Eslöv

Ny chef tar över Medborgarhuset

Emil Ahlqvist är ny verksamhetschef för Eslövs Medborgarhus. Han har jobbat på kultur- och fritidsförvaltningen, senast som controller. Han har även spelat i Eslövsrevyn från vilken den här bilden hämtats.
Foto: ARKIV
Eslöv
ESLÖV Medborgarhuset i Eslöv har fått en ny chef. Ulrica Adelbris slutar och Emil Ahlqvist tar vid.

På Medborgarhuset hålls i nuläget i stort sett inga konferenser.

Nuvarande chefen Ulrica Adelbris har haft befattningen under två år och bara fått driva Medborgarhuset medan det i princip legat i malpåse på grund av coronan.

Normalt är schemat fulltecknat på Eslövs populära mötesplats.

– Det enda som hänt de senaste två åren har i stort sett bara varit att taket blåste av. Personalen har varit utlånad till biblioteket och servicenämnden så det har nog varit tråkigt, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Christine Melinder (M).

Emil Ahlqvist har jobbat som husvärd på Medborgarhuset tidigare. Han har sedan dess jobbat med olika sker inom kultur- och fritidsförvaltningen, senast som controller.

Han har även skådespelat i Eslövsrevyn och haft en mindre roll i teve-serien Bron.

Ulrica Adelbris stannar kvar i förvaltningen och kommer att arbeta med kultur.

– Det är helt hennes eget beslut. Det är kulturen hon brinner för tror jag. Jag hoppas att det inte ska bli så långrandigt för Emil, säger Christine Melinder.

Eslöv

Fortsatta krav om att busslinje 3 sätts in igen

Evert Andersson, Eslöv, vill att stadsbusslinje tre återinförs så att han kan ta sig enklare till sin vårdcentral, Tåbelund.
Foto: Henrik Lindahl
Eslöv
ESLÖV Protesterna mot att Skånetrafiken drog in busslinje 3 fortsätter att leva. Flera intresseföreningar kräver nu att busslinjen återkommer. För 94-årige Evert Andersson innebär busslinjens frånvaro bekymmer vid varje besök på vårdcentralen.

Ett stort antal intresseföreningar i Eslöv och Skåne vände sig nyligen till Region Skånes kollektivtrafiknämnd med kravet om att busslinje 3 ska sättas in igen.

”Funktionshindersföreningar och pensionärsföreningar i Eslövs kommun kräver bättre bättre bussförbindelser i Eslövs tätort”, inleds skrivelsen som tio föreningar står bakom.

I sin uppmaning om att busslinjen ska återkomma förklarar föreningarna att den saknas av många och att den betydde mycket för många som skulle besöka omsorgsboenden eller vårdinrättningar.

”Det är konstigt att man inte kan åka kollektivt till Tåbelunds vårdcentral, Specialisthuset och Rehab, skriver man, och uppmanar kollektivtrafiknämnden att prioritera den inför budgeten för 2022.

Tog strid

Busslinje 3 trafikerade sträckan Stinstorget - Fridasro, men drogs in i december 2020. Skånetrafiken hänvisade till att sträckan trafikerades av för få resenärer.

Kommunen invände mot beslutet och Vänsterpartiet i Eslöv tog strid i frågan och menade att busslinjen spelat en viktig roll för bland annat äldre som ska åka till vårdinrättningar eller till äldreboenden.

”Det är galet”

Trots att det gått ett år sedan busslinjen försvann lever alltså protestera. En som i sitt dagliga liv drabbas av indragningen är den 94-årige Eslövsbon Evert Andersson.

På grund av sin hälsa behöver han göra regelbundna besök på Tåbelunds vårdcentral. Men sedan busslinje 3 drogs in har det blivit betydligt besvärligare för honom att ta sig till sin vårdinrättning från sin bostad, som ligger nära järnvägsstationen i Eslöv.

– Jag tycker det var galet att bussen togs bort eftersom det är många människor som behöver ta sig till Tåbelund, precis som jag. Det är många med mig som tycker så.

Han har själv kontaktat Skånetrafiken som föreslagit att han i stället ska ta busslinje 2 och sedan promenera den sista biten till Tåbelund. Men den promenaden blir för kämpig för honom, inte minst eftersom han har rullator och framför allt eftersom det ligger en backe på vägen han då måste promenera.

Han menar att alternativet med buss 3 är så krångligt att det blir enklare för honom att promenera hela vägen hemifrån, trots att det är jobbigt.

– Annars får jag ta en taxi.

Evert Andersson, Eslöv, vill att stadsbusslinje tre återinförs så att han kan ta sig enklare till sin vårdcentral, Tåbelund.
Foto: Henrik Lindahl

Efter vad han har hört har bussproblemet lett till att vissa patienter på Tåbelund har listat om sig till andra vårdcentraler. Det har även han övervägt.

– Jag trivs så bra med personalen där. Annars hade jag bytt för länge sen, fortsätter han.

Precis som intresseföreningarna hoppas Evert Andersson att Skånetrafiken nu ska tänka om.

– Jag hoppas att de sätter in bussen igen. Annars får de dra om de busslinjer som redan går.

Skånskan har inte lyckats nå verksamhetsansvarig på Tåbelunds vårdcentral.

Carina Olesen som är verksamhetsansvarig på Kärråkra vårdcentral har inte upplevt att fler listat sig där efter att busslinje 3 drogs in.

– Vi har inte sett någon effekt av det. De senaste två månaderna har vi fått in tre nya, men det är första gången det händer under de sex år som jag har arbetat här.

Eslöv

Dubbla prissummor på fysisk prisgala

Senast prisgalan arrangerades med publik i Medborgarhuset var 2020. Det var 13 februari, veckorna innan allt stängdes ner på grund av corona-smittan.
Foto: ARKIV
Eslöv
ESLÖV Som det ser ut idag tänker Eslövs kommun genomföra prisgalan i Medborgarhuset 17 februari med publik. De sju pristagarna kan glädja sig åt att de får 10 000 vardera i pris istället för som tidigare utlovats 5 000 kronor.

Kultur- och fritidsnämnden beslutade i veckan att dubbla prissummorna, även till årets pristagare.

– Det är 15-års-jubileum för arrangemanget, och prissumman har hela tiden varit 5 000 kronor så det var verkligen dags, säger Christine Melinder (M), ordförande i Eslövs kultur- och fritidsnämnd.

Priserna det gäller är kulturstipendiet, kulturpriset, idrottsstipendiet, idrottspriset, ungdomsledarpriset, priset till årets eldsjäl samt jämställdhetspriset.

Genom att revidera summorna hoppas politikerna även höja statusen för nämndens utmärkelser. Nämndens budget övertrasseras i år med 35 000 kronor på grund av detta, men man hoppas få tillökning i nästa års budget.

Genomförs på plats

Själva prisgalan i Medborgarhuset ska, om inget händer med myndigheternas råd och restriktioner kring corona-smittan, att genomföras som planerats i Medborgarhusets A-sal 17 februari.

– Det kan bli så att antalet besökare i publiken begränsas, kanske till 150 personer, säger Christine Melinder som även berättar att man undersökt möjligheterna att göra galan digital.

– Det är lite svårt att få till det med ett helt kamerateam. Kanske gör vi det i lite mindre skala, och lägger ut mindre klipp på YouTube.

De nuvarande restriktionerna sträcker sig fram till 12 februari, bara dagarna innan Eslövs prisgala.

– Vi vet inte vad som händer sedan, säger Christine Melinder.

Martina Haag leder galan

Senast prisgalan arrangerades med publik i Medborgarhuset var 2020. Det var 13 februari, veckorna innan allt stängdes ner på grund av corona-smittan.

Förra årets prisgala sändes enbart digitalt på Eslövs kommuns YouTube-kanal. Programledare då var Mark Levengood.

Årets konferencier blir skådespelaren, krönikören och författaren Martina Haag och kvällens husband Balthazaar, ett åttamannaband från Ängelholm som gör tolkningar av Peps Perssons låtar.

Eslöv

Stulna datorer var mat

Eslöv
Eslöv Under natten till söndag krossade okända gärningsmän en ruta till Bredablickskolan på Norregatan.

Först trodde man, utifrån de svårtolkade bilderna från värmekamerorna, att bytet blev flera datorer. Men under måndagen verkar det som att det snarare var mat i enportionsförpackningar som tjuvarna bar ut.

När polisen anlände till platsen fanns inte några gärningsmän kvar. Händelsen utreds som stöld genom inbrott.

Ett 20-tal fösterrutor till skolan ska också ha krossats.

Eslöv

Shahzia, 23, prisas för sin beslutsamhet

Rotarys Annika Lundeslöf delar ut stipendium till Shahzia Sarwari.
Foto: Rotary
Eslöv
ESLÖV Eslöv Sallerup Rotaryklubb har utsett Shahzia Sarwari till 2021 års stipendiat.

- Hon har visat ett engagemang att delta i samhället som ungdomsledare och i arbetslivet samt hon har med tydlig beslutsamhet valt att utbilda sig för kommande yrkesliv, skriver föreningens Annika Lundeslöf i ett mejl till Skånskan.

Shahzia Sarwari är 23 år och uppväxt i Eslöv sedan tolvårsåldern. Hon är född i Afghanistan och berättar att familjen flyttade till Pakistan, Quetta, på grund av inbördeskriget i Afghanistan. När Shahzia var tolv år flyttade familjen vidare till Sverige och Eslöv. I dag studerar hon till fastighetsmäklare och har en praktikplats på Svensk Fastighetsförmedling i Eslöv.

Eslöv Sallerup Rotaryklubb har sedan 25 år delat ut stipendier med ändamål att premiera yngre personer som är under 30 år och som har anknytning till Eslövs kommun. Stipendiet är på 10 000 kronor.

Stipendiaten ska genomföra studier, arbete eller på annat sätt i Rotarys anda verka för hög etisk standard inom affärs- och yrkeslivet, humanitär service eller kontaktskapande över gränserna.

Eslöv

Eslöv passar om barns rätt ändra kön

Lagen ska ändras - men Eslöv avstår från att tycka till om nya lagar om könstillhörighet, som bland annat ger barn över tolv år rätt att ändra vilket kön hon/han/hen tillhör om målsman är med på det.
Foto: Johan Nilsson/TT
Eslöv
ESLÖV Eslövs kommun säger pass och avstår från att tycka något om en planerad lagändring som bland annat ska ge barn över tolv år rätten att ansöka om att få ändra sin könstillhörighet.

Då och då tillfrågas några av Sveriges kommuner om de vill vara med och tycka till om kommande lagändringar.

För några år sedan var exempelvis Eslövs kommun med och tyckte till om planerna på att göra FN:s barnkonvention till svensk lag, och presenterade som remissinstans åsikter om detta.

Men den här gången backar Eslöv från erbjudandet att lämna sina åsikter.

Skälet som kommunen anger är främst att den aktuella lagändringen inte i någon större utsträckning påverkar någon kommunal verksamhet.

Men kommunen tycker även att det skulle ta mycket tid att sätta sig in i frågan och komma med åsikter.

– Det är skillnad om man är Malmös eller Stockholms kommun - de har andra resurser att jobba med detta. Det händer ibland att vi avstår att tycka till om utredningar om vi inte påverkas och remissen inte är direkt ställd till oss, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson (S).

Det handlar om en så kallad könstillhörighetslag som bland annat ett antal svenska kommuner erbjudits att tycka till om. Det handlar om ett omändrat förslag efter en tidigare remissrunda.

I ett utkast föreslås att två nya lagar – lagen om vissa kirurgiska ingrepp i könsorganen och lagen om ändring av det kön som framgår av folkbokföringen – ska ersätta en nuvarande lag från 1972 om hur folks könstillhörighet ska fastställas i vissa fall.

Förslaget går ut på att processen för ändring av det kön som framgår av folkbokföringen särskiljs från processen för kirurgiska ingrepp i könsorganen.

Ett övergripande mål är att en ändring av det kön som framgår av folkbokföringen som huvudregel ska bygga på självbestämmande.

Det ska inte heller krävas något tillstånd från Socialstyrelsen för att få genomgå vissa kirurgiska ingrepp i könsorganen. I motsats till en tidigare lagrådsremiss gäller detta förslag dock inte längre barn.

I utkastet föreslås dock att den som har fyllt tolv år efter ansökan ska få ändra det kön som framgår av folkbokföringen.

För den som är under 18 år görs ansökan av barnets vårdnadshavare och en ansökan för ett barn får inte göras utan barnets skriftliga samtycke.

Vid en första ändring av det kön som framgår av folkbokföringen ska det inte ställas något krav på prövning av sökandens könsidentitet.

Lagförslagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.

Tjänstpersoner vid Eslövs kommunledningskontor har provat att bläddra igenom luntorna som anlänt i ärendet från regeringskansliet i Stockholm.

– Vissa myndigheter är skyldiga att besvara remissen, medan Eslövs kommun endast är inbjuden att lämna eventuella synpunkter. Då det nya lagförslaget inte berör kommunal verksamhet på det sättet som andra lagar kan göra har Eslövs kommun inte några synpunkter att lämna, skriver kommundirektör Eva Hallberg och tillväxtchef Katarina Borgstrand i förslaget till beslut.

Politikerna i Eslövs kommunstyrelse beslutade enigt i tisdags att följa det förslaget.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoGuide.se

Nya förslag för den svenska spelmarknaden

CasinoGuide.se

De senaste veckorna har det diskuterats flitigt angående restriktioner för spel online. Den 23 april hölls en presskonferens för den gällande frågan. Många länder har infört bland annat insättningstak och andra restriktioner på grund av rådande omständigheter med målet att främja ansvarsfullt spelande. Inget är ännu bestämt, men nedan går vi igenom några av förslagen som ska verka för ytterligare skydd för konsumenterna.

Nytt maxtak för insättningar

Enligt de lagar och restriktioner som just nu gäller i Sverige kan man alltid sätta sina egna spelgränser och därmed styra över hur mycket man kan sätta in per dag, vecka och månad hos varje casino. Vill man göra ändringar och höja sin spelgräns så gäller en veckas väntetid. Den nya regeln skulle innebära att alla spelare får en maxgräns om 5000 kr per vecka per casino, men självklart bör det även vara möjligt för spelare att sätta egna lägre gränser.

Maxtak för välkomstbonusar

En annan av åtgärderna som föreslås är ett begränsat tak på vilken summa man kan få i välkomstbonus när man börjar spela på nya casinon. Även i nuläget gäller att casinon endast får erbjuda en bonus på den första insättningen, alltså kan man som spelare enbart få bonus en gång per casino. Det finns i nuläget inga maxtak för hur denna bonus ska se ut, det som dock gäller är att alla bonusar måste vara tillgängliga för alla spelare. Det nya förslaget innebär ett maxtak på 100 kr i bonus på den första insättningen.

Obligatorisk tidsgräns

Ännu en del av det nya förslaget är en tidsgräns per dag. Även denna ska vara obligatorisk för alla spelare. Hur lång denna tidsgräns ska vara och fler detaljer om hur detta skulle implementeras har inte framkommit i nuläget.

Så påverkas casinospel online av de nya reglerna

De nya reglerna har målet att beskydda dig som spelare. Regler och lagar är redan tillsatta i och med den nya spellagen med den svenska spellicensen som infördes i januari 2019. De nya restriktionerna har alltså som mål att skydda svenska spelare ytterligare. De eventuella regler som sätts av regeringen gällande ansvarsfullt spelande omfattar alla spelare som spelar på svenska casinon. Det återstår att se om, samt exakt hur, de nya reglerna kommer att se ut.

Eslöv

Borgerlig vigsel kan kosta 1 000 kronor

Såväl borgerlig som kyrklig vigsel kan förrättas i romantiska Örtofta kyrka, på slottet eller dess privata kapell eller i slottsparken. Flera av de andra slotten i Eslöv har liknande arrangemang. För brudparen kommer det från förste mars att kosta 1 000 kronor om ingen av dem är skriven i Eslövs kommun.
Foto: ARKIV
Eslöv
ESLÖV Det kommer från förste mars att kosta 1 000 kronor att viga sig borgerligt i Eslöv för par där ingen är folkbokförd i kommunen.

Det har kommunstyrelsen beslutat.

Eslövs kommun erbjuder borgerlig vigsel, men tar i dagsläget inte ut någon avgift för administrativ service i samband med vigsel av personer som inte är folkbokförda i kommunen.

Ett antal skånska kommuner tar redan i dagsläget ut en administrativ avgift vid vigsel när en eller båda parterna inte är folkbokförda i kommunen.

Administration och bokning av vigsel hanteras idag av Eslövs kommuns Kontaktcenter, som uppmärksammat att antalet vigslar av personer som inte är folkbokförda i Eslövs kommun ökat på senaste tiden.

Det är bland annat på några av Eslövs slott som det arrangeras bröllop.

Lund, Landskrona och Ängelholm är exempel på kommuner som idag tar ut denna typ av administrativa avgift.

Avgiften uppgår till 1 000 kronor i de fall där ingen av parterna är folkbokförda i kommunen. I de fall där en eller båda parterna är folkbokförd i kommunen tas inte avgift ut.

Eslöv

Kvinna anklagas för att ha slagit sin man

Eslöv
ESLÖV En kvinna i Eslöv polisanmäls av en man och anklagas för att ha sparkat och knuffat honom.

Det har varit oroligt mellan de båda under en tid och det har lämnats in flera liknande anmälningar i vilka mannen påstår att hon slagit honom.

Brottet rubriceras som misstänkt misshandel i relation.

Eslöv

Knivrånare med munskydd på Coop

Under knivhot tvingade en rånare med munskydd en kvinnlig Coop-anställd att lämna ifrån sig ett bankomatkort på torsdagskvällen.
Foto: ARKIV
Eslöv
ESLÖV Rånaren var maskerad med munskydd när han på torsdagskvällen tog sig in i personalens omklädningsrum på Coop Extrabutiken på Västerlånggatan i Eslöv. Under knivhot tvingade han en i personalen att lämna ifrån sig ett bankomatkort.

Mannen tog sig in i butikens personalutrymme på okänt sätt.

Med en kniv som han hotade med krävde han först kontanter, men tvingade sedan av den anställde hennes bankomatkortet och försvann därefter från platsen via en personalutgång.

Rånaren ska, enligt anmälan, ha haft munskydd och handskar på sig.

Han beskrivs som ungefär i 20-årsåldern, även om det var svårt att uppskatta det på grund av maskeringen, och cirka 170 centimeter lång. Han pratade svenska och bar en svart jacka med vit dragkedja.

Larmet kom in till polisen 20:49 och flera polispatruller ryckte ut till butiken på Västerlånggatan.

Personalen uppgav för poliserna att en ensam man varit inne i butiken och rånat en kvinnlig medarbetare.

Poliserna kontrollerade i området men hittade inget.

Det har varit flera tidigare rån i den aktuella butiken.

En söndag 2020 tvingade en delvis maskerad kvinnlig rånare under knivhot till sig 1 000 kronor från en kassör på Coop på Västerlånggatan.

14 december 2019 hotade en man hotade personalen där med ett vasst föremål. Han fick med sig kontanter och flydde efteråt i riktning mot Karlsro-badet.

2018 dömdes en då 34-årig Eslövskvinna till att betala 5 000 kronor i skadestånd för en hård spark mot en anställd i butiken sedan hon försökt smita med en obetald korg med varor. Lunds tingsrätt ansåg att kvinnan var psykiskt sjuk och dömde henne villkorligt.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL