Kävlinge

Vändningen: Vaga uppgifter om drönare vid Barsebäck

20180322 - Drönare flyger i luften.Foto: Fotograferna Holmberg / TT / kod 96
Foto: Henrik Holmberg / TT
Kävlinge
Kävlinge Polisen meddelade under lördagsförmiddagen att det under fredagsnatten kom in ”vaga uppgifter” om drönarflygning vid Barsebäck. Detta meddelar Jimmy Modin, presstalesperson hos polisen.

– Vi har nu fått in nya uppgifter om att vi visst var på plats med en patrull på Barsebäck. Det var vid tolvtiden på natten under fredagen och vi har upprättat en anmälan, säger Jimmy Modin.

Skulle det röra sig om en drönare?

– Ja, precis. Men det är väldigt vaga uppgifter, det ska sägas, säger Jimmy Modin, presstalesperson hos polisen.

Detta är uppgifter som tidigare tillbakavisades av polisen, men som alltså nu bekräftas.

Polisen kunde inte se något spår av någon drönare när de anlände till platsen och det är oklart hur de fick in larmet.

Har ni vidtagit någon form av utökad bevakning av området?

– Nej, det har vi inte gjort, säger Jimmy Modin.

Anmälan ska röra olovligt tillträde till skyddsobjekt.

Inrikes

Drönare vid kärnkraftverk: "Allvarlig incident"

Forsmark kärnkraftverk. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Inrikes
Inrikes Under fredagskvällen sågs drönarliknande föremål flyga över flera kärnkraftverk runt om i landet vid ungefär samma tidpunkt.
Polisen kan bekräfta att det var drönare som flög över både Forsmark och Oskarshamn.
PREMIUM

En skyddsvakt från Forsmarks kärnkraftverk hörde av sig till polisen efter att en drönare flugit över anläggningen inom skyddsområdet. Drönaren var av en större modell som kan stå emot vind, då det blåste kraftigt i området.

Polispatruller och helikopter åkte till platsen och sökte av området. Polisen såg drönaren som rörde sig runt Forsmark för att sedan försvinna mot Gräsö.

– Vi försökte lokalisera den under en tid, men vi lyckades inte hitta på den igen, säger Petra Blomqvist, presstalesperson vid polisregion Mitt till UNT.

Exceptionell händelse

Enligt polisen finns inga indikationer på att drönaren har släppt ner något på området eller landat.

Händelsen betraktas som exceptionell, enligt Petra Blomqvist.

– Det här är såklart en allvarlig incident som vi tar på högsta allvar.

Efter händelsen vid Forsmark har en anmälan upprättats om obehörigt tillträde till skyddsobjekt, brott mot luftfartslagen och olovlig avbildning av skyddsobjekt. Det finns ingen misstänkt i nuläget.

Drönare även över Oskarshamn

Enligt Forsmarks presschef Josef Nylén har de som rutin att polisanmäla händelser som denna. De ser allvarligt på att någon har begått en sådan överträdelse.

– Sedan är det polisens sak att utreda händelsen. Det råder flygförbud över Forsmark och det är ett skyddsobjekt och den som eventuellt flyger med drönare över Forsmark begår en överträdelse och det är straffbart.

TT: Har ni ökat er beredskap efter händelsen?

– När det gäller vårt eget arbete och fysiska skydd uttalar vi oss inte om det, säger Josef Nylén.

TT: Liknande vittnesmål vid flera kärnkraftverk inkom till polisen vid ungefär samma tid igår kväll. Hur ser ni på att det kan vara någonting samordnat?

– Vi spekulerar inte om det utan jag uttalar mig för Forsmark, säger Josef Nylén.

Även från kärnkraftverket Oskarshamn larmade personal polisen vid 19-tiden om att något som beskrivs som en drönare flög vid området. På lördagen bekräftar polisen att det rörde sig om en drönare.

– Under gårdagskvällen var vi på plats vid Oskarshamn för att man hade noterat vad man beskriver som en drönare över kärnkraftsområdet, säger polisens presstalesperson Jimmy Modin.

En anmälan om obehörigt tillträde till skyddsobjekt och brott mot luftfartslagen har upprättats, uppger han.

Lät som drönare

Strax efter 21-tiden på fredagen kontaktade också skyddsvakter på Ringhals polis efter att ha hört någonting som lät som en drönare flyga över området.

Polisen uppger på lördagen, efter att bland annat ha använt helikopter i efterforskningarna, att inget föremål påträffats och att det inte går att bekräfta om det var en drönare.

– Det är inte säkert att det var en drönare över huvud taget. Personal på Ringhals har misstänkt det och det kan vara att man ringer i förebyggande syfte för att man har sett det vid andra kärnkraftverk, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisregion Väst, till TT.

Försvarsmakten informerad

Polisen åkte även vid midnatt till det nedlagda kärnkraftverket Barsebäck efter att det hade gjorts en eventuell iakttagelse av en drönare av personal på plats.

– Ingenting kunde konstateras på platsen men patrullen har upprättat en anmälan om obehörigt tillträde till skyddsobjekt och brott mot luftfartslagen, säger Jimmy Modin.

Försvarsmakten och Säkerhetspolisen är informerad om händelserna. Inom polisen sker en nationell samordning av utredningarna.

– Vi samverkar med berörda myndigheter, säger Irene Sokolow, presstalesperson vid Polismyndighetens nationella mediecenter.

Kävlinge

Thuresson etta i provvalet

Annsofie Thuresson kom etta i Kävlingemoderaternas provval. Hon vill inte berätta för media om hon kandiderar till att bli kommunalråd.
Foto: Studio E
Kävlinge
Kävlinge När Kävlingemoderaterna fick välja blev det kvinnligt i toppen. Annsofie Thuresson kom etta i provvalet tätt följd av Sofia Lindblom och Johan Douglies.

Sedan mitten på december har Kävlingemoderaternas provval pågått. Listan är nu klar och visar att omsorgsnämndens ordförande Annsofie Thuresson vann med fick 467 poäng.

Utbildningsnämndens förste vice ordförande Sofia Lindblom fick 445 poäng. Johan Douglies, tidigare Ericsson, fick 432 poäng. Alla tre sitter i dag i kommunstyrelsen som ledamöter.

Klubbas 28 februari

Boriana Åberg kom fyra. Hon är i dag riksdagsledamot och är inför valet 2022 Skåne läns södras förstanamn till riksdagen, vilket hon även var förra mandatperioden. Hon är i dag också kommunfullmäktiges ordförande i Kävlinge.

Boriana Åberg har suttit i riksdagen sedan 2010 och är partiets förstanamn i riksdagsvalet i valkretsen.
Foto: Riksdagen

Vilka som kommer att toppa den slutliga vallistan till kommunvalet är ännu inte klart. Det är nomineringskommitténs uppdrag under ordföranden Stefan Sandor. Listan ska klubbas 28 februari på Kävlingemoderaternas årsstämma.

Pia Almström vill inte stå så högt på listan då hon ska trappa ner. Hon kom sjua i provvalet.
Foto: Lena Breitner

Förstanamnet kommer att vara partiets kandidat till kommunstyrelsens ordförande efter Pia Almström, som aviserat att hon vill trappa ner på politiken.

Intern process

Annsofie Thuresson är även engagerad i regionpolitiken. Hon har klättrat på partiets vallista i regionvalet från nummer fyra till tre i sin valkrets. Hon vill inte svara på om hon kandiderar till kommunstyrelsens ordförande.

– Det är en intern process som jag har stor respekt för. Jag är naturligtvis jättestolt och glad över förtroendet från medlemmarna, men besked lämnar jag internt, säger hon till Skånskan.

Rangordning

Röstningen har gått till så att alla medlemmar fått rangordna kandidaterna från 1 till 10 poäng. Tittar man på flest röster vann Boriana Åberg med sina 61 röster tätt följd av Annsofie Thuresson, Sofia Lindblom och Johan Douglies.

Johan Douglies vann i kategorin flest tiopoängare. Han fick 21 sådana medan Boriana Åberg fick 17, Sofia Lindblom 12 och Annsofie Thuresson 11.

Johan Douglies har offentliggjort att han kan tänka sig att vara partiets kandidat till kommunstyrelsens ordförande.

Kävlinge

Inte alla fick sitt förstahandsval

De sista fyra boende på Tallgården i Dösjebro flyttar ut på måndag.
Foto: Anna Lindblom
Kävlinge
Dösjebro På måndag går sista flyttlassen från Tallgården. Fem av de 18 som bodde på boendet när beslutet om nedläggning togs har inte fått sitt förstahandsval.

Det var i slutet på augusti som beskedet kom om att Kävlinge kommun tänkte avveckla Tallgården i Dösjebro som äldreboende. Protesterna blev massiva men beslutet gick igenom i september.

När beslutet togs bodde arton personer på boendet. De och de anhöriga blev uppmanade att välja vart de ville flytta i första och andra hand.

– De fyra sista flyttar nu på måndag. Under februari ska Tallggården tömmas och städas, berättar sektor omsorgs Ann-Louise Christensen.

Två av de arton har valt att flytta till en annan kommun. Nio fick sitt förstahandsval i Kävlinge kommun.

– Två har tyvärr avlidit. Ledningen har fått till sig att det inte är kopplat till oro inför flytten, säger Ann-Louise Christensen.

Fem har inte fått sitt förstahandsval bland privata och kommunala boenden i kommunen.

– De har möjlighet att välja om och sätts då på en lista som vi hanterar.

Av de boende har nio flyttat till nyöppnade Villa Fridsbo i Lödde, fyra till Billingshäll och en till Lyckliga gatan.

Villa Fridsbo har nu ett tjugotal boende och håller på att öppna upp en tredje avdelning.

Kävlinge

Hyreshöjning klar för KKB

KKB får inte täckt för sina ökade kostnader, i synnerhet för värme och el.
Foto: JESSICA GOW / TT
Kävlinge
Kävlinge Förhandlingen mellan KKB och Hyresgästföreningen är klar. Hyran höjs med 1,85 procent från och med den 1 februari.

Enligt KKB:s vd Mikael Strand ligger höjningen inom normalen på den skånska marknaden. Dock hade bolagen på många sätt önskat en större höjning.

– Inflationen det senaste året har varit 4,1 procent så vi får inte täckning för våra kostnader, säger Mikael Strand. I synnerhet kostnadsökningen för värme och el är bekymmersamt.

Även om KKB behövt en större höjning konstaterar Mikael Strand att det är viktigt att nå en uppgörelse för att inte dra ärendet i långbänk.

Den nya hyran läggs på fakturan från och med april och höjningen för februari och mars läggs som engångsbelopp på aprilfakturan.

Kävlinge

Kattmat kan ha varit förgiftad

Anmälaren menar att maten i burkarna såg ut som kattmat och var förgiftad.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Kävlinge
Kävlinge

En Kävlingebo på Kornvägen har hittat flera plastburkar invid häcken. Det ser ut som kattmat men med ett okänt vitt pulver i. Även bitar av ost och skinka har hittats.

Anmälaren misstänker att det är något gift i maten. Polisen har därför upprättat en anmälan om misstänkt förgöring. All mat ska vara slängd.

Maten hittades i onsdags.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Online casino

Tips för att bli kvitt med ditt spelmissbruk

Online casino Under de senaste åren har det skett en ökning bland personer som hamnar i ett spelmissbruk. Denna ökning står i tät korrelation med ökningen av online casinon och dess tillgänglighet. Online casinon ger spelare en unik möjlighet att på kort tid kunna göra stora insatser på flera olika spel vilket ökar risken för ett osunt spelande.

Sverige har på många sätt varit ett föredöme när det gäller att bemöta spelmissbruk i olika former. Folkhälsomyndigheten har gjort undersökningar som visar på att ungefär 2% av Sveriges befolkning lider av någon typ av spelmissbruk. Denna siffran ser dock ut att stiga till följd av online casinons framåt marsch.

”Folkhälsomyndigheten anser att spel om pengar nu är en folkhälsofråga i Sverige. Kriterierna för att något ska klassas som en folksjukdom är att det ska drabba många och kan ha allvarliga konsekvenser. Man har därför numera ett antal stödlinjer samt information och hjälp att tillgå den som utvecklar ett problem med spel om pengar.”

Spelmissbruk är precis som med andra missbruk en sjukdom som inte bara drabbar personen som har missbruket utan även anhöriga. På stodlinjen.se kan man få professionell hjälp både som person som lider av ett missbruk och anhörig till personen. Det är viktigt att komma ihåg att spelmissbruk även kan bero på någon annan psykisk sjukdom. Spelmissbruk kan även bidra till att man utvecklar psykisk ohälsa. Det är vanligt att personer som utvecklar ett spelmissbruk parapellet hamnar i en depression eller drabbas av stark ångest.

Hur definieras ett spelberoende

I Sverige definieras ett spelberoende som ett sjukdomstillstånd. Man kan enkelt definiera spelberoende som när en person inte klarar av att hantera sitt spelande om pengar. Man kan helt enkelt inte sluta spela fast än att man borde och fast än att pengarna tar slut.

Personer som utvecklar ett spelberoende är oftast själva inte medvetna om sitt beroende förs än spelandet redan har gått över styr. Det brukar innebära att personer som har ett spelberoende ofta har levt med problematiken under en längre period innan de får ordentlig hjälp och behandling. Det kan ske i faser och spelmissbruk är oftast något som smyger sig på utan förvarning.

Symptom

Det finns några olika symptom man bör vara vaksam på när det gäller ens casinospelande. Symptomen kommer troligtvis inte över en natt utan utvecklas långsamt under en längre period.

- Man ökar ständigt sin omsättning för att öka spänningen i sitt spelande.

- Man ljuger om sitt spelande. Man ljuger då ofta om hur mycket man spelar för och om hur mycket tid man spenderar på sitt spelande.

- Man blir på dåligt humör och stressad om man inte kan spela den mängd man vill.

- När man förlorar pengar försöker man direkt vinna tillbaka dem.

I flera fall är det personens närstående som uppmärksammar om den ohållbara situationen och ber personen skaffa hjälp. Detta kan verkligen fungera som en väckarklocka och vara vändpunkten till ett mer sunt liv.

Lyckas undvika spelmissbruk

Har du redan ett fullt utvecklat spelmissbruk så är dessa tips inte något du bör ta till. Om du har ett spelmissbruk är det viktigt att ordentlig hjälp av utbildade och professionella personer.

Spelpaus.se

Spelpaus.se är ett verktyg som ägs av Svenska Spelinspektionen som ska hjälpa personer att kunna kontrollera sitt spelande. Spelpaus innebär att du stänger av dig från alla online casinon med svensk spellicens. Man väljer om man vill stänga av sig 1, 3, 6 månader eller tillsvidare. Under denna period kan man inte avbryta sin avstängning utan måste vänta ut hela perioden.

Spelgräns

Svenska Spelinspektionen och regeringen har nu bestämt att alla online casinon med svensk spellicens måste se till att alla spelare sätter en spelgräns för sitt spelande. Här bör du som spelare tänka efter och sätta en lägre gräns än vad du först tänkt sätta.

Skifta fokus

Detta kanske är det svåraste med det kan vara en bra idé att verkligen försöka skifta fokus. Kan du lägga all den tid och energi du lägger på online casinon på något annat? Försök hitta ett sunt substitut för spelandet. Kanske finns det en träningsform du aldrig testat men kan pröva nu? Matlagning eller bakning? Det finns massor av härliga alternativ.

Ekonomiska påföljder

Utöver psykiska efterföljder av ett spelmissbruk leder det även ofta till ekonomiska svårigheter. Det är vanligt att spelare tar flera olika lån från olika långivare för att kunna finansiera sitt spelande. Mobillån med hög ränta är lätt att få men desto svårare att betala tillbaka.

Om man som spelare samlat på sig höga och dyra skulder är det viktigt att vara ärlig mot sin omgivning för att kunna få ordentlig hjälp. Kontakta din bank och förklara ditt läge. Det är väldigt ofta en bra idé att samla alla lån till ett stort lån för att slippa höga räntor och dåliga avtal.

Kävlinge

Möllebacken byter ägare

Möllebackens särskilda boende i Lödde har sålts. Ny ägare blir Altura.
Foto: Arkiv/Lena Breitner
Foto: Lena Breitner
Kävlinge
Löddeköpinge

Stenvalvet har sålt Möllebackens äldreboende i Löddeköpinge. Ny ägare från och med februari är Altura, som redan utvecklat och förvaltar Vardagas äldreboende Villa Fridsbo i Löddeköpinge.

Enligt information till kommunen kommer driftavtalet att tas över av Altura. Kommunen som hyresgäst ska förhoppningsvis ha en smidig övergång vid ägarbytet.

Kävlinge

Köper flest platser till skånsk skrivarverkstad

Av de tio Kävlingeungdomarna som anmält sig är sju flickor och tre pojkar.
Foto: Stefan Bladh / SvD / TT
Kävlinge
Skåne I förra veckan blev det klart att Kävlinge ska erbjuda platser på Skrivarverkstan, ett samarbete mellan skånska kulturskolor. Nu visar det sig att Kävlinge tar flest platser på den nystartade kursen.

Skrivarverkstan är ett samarbete mellan sju kulturskolor i Skåne som köpt in en erkänd lärare att hålla i en skrivarutbildning för ungdomar från årskurs 7 och uppåt. Sista kommun att ansluta sig var Kävlinge.

– Det blev klart i torsdags så jag skrev till Tolvåker och Korsbacka. När jag kom till skolan på måndagen var det fullt, berättar Kävlinge Kulturskolas chef Kristofer Wåhlander.

Kommunerna har köpt allt från en plats och uppåt. Kävlinge ligger i topp och bestämde sig för sex platser, men det var tio som anmälde sig. Nu är målet att alla ska få plats.

– Vi har precis köpt en plats av Vellinge och kommer att försöka köpa fler platser. Totalt har kursen 20-30 platser.

Skrivarverkstan kommer att starta inom en vecka och pågå under ett läsår. Kursen är helt ny och eleverna kommer att vara med och forma kursupplägget. Oftast kommer träffarna att vara digitala men enstaka träffar kommer att ske på Kävlinge bibliotek.

Samarbetet mellan kommunernas kulturskolor är i sin linda. De skånska kulturskolorna har bildat ett nätverk och idén till skrivarverkstan kom från John Bjerkert, tidigare chef för Kulturskolan i Lund och som anställts som koordinator.

De kommuner som samverkar om skrivarverkstan är även Höör, Skurup, Lund, Landskrona, Vellinge och Trelleborg. Kursen blir ekonomiskt fördelaktig genom samarbetet. Region Skåne ger också ekonomiskt stöd.

Kävlinge

Personbil i mitträcket på E6

Kävlinge
Löddeköpinge En singelolycka inträffade på E6 vid Löddeköpinge.

Olyckan inträffade vid 17.30-tiden på E6 i höjd med Hofterup i riktning mot Halmstad. En personbil ska då ha kört in i mitträcket. Enligt polisen ska ingen person ha skadats i olyckan.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL