Utrikes

Jättevulkan utlöste tsunami mot Tonga

Bild från den japanska vädersatelliten Himawari-8, med vulkanmolnet till höger.
Foto: JMA/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ett spektakulärt vulkanutbrott i Tonga ledde till skräck och evakueringar i kustområden i södra Stilla havet.
PREMIUM

Satellitbilder visar hur en jättelik svampformation reste sig från havets botten nära några öar i Tonga. Det är undervattensvulkanen Hunga som vaknat till liv igen, efter flera utbrott under de senaste veckorna.

Explosionerna utlöste havsrörelser som i sin tur skapade kraftiga vågor. Videosnuttar utlagda på sociala medier visar hur invånare på öar i Tonga flydde från framrusande vattenmassor vid stränderna. Även landets kung Tupou VI övergav sitt palats, som ligger nära stranden, rapporterar medier i regionen.

Grannländer som Fiji och Samoa varnade för farliga vågor, liksom Nya Zeeland. Tsunamivågorna nådde ända fram till Japan, där landets meteorologiska institut varnade för vågor upp till tre meter höga.

Det finns dock inga rapporter om döda eller skadade.

Hunga började få utbrott den 20 december. I början av januari blev det tyst, men häromdagen började mullret igen.

Satellitbilder visar ett askmoln som är fem kilometer brett och ånga som når 20 kilometer upp i luften.

Vulkanen ligger där två av jordens tektoniska plattor, Stillahavs- och australiska plattan, möts. Det gör att jordskalv och vulkaner är vanliga i regionen.

Henrik Samuelsson/TT

Utrikes

Klockarglad präst bötfälld

Klockorna har nästan klämtat klart för en präst i Florens som grannarna upplevde som ljudmarodör. Arkivbild.
Foto: Lorenzo Galassi/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nån måtta får det väl ändå vara med klockringningen, anser en myndighet i italienska Toscana och bötfäller en präst som låtit sina kyrkklockor plåga omgivningen i åratal.

Boende i församlingen kring kyrkan Santa Maria a Coverciano i Florens hävdar att prästen Leonardo Guerri som värst hade klockorna dånande över 200 gånger om dagen.

Klockringningarna mellan klockan 8 och 21 påverkade arbete, avkoppling och sömn klagade församlingsborna, enligt lokaltidningen Corriere Fiorentino. Helgdagar kunde det ringa en gång i halvtimmen.

Efter fyra år av skrivelser, rättsliga förfaranden och tester av ljudföroreningarna har den regionala myndigheten för miljöskydd satt ner foten. Leonardo Guerri får 2 000 euro (cirka 21 000 kronor) i böter. Han får fortsätta att ringa i klockorna men bara för att kalla till mässa och dagens sista gudstjänst klockan 18.

AFP har sökt Leonardo Guerri, som dock avböjer att kommentera nyordningen.

Redan 2014 utgick ett påbud från Florens ärkebiskop, kardinal Giuseppe Betori, till stiftets präster att hålla ljudnivåerna nere. Detta mot bakgrund av ett ökande antal klocktorn.

Utrikes

Ledare lämnar högernationalistiska AFD

AFD:s partiledare Jörg Meuthen lämnar partiet i protest. Arkivbild.
Foto: Luca Bruno/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Det tyska ultranationalistiska högerpartiet AFD:s partiledare Jörg Meuthen meddelar att han lämnar partiet i protest mot dess högervridning. Det oväntade avhoppet från en av partiets två ledare innebär ett kraftigt bakslag.

Meuthen säger att AFD visar "totalitära" tendenser.

– Partiets hjärta slår nu långt ut till höger, sade Meuthen till public service-kanalen ARD.

Han klagade på att han försökt att finna en medelväg i samtal med partiets högerfraktion, utan att lyckas.

Meuthen har delat ledarskap med Tino Chrupalla. Ledaren för partiets parlamentsgrupp Alice Wiedel och kontroversielle politikern Björn Höcke i förbundslandet Thüringen har stort inflytande i AFD, och de tillhör partiets hårdföra högerfalang.

Meuthen sade också i intervjun att AFD intagit en "sektliknande hållning" i frågor som rör coronapandemin.

AFD backade och fick drygt 10 procent av rösterna i senaste valet till tyska riksdagen 2021.

Utrikes

Intensiva samtal om Ukrainakonflikt

Rysslands president Vladimir Putin har talat i telefon med franske presidenten Emmanuel Macron.
Foto: Alexei Nikolsky/Kreml via AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s president Joe Biden varnar sin ukrainska kollega Volodymyr Zelenskyj för att ett ryskt anfall i februari är en "klar möjlighet".
Rysslands president Vladimir Putin säger i sin tur att väst inte hörsammat rysk oro för Natoexpansion.

Den diplomatiska utvecklingen i Ukrainakrisen pågår på flera fronter. USA har begärt ett extrainkallat möte i FN:s säkerhetsråd på måndag.

Men redan på fredagen valde president Putin att i ett telefonsamtal med franske kollegan Emmanuel Macron uttrycka sin besvikelse över västvärldens oförmåga att förstå den ryska oron över Natos utvidgning.

"USA:s och Natos respons har inte inbegripit fundamental rysk oro. Man har inte tagit hänsyn till att Ryssland inte vill se ett utvidgat Nato eller att attackvapen placeras nära Rysslands gränser", sade Putin enligt en utskrift från Kreml.

Samtalet Moskva–Paris följde på ett telefonsamtal mellan Washington och Kiev.

Enligt Vita huset uttryckte Biden i sitt telefonsamtal med Zelenskyj på torsdagskvällen farhågor som hans regering haft den senaste tiden.

– President Biden sade att det finns en klar möjlighet att ryssarna kan invadera Ukraina i februari, säger Emily Horne, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd.

Uttryckte stöd

Under samtalet med Zelenskyj bekräftade Biden återigen USA:s och dess allierades stöd till Ukraina och diskuterade också eventuell ekonomisk hjälp till landet vars ekonomi satts under press av den spända situationen.

Men på en presskonferens på fredagen uppmanade president Zelenskyj omvärlden till visst lugn, och sade att uppståndelsen runt Ukraina skadar landets redan dåliga ekonomi.

– Vi behöver inte denna panik, sade presidenten.

Ryssland har mobiliserat militära styrkor nära gränsen till Ukraina de senaste månaderna, vilket väckt oro för att Ryssland planerar att invadera sitt grannland.

Ryssland har förnekat sådana planer och har ställt en rad krav på USA och Nato som Moskva säger ska öka säkerheten i Europa.

Möte i säkerhetsrådet

Samtidigt har USA begärt ett offentligt möte i FN:s säkerhetsråd på måndag för att diskutera krisen i Ukraina och ett ryskt "hotfullt beteende".

"Över 100 000 ryska soldater har placerats ut vid den ukrainska gränsen och Ryssland är inbegripet i andra destabiliserande aktiviteter riktade mot Ukraina, vilket utgör ett direkt hot mot fred och säkerhet och FN:s stadgar", säger USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield i ett uttalande.

Hon tillade att säkerhetsrådets 15 medlemmar "måste granska fakta och överväga vad som står på spel för Ukraina, för Ryssland, för Europa och för de grundläggande åtagandena och principerna i den internationella ordningen om Ryssland skulle gå vidare och invadera Ukraina".

Som en av fem permanenta medlemmar i FN:s säkerhetsråd har Ryssland vetorätt över alla resolutionsförslag i rådet.

USA:s president Joe Biden har den senaste tiden pratat flera gånger med sin ukrainska kollega Volodymyr Zelenskyj. Här i ett samtal i december. Arkivbild.
USA:s president Joe Biden har den senaste tiden pratat flera gånger med sin ukrainska kollega Volodymyr Zelenskyj. Här i ett samtal i december. Arkivbild.
Foto: Susan Walsh/AP/TT

FAKTA

Fakta: Öppen konflikt sedan 2014

Relationerna mellan Ryssland och Ukraina har varit bottenfrusna i många år.

Länderna befinner sig i öppen konflikt sedan 2014, då Ryssland i strid med internationell rätt annekterade den ukrainska halvön Krim och gick in med styrkor i Donbass i östra Ukraina. Områdena Donetsk och Luhansk styrs än i dag av ryskstödda separatister med nära ekonomiska och militära band till Moskva.

Under 2021 mobiliserade Ryssland i olika vågor stridsfordon, artilleri och tiotusentals soldater till gränsområdet mot Ukraina. Strax före jul lade Kreml fram en kravlista som bland annat skulle innebära att USA och Nato måste dra sig tillbaka från samtliga länder som ingick i det tidigare östblocket, och samtidigt lova att varken Ukraina eller andra länder tillåts ansluta sig till den västliga militäralliansen. Västmakterna har avfärdat kraven som orimliga.

Omkring 14 000 människor har dödats i Ukrainakonflikten, däribland tusentals civila.

Utrikes

Raketer mot flygplatsen i Bagdad

Ett flygplan som fick skador vid raketattacker mot Bagdads flygplats.
Foto: Ali Abdul Hassan/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Flygplatsen i Bagdad och en närliggande militärbas har beskjutits med flera raketer, uppger irakiska myndigheter. På militärbasen finns bland annat rådgivare från USA.

Attacken ska ha orsakat skador men inga dödsfall.

Enligt säkerhetskällor handlar det sammanlagt om sex raketer som på fredagsmorgonen landade mellan flygplatsens civila och militära områden, på rullbanor eller parkeringar.

Irakiska flygmyndigheten konstaterar "omfattande skador på en landningsbana och på två civila plan", men enligt uppgifter kan flygtrafiken från flygplatsen fortgå.

Premiärminister Mustafa al-Kadhimi fördömde attackerna och sade att de "skadar Iraks rykte . . . och väcker tvivel om säkerhetsläget i Irak".

BBC-journalisten Nafiseh Kohnavard rapporterade på Twitter att anfallet kom klockan 4.30 på morgonen lokal tid.

Attacken är den senaste i en rad angrepp som har riktats mot amerikanska intressen i landet.

Utrikes

Bondkatten tar plats i residenset

Willow – nyinflyttad katt i Vita huset.
Foto: Erin Scott/Vita huset via AP/TT
Utrikes
Utrikes

Väntan har varit lång, men nu har hon flyttat in. Katten Willow är USA:s president Joe Bidens och hustrun Jills senaste tillskott i Vita huset.

Willow kommer från presidentens hemstat Pennsylvania och är en två år gammal bondkatt med gröna ögon och grå och vit päls. Hon har fått sitt namn från sin hemstad Willow Grove.

– Willow gör sig hemmastadd i Vita huset med sina favoritleksaker, godis och massor av utrymme att lukta och utforska, säger Michael LaRosa, talesperson för Jill Biden.

Redan när Joe Biden vann presidentvalet i november 2020 sade Jill Biden att de skulle skaffa katt till Vita huset. Det har dock dröjt, men på fredagen twittrade Jill Biden bilder på Willow.

Familjen Biden har sedan tidigare schäfervalpen Commander som flyttade in i Vita huset i december.

Willow bekantar sig med Vita huset och dess omgivningar.
Willow bekantar sig med Vita huset och dess omgivningar.
Foto: Erin Scott/Vita huset via AP/TT
Schäfervalpen Commander flyttade in i december. Arkivbild.
Schäfervalpen Commander flyttade in i december. Arkivbild.
Foto: Carolyn Kaster/AP/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinoer.com

Spelinspektionen lämnar in remiss för matchfixning

Casinoer.com SVERIGE. Den senaste tiden har matchfixning blivit en stor fråga runt omkring i Sverige. Spelinspektionen har nu lämnat in en remiss till regeringen med förslag på hur problemet ska lösas, men alla är inte nöjda med den statliga myndighetens förslag.

Matchfixning, det vill säga illegal manipulation av ett idrottsevent för att göra en vinning på spelmarknaden eller ett avancemang i en turnering, är ett problem som har varit extra uppmärksammat i Sverige de senaste veckorna.

Problematiken ska främst röra sporter som fotboll och tennis, men den 19 januari rapporterade Aftonbladet att en landslagsspelare i futsal häktats på grund av misstankar om matchfixning. Om problematiken har blivit mer förekommande den senaste tiden, eller om fler rapporter kommer in på grund av att problemet har uppmärksammats, framgår inte. Oavsett vilket är det ett problem spelbolagen, fansen och idrottsförbunden vill få bukt med.

Vill förbjuda betting på individuella prestationer

Den statliga myndigheten Spelinspektionen ansvarar för att säkerhetsställa att lotterier, vadhållning och casinospel sköts lagligt i Sverige. Sedan de nya spellagarna infördes den 1 januari 2019, som möjliggjorde det för icke-statliga aktörer att bedriva casinorelaterad verksamhet i sverige, har Spelinspektionen fått en större roll. Nu ansvarar de också för att utfärda spellicenser till spelbolag och kontrollera att dessa lever upp till de högt ställda krav som den svenska staten ställer på dem.

Närmare 100 spelbolag har beviljats spellicens, vilket förra året genererade en skattevinst på cirka 4 miljarder kronor. Speltrenden är inte på något sätt unik för Sverige och vi kan se att många nya spel- och bettingsidor även har dykt upp i Norge. Här kan du läsa mer om de nya norska spelsidorna. Flera av dessa aktörer bedriver också verksamhet här i Sverige.

Nu har Spelinspektionen skickat in en remiss med förslag på hur matchfixning ska begränsas. I ett pressmeddelande skriver de följande:

“Om förslaget blir verklighet innebär det att spelbolagen på den svenska licensmarknaden inte får erbjuda vadhållning på regelbrott eller förlust i delmoment. Exempelvis blir det inte tillåtet att erbjuda spel på om en fotbollsspelare ska få gult kort eller om en tennisspelare kommer att göra dubbelfel.”

Med andra ord handlar det i stor utsträckning om att förbjuda betting på individuella prestationer och delmoment i olika sporter. Men många frågar sig om detta verkligen är rätt väg att gå.

Svenska fotbollsförbundet reagerar starkt.

Några som har varit mycket missnöjda med förslaget är Svenska fotbollsförbundet, som tycker att Spelinspektionen velar för mycket. Enligt Dagens Nyheter har Håkan Sjöstrand, förbundets generalsekreterare, sagt att han är “besviken och förbannad” och att han reagerar starkt på Spelinspektionens förslag på att rapportera misstänkt matchfixning en gång om året: “Det förstår väl alla att det inte räcker med att rapportera på årsbasis”.

Vad som kommer att ske med Spelinspektionens förslag om hur problematiken med matchfixning ska åtgärdas återstår att se.

Utrikes

Burkina Faso utestängs från Ecowas efter kupp

Invånare i Burkina Faso uttrycker stöd för militärkuppens ledare.
Foto: Sophie Garcia/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas utesluter tillfälligt Burkina Faso som en konsekvens av militärkuppen i landet.

Beskedet kom vid ett möte med länderna i organisationen på fredagen.

Militären tog makten i måndags, efter växande protester mot presidenten Roch Kaboré. Juntan har sedan dess lovat "lugn och ro", men Ecowas står fast vid principen att suspendera länder där militär tagit makten.

Ecowas kräver också att Roch Kaboré och andra tillfångatagna myndighetspersoner släpps.

Kuppen har fördömts internationellt, medan kuppmakarna verkar ha visst stöd hos befolkningen i bland annat huvudstaden Ouagadougou, där missnöje växt mot den avsatte presidenten.

Grim Berglund/TT

Utrikes

Oljan närmar sig thailändska paradisstränder

Förberedelser på stranden Mae Ram Phueng i Rayong för att försöka hejda oljans spridning.
Foto: Sakchai Lalit/AP/TT
Utrikes
Utrikes En oljeläcka nära några av Thailands mest omtyckta stränder fortsätter att sprida sig. Trots intensiva ansträngningar befarar flottan att oljan kommer att nå nationalparken Khao Lam Ya.

Det var en undervattensledning för det fossila bränslet som sprang läck i veckan, nära provinsen Rayongs kust i östra Thailand. "Bara" 140 till 375 fat olja beräknas ha kommit ut innan läckan tätades. Men det motsvarar upp till 60 000 liter, vilka kan få katastrofala konsekvenser om de når de känsliga stränderna i området.

Den lilla nationalparken Khao Lam Ya täcker en udde vid Rayongs kust samt paradisön Samet. Runt hörnet från provinsen finns det klassiska turistmeckat Pattaya.

Oljespillet har delats i två, en mindre del nära kusten och en större lite längre ut. De täcker 1 respektive 47 kvadratkilometer, säger myndighetstalesmannen Siam Lawawirojwong till medier.

Den thailändska flottan deltar i saneringsarbetet, men meddelar att det inte ser ut att hindra oljan från att nå Khao Lam Ya, där många sjöfåglar och fiskar lever. Även koraller riskerar att drabbas.

Flytande bommar används i försöken att ringa in oljan till havs.

– Att samla upp oljan från havsytan kan ta fem till sju dygn. Men om den når strandlinjen kan det uppstädningen ta åratal, säger marinbiologen Thon Thamrongnawasawat till nyhetsbyrån AP.

– Så vi måste göra allt för att olja inte ska nå land.

Det är inte första gången oljeföroreningar drabbar området. 2013 sprang en ledning läck på liknande sätt. Oljebolaget använde kemikalier för att lösa upp oljan, men den nådde stränder på Ko Samet. Under lång tid efteråt larmade miljögrupper om gifter i exempelvis fisk och skaldjur som serverades.

Henrik Samuelsson/TT

Flottans flygbild visar delar av oljespillet.
Flottans flygbild visar delar av oljespillet.
Foto: Thailands flotta/AP
Förra gången: Saneringsarbete på Ko Samet i juli 2013.
Förra gången: Saneringsarbete på Ko Samet i juli 2013.
Foto: AP/TT

Utrikes

Småkliniker ska hjälpa till i covidvården

Omikronvarianten av coronaviruset sprider sig i Sydkorea. Arkivbild.
Foto: Ahn Young-joon/AP/TT
Utrikes
Utrikes Små sjukhus och kliniker mobiliseras i Sydkorea för att hjälpa till att behandla tusentals människor som väntas smittas av coronaviruset den närmaste tiden.
PREMIUM

Under fredagen rapporteras för fjärde dagen i rad rekordmånga smittade i Sydkorea, 16 096 personer, vilket är dubbelt så många som i måndags. Enligt experterna kan en smittspridning driven av omikron fortsätta i fem till åtta veckor och antalet dagliga fall kan nå över 100 000.

Tidigare har landets hantering av covid-19 främst skett på stora sjukhus med avancerad utrustning, men från och med början av februari ska runt 1 000 mindre kliniker börja diagnosticera och övervaka milda eller mellansvåra fall som kan behandlas hemma.

– I nuläget finns en kapacitet att hantera hemmabehandling för 80 000 människor, och vi kommer att kunna öka den kapaciteten till upp till 110 000 eller 120 000 människor, säger Lee Ki-Il, tillförordnad hälsominister.

Under torsdagen behandlades runt 13 000 människor med covid-19 hemma, enligt myndigheterna.

Mer än 85 procent av Sydkoreas över 51 miljoner invånare är fullvaccinerade och över hälften har fått en tredje dos.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL