Annons

Annons

Annons

På Landet-podden

En bonnapågs hågkomster i veckans På Landet-podd

Veckans gäst i podden På Landet är välkände journalisten och krönikören Bertil Nilsson. Bertil Nilsson är född 1947 och växte upp på en liten gård i Sparrarp utanför Hästveda under 50-talet. Med skärpa och humor minns han slitet i betåkern, den dagliga mjölkningen och när byslaktaren kom strax före jul.

Text

Inbäddat innehåll

– Höskörden var arbetsam, men jag tror de flesta minns den med välbehag. Lika tråkigt som det var med betorna, lika roligt var det med höet.

Bertil är sedan flera år en mycket uppskattad krönikör i tidningen På Landet. I podden berättar han om alla de tekniska landvinningar som medförde så stora förändringar och som på sikt bidrog till den stora strukturomvandling som har skett inom lantbruket under de senaste 70 åren. Hövändaren och skördetröskan är ett par exempel.

Annons

Annons

Korna förvånade när maskinen introducerades

– Men det började med mjölkmaskinen, det var en stor revolution när den kom. Och korna tittade väldigt förvånat den första kvällen när vi skulle provmjölka, berättar Bertil Nilsson.

Men allt var förstås inte slit – det fanns även tid för nöjen. Ett obligatoriskt sådant nöje var Hästveda marknad, minns han.

– Gud nåde den bonde som ville ha nån granne att jobba med höet under Hästveda marknad. Då sa de: du är inte klok, du kan hässja själv!

Bertil Nilsson, Skånskans krönikör.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan