Annons

Annons

Annons

Svedala

Rekordmånga smygtittade på nya Coop

Det närmar sig för Coop att öppna i Svedala. Skånska Dagbladet fick en förhandstitt i butiken där rekordmånga ville vara med och käka frukost och prata företagande.

Text

Emelie Andersson, Oxie, ansvarig för frukt- och grönt är en av de 35 anställda som är med och startar upp Coopbutiken liksom, Johannes Odell, ansvarig för kött- och chark.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

Annons

– Det är väldigt många som är nyfikna och undrar när vi öppnar. Snart, det är vad jag kan avslöja, säger David Andersson, butikschef för Stora Coop i Svedala.

Att nyfikenheten även är stor bland Svedalas företagare, politiker såväl som tjänstemän i kommunen visade inte minst deltagandet vid årets första företagsfrukost som på tisdagen serverades mellan hyllor med läsk, tidningar och bindor – och slog rekord i deltagare.

130 kom, men ännu fler ville få en smygtitt i nya butiken som var platsen för årets första företagsfrukost.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

– När antalet var uppe i 130 tvingades vi säga stopp, berättar Martin Bard från näringslivsenheten som tillsammans med Svedala företagarförening står bakom arrangemanget.

Annons

Kommunen visar nu tydligt att man tar företagsfrågor på allvar.

Annons

Anders Nissen, ordförande i den lokala företagarförening har nu bara positivt att säga om företagsklimatet i kommunen som han menar är på rätt väg.

– Det är en stor förändring de senaste åren. Kommunen visar nu tydligt att man tar företagsfrågor på allvar, menar Anders Nissen.

Kosovar Gashi, näringslivschef i Svedala kommun och Anders Nissen, ordförande Svedala företagarförening är båda nöjda med det ökade samarbetet för att förbättra näringslivsklimatet.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

Sedan 2017 har planerna för Coopbutiken funnits, och när nu öppnandet efter planering, tillstånd och byggtid bokstavligen står för dörren ger satsningen ringar på vattnet, menar ansvariga.

– Det har tagit sin tid, men vi vet att mer handel och service önskas av invånarna. Det här medför också att vi nu fortsätter att jobba för utveckling av området vid Cirkel K, sa tidigare kommunstyrelseordförande Linda Allansson Wester (M), som följt processen för butikens förverkligande under alla år.

Erik Stoy, kommunstyrelsens ordförande var på plats och förkunnade för de många deltagarna att företagande och näringslivsfrågor är en av kommunens viktigaste under kommande fyra år.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

Hennes efterträdare Erik Stoy var på plats och talade till företagarna och klargjorde än en gång att näringslivsfrågor är ett prioriterat område kommande mandatperiod och utlovade:

– Vi ska se till att Svedala blir en företagskommun.

Annons

Butikschef David Andersson i ett av många samtal med företagare och i detta fallet kommunens stabschef Teresa Fridell.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

Annons

Butikschef David Andersson, bosatt i Skurup, håller med om att Coops etablering kommer att leda till fler etableringar:

– Vi har ett attraktivt läge och här kan vi skapa en attraktiv miljö för fler etableringar, precis som det blev i Skurup. Där var det Ica som var först, sen följde andra och skapade ett helt nytt handelsområde.

Cecilia Pilo, Handelsbanken, Fredrik Nelderup, Nellderup entertaiment och Camilla Carlén, Hilding Ottosson var några av de 130 deltagarna som tyckte det var extra spännande att komma på företagsfrukost på Coop.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

35 personer har anställts i butiken, som successivt ska utöka med fler för att möta den förväntade kundtillströmningen, men även intilliggande kommuner som Lund, Skurup och Trelleborg.

Familjär stämning

– Det känns jättekul att vara igång. För mig är det tredje Coopbutiken jag är med och öppnar, men nu är det sista gången, när jag har så nära till jobbet, säger Emelie Andersson ansvarig för frukt- och gröntavdelningen och bosatt i Oxie.

Tidigare var det pendling till Coop i Burlöv som gällde.

Vad är det du gillar bäst med att arbeta på Coop?

– Det är helheten, att vi är som en familj här i butiken och att det alltid är fullt ös när man kommer till jobbet, det trivs jag med, säger Emelie Andersson.

Inger Svensson, en av 35 anställda i den 3 000 kvadratmeter stora butiken, guidade mellan hyllorna i butiken som i nom kort är redo för sina första kunder.

Bild: Pernilla Nielsen Negrén

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan