Annons

Annons

Annons

Skjutningar i Sverige

Efter våldsvågen – 16 gripna på 24 timmar

Stockholmspolisen har det senaste dygnet gripit 16 personer kopplade till den senaste tidens grova våldsbrott i huvudstadsregionen. Det meddelar polisen på sin hemsida.

Text

Polis på plats i Solna norr om Stockholm under en insats på torsdagskvällen. Minst två personer har gripits och ett vapenliknande föremål har tagits i beslag. Ärendet rubriceras som grovt vapenbrott och under kvällen var flera platser avspärrade i väntan på tekniker.

Annons

Sedan juldagen, då en känd gängkriminell man sköts till döds i Rinkeby, har en sällan skådad våldsspiral skakat Stockholm.

Skottlossningarna och explosionerna har avlöst varandra. Bara det senaste dygnet har två sprängladdningar exploderat i olika förorter, och sammanlagt har ett 20-tal våldsbrott kopplade till gängkriminella miljöer inträffat den senaste månaden.

Annons

Enligt polisen har 16 personer gripits på olika platser i länet kopplat till den senaste tidens grova våldsbrott. Bland de gripna finns flera minderåriga personers om rymt från LVU-boenden. Vapen och sprängmedel har beslagtagits.

Annons

Föregripit våldsbrott

"Vi är inne i en intensiv fas just nu. Vi ligger mycket nära de kriminella individerna i miljön och bedömer att vi det senaste dygnet, men även tidigare, har kunnat gripa flera personer som har varit på väg att begå grova våldsbrott", säger Hanna Paradis, kommenderingschef för polisens särskilda händelse som hanterar den senaste tidens våldsvåg, i ett pressmeddelande.

De gripna misstänks för bland annat mord, förberedelse till mord, allmänfarlig ödeläggelse, grovt vapenbrott och narkotikabrott. Ett hundratal poliser från andra delar av landet förstärker sedan en vecka tillbaka Stockholmsregionen.

"Den förstärkning vi fått är till stor hjälp i det ansträngda läge vi är i. Vi arbetar offensivt för att bryta våldsutvecklingen", säger Hanna Paradis.

Inga detaljer

Under torsdagen skedde en stor polisinsats i Sundsvall där sju personer greps misstänkta för grova brott. Samtidigt beslagtogs vapen och stora mängder narkotika.

Medieuppgifter har gjort gällande att ett konfliktområde mellan grupperingar i Stockholm har varit just narkotikamarknaden i Sundsvall, men polisen har inte velat bekräfta att så är fallet.

Polisen uppger i pressmeddelandet att andra polisregioner den senaste tiden "ingripit mot brott begångna i Stockholm", utan att nämna vilka regioner det gäller.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan