Annons

Annons

Annons

Malmö

Debatt
Regeringen vill bryta mot lagen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är olagligt. Det är onödigt. Det är dyrt. Men regeringen pressar på ända. Det är verkligheten när det kommer till gränskontrollerna i Öresundsregionen.

Liberalerna och Moderaterna har offrat rörligheten i Norden på SD:s altare. I över 60 år hade vi fri rörlighet mellan de nordiska länderna. Sedan kom 2015 och flyktingvågen. Sverige spärrade gränsen över Öresund för att stoppa människor som sökte sig ett bättre liv. Först med gränskontroller och sedan med ID-kontroller.

Dyrt och ineffektivt, menar skribenterna,

Bild: Anders Bjurö/TT

Europas yttre gränser stängdes och flyktingvågen ebbade ut. Gränskontrollerna är trots detta kvar. Enligt Tidölaget ska även ID-kontrollerna eventuellt återinföras. Det är förödande nyheter för södra Sverige. Det är inte bara vi i Centerpartiet som anser det.

Annons

Annons

I Skåne är Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna rörande överens om att vi har rätt. Alla partier i regionfullmäktige i Skåne har gemensamt stått upp för att protestera mot tilltänkta ID-kontroller. Detsamma gäller för de danska partierna på andra sidan sundet. Liksom det regionala näringslivet.

Vi alla, på olika sätt, drabbas och får leva med konsekvenserna. Även regeringens planer på att göra gränskontrollerna permanenta i vår region är värda att starkt kritisera och ifrågasätta. Effekten är försumbar. Tullen har alltid varit närvarande och det är där beslagen görs. Polisens närvaro som stoppar upp den regionala persontrafiken har knappt någon effekt.

Däremot tar det bort poliser från deras arbete på gator och torg där de verkligen skulle göra nytta. Ändå vill regeringen och Sverigedemokraterna på riksnivå stärka gränskontrollerna. Det är så klart enkelt att besluta om något man själv inte behöver dras med dagligen - på väg till och från sitt jobb, på väg till och från vänner och släktingar.

Det är ett allvarligt ingrepp i vardagen, som vi inte får vänja oss vid. Den fria rörligheten måste vara överordnad regeringars tveksamt motiverade särintressen.

Trafikverket konstaterar dessutom att det skulle kosta 400 miljoner kronor att bygga den permanenta kontrollplats som skulle behövas för att minska effekterna på den regionala trafiken. 400 miljoner kronor för en åtgärd som inte har någon effekt. Det är dyr signalpolitik. Och urbota korkat.

Annons

Permanenta gränskontroller mellan stater inom EU:s Schengenländer är inte bara dyrt. Det är förbjudet. Inre gränskontroller får bara införas ett halvår i taget. Förlängs kontrollerna ska det var sjätte månad motiveras med nya, särskilda omständigheter. Det slog EU-domstolen fast i en dom i fjol. EU-kommissionen har varit tydlig med att de också tänker efterleva domen.

Annons

En permanent kontrollplats med skrivningar i regeringsavtal tyder inte på en tillfällig lösning. Sverige kan alltså, utöver kostnaden för mänskliga resurser och kontrollplats, förvänta sig stora bötessummor.

Gränskontrollerna är farlig symbolpolitik. Det skadar södra Sverige, gör tveksam nytta och är dyrt, samtidigt som det förflyttar poliser bort från mer verkningsfullt arbete.

Om regeringen bryr sig om att stoppa gränsöverskridande hot borde den i rikta om insatserna till tullen, där de skulle göra skillnad på riktigt. Det är dags för regeringen att lyssna på medborgare i Skåne och Danmark, såväl som på EU-domstolen och EU-kommissionen. Riv upp idén om ID-kontroller och förstärkta gränskontroller.

Abir Al-Sahlani

Europaparlamentariker (C)

Niels Paarup-Petersen

riksdagsledamot för Malmö (C)

Såhär gör du för att medverka på Skånska Dagbladets Debattsida: https://www.skd.se/info/medverka-pa-skanska-dagbladets-debattsida

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan