Ekonomi

Så pratar du om ekonomi och döden

Få vill tänka på döden. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi Pengar och döden – känsliga frågor. Men viktiga att prata om, både för den som börjar bli gammal och för anhöriga.
Som anhörig är det viktigt att välja rätt tillfälle, och inte peka ut den äldre utan att involvera sig själv i samtalet, råder psykologen.
PREMIUM

Under helgerna träffas familjerna, och det kan vara nu som insikten kommer om att mamma börjar bli virrig eller att pappa är skruttigare än man trott. Kanske blir det alltmer uppenbart att de gamlas liv inte fungerar utan hjälp med både praktiska och ekonomiska frågor framöver.

Det finns en rad olika saker som kan behöva diskuteras mellan barn och föräldrar, eller andra anhöriga. Som hur äldre par reder sig ekonomiskt om den ena dör, frågor om arv och testamenten och om de gamla möjligen behöver byta bostad. Kanske också behovet av en framtidsfullmakt, om man blir sjuk och inte kan sköta sin ekonomi själv. Hur den äldre vill ha sin begravning är också viktigt för anhöriga att veta innan det är för sent.

Ett känsligt läge, för hur pratar man egentligen med den som börjar bli gammal om sådana saker? Välj ett bra tillfälle, råder Liria Ortiz, legitimerad psykolog.

Vill inte tänka på döden

Liria Ortiz konstaterar att väldigt få egentligen vill tänka på döden. Det gäller både yngre och äldre.

– Under pandemin var jag volontär på äldrelinjen. Jag blev så förvånad, för det var många som var runt 80, 85 år som inte hade tänkt alls på döden. Jag kände att det var märkligt.

Möjligen har ett par år med pandemin fått fler att se behovet av att planera för döden. Hjärnfonden, en insamlingsstiftelse till förmån för forskning om sjukdomar och skador i hjärnan, har låtit Kantar Sifo undersöka svenskars inställning till testamente och att prata om detta. Samma undersökning gjordes före pandemin, och det visar sig att fler nu kan tänka sig att upprätta testamente.

– Det är lika stor andel som redan har skrivit testamente, men det är fler som säger att de ska göra det nu, säger Anna Hemlin, generalsekreterare i Hjärnfonden.

Hon tror att pandemin har ökat vår medvetenhet om sjukdomar och döden. Även om vi inte vill tänka på döden så har den trots allt blivit mer konkret.

– Pandemin har gett oss ett tillfälle att tänka på att att livet kan avslutas abrupt, säger Anna Hemlin.

Hjälp för anhöriga

Att prata om hur man vill ha det då man blir gammal, och också om hur det ska bli då man dött, är faktiskt en stor hjälp för de anhöriga, tycker både Anna Hemlin och Liria Ortiz. Faktiskt en ren kärlekshandling, för att visa omtänksamhet och att hjälpa de efterlevande att undvika konflikter.

– Jag tror att det finns myter om att då man älskar varandra, då ska man inte prata om pengar. Det löser sig ändå tror man, säger Liria Ortiz.

Det finns också föreställningar om att pengar och testamenten är något oromantiskt, tycker hon.

– Man tillskriver den som pratar om pengar egenskaper som är negativa. Den som vill prata om pengar ses som intresserad av att få pengar. Det står för girighet, inte för att man vill ha ordning och reda.

Gräl och konflikter mellan anhöriga efter att någon dött handlar ofta om pengar, förklarar Liria Ortiz.

– Pengarna blir ofta en symbol för kärlek.

Om någon får mer pengar tolkas det som att kärleken från den avlidne då varit större, förklarar hon.

– Om vi inte skulle ha så orealistiska föreställningar om kärlek och pengar skulle det vara lättare.

Hon tycker att barn, eller andra anhöriga, ska försöka undvika att bara peka på den gamles problem då de tar upp samtalet.

"Vi blir alla äldre"

– Försök att involvera dig själv. Om det är väldigt känsligt kan man säga "vi blir alla äldre" eller att man själv inte "alltid klarar allt själv". Man kan också säga "saker händer".

Kanske kan det också bli lättare om man nämner exempel på andra, utomstående, som mött en plötslig död. Man kan också ta upp exempel på hur det kan bli då någon inte skrivit testamente eller talat om hur de vill ha det, råder hon.

– Det är många som är känsliga för ord som "jag ser att du inte klarar dig själv", eller att anhöriga säger att de känner oro, säger Liria Ortiz.

Anna Hemlin tycker också att man ska prata om de svåra frågorna. Gärna i god tid, så att det inte behöver bli så akut och laddat. Kanske är det bäst att inte vänta och försöka hitta det bästa tillfället, utan bara att göra det, funderar hon.

– Man kan fråga de äldre hur de vill ha det, hur de har tänkt sig att det ska bli, med exempelvis begravningen eller med sommarhuset, säger Anna Hemlin.

Båda tycker att frågan om framtidsfullmakt är viktig att ta upp. Den skriver man då man fortfarande är frisk, och genom den kan man ge en anhörig i uppdrag att sköta ekonomin åt sig den dag man inte klarar av det själv.

– Det är bra att skriva en framtidsfullmakt, och att förnya den då och då. Livet kan inte bara vara generöst, utan också för jävligt, säger Liria Ortiz.

– Det är ett sätt att säkra hur man vill ha det, säger Anna Hemlin.

Men det gäller att prata igenom både vem som ska åta sig att hjälpa och vad den personen ska få göra.

– Demens ingår tyvärr för många i livet. Därför bör man prata om det medan man fortfarande mår bra, säger Liria Ortiz.

Johanna Cederblad/TT

FAKTA

Fakta: Framtidsfullmakt

Framtidsfullmakten avser personliga eller ekonomiska angelägenheter, och den som ger fullmakten kan bestämma vad som får göras.

Den avser dock inte frågor om vård eller tandvård, äktenskap, testamente eller andra mer personliga angelägenheter.

Den som upprättar fullmakten måste vara 18 år, och fullmakten ska vara skriftlig.

Den ska bevittnas av två vittnen som är på plats samtidigt då den skrivs under. Vittnena ska också intyga att den som ger fullmakten är frisk, och ger den frivilligt.

Framtidsfullmakten kan återkallas.

Källa: Bankföreningen

FAKTA

Fakta: Över hälften vill skriva testamente

Hjärnfonden har låtit Kantar Sifo ställa frågor via en webbpanel till 1 000 slumpvis utvalda svenskar.

Det visar sig att 16 procent helt säkert kommer att skriva testamente, och 38 procent kommer troligen att göra det.

Ungefär samma undersökning gjordes 2019. Då var det betydligt färre som hade testamentesplaner. 11 procent skulle helt säkert göra det, och 33 procent skulle troligen göra det.

Källa: Hjärnfonden

Ekonomi

Kia återkallar hundratusentals bilar

Biltillverkaren Kia återkallar fordon. Arkivbild.
Foto: Ahn Young-joon/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Biltillverkaren Kia återkallar 410 000 fordon i USA, då man konstaterat problem med krockkudden. Återkallandet rör främst modellen Forte, som tillverkats 2017 och 2018. Även modellerna Sedona och Soul ingår i återkallandet.

Den sydkoreanska biltillverkaren säger att en elkoppling kan påverkas av en kåpa till datorkopplingen, vilket kan påverka om krockkudden vecklas ut vid en olycka. Inga dylika fall har dock rapporterats vid olyckor, uppger Kia.

Kia Sweden meddelar att modellen inte marknadsförs i Sverige.

Ekonomi

H&M steg kraftigt på backande börs

Nedåt på börsen. Arkivbild.
Foto: Johan Hallnäs / TT
Ekonomi
Ekonomi H&M lyfte rejält men Volvo backade – så mottogs börsjättarna på Stockholmsbörsen efter sina bokslut på fredagen.
Börsen som helhet gick åter ned. Det breda OMXS-indexet tappade 0,4 procent.

Klädjätten H&M:s vinst var klart starkare än väntat. Aktien sköt i höjden ordentligt och steg 5,1 procent.

Lastbilsjätten Volvo slog också börsexperternas vinstprognoser, men aktiekursen sjönk ändå 3,5 procent. Även flera andra verkstadsjättar föll brant: SKF tappade 3,2 procent och ABB gick ned 3,5 procent.

Bland övriga rapporterande storbolag gick medicinteknikbolaget Getinge klart bäst, plus 4,8 procent, medan vitvarujätten Electrolux föll 3,7 procent.

Turbulensen fortsätter därmed på världsbörserna, liksom på Stockholmsbörsen, i spåren av den ränteoro som nu präglar finansmarknaderna.

De ledande europeiska börserna fortsatte nedåt. FTSE100-index i London tappade 1,1 procent och CAC40-index i Paris gick ned 0,9 procent. DAX-index i Frankfurt hade klockan 17.45 backat 1,3 procent.

Oljepriset steg ytterligare till över 91 dollar för ett fat Nordsjöolja. Samtidigt försvagades den svenska kronan. Både dollarn och euron blev dyrare under det senaste dygnet och kostade vid börsstängning 9:43 respektive 10:52 kronor.

Ekonomi

USA:s konsumenter håller igen

Prisökningstakten kvar på hög nivå. Arkivbild.
Foto: Julio Cortez/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Den amerikanska inflationen ligger kvar på hög nivå, men konsumtionen ser ut att avta något i takt med covid-restriktionerna och de ökade priserna, visar officiell statistik.

Prisökningstakten mätt på hushållens konsumtion hamnade på årsbasis på 5,8 procent i december, vilket låg i linje med ekonomernas snittprognos, den högsta sedan 1982.

Statistiken visar också att löneökningstakten avtog något jämfört med tidigare månader, och att de amerikanska konsumenterna höll igen.

Just denna inflationssiffra är den som den amerikanska centralbanken, Fed, tittar på mest när styrräntan ska bestämmas. Härom dagen flaggade Fed-chefen Jerome Powell för flera räntehöjningar i år, vilket pressade världens börser.

Fredagens marknadsreaktion på den nya siffran blev något stigande börskurser. I Stockholm lyfte det breda OMXS-indexet från minus 1,3 till minus 0,9 procent.

Ekonomi

Argentina når låneuppgörelse med IMF

Argentina når nytt låneavtal med IMF. Arkivbild.
Foto: Marcos Brindicci/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Hårt skuldsatta Argentina har träffat en låneuppgörelse med Internationella valutafonden (IMF).
PREMIUM

Samma dag som en delbetalning på 700 miljoner dollar av skulden skulle ha gjorts berättar landets president Alberto Fernandez om de nya villkoren för återbetalning.

Bara i år skulle Argentina ha betalat 19 miljarder av den totala skulden på 44 miljarder dollar till IMF.

– Jämfört med tidigare överenskommelse, kommer det nya avtalet inte att inkludera restriktioner som försenar vår utveckling, sade Alberto Fernandez utan att gå in på detaljer i avtalet.

Genom avtalet får landet tillgång till de internationella lånemarknaderna igen.

Avtalet parterna emellan är villkorat av att Argentina når balans i statsbudgeten 2025, borträknat räntebetalningarna.

Ekonomi

Elrea i blåsvädret

Stormspaning på Scaniabadet i Malmö. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

När ett nytt oväder med stormvarning drar in över Sydsverige blir det tillfällig rea på elpriset.

Dagsnoteringen för lördagen ligger på 18 öre per kWh, enligt elbörsen Nordpool. Senast priset i söder var lägre var 19 november 2021.

I Norrland ligger priset på lördagen på 16 öre kWh.

Snittpriset för januari har i söder annars legat kring en krona per kWh.

SMHI har inför lördagen varnat för stormstyrkor i vindarna i södra Sverige, vilket kommer göra att vindkraften går för högtryck.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

En jämförelse av lån i Sverige

Privatlån.com

Funderar du på att låna pengar? Funderar du på vilken typ av lån som du ska ta? Då ska vi i denna artikel gå igenom olika saker som det är viktigt att tänka på när man ska jämföra olika lån.

Ska man ta ett lån med eller utan säkerhet?

En av de saker som det är viktigt att tänka på när man ska låna pengar är ifall man ska ta ett lån med eller utan säkerhet. Med vad är då skillnaden mellan de båda? Om vi börjar med lån med säkerhet är dessa lån där du måste lämna något i säkerhet till den aktör som du lånar pengar av. Men vad innebär det då att lämna något i säkerhet? Det innebär att du pantsätter någon av dina ägodelar eller egendomar. Dessa kan långivaren då ta ifrån dig om du inte betalar tillbaka pengarna enligt den återbetalningsplan som ni kommit överens om. Ett exempel på en sak som det är vanligt att lämna som säkerhet är en bostad. Lämnar du din bostad i säkerhet kan långivaren därför ta den från dig om du inte kan betala tillbaka lånet så som det är tänkt.

Faktum är att det är vanligt att man använder samma sak som man lånar pengar till att köpa som säkerhet. Ska du då till exempel köpa en bostad lämnar du denna i säkerhet, och långivaren kan då ta den ifrån dig om du inte klarar av att betala tillbaka pengarna.

Men varför ska man då ta ett lån med säkerhet med tanke på vilken risk man tar när man satsar på ett sådant lån? Faktum att du måste lämna något i säkerhet må visserligen vara en nackdel, men faktum är att det även finns flera fördelar med att låna pengar med säkerhet. Detta har att göra med att långivaren inte tar en lika stor ekonomisk risk när de ger dig ett lån med säkerhet som de gör när det kommer till ett lån utan säkerhet. Det gör de inte eftersom de kan ta något från dig vars värde uppskattas till det samma som de pengar du lånat. På grund av detta kan de i övrigt ge dig bättre förutsättningar när det kommer till ett lån med säkerhet. Dels kan de ge dig en lägre ränta när det kommer till denna typ av lån, något som förstås är en stor fördel för dig som lånar pengar eftersom det då blir billigare för dig att göra det. Dessutom kan du i många fall få lån på större belopp när det gäller lån med säkerhet. Just därför kan det vara värt att satsa på ett sådant.

Men hur fungerar då lån utan säkerhet? Precis som namnet antyder är detta lån där du inte behöver lämna något i säkerhet till långivaren. Just detta är också fördelen med dessa lån. Du som låntagare tar alltså inte en lika stor risk när du tar ett sådant lån som du gör när det kommer till ett lån med säkerhet. Långivaren tar dock en större ekonomisk risk genom att ge dig ett sådant lån, något som i sin tur kan få en del negativa ekonomiska konsekvenser för dig som ska låna pengar. Först och främst brukar lån utan säkerhet ha en högre ränta än sådana med säkerhet. Detta är helt enkelt långivarens sätt att kompensera för det faktum att de tar en större risk när de ger dig ett lån utan säkerhet. Faktum att de tar en större risk brukar även betyda att du inte brukar kunna låna lika stora belopp när det rör sig om lån utan säkerhet. För dig som låntagare är det helt enkelt bara att väga för- och nackdelarna med lån med säkerhet samt lån utan säkerhet mot varandra. Du kan sedan välja att satsa på den typ av lån som passar dig bäst. Självklart är det inte heller alla som har möjlighet att ta ett lån med säkerhet. I dessa fall kan ett lån utan säkerhet vara det enda alternativet.

Jämför den effektiva räntan

En av de allra viktigaste sakerna att ha i åtanke när man ska jämföra olika lån är den effektiva räntan. Tyvärr gör många dock misstaget att fokusera på den nominella räntan. Denna ger dig dock inte den fulla bilden av hur mycket det kommer kosta dig att låna pengar. Det är det i stället den effektiva räntan som gör. Den effektiva räntan inkluderar nämligen både den nominella räntan samt eventuella övriga avgifter som kan tillkomma. Detta kan bland annat röra sig om uppläggnings- och aviavgifter. Gör därför inte misstaget att enbart fokusera på den nominella räntan. Ett lån som har en lägre nominell ränta än ett annat kan nämligen fortfarande kosta dig mer pengar i slutändan, detta eftersom det alltså kan tillkomma andra avgifter. Genom att i stället fokusera på den effektiva får du en helhetsbild över hur mycket det kommer kosta dig att låna pengar. Självklart ligger det i ditt intresse att välja ett lån som kommer att kosta dig så lite pengar som möjligt.

Återbetalningstid

När du ska jämföra olika lån är det också viktigt att ta hänsyn till återbetalningstiden. När det gäller detta är det viktigt att känna till att ju längre återbetalningstid du har desto högre ränta kommer du att få. Det är därför inte någon bra idé att välja en alltför lång återbetalningstid, detta eftersom det då kommer att kosta dig mer att låna pengar. Med detta sagt måste du förstås fortfarande ha en återbetalningstid som ger dig en månadskostnad som du har råd med. Välj därför en som ger dig en rimlig månadskostnad utan att för den sakens skull sträcka sig över en alltför lång tidsperiod. Gör du det kan det bli onödigt dyrt för dig att låna pengar.

Är det värt att ta ett snabblån?

Du som ska låna pengar har också alternativet att ansöka om ett snabblån. Fördelarna med snabblån är just snabbheten. Det går nämligen snabbt att få ett besked på din låneansökan när det gäller dessa lån, och om din ansökan blivit beviljad går det också snabbt att få pengarna utbetalda. Dessutom finns många snabblån även tillgängliga för dig som har betalningsanmärkningar sedan tidigare. Allt är dock inte guld och gröna skogar när det kommer till snabblån. För det första brukar de nämligen ha väldigt höga räntor. För det andra brukar de dessutom ha väldigt kort återbetalningstid. Ta därför bara ett snabblån om det är så att det verkligen är nödvändigt och du är helt säker på att du kommer att kunna betala tillbaka pengarna inom den återbetalningstid som gäller. Gör du inte det kan det nämligen få allvarliga konsekvenser för din ekonomi under en lång period framöver i form av betalningsanmärkningar och i värsta fall Kronofogden.

Använd dig av en låneförmedlare

Ett av de bästa sätten att kunna hitta bästa möjliga låneerbjudande på är att använda sig av en låneförmedlare. En sådan ansöker då nämligen automatiskt om lån hos flera olika långivare åt dig, och listar sedan de låneerbjudanden som du får. Allt du behöver göra är därför att göra en ansökan hos den låneförmedlare du väljer att satsa på, därefter sköter den resten av jobbet åt dig. Att använda sig av en låneförmedlare är därför något som du kan spara väldigt mycket tid på att göra. Dessutom är det bra för din kreditpoäng eftersom det då räcker med att du gör en låneansökan, något som i sin tur innebär att det bara kommer att behöva göras en kreditupplysning på dig. När det gäller kreditupplysningar som görs med Upplysningscentralen, eller UC som det brukar förkortas, försämras din kreditpoäng nämligen varje gång det görs en kreditupplysning. Är det då så att du sitter och ansöker om flera olika lån och det görs flera kreditupplysningar på dig med UC kan din kreditpoäng försämras allvarligt. Detta är alltså dock inte något du behöver oroa dig för när det kommer till att ansöka om ett lån hos en låneförmedlare. Även om kreditupplysningen görs med UC räcker det då nämligen med att det görs en kreditupplysning, något som i sin tur inte påverkar din kreditpoäng alltför mycket.

Ekonomi

H&M ser konkurrensfördel när priserna höjs

H&M:s vd Helena Helmersson. Arkivbild.
Foto: Ali Lorestani/TT
Ekonomi
Ekonomi Inflationstrycket pressar upp även klädpriserna. H&M:s vd Helena Helmersson ser dock en klar fördel för klädjätten.
– I sådana här tider när konkurrenter höjer sina priser kan vi stärka vår position, säger hon till TT.
PREMIUM

Stigande konsumentpriser har påverkat hela den globala ekonomin och i exempelvis i USA var decembersiffran den högsta på 40 år.

Höjda kostnader gör att företagen nu behöver överföra dessa till konsumentled och Helena Helmersson ser inget undantag för klädbranschen:

– Kostnadsinflationen påverkar alla, även oss. Det är främst råvaru- och fraktpriser som gått upp. Sedan är det mer hur man hanterar det och vi har hanterat sådana situationer förut.

Kommer justera

Hon lyfter bland annat konkurrensfördelar som långsiktiga partnerskap och stora volymer för bolaget med nästan 5 000 butiker över hela världen.

– Det är klart att vi också kommer att justera priserna men vi kommer inte vara först att göra det, säger hon.

TT: Men kommer ni behöva höja priserna under 2022 i en större omfattning?

– Det är klart att vi också måste göra justeringar men kommer göra det med kundfokus i centrum. Vi kommer se till att vi stärker vår position, det vill säga, vi kommer inte höja så mycket som våra konkurrenter.

Under morgonen har bolaget släppt sin delårsrapport för perioden september–november. Vinsten, sex miljarder kronor före skatt, var långt över marknadens förväntningar och det finns ytterligare glädjeämnen för bolaget som påverkats kraftigt under pandemin med nedstängda butiker men nu enligt Helmersson bara har en butik stängd på grund av covid-restriktioner.

Varulagret har minskat med två procent jämfört med samma tidpunkt förra året.

Nya arbetssätt

Kostnaderna för prisnedsättningar som en andel av omsättningen, det vill säga olika reor, bedöms minska med cirka en procentenhet under kvartalet jämfört med föregående år.

I en uppdatering gällande den viktiga julperioden 1 december–31 januari så bedöms försäljningen ha ökat med 20 procent i lokala valutor.

– Själva krisen har hjälpt oss att hitta andra arbetssätt så vi har blivit mera snabbfotade och mera handlingskraftiga att anpassa oss, säger Helmersson och fortsätter:

– Nu ser vi vissa utmaningar framöver men när det gäller pandemin också att restriktioner lyfts. Vi bedömer att det värsta är bakom oss och vi kan fokusera på tillväxt igen.

Nya mål

Detta i form av att man nu sätter nya finansiella mål som innebär om att senast 2030 ska H&M ha fördubblat omsättningen samtidigt som koldioxidavtrycket halveras.

Rent praktiskt handlar det bland annat om att utveckla bolagets second hand-verksamhet via plattformen Sellpy som H&M förvärvade 2019.

– Vi ser bland kunder i vissa delar av världen har efterfrågan för second hand helt klart ökat.

En marknad vars utveckling varit ett frågetecken är Kina. Försäljningen där har tidigare påverkats av av den bojkott som H&M och flera andra västerländska bolag utsattes för kopplat till uttalanden om att inte använda bomull från Xinjiang-provinsen.

I bokslutet finns dock Kina åter igen med på en lista över H&M:s tio största marknader, en position landet inte hade i rapporten i höstas. Under fjärde kvartalet 2021 redovisas nu en försäljning på 1,7 miljarder kronor (2,9 miljarder föregående år).

– Det är ett kvartal, så man kan inte dra alltför stora slutsatser. I övrigt är vi i en komplex situation fortfarande, säger Helmersson.

På Stockholmsbörsen togs dock rapporten emot med öppna armar, med ett kurslyft på nästan sex procent är H&M-aktien av fredagens stora vinnare.

Tobias Österberg/TT

Ekonomi

Pandemieffekter sänker Autolivs vinst

Autoliv, som tillverkar bilsäkerhetsutrustning, påverkades av pandemins inverkan på bilindustrin. Arkivbild.
Foto: Martina Holmberg / TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Bilsäkerhetsjätten Autoliv redovisar en vinst före skatt på 158 miljoner dollar, motsvarande cirka 1,5 miljarder kronor, för fjärde kvartalet 2021. Det kan jämföras med vinsten på 278 miljoner dollar motsvarande period 2020.

Omsättningen uppgick till 2 119 miljoner dollar, jämfört med 2 517 miljoner dollar ett år tidigare.

"Det fjärde kvartalet 2021 var fortsatt utmanande där indirekta effekter av covid-19 fortsatte att påverka vår verksamhet. Fordonsproduktionen begränsades fortfarande av brist på halvledare, även om situationen förbättrades mot slutet av kvartalet", skriver vd Mikael Bratt i ett pressmeddelande, där han uttrycker en försiktig optimism inför framtiden.

Ekonomi

Holmen föreslår extra utdelning

Holmen vill ge aktieägarna extra utdelning. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Skogsbolaget Holmen redovisar ett resultat före skatt på 996 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2021. Det kan jämföras med 584 miljoner kronor för samma tid 2020.

Omsättningen var 4 770 miljoner kronor under fjärde kvartalet, upp från 4 249 miljoner kronor 2020.

Styrelsen föreslår en rejäl utdelning till aktieägarna.

"Mot bakgrund av den goda resultatutvecklingen och vår starka finansiella ställning föreslår styrelsen att utdelningen per aktie höjs från 7:25 kronor till 7:50 kronor samt att en extra utdelning om 4 kronor per aktie lämnas" skriver vd Henrik Sjölund.

Han konstaterar att marknaden för trävaror har varit stark, men att priserna har sjunkit i slutet av förra året. Kvartalet har också präglats av höga priser på energi.

"Energisituationen i Europa förvärrades under fjärde kvartalet och elpriset i södra Sverige steg till höga nivåer. I norra Sverige, där vi har merparten av vår energiproduktion, sjönk däremot priset till följd av begränsningar i överföringskapaciteten inom landet" skriver Henrik Sjölund.

Johanna Cederblad/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL