Inrikes

Polisen följer förberedelserna

Poliser upplöser en demonstration mot coronarestriktioner i mars förra året i Malmö.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Den så kallade Frihetsrörelsen har än så länge inte sökt tillstånd för sin planerade jättedemonstration. Till skillnad från tidigare bryter rörelsen dock inte mot någon lag genom att samlas så många utomhus på samma ställe.
PREMIUM

Hittills ska över 15 000 personer ha anmält intresse för att delta vid manifestationen nästa helg, enligt Frihetsrörelsens egna uppgifter. Det är oklart hur många som kommer att dyka upp, men oavsett bryter arrangören inte mot några bestämmelser eftersom gränsen för hur många som får samlas utomhus tagits bort.

– Det finns inga restriktioner nu för allmänna sammankomster utomhus som vi hade tidigare när det bara fick vara 100 personer, eller när det var som värst en begränsning på åtta, säger Peter Ågren, polisintendent som ansvarar för polisens insats i Stockholm.

Däremot gäller fortsatt en rekommendation om att alla bör hålla avstånd och undvika miljöer med trängsel.

Avsikter och förmågor

Men även om det är tillåtet enligt lag att samlas är det ett problem att arrangören inte sökt tillstånd för demonstrationen, framhåller Peter Ågren.

– Det är inte olagligt att demonstrera, det är en grundlagsskyddad rättighet. Men det är olagligt att inte söka tillstånd. Det har att göra med att vi måste kunna planera sådana här händelse utifrån ordnings- och säkerhetsperspektiv.

Polisen försöker nu etablera kontakt med arrangörerna för att få mer information om hur demonstrationen ska gå till. Tidigare har individer med koppling till högerextrema miljöer deltagit, vilket lett till sammandrabbningar med polis.

– Det har aviserats som en vanlig fredlig protest, men sen får vi göra en bedömning av vad gruppen kommer att innehålla för människor och vad det finns för avsikter och förmågor i den grupperingen, säger Peter Ågren.

Trygg stad

TT: Har ni en dialog med Säkerhetspolisen?

– Det är en sån sak som vi självklart har beroende på vad vi ser att vi har för hotbilder. Om vi etablerar kontakt med Säkerhetspolisen är det inget vi kommenterar vidare vad vi gjort och sagt när det gäller den verksamheten.

I nuläget är det oklart hur många poliser som kommer att behöva kommenderas ut.

– Vi kommer att följa utvecklingen, hur många som anmäler sig och också se vad vi får för information av arrangören när vi pratar med dem. Efter det kommer vi att göra en samlad bedömning och ta ut en lämplig resurs. Stan ska ju vara trygg och säker för alla andra som inte demonstrerar också, säger Peter Ågren.

TT har sökt företrädare för Frihetsrörelsen.

Inrikes

Hultqvist: Oacceptabelt med ryska legosoldater

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Ryska legoknektar, en militärjunta som kuppat till sig makten och danska soldater som förklarats icke önskvärda. Situationen för den multinationella insats som Sverige bidrar till i Mali har ställts på sin spets – och besked om framtiden kan komma inom ett par veckor.

I juntans Mali har frågetecknen kring framtiden för den utländska militära närvaron blivit allt fler – i synnerhet sedan militärstyret hyrt in ryska legoknektar från den ökända Wagnergruppen.

I torsdags meddelade Danmark att landet drar tillbaka sina soldater sedan militärjuntan meddelat att de inte var välkomna i landet. Och inom koalitionen som deltar i den franskledda multinationella specialförbandsinsatsen Task Force Takuba pågår nu intensiva diskussioner om framtiden i Mali – där uppgiften är att bekämpa terrorism och kriminalitet.

"Djupt allvar"

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) deltog under fredagen i ett möte med sina kollegor inom koalitionen, där såväl det politiska som operativa läget togs upp.

– Det pågår ett arbete där vi ska stämma av och fatta beslut om hur vi ska agera vidare utifrån den givna situationen, säger han till TT.

– Det finns ett djupt allvar inom koalitionen. Regeringen har ingen legitim position och att de har tagit dit Wagner, en proxy för ryska regimen, är inte heller acceptabelt. Det är ett företag med legosoldater som har begått oacceptabla övergrepp på olika platser i världen och som i min värld är att betrakta som i det närmaste en kriminell verksamhet.

Danmarks försvarsminister Trine Bramsen sade till medier efter försvarsministermötet att Takubaländerna inom 14 dagar kommer att fatta beslut om hur den framtida terrorbekämpningen i Sahelregionen, där Mali ligger, ska se ut.

Hultqvist vill dock inte bekräfta den tidsplanen.

– Det kommer att ske skyndsamt, men jag vill inte bekräfta något exakt antal dagar eller i detalj vilka diskussioner som har förts, säger han.

– Men det pågår en strategiprocess som jag hoppas ska vara avslutad relativt snart och då återkommer vi med mer konkreta besked.

Besked väntas

Den 18 januari lovade Hultqvist att inom en månad ge riksdagen besked om framtiden för de svenska militära insatserna i Mali. Förutom Task Force Takuba deltar svenska soldater också i FN-insatsen Minusma.

– Vi kommer att återkomma till riksdagen inom den tidsintervall som vi har sagt. Jag vill respektera processen som pågår inom koalitionen innan jag börjar prata om olika saker, säger Hultqvist.

Sofia Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Task Force Takuba

Task Force Takuba är en multinationell specialförbandsinsats i Mali och ingår i den franskledda insatsen Operation Barkhane.

Det svenska bidraget till Task Force Takuba är en helikopterburen snabbinsatsstyrka som kan rycka ut vid oförutsedda händelser. Utöver det är fokus att assistera, rådge och medfölja de maliska säkerhetsstyrkorna.

Den svenska enheten består av omkring 150 personer.

Källa: Försvarsmakten

Inrikes

Covid stoppar tågtrafik i Stockholm

Omkring hälften av tågavgångarna i Stockholm ställs in eftersom många på trafikledningen är sjuka. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes Hälften av alla tågavgångar från, till eller genom Stockholm i helgen ställs in. Orsaken är ett stort sjukdomsbortfall bland personalen på trafikledningen hos Trafikverket.
Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd i Stockholm, reagerar kraftigt på beskedet.
PREMIUM

Trafikverkets beslut om att ställa in omkring hälften av tågtrafiken genom Stockholm gäller från klockan 14.00 på lördagen fram till och söndag klockan 4.00. Fjärrtåg, regionaltåg, pendeltåg och godståg berörs.

"Trafikverket har aldrig tidigare behövt ställa in så här många avgångar på grund av sjukdomsbortfall inom personalgruppen. Detta trots nästan två års pandemi", säger Bengt Olsson, presschef vid Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Hänvisas till tågbolag

Beslutet gäller tåg i Stockholm, men det kan påverka avgångar från andra orter som ska passera eller ska till Stockholm. Resenärer hänvisas till sina tågbolag för information om hur deras avgångar påverkas.

Kristoffer Tamsons, trafikregionråd i Stockholm och ordförande för SL, säger att han fick uppgifterna om att hälften av tågtrafiken ställs in genom medierna sent på fredagseftermiddagen.

Han säger att Trafikverket inte haft någon dialog med regionen och operatörerna om vad det här för beslut och vilka konsekvenser det kommer att få för resenärerna och trafiken.

– Vi vet ännu inte vad det här beslutet innebär och hur omfattande det är för våra verksamheter. Vi vet inte vilka turer eller vilka avgångar vi förväntas ställa, säger han.

Vill ha krismöte

Tamsons är kritisk mot Trafikverkets krisberedskap och säger att det som hänt visar att staten inte klarar av ett av sina grundläggande samhällsåtaganden. Han vill nu att infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) kallar till ett krismöte.

– Jag tycker att det är under all kritik, både hur den här frågan har skötts men också på det sätt den blottlägger att staten inte klarar det man har ålagt alla andra.

Inrikes

S riktar in sig på tre områden i valet

Socialdemokraterna presenterar sin plan för valet i år. På bilden partisekreteraren Tobias Baudin. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Socialdemokraterna riktar in sig på tre områden inför valet senare i år. Det handlar om att bryta segregeringen och få bort brottsligheten, att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden samt att använda klimatomställningen för att skapa framtidens jobb, skriver partiet i sin plan för valet 2022.

"Vi går inte till val på fyra år till. Vi vet att väljarna inte vill ha mer av samma och att inte minst arbetarväljare har en negativ syn på Sveriges utveckling. Istället ber vi om förtroende för fyra nya år med tydliga prioriteringar för väljarna att ta ställning till", säger partisekreteraren Tobias Baudin i ett pressmeddelande.

Huvudmotståndare i valet "är det högerkonservativa blocket som styrs av Moderaterna och Sverigedemokraterna", skriver Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna går till val som eget parti och utesluter allt samarbete med SD.

Inrikes

Man häktad för stort beslag av dopningsmedel

Doft av cannabis i trapphuset ledde polisen till en lägenhet där stora mängder dopningspreparat hittades. Arkivbild.
Foto: Stockholmspolisen
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Stora mängder av vad som misstänks vara anabola steroider och andra dopningspreparat har beslagtagits av polisen i Stockholmsförorten Rinkeby. En man har häktats, på sannolika skäl misstänkt för grovt dopingbrott, uppger polisen.

Mannen greps i den lägenhet där beslaget gjordes i måndags. Polisen vill inte berätta hur stora mängder det handlar om, men enligt uppgift till SVT Nyheter rör det sig om minst en miljon enheter.

De misstänkta dopingpreparaten har skickats på analys.

Inrikes

Vårdfacken: Satsa mer på vidareutbildning

Fler svenskar bör få ha en namngiven, fast läkare – inte bara en listning på en vårdcentral, anser Läkarförbundet. Men då krävs att man utbildar fler specialister i allmänmedicin. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Det räcker inte.
Så kan man sammanfatta vårdfackens reaktion på den satsning som regeringen och regionerna nu presenterat.
En punkt som facken lyfter fram är att regionerna måste satsa mer på vidareutbildning av läkare och sjuksköterskor.
PREMIUM

Elva miljarder kronor till hälso- och sjukvård lades fram av socialminister Lena Hallengren, tillsammans med Sveriges kommuner och regioner (SKR), på fredagen.

Men miljarderna fanns redan i budgeten.

– Det är redan intecknade pengar, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande i Läkarförbundet.

– Det är samma pengar som man gav regionerna förra året, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, som organiserar sjuksköterskor och barnmorskor.

Men regeringen anses ändå vara på rätt spår.

– De adresserar precis de frågor som vi och Läkarförbundet också lyfter fram, att det handlar om arbetsmiljö och kompetensförsörjning. Men tror vi att det räcker att göra samma sak som man gjorde innan för att få till en lösning? Nej, det tror vi inte, säger Sineva Ribeiro.

Personlig läkare

Läkarförbundet vill särskilt framhålla att fler svenskar bör vara listade hos en namngiven fast läkare i primärvården – inte bara på en vårdcentral, som kan ge patienterna olika läkare vid varje besök.

– Kontinuitet ger fördelar, säger Sofia Rydgren Stale.

– Men andelen som har en egen, fast läkare har sjunkit till 26 procent. Det är en väldigt låg siffra, i ett europeiskt perspektiv, tillägger hon.

För att höja den, behövs fler läkare som är specialister i allmänmedicin. Men då krävs fler utbildningstjänster inom vården.

– Vi hade behövt se satsningar för att se till att regionerna tillhandahåller fler utbildningstjänster, säger Sofia Rydgren Stale.

Folkhälsan sämre

Vårdförbundet för ett liknande resonemang, men om vidareutbildning av specialistsjuksköterskor.

– Sätt press på regionerna att ni måste utbilda! Skicka inte bara ner pengar, säger Sineva Ribeiro och riktar uppmaningen till Lena Hallengren.

Ribeiro gör bedömningen att pandemin medför en allmänt försämrad folkhälsa, och därmed ett ökat behov av vård.

– Vissa regioner och kommuner ger jätteöverskott, samtidigt som man försöker dra ner på personal ute i vården, säger Sineva Ribeiro kritiskt.

Micke Larsson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

Hur man hittar det bästa personliga lånet

Privatlån.com

När man ska ta ett privatlån vill man förstås få ett lån med bästa möjliga förutsättningar. Men hur bör man då bära sig åt för att kunna hitta bästa möjliga personliga lån, och vad är det viktigt att tänka på när man jämför olika lån? Just detta ska vi gå igenom i denna text.

Använd dig av en låneförmedlare

Ett av de allra bästa tipsen som vi kan ge dig för att du ska kunna hitta bästa möjliga personliga lån är att använda dig av en låneförmedlare. Genom att använda dig av en sådan kan du nämligen göra en låneansökan hos flera olika aktörer, detta genom att bara behöva ansöka en enda gång. När du ansöker om ett lån hos en låneförmedlare ansöker nämligen denna om lån hos flera olika aktörer åt dig. De låneansökningar som du får beviljade kommer sedan listas åt dig av låneförmedlaren. Du kan därefter välja det låneerbjudande som passar dig allra bäst.

Det finns alltså en mängd olika fördelar med att använda sig av en låneförmedlare. Först och främst ger det dig så stora chanser som möjligt att hitta bästa möjliga låneerbjudande, detta eftersom låneförmedlaren ansöker om lån hos flera olika aktörer åt dig. Dessutom sparar du väldigt mycket tid på att använda dig av en låneförmedlare. Genom att göra det räcker det nämligen med att du gör en enda ansökan i stället för att själv behöva sitta och ansöka om flera olika lån. Låneförmedlaren gör helt enkelt jobbet åt dig.

En annan mycket stor fördel med att använda sig av en låneförmedlare är att det då bara görs en enda kreditupplysning i ditt namn. Sitter du själv och ansöker om flera olika lån kommer det nämligen att göras flera olika kreditupplysningar på dig. Det vanligaste är att kreditupplysningar görs med hjälp av Upplysningscentralen, eller UC som det är mer känt som. Nackdelen med UC är att när de gör en kreditupplysning på dig kommer din kreditpoäng att försämras något. Sitter du då och ansöker om lån hos flera olika långivare som gör sina kreditupplysningar med UC kan det därför få allvarligt negativa konsekvenser för din kreditpoäng. Detta behöver du dock alltså inte oroa dig för om du gör en låneansökan via en låneförmedlare. Då räcker det nämligen med att göra en ansökan vilket innebär att det bara kommer att göras en kreditupplysning på ditt namn. Detta är därför något som inte kommer att påverka din kreditpoäng alltför mycket.

Jämför ränta och andra avgifter

En av de absolut viktigaste sakerna att titta på när man ska jämföra olika lån är räntan. Gör dock inte misstaget att bara fokusera på den nominella räntan, ett misstag som det tyvärr är vanligt för låntagare att göra. Den nominella räntan ger dig nämligen bara en delvis uppfattning om hur mycket pengar det kommer kosta dig att låna pengar. Just därför är det den effektiva räntan du bör fokusera på. Den effektiva räntan talar nämligen om för dig vad den sammanlagda kostnaden för ett lån kommer att bli. I den effektiva räntan ingår både den nominella räntan samt andra eventuella avgifter som kan tillkomma till ett lån. Detta kan röra sig om aviavgifter samt uppläggningsavgifter. För dig som ska låna pengar är det förstås bättre ju lägre ränta och ju färre avgifter som tillkommer till ett lån. Ju lägre ränta och ju färre avgifter desto billigare blir det nämligen för dig att låna pengar, något som av förklarliga skäl är en stor fördel.

Återbetalningstiden

Det är också viktigt att ta hänsyn till hur lång tid du har på dig att betala tillbaka ett lån. Här gäller det förstås att välja en återbetalningstid som ger dig en rimlig månadskostnad. När det gäller detta kan det vara lockande att dra ut på återbetalningstiden så mycket som möjligt för att ge dig lägsta möjliga månadskostnad. Det är dock inte någon bra idé, för ju längre du drar ut på återbetalningstiden desto dyrare kommer det nämligen bli för dig att låna pengar. Detta beror på att en lång återbetalningstid i de flesta fall innebär en högre ränta. Se därför till att välja en återbetalningstid som ger dig en månadskostnad som du har råd med, dock utan att dra ut på den alltför länge. Det gäller helt enkelt för dig som låntagare att hitta en bra balans mellan återbetalningstiden och månadskostnaden.

Lån med säkerhet

Ett av de alternativ du har när du ska låna pengar är att ta ett lån med säkerhet. Ett lån med säkerhet innebär att du måste lämna något i säkerhet till långivaren. Detta kan denne då ta ifrån dig om du inte klarar av att betala tillbaka lånet enligt den betalningsplan ni kommit överens om. Exempel på saker som man kan lämna i säkerhet är din bil eller din bostad. Faktum är att det är vanligt att använda samma sak som man lånar pengar till som säkerhet. Lånar du då till exempel pengar till att köpa en bostad lämnar du denna bostad i säkerhet. Klarar du då inte av att betala tillbaka lånet så som det är tänkt kan långivaren ta din bostad från dig. Detta kanske kan låta som en stor nackdel, men faktum är att det även finns stora fördelar med att ta ett lån med säkerhet. Dels brukar du kunna få lån på större belopp när det kommer till lån med säkerhet, detta eftersom långivaren tar en mindre finansiell risk när de ger dig ett sådant lån. På grund av att de tar en mindre finansiell risk kan de i de flesta fall också erbjuda en lägre ränta när det kommer till lån med säkerhet. Detta är förstås en stor fördel för dig som låntagare.

Lån utan säkerhet

Alternativet till ett lån med säkerhet är att ta ett lån utan säkerhet. Precis som namnet antyder är detta en typ av lån där du inte behöver lämna något i säkerhet till långivaren. Faktum att du slipper göra det är fördelen med dessa lån. Nackdelarna är att eftersom långivaren tar en större finansiell risk genom att ge dig ett lån utan säkerhet kan du i många fall inte låna lika stora belopp när det kommer till dessa lån. Dessutom innebär den större finansiella risk som långivaren tar att du får betala en högre ränta.

Snabblån

På senare år har det också blivit allt populärare med så kallade snabblån. Precis som namnet antyder är dessa lån där det går snabbt att få reda på ifall din låneansökan blivit godkänd eller ej. Blir den godkänd går det också snabbt att få dina pengar utbetalda. En av fördelarna med snabblån är att även du som har betalningsanmärkningar i många fall kan få denna typ av lån beviljade. Nackdelen med denna typ av lån är att de brukar ha väldigt hög ränta samtidigt som du i de flesta fall brukar ha kort tid på dig att betala tillbaka pengarna. Du bör därför endast ta denna typ av lån då det är absolut nödvändigt och då du är helt säker på att du verkligen kommer att kunna betala tillbaka det i tid. Detta är visserligen fallet med alla lån, men framför allt när det gäller snabblån eftersom det är lättare att få ett sådant lån beviljat samtidigt som det kan få allvarliga ekonomiska konsekvenser för dig om du inte klarar av att betala tillbaka det.

Inrikes

Kraftig brand i Stenungsund

En kraftig brand har brutit ut i en industrifastighet i Stenungsund.
Foto: Mikael Berglund/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En kraftig brand har brutit ut i en industrilokal i Stenungsund.

– Det är en fullt utvecklad brand i en byggnad som är ett industrihotell, säger Andreas Terner, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten, till TT.

Byggnaden är utrymd. Det finns inga uppgifter om personskador.

Räddningstjänsten arbetar på platsen med tio enheter. Det finns ingen prognos för när branden kan vara släckt.

På grund av den kraftiga rökutvecklingen har ett VMA (viktigt meddelande till allmänheten) utfärdats om att alla i området ska hålla sig inomhus samt att dörrar, fönster och ventilation ska vara stängda.

Larmet om branden kom vid 14.30-tiden på fredagen.

Inrikes

Regeringen vill tillåta kronvittnen

Justitieminister Morgan Johansson (S) presenterade på fredagen förslag för att stärka skyddet för vittnen och för att fler brott ska klaras upp.
Foto: Paul Wennerholm/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen vill införa ett system med kronvittnen – att brottsmisstänkta kan få mildare straff om de hjälper polisen att utreda andras brott.
Men någon garanti för en strafflindring kan ett kronvittne aldrig få.

– I slutändan är det domstolen som ska bestämma, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Tystnadskultur och rädsla för att vittna är ett problem för polisen, särskilt i utsatta områden. Nu lägger Morgan Johansson fram lagförslag som ska få fler att våga vittna.

– Vi måste kunna nysta upp de här slutna gängmiljöerna, säger han på en digital presskonferens.

Regeringen går i en lagrådsremiss bland annat vidare med utredningsförslaget om kronvittnen som kom i våras.

"Lönar sig att samarbeta"

Det innebär att en brottsmisstänkt, "kronvittnet", kan få strafflindring genom att hjälpa polisen att utreda andras brott, till exempel medlemmar i samma kriminella gäng. Men då måste kronvittnet lämna uppgifter som har väsentlig betydelse för en utredning om ett grovt brott.

– Vår bedömning är att fler kommer att vilja medverka till att klara upp brott. Plötsligt finns det något som gör att det lönar sig att samarbeta, säger Johansson.

Tanken är dock inte att personer som exempelvis begått mord ska kunna få strafflindring.

– Det här verktyget måste hanteras med omdöme. Det här kommer framför allt att handla om de lite lindrigare brotten, till exempel narkotikabrott som man erkänner själv och sedan berättar om andra grövre brott, säger Johansson.

En brottsmisstänkt ska inte kunna förhandla med åklagaren om åtalsfrihet, något man ibland ser i amerikanska filmer. Åklagaren ska lämna ett påföljdsförslag till rätten, men det är domstolen som till sist avgör om det blir straffminskning.

Risk för lögner

TT: Utan en garanti på straffreduktion – finns det inte en risk att få väljer att vara ett kronvittne?

– Det klart att man kan aldrig som gärningsman veta att åklagarens påföljdsförslag verkligen blir det som domstolen beslutar. Men det tycker jag nog ändå är en ganska viktig rättslig princip, att i slutändan är det domstolen som ska bestämma, säger Morgan Johansson.

En invändning mot kronvittnen är framför allt att de kan komma att ljuga för att få straffreduktion.

– Det där måste man vara medveten om. Det kommer att finnas ett incitament att inte vara helt sanningsenlig, säger Johansson.

Regeringen föreslår även att övergrepp i rättssak – vilket oftast handlar om hot mot vittnen – ska betraktas som grovt om gärningen innefattat hot som förstärkts med hjälp av vapen, sprängämne eller genom anspelning på våldskapital.

Våldskapital kan även vara en anspelning på att man tillhör ett kriminellt gäng.

– Kommer du hem till någon med en Hells Angels-väst eller något liknande och hotar folk, då är det uppenbart att det är en anspelning på ett våldskapital och då ska det straffas som ett grovt brott, säger Morgan Johansson till TT.

Anonyma vittnen

Polisen uppger ofta att kriminella är löst sammansatta i nätverk snarare än tydliga gäng. Justitieministern tror dock att det är relativt enkelt att påvisa att en individ faktiskt ingår i ett kriminellt gäng.

– Det är ganska välkänt i utsatta områden vem det är som är med i de här kriminella nätverken och vilka nätverk som finns. Det är inga hemligheter. Om du använder det (gängtillhörighet) för att hota ett vittne, då ska det ses som ett grovt brott och då är det två till åtta års fängelse, säger Morgan Johansson.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell tycker att regeringen tar i för lite.

– Jag är kritisk till att regeringen missar att lägga fram det mest effektiva sättet att bryta gängens tystnadskultur, nämligen anonyma vittnen, säger han.

Utredningen som ligger till grund till regeringens förslag ansåg att anonyma vittnen skulle innebära stora inskränkningar i principen att den misstänkte ska ha rätt till full insyn i det som är grund för åtal. Johan Forssell lyfter att möjligheten till anonyma vittnen redan finns i våra grannländer.

– Man måste vara medveten om var vi befinner oss i dag. Alternativet till att inte ha anonyma vittnen är att inte ha några vittnen alls många gånger, säger Forssell.

Daniel Kihlström/TT

Peter Wallberg/TT

Maria Davidsson/TT

FAKTA

Fakta: Delar av regeringens förslag

I en lagrådsremiss föreslår regeringen att en brottsmisstänkt – ett så kallat kronvittne – ska kunna få en strafflindring genom att hjälpa polisen att utreda andras brott. Uppgifterna måste ha en väsentlig betydelse för en utredning om ett grovt brott.

I vissa fall kan det komma att handla om en straffreduktion på upp till hälften av det straff man skulle ha dömts till. Men då krävs att det har lämnats avgörande information för att andra grova brott har klarats upp.

Åklagaren ska lämna förslag på en straffreduktion, men det är domstolen som fattar beslut om så blir fallet. Domstolen måste dock redovisa sina skäl för en eventuell avvikande åsikt.

Åklagarmyndigheten har i ett yttrande bedömt att det krävs mer förutsägbarhet för att ett kronvittne ska våga lämna uppgifter om brott som andra begått.

Regeringen föreslår även en lagändring som gör att brottet mened, det vill säga att ljuga under vittnesed, ska bedömas som grovt i fler fall än i dag.

Regeringen föreslår även en straffskärpning för övergrepp i rättssak av normalgrad. Minimistraffet högs från 14 dagar till 6 månader. Maxstraffet är 4 år.

Därutöver föreslås straffskärpningar för skyddande av brottsling. Maximistraffet i normalfallet föreslås höjas från ett år till två år. Om brottet är grovt föreslås dagens straffskala från sex månader till fyra år höjas till från ett år till sex år.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli.

Inrikes

Misstänkta IS-kvinnor på fri fot

Det kurdiska självstyrets läger Roj för misstänkta IS-medlemmar i nordöstra Syrien. Arkivbild.
Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Två kvinnor kopplade till terrorgruppen IS har släppts efter att ha suttit anhållna som misstänkta för krigsförbrytelser, rapporterar Sveriges Radio.

Kvinnorna greps på Arlanda flygplats på torsdagen. Personal från bland annat utrikesdepartementet och sociala myndigheter hämtade hem dem från det kurdiska självstyrets läger för misstänkta IS-medlemmar i nordöstra Syrien.

Med kvinnorna kom också fyra barn som nu är omhändertagna av socialtjänsten.

Misstankarna kvarstår mot kvinnorna, enligt Sveriges Radio.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL