plats och kunde konstatera, uppger Mike Jebril, att inget fel hade begåtts under det arbetet, eftersom solcellerna fått ett eget säkringsskåp.

Han ringde efter händelsen till den första elfirman och berättade vad som hade hänt och gjorde klart att han ville ha ersättning för skadorna. Elfirman gjorde en egen utredning men kom fram till att Mike Jebril inte ska ersättas och att han dessutom ska betala 6950 kronor för arbetet. Eftersom ärendet dragit ut på tiden har fakturan gått till inkasso och vuxit till totalt 7 260 kronor.

Mike Jebril har bestridit den och anmält händelsen till Allmänna reklamationsnämnden.

Köksfläkten klarade sig.

Bild: Joakim Stierna

I mejlkontakten mellan Mike Jebril och inkassobolaget, som i sin tur har kontaktat elfirman, frånsäger sig den sistnämnda allt ansvar.

Firman menar att det elcentralen var amatörmässigt kopplad när den kom till villan, och att detta orsakat att 400 volt gick ut i systemet.

Annons

"När vi kom på plats och lyfte av kåpan på elcentralen fanns det många interna ledningar som var helt lösa. De lossnade när vi lyfte av höljet och vi tror att det vid detta tillfället gick ut 400 volt i anläggningen. Detta bär vi ingen skuld till då vi helt omöjligt kan veta hur det ser ut bakom kåpan när vi demonterat den. Det är en icke-fackman som installerat denna elcentral från början", skriver elfirman.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan