Annons

Annons

Annons

Skåne län

Debatt
Fel att chockhöja biljettpriset

Den 1 februari blir din tåg- och bussbiljett dyrare. Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna inleder mandatperioden med att höja Skånetrafikens taxor runt 10%.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Alla resor med buss eller tåg blir dyrare, engångsbiljetter höjs mest men även pendlarnas månadskort chockhöjs med 110 kr, vilket motsvarar 9%.  Att höja biljettpriserna i tider när många människor har stora problem att få ihop sin ekonomi är inte bara tondövt, det är direkt oansvarigt.

Skånsk regionbuss: nu betydligt dyrare.

När inflationen rusar behöver politiker fatta ansvarsfulla beslut, inte spä på inflationen genom extrema höjningar för att sedan ducka bakom en överenskommelse antagen i en helt annan tid där inflationen var låg. Miljöpartiet och Socialdemokraterna föreslog istället en lägre taxenivå i linje med riksbankens inflationsmål.

Annons

Annons

För att klara klimatmålen behöver kollektivtrafikens andel av resorna öka, Region Skåne har ett mål att resor med kollektivtrafik ska stå för 40% av resandet år 2030. Höjda taxor bidrar nu istället till minskat resande med kollektivtrafiken, något som slår mot både ambitioner om ett mer hållbart transportsystem och grupper med små ekonomiska marginaler. 

Låginkomsttagare och studenter är mer beroende av kollektivtrafiken än andra för att transportera sig och lägger en större del av sin inkomst på de biljetter som Skånes styre nu chockhöjer. 

Det är extra beklämmande att partierna bakom höjningen utan att skämmas säger en sak innan valet, för att sedan göra något helt annat efter valet. Sverigedemokraterna i Skåne lovade exempelvis i sitt valmanifest att ”göra kollektivtrafiken prisvärd för alla resenärer”, för att sedan direkt genomföra den största prishöjningen i mannaminne.

Pensionärerna undrar nog var pensionärsrabatten som utlovades av Moderaterna i valrörelsen tog vägen? Moderaternas Carina Zachau, ordförande för kollektivtrafiknämnden, viftade så sent som i budgetdebatten i december bort frågor från oppositionen om risken att det med deras budget blir taxehöjningar med svaret ”ni säger att det blir en taxehöjning på 10%, vem är det som sagt det?” Tydligen hon själv, en knapp månad senare när hon beslutade om de nya biljettpriserna. 

Annons

Eventuella argument om att regionen inte skulle ha råd att hålla nere priserna i kollektivtrafiken klingar falskt. I de andra stora regionerna Västra Götaland och Stockholm, där MP är med och styr, har man valt en klokare väg. Där har man beslutat att inte höja biljettpriserna 2023, för att inte göra det dyrare att åka kollektivt. 

Mätta Ivarsson

gruppledare Miljöpartiet Region Skåne 

Louise Arndt

ledamot i kollektivtrafiknämnden (MP)

Såhär gör du för att medverka på Skånska Dagbladets Debattsida: https://www.skd.se/info/medverka-pa-skanska-dagbladets-debattsida

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan