Annons

Annons

Annons

Svedala

Brandlarm startas gång på gång – nu ryter räddningstjänsten till

Gång på gång måste räddningstjänsten rycka ut till förskolan i Klågerup – för att konstatera att den inte alls brinner. Nu har man tröttnat på falsklarmen, och ryter ifrån i sociala medier.

Text

Det är i ett inlägg på Instagram som räddningstjänsten i Svedala kommun vädjar till ortens föräldrar att prata med sina barn och ungdomar.

Annons

Det är i ett inlägg på Instagram som räddningstjänsten i Svedala kommun vädjar till ortens föräldrar att prata med sina barn och ungdomar. I inlägget förklaras att de många larmen sannolikt är resultatet av ”busstreck” men att dessa kan få betydligt värre konsekvenser än vad som kanske egentligen är avsikten. Det är illa nog att utryckningarna slukar skattebetalarnas pengar, men i värsta fall kan det ju börja brinna på riktigt, någon annanstans, medan brandkåren lurats ut i onödan.

Annons

Det är insatsledare Hampus Hagenbjörk på räddningstjänsten i Svedala kommun som skrivit inlägget. Han betonar att felaktigt utlösta så kallade automatlarm är något räddningstjänsten är vana vid, tekniken sviker ibland, men att det som nu pågår i Klågerup är något utöver det vanliga.

– Ja, det är vanligt att sådana här larm utlöses, men ibland ser vi mönster, när det händer riktigt ofta på något ställe.

Annons

Och på den aktuella förskolan har larmet löst ut en bit över tio gånger på fyra månader, berättar Hampus Hagenbjörk.

De många utryckningarna till förskolan i Klågerup riskerar att uppehålla räddningstjänsten när det faktiskt börjar brinna någon annanstans, konstaterar insatsledare Hampus Hagenbjörk.

Bild: Anna Lindblom

– Ja, nu har vi haft en period av många ärenden på ett och samma ställe.

Och varför tror ni att det rör sig om medvetna larmaktiveringar?

– Det kan vi förstås inte säga säkert, men mönstret tala för det. När det är såhär många larm så tyder det på att det är avsiktligt.

Den detektor som aktiverar larmet sitter på utsidan av byggnaden, förklarar Hampus Hagenbjörk, och det är bland annat utifrån detta faktum han misstänker att någon utlöst larmet med flit.

– Man kan nå detektorn från marken. Och vid flera tillfällen har vi sett att det har varit skador på den.

Fakta

Räddningstjänstens nödrop på Instagram

”Föräldrar i Klågerup, vi önskar få hjälp från er!
Vi har under en tid fått många automatlarm utanför en förskola i Klågerup där någon/några tycks sätta igång larmet med avsikt, troligen som ett busstreck.
De här utryckningarna kostar samhället tusentals kronor i onödan, men ännu värre är att räddningsstyrkan blir upptagen och den som verkligen hamnar i nöd kan behöva vänta längre på hjälp. Då kan konsekvenserna bli mycket värre än vad det kanske var tänkt i ett busstreck!
Så om ni vet att era barn/ungdomar hänger ute på kvällar och helger i Klågerup, snälla prata med dem om det här så kanske vi kan nå fram till den som behöver det.”

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan