Annons

Annons

Annons

Våldsvågen i Stockholm

Strömmer om våldsvågen: Exceptionellt dygn

Efter ett dygn med flera våldsdåd i Stockholm besökte justitieminister Gunnar Strömmer (M) en av brottsplatserna, i Solna.

– Vi måste vara ärliga mot medborgarna och konstatera att det rör sig om hänsynslösa och likgiltiga brottslingar. Därför så otroligt viktigt att vi inte trubbas av, säger Strömmer.

Text

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) besöker Huvudsta centrum, Solna, där en person sköts till döds sent på fredagskvällen.

Annons

I Huvudsta centrum i Solna sköts en person till döds sent på fredagskvällen. Men under dygnet fredag-lördag inträffade skjutningar och sprängningar på flera andra håll i Storstockholm, dock utan att någon skadades eller dödades.

– Det senaste dygnet har varit exceptionellt, säger Strömmer till TT.

Förstärkning

Före Solnabesöket fick Strömmer en lägesgenomgång av polisen. Stockholmspolisen har förstärkts med 190 kolleger från andra delar av landet för att klara av arbetsbördan. Listan på dåd omfattar fler än 20 skjutningar och sprängningar under den senaste månaden.

Annons

Annons

– Syftet med mötet var att försäkra mig om att polisen har de resurser de behöver och jag har fått ett betryggande besked. Polisen gör allt som står i deras makt för att klara upp de våldsbrott som begåtts de senaste dagarna, säger Strömmer.

Strömmer överlåter åt polisen att bedöma när den nu eskalerande vågen av sprängningar och skjutningar kan klinga av. Men han understryker att det är ett allvarligt läge.

"Terrorister"

– Jag har tidigare inte tvekat att beskriva brottslingarna bakom skjutningarna och sprängningarna som terrorister. De gör sig skyldiga till en systemhotande brottslighet som undergräver det öppna och fria samhället. De har ett stort våldskapital och verkar vara likgiltiga inför konsekvenserna för den oskyldiga allmänheten, säger Strömmer.

Det perspektivet är inte bara politisk retorik utan leder också till en annan verktygslåda, fortsätter han och tar som exempel behovet av en nationell strategi mot den grova, organiserade brottsligheten.

– Vi kommer under våren att ta fram en sådan strategi mot de kriminella gängen, säger Strömmer och nämner också regeringens planer på bland annat utökade möjligheter till avlyssning av misstänkt kriminella.

"Extremt våldskapital"

"Ännu ett fruktansvärt våldsamt och blodigt dygn i Stockholm. Gängkriminaliteten eskalerar. Detta är människor med ett extremt våldskapital som i jakt på hämnd eller status hotar andra människors trygghet och frihet", kommenterar statsminister Ulf Kristersson (M) nattens händelser.

Annons

Statsministern skriver i sin kommentar vidare:

Annons

"De här personer ska hittas, de ska lagföras och de ska dömas till mycket långa straff. Och de ska utvisas ur landet om de inte är svenska medborgare. Vi ska helt enkelt göra mycket mer – som de gör i Danmark. Det här kommer vara svårt, det kommer ta tid, men det kommer att gå. Sverige ska bli ett tryggt land igen".

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan