Annons

Annons

Annons

Skåne län

Debatt
S kräver besked av Ebba Busch

Under tisdagen håller socialdemokrater från Skåne en interpellationsdebatt i riksdagen med anledning av det uteblivna elstödet med energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) gällande hennes nonchalanta behandling av Skåne och skåningarna.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ministern vägrade länge att resa till Skåne och träffa skånska företrädare. Genuin oro från regionstyrelsens moderate ordförande avfärdades som ”kaffedrickande”. Representanter för ministern tyckte dessutom att de skånska kommunalråden skulle se till att skåningar fick kompensation för skenande gaspriser. Förmodligen något som ligger långt utanför den kommunala kompetensen. Det här är tydliga exempel på hur den kristdemokratiske energi- och näringsministern för bara någon månad sedan tydligt ryckte på axlarna åt skåningarnas situation.

Annons

Annons

Ebba Busch under partiledardebatt i riksdagen.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Skåningarna har, som redan känt, pressats hårt av de skenande elpriserna till följd av Putins energikrig. Många oroar sig för hur de ska klara vardagen och kunna bo kvar i sina hem när kostnaderna för att rosta brödet på morgonen, ha lamporna tända och värma upp huset stiger. Regeringen har visat på en nästan total handfallenhet när det kommit till att minska skåningarnas oro.

För alla de tiotusentals skåningar som får sina bostäder uppvärmda med gas har handfallenheten varit än mer omfattande. Inte förrän den 6 december fick dessa skåningar någon form av besked hur de skulle kompenseras. Trots att det västsvenska gasnätet funnits på plats i över 40 år verkade det ha glömts bort i högerns segeryra efter att ha fått flytta in på Rosenbad.

Redan i december krävde vi att Ebba Busch skulle komma till riksdagen och förklara regeringens agerande för några av oss folkvalda representanter för Skåne. Ebba Busch ställde med kort varsel in debatten den 19 december. Nu, över 30 dagar senare, har något elstöd fortfarande inte betalats ut. Skånska företag vet fortfarande inte hur de ska kompenseras. Och hundratusentals skåningar går fortfarande till sängs med en klump i magen.

Annons

Vi hoppas att Ebba Busch kan ge bra svar och betryggande besked till skåningarna i dagens interpellationsdebatt. Vi som socialdemokratiska riksdagsledamöter från olika håll i Skåne kommer inte att nöja oss med något annat.

Adrian Magnusson (S)

Marianne Fundahn (S)

Ola Möller (S)

Joakim Sandell (S)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan