Annons

Annons

Annons

Skåne län

Debatt
Folk behöver medicin på landsbygden också

För de som bor i glesbygd kan det vara långt till närmaste apotek eller till utlämningsställe. Tidigare behövde man inte sällan resa långt för att hämta ut sina läkemedel.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Efter omreglering och utvecklingen av digitaliserad distanshandel har de som bor långt från tätorter enkelt kunnat klicka hem sina utskrivna läkemedel med leverans direkt i brevlådan dagen efter. Nationellt är det 30 procent som använder sig av möjligheten att få läkemedlen direkt hem i brevlådan medan det på landsbygden är 50 procent.

Distanshandeln gynnar äldre och personer på landsbygden.

Bild: Kallestad, Gorm

Det har med all sannolikhet inneburit att fler fullföljer sina behandlingar då tröskeln för tillgång till ordinerade läkemedel har sänkts. Trots det begränsas möjligheten kraftigt i ett aktuellt förslag från Läkemedelsverket.

Annons

Myndighetens förslag på nya föreskrifter för distanshandel ställer flera nya krav som i princip gör det omöjligt för apoteken att leverera läkemedel direkt till dörren.

Annons

Läkemedelsverket vill förbjuda att läkemedel lämnas ut om det finns risk för stöld, exempelvis i en brevlåda eller utanför en dörr. Därutöver föreslås ett krav på ID-kontroll när receptbelagda läkemedel lämnas över till köparen. Detta innebär att köparen måste vara hemma och själv ta emot de varor man har beställt.

Som motivering till förändringarna uppger Läkemedelsverket att läkemedel riskeras att missbrukas och stjälas och att nuvarande riktlinjer riskerar patientsäkerheten. Patientsäkerheten är självklart viktig, men den måste vägas mot andra intressen, som människor i glesbygds möjlighet att få tag på sina läkemedel. Försämrad tillgänglighet kan leda till att färre hämtar ut sina mediciner vilket också är ett hot mot patientsäkerheten.

I förslaget finns inte några som helst bedömningar av hur detta kommer påverka äldre, människor med funktionsnedsättningar eller de som bor på landsbygd med långa avstånd och dåliga kommunikationer till närmsta utlämningsställe.

Att införa en så stor förändring utan att beakta konsekvenserna är anmärkningsvärt. För oss i Centerpartiet är det självklart att även de som bor på landsbygden ska kunna få tag på sina mediciner snabbt, smidigt och enkelt.

För att det fortsatt ska vara så måste regeringen agera och säkerställa att riktlinjerna inte ändras. Det bör istället bli lättare för fler att få tag på sina läkemedel. Centerpartiet har flera förslag på området och vi hoppas att regeringen tar dem till sig om man menar allvar med ambitionen om att hela Sverige ska leva.

Anders W Jonsson

Sjukvårdspolitisk talesperson (C)

Stina Larsson

Riksdagsledamot (C)

Niels Paarup-Petersen

Riksdagsledamot (C)

Jonny Cato

Riksdagsledamot (C)

Niels Paarup-Petersen (C)

Riksdagsledamot för Malmö

Talesperson för cybersäkerhet och digitalisering

Försvar-, utbildnings och näringsutskottet

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan