Annons

Annons

Annons

Våldsvågen i Stockholm

Över 20 våldsdåd i Stockholmsområdet sedan jul

Efter de många våldsdåden i Stockholmsområdet utreder polisen om händelserna har något samband.

Polisen försöker även hitta motiven bakom för att avstyra ytterligare brott.

Text

Vid Huvudsta centrum i Solna sköts en man till döds på fredagskvällen. Mannen låg livlös utomhus när polisen kom dit.

Annons

På fredagskvällen sköts en man till döds i Huvudsta centrum i Solna och en förundersökning om mord har inletts. Det är den andra dödliga skjutningen bara sedan årsskiftet i Stockholmsområdet.

Mer än 20 våldsdåd i form av skjutningar och sprängningar har skakat Storstockholm sedan juldagen. Det senaste inträffade i Tumba i Botkyrka kommun där en villa besköts natten till lördagen. Ingen kom till skada men en förundersökning om försök till mord har inletts. Tekniker har varit på platsen för att undersöka platsen.

Under fredagskvällen inträffade även en explosion i ett flerbostadshus i Skarpnäck i södra Stockholm och tidigare på fredagen besköts en lägenhetsdörr i Fruängen, också i södra Stockholm.

Annons

Polisen jobbar med flera olika hypoteser för att se om det finns ett samband mellan de olika våldsbrotten.

Annons

– Polisen kartlägger de adresser som utsatts för våldsdåd under natten och kollar om det går att koppla till grova brott i närtid, säger Rebecca Landberg, presstalesperson på polisen.

Under fredagskvällen kraschade även en bil i centrala Stockholm där tre av dem som färdades i bilen misstänks för grovt vapenbrott. Polisen vill dock inte säga något om kopplingar till de övriga händelserna.

Vill avstyra brott

– Polisen jobbar för att finna olika motiv för att kunna avstyra och förhindra ytterligare brott. Genom att hitta motiv, så ser vi om det finns en hotbild mot andra individer eller andra geografiska platser som kan utsättas för våldsdåd, säger Rebecca Landberg.

Polisen vill inte kommentera om händelserna har koppling till gängkriminalitet. Men enligt Landberg har nattens händelser koppling till andra händelser i närtid och att de har en bra uppfattning om vad det här handlar om.

– Motiven består främst av narkotika, maktkamper, kränkningar och personligare konflikter.

Särskild händelse

Alla våldsdåden under de senaste veckorna har lett till att polisen beslutat om en så kallad särskild händelse.

– Det är ett extremt ansträngt läge, sade regionpolischefen Mattias Andersson på en pressträff på fredagen.

Enligt Hanna Paradis, som utsetts till kommenderingschef för den särskilda händelsen, har Stockholmspolisen förstärkts med cirka 190 kolleger från andra delar av landet för att klara arbetsbelastningen.

– Våra medarbetare behöver också återhämtning. För i den här kampen är våra medarbetare vår främsta resurs, säger hon till P4 Stockholm.

Annons

Annons

Facket reagerar

Stockholmspolisen är satt under hårt tryck efter den senaste tidens våldsvåg, skriver Dagens Nyheter. Enligt polisfacket har den senaste tidens gängkonflikter ökat arbetsbelastningen i huvudstadsområdet.

– Rent allmänt sedan det här eskalerade ytterligare efter jul så har den ökat katastrofalt. Det handlar om såväl utredare som inom yttre tjänst, men tyngst belastade är utredarna. säger Kjell Ahlin, ordförande för Polisförbundet i Stockholm till tidningen.

Ett beslut om förstärkning fattades förra året – och det rör sig om utredare, analytiker, ingripandepoliser och tekniker, skrev DN i en artikel som publicerades i december.

– Det behöver ökas på. Vi måste gå i mål med detta och det är jätteviktigt. Vi kan inte sätta oerfarna poliser som utredare utan behöver personer med erfarenhet. Vi kommer att behöva låna in mer hjälp, säger Kjell Ahlin.

Förstärkt i Sundsvall

Enligt polisen har våldet sin grund i tre olika pågående konflikter. Flera medier har rapporterat om att en av dem handlar om en maktkamp mellan kriminella om narkotikamarknaden i Sundsvall. Detta vill polisen inte bekräfta, men även polisen i Medelpad har förstärkt.

– Vi har förstärkt så att vi kan jobba mer offensivt i Sundsvall. Vi har fler personer ute, vi bevakar platser och fordon. Vi försöker hitta de här personerna som vi har koll på och som kan ha anknytning till det som händer, säger Josef Wiklund, polisområdeschef i Medelpad, till SVT Västernorrland.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan