Annons

Annons

Annons

Fotboll: VM 2023

Protester mot saudisk sponsring av fotbolls-VM

Australien och Nya Zeeland kräver svar från Fifa om uppgifter om att Saudiarabien ska sponsra årets fotbolls-VM.

Text

Arrangörerna vill inte att Saudiarabien sponsrar årets VM-turnering. Arkivbild.

Annons

Det är Saudiarabiens turistorgan Visit Saudi som enligt brittiska medieuppgifter är en av årets sponsorer vid damernas VM-turnering, som äger rum i sommar i Australien och Nya Zeeland.

Människorättsorganisationen Amnesty har kritiserat uppgifterna, med hänvisning till Saudiarabiens dåliga rykte när det gäller kvinnors rättigheter.

Så sent som 2017 fick kvinnor inte ens besöka arenor i landet för att se matcher.

Annons

Annons

Australiska fotbollsförbundet säger i ett uttalande att man är väldigt besviken över uppgifterna och att man inte informerats i förväg om planerna. Den nyzeeländska motsvarigheten säger att man är chockad och besviken. Organisationerna kräver skyndsamt svar av internationella fotbollsförbundet Fifa, enligt AFP.

Nya Zeelands idrottsminister Grant Robertson verkar inte heller helt nöjd med upplägget.

"När det kommer till damidrott här i Nya Zeeland har vi gjort enorma framsteg och en del av det har varit att se till att vi stärker kvinnor och flickor inom idrotten men också i livet i allmänhet. Jag skulle vilja tro att Fifa skulle förstå det också och när de funderar på sina kommersiella arrangemang tar hänsyn till det", säger han i ett uttalande enligt nyhetssajten Stuff.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan