Annons

Annons

Annons

Debatt
Till åminnelse av Förintelsen

Vi minns idag de som föll offer för förintelsen på den internationella minnesdagen. Idag minns vi också dem som vågade stå emot nazismen och stod upp för medmänsklighet och hade modet att utöva civilkurage.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den här dagen manifesterar människor, världen över, sitt engagemang mot vår tids intolerans, utanförskap, främlingsfientlighet och antisemitism.

Demokrati och frihet kan aldrig tas för givet. Detta i synnerhet mot bakgrund av de rasistiska, populistiska och nationalistiska strömningar som vi nu ser omkring oss i vårt eget land och övriga Europa.

Hat mot judar har förekommit i vår omvärld i många hundra år, i vissa höger- och vänsterpolitiska miljöer och i delar av islamistiska grupper. Vi ser konspirationsteorier och desinformation i olika medier och hur minnet av förintelsen förvanskas och exploateras för politiska ändamål. Det svenska samhället och dess medborgare bär ett stort ansvar att tydligt bemöta alla uttryck av antisemitism och antidemokratiska krafter.

Annons

En överlevare besöker Auschwitz på åminnelsedagen.

Bild: Czarek Sokolowski

Annons

Idag för 78 år sedan befriades förintelselägret Auschwitz-Birkenau av de allierade. Auschwitz-Birkenau var det största av Nazitysklands koncentrations- och förintelseläger och var verksamt från 1940 till januari 1945. Omkring en miljon människor mördades i lägret.

Att besöka Auschwitz‒Birkenau är allvarstyngt och krävande. Jag kan inte släppa tanken på alla de fotografier av oskyldiga människor som registrerades vid ankomst och som sitter numrerade på väggarna. Alla glasögon, skor, resväskor som staplats på hög. Känslan är obeskrivlig i gaskammaren där 100-tals judar gasades ihjäl åt gången. Ondskan och döden sitter formligen i väggarna.

Hur kunde detta få ske? Hur kunde drivkraften vara så stark att koncentrationsläger upprättades på så många platser?

Jag vill på intet sätt avråda eller avskräcka någon att besöka Auschwitz-Birkenau. Det är en möjlighet att få inblick i förintelsen och att försöka förstå. Det kan innebära tid för eftertanke och kan ge insikt om vad hat och kränkningar kan innebära i sin yttersta form, eftersom förintelsen är den yttersta konsekvensen av hatet mot judarna och andra minoriteter.

Med god handledning, både före och efteråt, är det även lämpligt för skolklasser och konfirmander att besöka Auschwitz-Birkenau.

Det kan hjälpa en människa att utmana och lämna likgiltigheten och leda till funderingar på vad som är viktigt i livet. Det kan skapa engagemang och bygga kunskap för att berätta historien vidare. För besökaren kan det på sikt bidra till en personlig mognad med ökad empati, medmänsklighet och en drivkraft att utöva civilkurage.

Annons

Vi har en skyldighet att säkerställa att vittnesmålen om folkmorden som nazisterna gjorde sig skyldiga till aldrig går förlorade. Vi måste hjälpas åt att berätta historien vidare, inte minst för den yngre generationen.

Jag vill avsluta med ett citat av Emerich Roth (förintelseöverlevare som gick bort för ett år sedan), ”Det är passivitet och likgiltighet som är mänsklighetens största fiende.”

Frank Tholfsson

Centerpartiet

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan