Annons

Annons

Annons

Härryda

Kokain flöt i land på Styrsö – fyra åtalas

I de inplastade paketen som flöt i land på Styrsö fanns kilovis med kokain.

Nu åtalas ytterligare fyra personer i härvan, som kallats en av de större kokainaffärerna i svensk kriminalhistoria.

Text

Ytterligare fyra personer åtalas i en stor kokainhärva som började att nystas upp sommaren 2020. Arkivbild.

Annons

Sommaren 2020 upptäcktes flera mystiska paket i havet och på stränderna på Styrsö i Göteborgs skärgård. De visade sig innehålla kokain – totalt hittades 24 kilo med en mycket hög renhetsgrad.

Enligt polisen var det en av de större kokainaffärerna i svensk kriminalhistoria som därmed uppdagades.

– Om vi säger så här, gränsen för grovt brott ligger vid 100 gram. Så det här handlar ju om väldigt stora mängder, säger Johan Ekström, vid spaningssektionen på polisen i Storgöteborg.

Annons

– Vi hade nog kommit det här på spåren ändå, men det var ju en start. Det är inte var dag det flyter i land 24 kilo kokain utanför Göteborg.

Kokainpaketen härrörde enligt polisen från ett stort parti – cirka 400 kilo kokain – som firades ner från ett lastfartyg utanför Styrsö mitt i natten i maj 2020.

Merparten av kokainet fördes i land med en väntande motorbåt och vidare till ett lager i Landvetter. Under utredningen hittades ytterligare 20 kilo på landsbygden utanför Staffanstorp, 54 kilo i en lägenhet i Göteborg och 13 kilo vid gränsen till Norge i norra Bohuslän.

Annons

Knäckt app

Sammanlagt har därmed kokain till ett mycket stort ekonomiskt värde stoppats från att nå gatorna, konstaterar Johan Ekström.

– Rent pengamässigt sett, om kokain ligger i snitt på 900 kronor per gram på gatan, så kan du ju tänka dig hur mycket pengar som flöt i land bara. Och hur mycket pengar det här motsvarar i förlorad inkomst för den organiserade brottsligheten, säger han.

Bakom knarkaffären låg enligt polisen ett brottssyndikat från Balkan och flera ledande personer från kriminella gäng i Göteborg. En av nycklarna i utredningen var när fransk polis knäckte den krypterade appen Sky ECC.

– Vi kunde se redan i Encrochat hur det pratades om vilka som hade tappat det här partiet och se ungefär hur det hade gått till, säger Johan Ekström.

– När Sky sedan knäcktes kunde vi få hela bilden och börja lägga pusslet med vilka som var inblandade.

Flera utredningar

Sedan tidigare har omkring 15 personer dömts för att ha hanterat delar av knarkpartiet. Nu åtalas ytterligare fyra personer, bland annat två personer som enligt polisen är tongivande aktörer i olika kriminella gäng i Göteborg.

Annons

Flera ytterligare utredningar pågår och bland annat är två svenska medborgare internationellt efterlysta, misstänkta för att ha lett och administrerat kokainaffären från gömställen utanför Europa.

– Det pågår flera andra utredningar, bland annat mot en del köpare. Till exempel sådana som på lokal nivå i Göteborg köpt in, paketerat om och sålt vidare kokain till köpare på gatan, säger Johan Ekström.

– Det är på en lägre nivå, men det handlar fortfarande om kilovis med kokain.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan