Inrikes

Risk för radikalisering bland vaccinmotståndare

Mitt i omikronvågen planeras en ny demonstration mot vaccinpass. På bilden tågar 'Tusenmannamarschen 2.0' i Stockholm i slutet av november.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes Motståndare mot Sveriges coronapolitik mobiliserar till en ny demonstration i Stockholm.
Coronaprotesterna har präglats av konspiratoriska budskap, och enligt Center mot våldsbejakande extremism finns en risk att de mest militanta radikaliseras – något som redan skett i Tyskland.
PREMIUM

– Det är väldigt viktigt att inte peka ut någon. Du får demonstrera och säga vad du tycker. Men pandemin var och är en grogrund för konspirationsteorier, och det är något som våldsbejakande extremistgrupper kan utnyttja för sina egna syften, säger Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism (CVE).

Nästa lördag den 22 januari anordnas en protest mot vaccinpass på Norrmalmstorg i centrala Stockholm. Arrangör är den så kallade Frihetsrörelsen, som under det gångna året ordnat flera protester såväl i Stockholm som Göteborg och Malmö.

Målet är att samla 50 000 deltagare. Hittills påstås runt 15 000 ha "anmält" sig via en hemsida. Men hur många som verkligen kommer att dyka upp är oklart.

– De har en historik av att kraftigt salta deltagandet i sina demonstrationer. Jag är tämligen säker på att de inte kommer i närheten av 15 000. Däremot finns starka skäl att tro att det kommer att bli fler än det tidigare har varit, säger Jonathan Leman, researcher på den antirasistiska stiftelsen Expo som bevakar högerextrema rörelser.

Ny fråga mobiliserar

I sociala medier är intresset för att delta stort och vid de senaste demonstrationerna i Göteborg och Malmö har deltagarantalet varit klart högre än tidigare, konstaterar han. Förklaringen är vaccinpassen som Sverige införde den 1 december.

– Det finns ett legitimt ifrågasättande av vaccinpass som inte behöver vara förknippat med extremism eller konspirationsteorier. Men högerextremister och konspirationstroende har fått ny energi och en aktuell fråga att mobilisera kring. Tidigare har det funnits splittring i synen på covid och på vaccin men här är de helt överens, säger Jonathan Leman.

I dag krävs vaccinpass vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 50 deltagare, men regeringen har öppnat för att det även ska kunna gälla på restauranger, handelsplatser, gym och liknande. Även etablerade debattörer har ifrågasatt vaccinpassen och varnat för att Sverige befinner sig på ett sluttande plan.

Men parollen "nej till vaccinpass" lockar även högerextrema på ett tydligare sätt än tidigare, enligt Expo. Vid Frihetsrörelsens demonstration i Göteborg i slutet av november deltog bland annat aktivister från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR), enligt stiftelsen, som ser en tydlig skillnad mot tidigare.

– Förut gick de högerextrema med i demonstrationerna som vanliga civila. Men i Göteborg märkte de tvärtom ut sig och bildade "ett nationellt block" i tåget, säger Jonathan Leman.

Idéer kan radikalisera

Expo, som följt Frihetsrörelsen sedan start, hävdar även att ledarskiktet i rörelsen radikaliserats och allt mer närmat sig högerextrema grupper och ståndpunkter under året.

– Slutsatsen är att går man i den här demonstrationen kommer man bokstavligt talat att gå sida vid sida med nazister, säger Jonathan Leman.

Samtidigt är rätten att demonstrera grundläggande i ett demokratiskt samhälle, vilket betonas av CVE.

– Man ska passa sig väldigt noga för att blåsa upp det här på ett sätt som bidrar till att dra isär samhället. De har sin fulla rätt att uttrycka sin kritik mot inskränkningarna och den absoluta merparten har sannolikt inte alls någon ambition i en våldsbejakande inriktning, säger Jonas Trolle.

Däremot är det viktigt att inte blunda för det faktum att konspiratoriska idéer har en potential att radikalisera, enligt CVE.

– Det finns en tro och idé om att covid-19 är en av makteliterna planerad pandemi i syfte att införa en global diktatur. För en extremistgrupp är det lätt att utnyttja. I det dolda kan de agera för att underblåsa och elda på detta med katastrofscenarier och påstått onda avsikter, vilket i en förlängning kan radikalisera människor och i värsta fall så att de blir våldsbejakande, säger Jonas Trolle.

Varnat för terrordåd

Mot den bakgrunden är kopplingen till högerextrema grupper som Expo påvisat problematisk, anser han.

– I den miljön finns det personer som både historiskt, i närtid och också i en framtida planering inte drar sig för att använda våld.

Oro över att grupper som motsätter sig coronapolitiken ska gå i extremistisk riktning finns i fler länder. I Tyskland rapporterades i december att en militant del av proteströrelsen smitt planer på att mörda en ledande politiker, och tyska experter har varnat för att landet snart kan få se terrordåd av militanta vaccinmotståndare och personer som kräver lättade restriktioner.

TT: Finns det anledning att börja se konspirationismen som en potentiell ny form av, eller ingång till, våldsbejakande extremism?

– Det kan vara det. Men samtidigt vill jag vara noga med att säga att jag inte vill bagatellisera eller relativisera människors oro och engagemang för något de tycker är fel. Men påståenden om att högre makt eller en stat vill kontrollera sin befolkning med mikrochip, eller att viruset planterats för att kontrollera människor, det är väldigt allvarliga påståenden och en farlig retorik, säger Jonas Trolle.

– Så det finns definitivt skäl att vara vaksam även i Sverige, och det är framför allt en fråga för Säkerhetspolisen.

TT har sökt företrädare för Frihetsrörelsen.

Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism (CVE). Arkivbild.
Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism (CVE). Arkivbild.
Foto: Veronica Johansson/SvD/TT

FAKTA

Fakta: Coronaprotesterna

Coronarestriktioner och vaccinationsprogram har väckt kritik på flera håll i världen.

I Sverige har proteströrelsen lockat en skiftande skara av konspirationsteoretiker, vaccinskeptiker och personer från den nyandliga världen och alternativmedicinen som inte tror på vården och läkemedel. Även högerextremister har deltagit i motståndet.

Den 6 mars hölls den första större demonstrationen mot coronarestriktioner i Sverige under parollen "Tusenmannamarschen". På Medborgarplatsen i Stockholm samlades några hundra deltagare. När polisen ingrep skadades fem poliser. Omkring 50 demonstranter avlägsnades av polis.

Efter det har nya demonstrationer hållits bland annat på första maj och nationaldagen. Nu senast har proteströrelsen tågat i Göteborg i slutet av november och i Malmö före jul.

Inledningsvis var målet med aktionerna att coronarestriktionerna skulle tas bort och att samhället skulle "öppnas upp". Sedan Sverige införde vaccinpass är det huvudsakliga kravet att detta ska tas bort.

Även i andra europeiska länder har fenomenet dykt upp. På sina håll har motståndarna mot coronapolitiken lyckats samla tiotusentals personer mot nedstängningar och vaccinpass. Vid flera tillfällen har protesterna urartat i våld.

Inrikes

Elva miljarder ska stärka vården

Socialminister Lena Hallengren (S) och Marie Morell, ordförande i Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) sjukvårdsdelegation. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Hälso- och sjukvården i Sverige ska stärkas med hjälp av elva miljarder kronor i år.
– Vårdplatserna behöver bli fler och primärvården behöver byggas ut, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) presenterar fyra överenskommelser som ska stärka den svenska hälso- och sjukvården. Det rör sig totalt om elva miljarder kronor för 2022.

– Vårdens personal gör otroliga insatser och under pandemin har det blivit tydligt att de behöver bättre förutsättningar, säger Lena Hallengren på en pressträff.

– Svensk vård behöver en större kostym.

Fyra områden

"En god och nära vård" är en punkt på listan över överenskommelser. Det handlar bland annat om att utveckla primärvården och bättre vård för personer med kroniska sjukdomar. Tre miljarder riktas till detta.

Ett antal miljoner ska gå till att bland annat skapa fler praktikplatser för blivande sjuksköterskor och främja specialistutbildning för sjuksköterskor.

2,1 miljarder går till att förbättra arbetsmiljön inom vården och minska behovet av inhyrd personal.

– Vi måste fortsätta att utbilda fler. Arbetsvillkoren och arbetsmiljön måste också förbättras, säger Hallengren.

Tre miljarder satsas på ökad tillgänglighet i vården, bland annat för att korta väntetider jämfört med förra året. En särskild pott viks åt dem som har väntat särskilt länge.

Under pandemin har sjuksköterskor lämnat sina jobb på grund av hög arbetsbelastning och redan knapphändigt bemannad verksamhet har förlorat ytterligare personal.

Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation, konstaterar att pandemin har inneburit en tuff period inom vården.

– Tyvärr har den inte varit utan konsekvenser, planerad vård har behövt skjutas upp, säger hon.

Långa vårdköer

I december väntade 162 000 personer på operation. 65 000 av dem hade väntat längre än vårdgarantins 90 dagar, enligt SKR.

– Med de nya överenskommelserna kommer regionerna och kommunerna att kunna fortsätta att utveckla svensk sjukvård och därmed också ge bättre möjlighet för vårdens medarbetare och också korta väntetiderna, säger Marie Morell.

TT: Regionerna har i uppdrag att genomföra vården. Varför ska det ens behövas statliga pengar – kan inte regionerna finansiera detta själva?

– Regionerna är ansvariga för hälso- och sjukvården och i grund och botten är det det vi betalar skatt för, säger Lena Hallengren.

– Sedan finns det ett behov från statens sida att se till att öka på genom generella statsbidrag, men sedan finns det också ett behov ibland att styra utvecklingen på vissa områden eftersom vi vill att vården ska vara jämlik och eftersom vi har vissa ambitioner.

Helena Björk/TT

Sofia Eriksson/TT

Anja Haglund/TT

Inrikes

Dramatisk väderhelg väntar

Saltstänkt stormspanare på Scaniaplatsen i Malmö. Räkna med busväder i helgen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Mycket besvärligt väder väntas i södra Sverige i helgen när ovädret, som i Danmark döpts till Malik, drar in. Räkna med mycket hårda vindar med stormstyrka i byarna. Nu är det dags att surra fast utemöbler och andra lösa föremål.

SMHI utfärdar orange varning för blåst med stormbyar längs stora delar av Västkusten, Skåne och sydvästra Småland från lördag eftermiddag till söndag vid lunchtid. Samma varning utfärdas för Gotland från lördag kväll ända fram till sent på söndagskvällen.

– Vi har ett lågtryck som ska passera oss och det är i samband med det som vi får det besvärligt, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog vid SMHI.

Utöver blåsten väntas ihållande regn i Götaland under lördagen.

– Det är inga våldsamma regnmängder, men däremot är det kanske taskigt för ansiktet. Det kommer att blåsa rejält och man får de här nålarna i ansiktet.

Kombineras med snö

Skåne och Västkusten kan börja andas ut söndag eftermiddag då vinden mattas av, men från söndag morgon tilltar vinden längst ostkusten.

– Roslagskusten och Stockholms län ser ut att få de nya stormbyarna och det som är besvärligt där att vi har de här starka vindarna i kombination med snöfall, säger Erik Höjgård-Olsen.

Sammantaget gäller det att förbereda sig, tycker han.

– Ju starkare vind vi har desto större föremål kan vinden välta, som träd till exempel. Ett jättetips är att surra fast utemöblerna, eller till och med plocka in dem.

Höjer beredskapen

Elbolaget Eon höjer beredskapen Skåne, Halland, Kalmar, Blekinge, Kronoberg och Jönköpings län, men flaggar samtidigt för att vindarna kan bli så hårda att felavhjälpningen riskerar att bli utdragen.

"Vid de vindstyrkor som SMHI varnar för är det helt enkelt för farligt för våra montörer att arbeta på fältet. Vi fokuserar på att hantera akuta ärenden, som medför fara för allmänhetens liv och hälsa", säger Peter Hjalmar, regionchef Syd, i ett pressmeddelande.

Han uppmanar också alla att förbereda sig, till exempel genom att se till att ha ljus och tändstickor hemma, liksom batterier till facklampa.

Under senare delen av söndagen avtar vinden långsamt och på måndag och tisdag blir det betydligt lugnare.

Inrikes

Regeringen KU-anmäls för att ha "mörkat"

Tobias Billström, gruppledare för Moderaterna, KU-anmäler statsministern.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Moderaterna KU-anmäler statsminister Magdalena Andersson för det de kallar regeringens mörkläggning när Coronakommissionen begärt ut information.
– KU har andra verktyg än Coronakommissionen, säger Tobias Billström, M:s gruppledare.

Den 25 februari ska Coronakommissionen komma med sitt slutbetänkande över hur pandemin har hanterats, bland annat granskas regeringens arbete. Men de senaste veckorna har mest handlat om kommissionens försök att få tillgång till dokument och information från regeringskansliet.

Moderaternas bild är att Socialdemokraterna medvetet försöker mörka. Därför lämnar partiet nu in två KU-anmälningar mot statsministern och hela regeringen.

– Moderaterna vill att KU går till botten med regeringens krishantering, säger Tobias Billström.

Han hänvisar till att KU har möjligheter att kräva in dokumentation och fråga ut både statsråd och tjänstemän.

Brist på dokumentation

M vill både granska regeringens agerande mot Coronakommissionen och bristen på dokumentation.

Mycket av kritiken om brist på underlag kretsar kring statssekreterarmöten i Gruppen för strategisk samordning (GSS). Gruppen har haft till uppgift att samordna regeringens arbete och har mötts ofta under pandemin – ofta i en mindre krets av de mest berörda statssekreterarna.

Även denna "lilla GSS" vill M att KU granskar, för att utreda gruppens roll.

Enligt regeringskansliet är det praxis att det inte förs några formella mötesanteckningar på dessa möten. Det gjordes inte heller under Alliansregeringen, påpekas det, till exempel under den stora skogsbranden i Västmanland 2014.

Men Billström protesterar mot jämförelsen.

– Det går inte att jämföra en kort och intensiv krishantering med en pandemi som varat i två år, säger han.

"Är anmärkningsvärt"

M tycker att det är anmärkningsvärt om det inte finns någon dokumentation från gruppens möten, när den har haft en så central roll för krishanteringen under pandemin.

Billström tycker också att det är självklart att Coronakommissionen ska få tillgång till personliga minnesanteckningar som statssekreterarna har gjort under mötena. Anteckningar som regeringskansliet säger att de inte förfogar över, och därmed inte kan lämna ut.

Orsaken till att M inte inväntar kommissionens rapport om en knapp månad är att KU-granskningen ska kunna komma i gång snabbare.

Maria Davidsson/TT

Inrikes

Misstänkt grovt brott i centrala Landskrona

Polisens kriminaltekniker på plats vid ett flerfamiljshus i centrala Landskrona. Polisen misstänker att ett grovt brott ska ha begåtts i en bostad.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Polisen utreder ett misstänkt grovt brott i en bostad i centrala Landskrona. Den misstänkta brottsplatsen är avspärrad och en teknisk undersökning ska genomföras.

– Det rör sig om ett flerfamiljshus, säger polisens presstalesperson Filip Annas till TT.

Enligt polisens hemsida kom larmet in strax före klockan 9 på fredagen.

– Då kom det till vår kännedom och förhoppningsvis kommer vi kunna gå ut med fler detaljer senare, säger Filip Annas.

Inrikes

Hård kritik efter stopp på Göteborgs spårvägar

Alla spårvagnar i Göteborg fick köras till vagnhallarna när trafikledningen slogs ut av ett elfel i somras. Nu är spårvägsbolagets revisorer kritiska mot den dåliga krisberedskapen.
Foto: Jan Samuelsson/TT
Inrikes
Inrikes Göteborgs spårvägar får kritik av sina egna revisorer efter totalstoppet i tre timmar en måndag i augusti.
– Vi ser väldigt allvarligt på den här situationen, säger lekmannarevisorn Gun Alexandersson Malm.

Stoppet orsakades av ett strömavbrott i Göteborgs spårvägars ledningscentral.

Trafiken kunde då varken ledas eller övervakas. Alla spårvagnar stoppades därför av säkerhetsskäl. Passagerarna släpptes av, och vagnarna kördes in till vagnhallar.

Göteborgs spårvägar, som ägs av kommunen och Västra Götalandsregionen, beskrev händelsen som en "extrem situation".

Men bolagets revisorer anser att beredskap och riskanalys varit för dåliga.

– Det tog väldigt lång tid. Det fanns inga rutiner. Olika delar i systemet visste inte vad de skulle göra, säger Gun Alexandersson Malm, som är revisor på uppdrag av Västra Götalandsregionen.

Hon jämför med flygtrafik, och säger om den i timmar utslagna ledningscentralen:

– Det får inte hända. Man måste ha rutiner på plats, och framförallt måste rutinerna vara kända.

Efter tre timmars totalstopp tog det ytterligare ett par timmar innan trafiken gick som vanligt igen.

Göteborgs spårvägar får även kritik på andra punkter. Dels för bristande ekonomisk rapportering och budget, och dels för felaktig hantering av en begäran om att få se dokument med koppling till en så kallad visselblåsarfunktion.

Revisorerna ger Göteborgs spårvägars styrelse och vd en anmärkning, vilket är den allvarligaste formen av kritik som kan ges i sammanhanget.

Micke Larsson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Inrikes

HD prövar inte utlämning av besättningsman

Skrovet på det danska kapsejsade fartyget Karin Høj dagen efter den kollision på Östersjön som orsakade två människors död. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Det blir ingen prövning i Högsta domstolen för den brittiske besättningsman som är brottsmisstänkt efter fartygsolyckan på Östersjön i december. Därmed kan han utlämnas till Danmark.

Mannen arbetade på fartyget Scot Carrier som natten till den 13 december kolliderade med det danska fraktfartyget Karin Høj på Östersjön, mellan Ystad och Bornholm.

Det danska fartyget med två man ombord kapsejsade och hamnade upp och ned i vattnet. Den ene av dem hittades senare död, den andre är försvunnen.

Efteråt beslutade Malmö tingsrätt att besättningsmannen skulle häktas som misstänkt för grovt sjöfylleri, grov vårdslöshet i sjötrafik och grovt vållande till annans död. Själv erkände han då bara vårdslöshet av normalgraden.

Dansk polis och åklagare har begärt honom utlämnad för att han ska kunna ställas inför rätta i dansk domstol. Detta har tidigare både tingsrätt och hovrätt sagt ja till – men mannen vände sig då till Högsta domstolen.

Hans advokat har hävdat att ett utlämnande till Danmark kan stå i strid mot Europakonventionen, FN:s havsrättskonvention och även mot folkrätten.

Högsta domstolen (HD) har gått igenom ärendet och konstaterar att prövningstillstånd bara kan medges om det är av betydelse för ledning av rättstillämpningen, eller om det finns synnerliga skäl. Men i det här fallet anser HD inte att det finns något skäl att meddela prövningstillstånd.

Inrikes

Man ihjälskjuten i Linköping

Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt mord efter en skottlossning i Linköping.
Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Inrikes
Inrikes En man i 35-årsåldern sköts ihjäl i Linköping i morse. Polisen har inlett en förundersökning om mord, men ingen misstänkt har gripits.

Strax före klockan sju på morgonen larmades polisen av personer som hört minst en hög smäll som kunde uppfattas som skottlossning i området Ekholmen.

När polispatruller kom till platsen påträffades en person avliden.

– Det är en man i 35-årsåldern. Jag vet inget om hans umgängeskrets men jag vet att han tidigare är dömd för brott av olika karaktär, bland annat grova brott, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesperson.

Polisen bekräftar att mannen dog till följd av skottskador. Händelsen ska ha inträffat utomhus och platsen hålls avspärrad. Det finns ingen misstänkt för brottet.

– Just nu jobbar vi på flera olika spår, bland annat att säkra så mycket vittnesuppgifter som möjligt och söka efter spår, gärningspersoner, säger Dennis Johansson Strömberg, presstalesperson någon timme efter händelsen.

Under morgonen undersöks platsen av kriminaltekniker. Polisen har flera patruller med specialkompetens på plats samt hundpatrull som utför spårsökning.

Helena Björk/TT

Foto: Johan Hallnäs/TT

Inrikes

Patient föll vid undersökning – avled

Södra Älvsborgs sjukhus anmäler flera händelser som skett i den egna verksamheten. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En patient på en akutmottagning ramlade ner från ett undersökningsbord, skadades illa och avled senare.

Nu anmäler Södra Älvsborgs sjukhus händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Patienten kom till akuten efter att ha fallit och skadat sig i sitt boende. I samband med röntgenundersökning, föll patienten även från undersökningsbordet. Skadorna blev allvarliga.

Anmälan görs för att hitta eventuella systemfel i rutinerna för att förebygga fall, skriver sjukhuset i ett pressmeddelande.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL