Annons

Annons

Annons

På Landet-podden

Därför är ädelskog roligare

I veckans avsnitt av podden På Landet fortsätter historikern och skogsägaren Gunnar Wetterberg att prata om skogsbruk. Det handlar om den polariserade skogsdebatten, men också om skogens stora potential för att lösa våra samhällsutmaningar.

Text

Inbäddat innehåll

– Det är väldigt bekymmersamt att skogsdebatten har blivit så polariserad mellan dem som driver ett rent produktionsintresse och dem som vill bevara så mycket som möjligt, dels för biologisk mångfald, dels med argumentet att vi binder mer kol om skogen får stå, säger Gunnar Wetterberg.

Annons

Annons

Tar naturhänsyn

Han tror ändå att motsättningen är större i debatten än i praktiken.

– Väldigt många av oss som är privata skogsägare tar ju naturhänsyn när vi brukar vår skog. Detta att jag satsar på att få en ädellövskog är kanske inte det mest rationella jag kan göra rent privatekonomiskt, men ganska många tycker som jag att det är himla roligt att ha skogen på det viset.

En annan stor fråga inom skogsbruk idag är trakthyggesbruk kontra hyggesfritt. I stället för att avverka hela bestånd tar man då enskilda träd. Det brukar sägas att sådan här plockhuggning gynnar den biologiska mångfalden och sparar på markerna som annars kan bli sönderkörda av tunga maskiner, men att det samtidigt ger ett sämre ekonomiskt utbyte.

Hyggena krymper

Gunnar tror ändå att det hyggesfriabruket kommer att öka.

– Det som talar för mer hyggesfritt är att hyggena krymper. Samma ekonomiska mekanismer som gjorde att vi på 60- och 70-talet fick stora kalhyggen eftersom det var mest effektivt, gör att vi nu får mindre och mindre hyggen eftersom planteringen är svår att mekanisera vilket ger höga kostnader i form av manuell plantering.

Annons

Med bakgrund som ekonom tror han ändå att det är skogens lönsamhet som gör att skogen kan tillåtas att växa i omfång.

– När vi hittar nya användningsområden för trä som råvara, får vi en ökad efterfrågan och då blir det intressant att plantera mer skog. Kanske inte i första hand i Sverige för här har vi nog planterat ganska mycket redan, men ute i Europa, där man kan tänka sig en återbeskogning.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan