Att biljettpriserna inom kollektivtrafiken ökar går inte att skylla på varken kommun- eller regionpolitiker. De stigande biljettpriserna är ett resultat av inflation, krig och ett otillräckligt statsbidrag till svenska kommuner och regioner.
Vad har Jönköping, Östergötland och Skåne gemensamt? Jo, alla tre regioner har under den senaste tiden tvingats justera biljettpriserna inom den lokala kollektivtrafiken. I Jönköping ökade priserna med 8,5 procent, och i Östergötland med dryga 10 procent. Från och med februari 2023 ökar priserna även i Skåne. Det är självklart mycket dåligt att det blir dyrare att resa med kollektivtrafiken, men vad beror det på?

Regionen måste höja biljetteroriserna, menar skribenten.
Bild: Johan Nilsson/TT
Annons
Annons
Enligt Socialdemokraterna beror det på att elaka regionpolitiker vill skapa större klasskillnader och göra det svårare för människor att ta sig till jobbet. Jag är varken moderat, kristdemokrat, sverigedemokrat eller liberal, men jag är övertygad om att den bilden är fullständigt felaktig och inte förenlig med verkligheten.
Först och främst handlar det om inflationen, som i december månad steg till 10,2 procent. Detta enligt en mätning från Sveriges Riksbank som konstaterar att den är den högsta sedan 1900-talet. Inflationen medför stigande priser inte bara inom kollektivtrafiken utan också på livsmedel och råvaror. Det är väl ingen som missat att ett paket Bregott idag kostar uppemot 65 kronor, eller att priset på en hushållsost nästan fördubblats de senaste åren. Är det också på grund av samvetslösa politiker som vill sin befolkning det sämsta?
Något annat som påverkar biljettpriserna är den pågående väpnade konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Eftersom att Sverige är en del av den internationella marknaden så får prisförändringar på drivmedel även genomslag här. Ryssland och Ukraina är två av Europas största exportörer av naturgas, men även stora producenter av jordbruksprodukter som används vid tillverkning av biodrivmedel, som Skånetrafikens bussar drivs utav. Sedan Ryssland invaderade Ukraina har exporten av gas och etanol minskat kraftigt, vilket bland annat bidragit till att natur- och biogas skenat i pris. Följderna av detta har alltså nu också tillkommit Skåne.
Annons
Den tredje orsaken till att biljettpriserna ökar är en otillräcklig regionbudget. Regeringen Kristersson har i statsbudgeten inte prioriterat Sveriges kommuner och regioner i tillräcklig omfattning. Precis som Socialdemokraterna skriver i sin debattartikel, så kämpar Region Skåne för att få ihop sin ekonomi. Därför bör Socialdemokraterna också förstå att regionen i detta svåra ekonomiska läge inte har möjlighet att lova guld och gröna skogar inom både kollektivtrafiken och sjukvården, som är Region Skånes två största utgiftsområden.
Annons
Om regionskatten och biljettpriserna inte ska höjas så måste något i regionbudgeten skäras ned på för att ge mer utrymme åt att, som Socialdemokraterna vill, bibehålla dagens biljettpriser i kollektivtrafiken. Vilken del i Region Skånes budget vill Socialdemokraterna skära på för att ha råd med billigare kollektivtrafik, samt en rimlig lön för Skånetrafikens anställda?
Slutligen, det enda sättet för Region Skåne att bibehålla de nuvarande priserna inom kollektivtrafiken är att antingen höja skatten, få regeringen att inse att det finns enheter som är viktigare än kungafamiljen som behöver utökade statsbidrag, eller att Region Skåne vinner på lotto. Att vinna på lotto är ganska tufft för en region vars handlingsförlamade politiska styre tillåtit sjuka patienter att vårdas i sjukhusens unkna korridorer och förråd.
Eldin Nurkovic
opinionsbildare och pendlare