Kultur och nöje

Nirvanababyn ger inte upp stämningen

Nirvana-medlemmarna Krist Novoselic och Dave Grohl tillsammans med producenten Butch Vig vid 20-årsjubileet av albumet 'Nevermind' 2011.
Foto: Chris Pizzello/AP
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Spencer Elden, som fotograferades som naken bebis i en pool för det legendariska omslaget till Nirvanas skiva "Nevermind" från 1991, lägger inte ned sin stämningsansökan, trots att den har ogillats av en domstol i Kalifornien.

Enligt BBC har den i dag 30-årige Elden ansökt om att stämningsansökan ska återupptas. Han har bland annat strukit punkten om att bilden skulle ha medfört sextrafficking av honom. Men han håller fortfarande fast vid att han har exploaterats sexuellt och lidit "livslång skada" av bilden.

De anklagade har nu fram till den 27:e januari på sig att svara.

Det var i augusti 2021 som Spencer Elden stämde Nirvana. Elden framhåller att hans vårdnadshavare aldrig gav något skriftligt tillstånd till att bilden skulle användas och menar att bandet har överträtt federala stadgar mot barnpornografi.

Nirvanas advokater har sagt i ett yttrande att anklagelserna "är absurda" och de kvarvarande medlemmarna i Nirvana menar att Elden bland annat har slagit mynt av att vara "Nirvanababyn", att han flera gånger har återskapat omslagsbilden och att han har albumtiteln intatuerad på sitt bröst.

Kultur och nöje

Meat Loaf hade "ett rovdjur i halsen"

Meat Loaf. Arkivbild.
Foto: Jeff Christensen/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Den amerikanska artisten Meat Loaf är död, uppger Deadline. Michael Lee Aday, som han egentligen hette, avled på torsdagskvällen med sin fru och sina döttrar vid sin sida. Han blev 74 år.

Meat Loaf var amerikansk rocksångare och skådespelare. Som musiker var han bland annat känd för de två albumen "Bat out of hell" och Bat out of Hell II: Back into hell" som han gjorde tillsammans med producenten Jim Steinman. Den första skivan hör till de 35 mest säljande i USA någonsin.

När Steinman dog i våras skrev Meat Loaf en offentlig hälsning till sin tidigare låtskrivare och samarbetspartner:

"Jag kommer snart, min bror Jimmy", "Flyg Jimmy flyg".

Meat Loaf sålt mer än 100 miljoner skivor, uppger Deadline. Före sitt mest framgångsrika album "Bat out of hell" spelade han huvudpersonen Eddie i musikalfilmen "The Rocky Horror picture show" från 1975. Meat Loaf "stal hela föreställningen", konstaterar Deadline. Han skulle också göra samma roll på scenen.

Han föddes och växte upp i Dallas där modern var lärare och gospelsångerska och fadern alkoholiserad polis. Det ska också har varit han som först kallade sonen för "Meat Loaf". I slutet av 1960-talet flyttade han till Los Angeles där han bildade sitt första band och så småningom gjorde en roll i musikalen "Hair".

Det var dock genom samarbete med Jim Steinman som Meat Loaf fick sitt stora genombrott.

Rockjournalisten Anders Tengner intervjuade Meat Loaf flera gånger och minns en "fruktansvärt rolig och trevlig människa":

– Meat Loaf hade en stark och omfångsrik röst, han var en väldigt duktig sångare, det går inte att komma ifrån även om rocksång inte handlar om att pricka tonerna. Men det som var speciellt med honom var att det fanns ett rovdjur i halsen på honom, samtidigt som han också kunde sjunga sprött, bräckligt och extremt romantiskt, säger Anders Tengner till TT.

Meat Loaf vid ett framträdande i Ohio 2012.
Meat Loaf vid ett framträdande i Ohio 2012.
Foto: Charles Dharapak/AP/TT
Meat Loaf blev 74 år. Arkivbild.
Meat Loaf blev 74 år. Arkivbild.
Foto: Frank Gunn/AP/TT

Kultur och nöje

Premiärdags för American Song Contest

Italienska Maneskin vann Eurovision Song Contest i fjol. Den amerikanska tävlingen genomförs med den europeiska som förlaga. Arkivbild.
Foto: Peter Dejong/AP
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Måndag den 21 mars blir det premiär för American Song Contest och några veckor senare, den 9 maj äger själva finalen rum.

I maj i fjol meddelade den svenske melodifestivalräven Christer Björkman att han fått ett nytt jobb. Det amerikanska tv-bolaget NBC sänder American Song Contest 2022 med Björkman som en av producenterna. Och nu börjar tävlingen ta form. 50 delstater, fem amerikanska territorier och huvudstaden finns representerade, och den stora finalen äger rum dagen före den första semifinalen i Eurovision Song Contest.

Kultur och nöje

Adele i tårar – ställer in i Vegas

Adele meddelar att hennes show inte är färdig och klar för premiär. Arkivbild.
Foto: Matt Sayles/AP
Kultur och nöje
Kultur och nöje

En dag före showstarten i Las Vegas meddelar Adele att hon skjuter upp premiären. Världsstjärnan, vars senaste album "30" blev en storsäljare i höstas, säger nu att hennes utsålda show inte är färdig, vilket hon förklarar med "fördröjda leveranser och covid".

"Jag är ledsen, men min show är inte färdig" säger hon i en video som hon postat på Instagram.

Med tårar i ögonen och darrande röst meddelar Adele att halva hennes styrka är sjuk.

"Jag är ledsen att det här kommer så sent, vi har varit vakna i över 30 timmar för att försöka lösa situationen och nu finns det inte längre någon tid".

Adele säger att hon är upprörd och generad och ledsen för alla som har rest till Las Vegas för att se premiären. Showen har titeln "Weekends with Adele," och är planerad två gånger i veckan från 21 januari till 16 april.

När showen nu ska få premiär är inte klart.

Kultur och nöje

Ilska och besvikelse från norska kulturlivet

Företrädare för det norska kulturlivet demonstrerade tidigare i veckan utanför Stortinget. Arkivbild.
Foto: Javad Parsa/NTB
Kultur och nöje
Kultur och nöje De norska publikrestriktionerna lättas ytterligare. Men företrädare från kulturlivet uttrycker besvikelse och ilska och menar att regeringen kunde ha gått längre.

Från lunchtid fredag 21 januari kan norska kulturarrangörer ta emot en publik på upp till 1 500 inomhus och 3 000 personer utomhus så länge som besökarna har anvisade platser. För inomhusarrangemangen råder dock också en gräns på 50 procents kapacitet samtidigt som publiken måste delas upp i grupper på högst 200 personer. Mellan dessa krävs ett avstånd på två meter.

Olav Munch, administrativ chef i Grieghallen säger till Bergensavisen att det i praktiken inte blir möjligt att ta emot 1 500 personer.

– Om alla gäster ska hålla en meters avstånd, kan vi i teorin ta emot 820 personer. Men eftersom det nu också är snack om grupper, och avstånd mellan grupperna, kommer antalet besökare att bli lägre. I praktiken betyder det att vi har plats för ungefär 600 i publiken. Det är klart vi hade hoppats på mer.

En rad aktörer hade bett om att arrangörerna själva ska får göra en värdering av hur många som går att ta in, enligt samma princip som råder för butiker, träningslokaler med flera. I stället satte regeringen en ny övre gräns.

– Vi är besvikna och arga. Det är så orättfärdigt att jag mest har lust till att gråta, säger Atle Halstensen från musikalproducenten Scenekvelder till Aftenposten.

Tidigare i veckan arrangerade Scenekvelder en demonstration utanför Stortinget som samlade flera hundra personer från kulturlivet.

Den norska kulturministern Anette Trettebergstuen, Arbeiderpartiet, beskriver de nya restriktionerna som ett steg i rätt riktning.

Kultur och nöje

Tio filmer att se fram emot i vår

Gal Gadot, Emma Mackey och Armie Hammer i 'Döden på Nilen'. Pressbild.
Foto: Rob Youngson/2020 Twentieth Century Fox
Kultur och nöje
Kultur och nöje Restriktioner eller ej – vårrepertoaren är än så länge fylld av starka filmer av Kenneth Branagh, Maggie Gyllenhaal och Jacques Audiard som redan har prisats på olika festivaler. Och så är det äntligen dags för Tom Cruise att flyga riktigt vårdslöst igen i "Top gun"-uppföljaren.
Här är tio filmer att våga sig till biografen för.

"Döden på Nilen"

Kenneth Branagh tvinnar åter mustascherna i rollen som Agatha Christies detektiv Hercule Poirot. Den här gången blir hans små grå hårt prövade när en ung, vacker arvtagerska (Gal Gadot) blir mördad under en semesterresa på Nilen. Klassisk story full av stjärnor, även den skandaliserade Armie Hammer, men det kan bara bli bättre än "Mordet på Orientexpressen".

Premiär: 11 februari.

"Blue Bayou"

Justin Chon spelar en adopterad man som har bott i Louisiana i nästan hela sitt liv. När han står inför hot om deportering till Sydkorea, som han inte har någon relation till, skakar världen för honom, hans gravida fru (Alicia Vikander) och hennes lilla dotter. Belyser USA:s politik kring adoptioner och fick fina recensioner efter premiären i Cannes.

Premiär: 18 februari.

"Belfast"

Mera Brangah – skådespelaren och regissören återvänder till sin barndoms turbulenta och våldsamma arbetarkvarter i Belfast i det här redan hyllade svartvita dramat. Året är 1969 och "The troubles" präglar tillvaron för den lille fräknige Buddy. En dag förändras allt när konflikten mellan protestanter och katoliker trappas upp.

Premiär: 25 februari.

"The lost daughter"

Filmatiseringen av den här Elena Ferrante-historien har haft premiär på Netflix på många håll – och har hajpats rejält sedan dess – men i Sverige blir det biopremiär. Maggie Gyllenhaals regidebut är ett mörkt familjedrama med Olivia Colman, Jessie Buckley och Dakota Johnson i huvudrollerna. Filmen tilldelades pris för bästa manus i Venedig och den är en av lågoddsarna på vårens alla prisgalor.

Premiär: 25 februari

"Lamm"

Den här egensinniga filmen med manus av författaren och poeten Sjón har beskrivits som en cool och upprörande skräckkomedi, hopsnickrat av lika delar folkloristiskt drama som chockeffekter. Det finns också ett gulligt (?) litet lamm i centrum av historien. Alla talar isländska, inklusive Noomi Rapace, som spelar en av huvudrollerna.

Premiär: 11 mars

"Licorice pizza"

En Paul Thomas Anderson-film är alltid ett event, och den här gången har "Magnolia"-regissören livat upp sin rollista med Cooper Hoffman, son till den avlidne Philip Seymour Hoffman. Storyn utspelas i San Fernando Valley 1973 och handlar om ett möte mellan den 15-årige Gary och 25-åriga Alana.

Premiär: 18 mars.

"Drive my car"

Baserad på en novell av Haruki Murakami och en av de hetaste titlarna i vår, som spås gå långt i kategorin bästa internationella film på Oscarsgalan. Den japanska filmen är tre timmar lång men det verkar vara väl tillbringad tid. Detta bilburna drama om en man som flyr sitt sorgearbete har hyllats av kritiker och redan vunnit fina priser bland annat i Cannes.

Premiär 1 april.

"The Northman"

Mera Sjón – den isländske författaren har varit med och skrivit manus till det här vikingadramat. Räkna med blod, gegga, suggestiv stämning och avgrundsvrål när Alexander Skarsgårds vikingaprins är på jakt efter hämnd i Robert Eggers ("The lighthouse") nya film. Medverkar gör även Nicole Kidman, Anya Taylor-Joy och Björk.

Premiär: 1 april.

"Paris 13:e arrondissement"

Det är svartvitt, det är ett Paris bortom turiststråken och det är fullt av unga, vackra människor som söker sex och kärlek. Filmen bygger på en amerikansk serieroman av Adrian Tomine och har fått blandad kritik, men eftersom det ändå är oftast mästerlige Jaques Audiard ("Profeten", "Rust and bone") som står för regin är det nog bäst att ha ett öppet sinne och avgöra själv.

Premiär: 11 mars.

"Top gun: Maverick".

Den har skjutits upp på grund av pandemin, men nu ser det ut att bli av: Mer än 30 år sedan originalet är det dags för Tom Cruise att spela Pete "Maverick" Mitchell och reta överordnade, sjunga karaoke och flyga riktigt vårdslöst igen. Val Kilmer står också med i rollistan så man får väl hoppas på iskall munhuggning och minst en beach volleyboll-match.

Premiär: 27 maj.

Miranda Sigander/TT

Jessie Buckley spelar den yngre versionen av huvudpersonen i 'The lost daughter'. Pressbild.
Jessie Buckley spelar den yngre versionen av huvudpersonen i "The lost daughter". Pressbild.
Foto: Yannis Drakoulidis
I 'Lamm' syns Hilmir Snær Gudnason och Noomi Rapace, som förlöser ett mystiskt lamm. Pressbild.
I "Lamm" syns Hilmir Snær Gudnason och Noomi Rapace, som förlöser ett mystiskt lamm. Pressbild.
Foto: Triart
Cooper Hoffman och Alana Haim i en scen ur Paul Thomas Andersons 'Licorice Pizza'. Pressbild.
Cooper Hoffman och Alana Haim i en scen ur Paul Thomas Andersons "Licorice Pizza". Pressbild.
Foto: MGM/AP
Tom Cruise flyger igen, i uppföljaren 'Top gun: Maverick'. Pressbild.
Tom Cruise flyger igen, i uppföljaren "Top gun: Maverick". Pressbild.
Foto: Paramount pictures/AP
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

Allt du behöver veta om företagslån 2021

Privatlån.com Det kan finnas flera olika anledningar till att man kan behöva ansöka om ett företagslån. Det kan handla om allt från att du vill ta ditt företag till nästa nivå av tillväxt till att du vill kunna finansiera renoveringar och andra liknande saker. I denna artikel ska vi ta oss en närmare titt på just företagslån och allt du behöver veta om de.

Så fungerar ett företagslån

Ett företagslån fungerar i mångt och mycket på samma sätt som ett vanligt privatlån. Skillnaden är den att du ansöker om ett lån för ditt företag i stället för att ansöka om ett lån för dig som privatperson. Företagslån finns tillgängliga oavsett vilken typ av företag som du har. Du kan alltså ansöka om ett sådant oavsett om du har en enskild firma, ett aktiebolag eller ett handelsbolag.

Företagslån med säkerhet

Precis som när det gäller vanliga privatlån brukar man skilja på företagslån med säkerhet och sådana utan säkerhet. Ett företagslån med säkerhet innebär att du måste lämna något i säkerhet som långivaren kan ta från dig om du inte klarar av att betala tillbaka pengarna så som det är tänkt. När det gäller privatlån brukar detta röra sig om saker som en bostad eller en bil, men när det gäller företagslån kan det i stället handla om att du använder dig av en borgenär eller en företagsinteckning. Oavsett vilket tar långivaren en mindre ekonomisk risk genom att ge dig ett företagslån med säkerhet än vad de gör när de ger dig ett lån utan säkerhet. Skulle du inte klara av att betala tillbaka pengarna kan långivaren nämligen ta det som du lämnat i säkerhet från dig. Detta kanske kan låta som en nackdel, men faktum att långivaren tar en mindre risk innebär i sin tur att de kan erbjuda dig flera andra fördelar. För det första kan du med lån med säkerhet ofta låna större belopp när det gäller företagslån än vad som är fallet när det kommer till lån utan säkerhet. Faktum att långivaren tar en mindre ekonomisk risk innebär även att de kan erbjuda dig en lägre ränta när det kommer till lån med säkerhet. Detta vinner du och ditt företag förstås mycket på eftersom det då blir billigare för dig att låna pengar.

Företagslån utan säkerhet

Alternativet till att ta ett företagslån med säkerhet är att ta ett utan säkerhet. Precis som namnet antyder behöver du inte lämna något i säkerhet när det kommer till ett sådant lån. Detta är förstås en stor fördel eftersom du då inte tar en lika stor risk när du lånar pengar som du gör när det kommer till ett lån med säkerhet. Nackdelen är dock den att långivaren tar en större ekonomisk risk genom att ge dig ett lån utan säkerhet. Detta får du därför kompensera för på två olika sätt. Dels har du i de flesta fall inte möjligheten att ta lån på lika stora belopp när det rör sig om lån utan säkerhet. Dessutom brukar sådana lån i de allra flesta fall ha en betydligt högre ränta än vad lån med säkerhet har. Har du möjligheten att lämna något i säkerhet när du ska låna pengar å ditt företags räkning kan det därför vara värt att göra det.

Vad krävs för att kunna få ett företagslån beviljat?

Vad krävs då för att kunna få ett företagslån beviljat? Detta är dels något som kan variera beroende på vilken långivare du vänder dig till, dels vilken typ av företag du har och hur länge det har varit verksamt. Rör det sig till exempel om ett helt nystartat företag kan kraven vara hårdare än vad som är fallet med ett företag som redan varit verksamt under ett par år och som går med vinst. Det handlar helt enkelt om att långivaren vill kunna vara så säker som möjligt på att du och ditt företag verkligen kommer att ha råd att betala tillbaka lånet. Av förklarliga skäl kan de känna sig mer säkra på att du ska kunna göra detta om du har ett företag som redan varit verksamt under ett par år och som går med vinst än vad som är fallet när det kommer till ett helt nystartat företag.

Det hela beror också på om det rör sig om ett företagslån med eller utan säkerhet. Rör det sig om ett företagslån med säkerhet kommer du att behöva någon form av tillgång som du kan lämna i säkerhet. Detta kan till exempel röra sig om ditt företags egendom eller din utrustning och så vidare.

Du som har ett helt nystartat företag, eller som behöver låna pengar för att kunna starta upp ett, kommer av förklarliga skäl stöta på hårdare krav. Eftersom långivaren i detta fall inte har något bevis på att du redan går med vinst och kommer klara av att betala tillbaka lånet kommer du behöva försäkra denne om att du kommer kunna göra det på andra sätt. Detta kan bland annat handla om att du kommer behöva förse långivaren med en noggrann beskrivning av din affärsplan. Långivaren behöver då i sin tur avgöra ifall din affärsplan är gångbar eller inte och om ifall de tror att du kommer att kunna betala tillbaka lånet så som det är tänkt eller inte.

Vill du låna ett mindre belopp?

Är du ute efter att låna ett mindre belopp pengar till ditt företag? Då kommer du i de flesta fall att behöva vända dig till en annan typ av långivare än de traditionella bankerna. Dessa brukar i många fall nämligen bara ge dig lån på större belopp. Generellt sett kan man säga att om du ska låna mellan 5000–100 000 kr så kommer du att behöva vända dig till en annan typ av långivare än en bank. Detta är dock förstås något som kan variera från bank till bank.

Undvik de vanliga fallgroparna

Det finns en mängd misstag som det är vanligt att företag gör när de ska ansöka om ett lån. En av dessa är att de inte läser igenom lånevillkoren tillräckligt noga. Se därför alltid till att göra detta så att du inte råkar ut för några otrevliga överraskningar när du väl har accepterat ett låneerbjudande. Det är också viktigt att du fokuserar på den effektiva räntan och inte bara den nominella. Den effektiva räntan inkluderar nämligen både den nominella räntan samt eventuella övriga avgifter som kan tillkomma till ditt lån. Genom att fokusera på den effektiva räntan får du alltså en helhetsbild över hur mycket det kommer att kosta dig att låna pengar medan den nominella räntan bara förser dig med en delvis bild. Det är också viktigt att du väljer att lån som passar ditt företag så bra som möjligt samt satsar på en långivare som du känner dig trygg med.

Filmfredag

Livsbejakande och stark surfingdokumentär

Foto: Pressbild
Kultur och nöje
Film/Recension Peter Eliasson har sett surfdokumentären Into the storm.

Verkligheten vinner. I alla fall föräras dokumentärfilmer inte sällan både fina recensioner och priser. Som till exempel Into the storm, en historia med tydligt fängslande underdogperspektiv och en autentisk närhet både till huvudperson och platsen denne kommer ifrån. Sedan kan jag inte med bästa vilja påstå att ett sportrelaterat fokus är mitt forte, till skillnad då från filmens upphovsman Adam Brown, som kom in på regissörsyrket i egenskap av kameraman inom just sportvärlden. Men visst är det här en både en stark och fängslande skapelse.

Historien tar sin början 2014. Det var då Brown upptäckte den då 14-årige Jhonny Guerrero under ett filmuppdrag. Han blev såg en story i den fattige tonåringen från Chorillos, en av Limas brottstyngda stadsdelar, och hans ambition att bli en framgångsrik surfare trots de dåliga oddsen. Så regissören började helt enkelt filma hans liv både i vardagen och på surfingvågorna.

I slutänden blev Into the storm en mycket mer långdragen affär än vad det var tänkt eftersom historien ständigt växte och utvecklades. Dessutom hoppades Brown länge kunna presentera ett positivt slut, vilket alla som ser filmen också tacksamt kan konstatera.

Mycket hinner hända under de fem år Brown filmade Guerrero. Vi får vara med om värvandet till en surfingakademi, som drivs av tidigare världsmästarinnan Sofia Mulanovich, genombrottet i Perus juniorserie, ett skottdrama Guerrero, den slutliga triumfen och så vidare.

Sedan finns här givetvis en inneboende konflikt som adderar ett gott mått syre till dramatiken. För de två liv Jhonny delar mellan Chorillos och surfingen går inte ihop. Eller också kan man uttrycka det som Mulanovich högra hand Jose Plaza gör om Guerreros dåliga sällskap på hemmafronten: ”Sluta hänga med de där idioterna. Annars kommer du att dö”.

Men ändå, i slutänden vinner livet och det positiva i Into the storm. Mycket må vara jobbigt i det som skildras, men på det hela taget är det här en såväl upplyftande som genuin och livsbejakande film om att slå oddsen. Även för de som inte betraktar en massa tjusiga surfingsekvenser som en sorts livets vatten.

FAKTA

Filmrecension

Film

Into the storm

Regi: Adam Brown

Dokumentär med Jhonny Guerrero, Sofia Mulanovich, Jose Plaza, Diego Villaran med flera

Betyg: 4

Peter Eliasson

Kultur och nöje

Då får "The island" premiär

Kultur och nöje
Kultur och nöje

Dokusåpan "The island Sverige" har fått ett premiärdatum. Den 10 februari på Discovery+ och Kanal 5 får tittarna se hur kändisar som Maria Montazami, Thomas Wassberg och Magdalena Graaf klarar av att "överleva" på en enslig ö i Stilla havet.

Andra medverkande i realityserien är Klas Eriksson, stjärnkocken Daniel Couet, Mikael "Soldoktorn" Sandström och Alexandra Zazzi.

Premissen för programmet är att de tävlande ska klara sig i 14 dagar genom att samarbeta och hjälpa varandra. De måste söka föda på egen hand och bygga egna skydd mot naturens krafter – ungefär som i pionjären i genren, "Robinson".

Kultur och nöje

Blandade känslor för Grynet Molvig

Det är dags för Grynet Molvigs dag i 'Stjärnorna på slottet'. Arkivbild.
Foto: Duygu Getiren/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Efter en lång tid i karantän under 2020 tackade Grynet Molvig ja till "Stjärnorna på slottet".
– Det blev en dörr till att vädra luft igen, säger hon.
PREMIUM

Skådespelaren och artisten Grynet Molvig har fått frågan om att vara med i SVT:s "Stjärnorna på slottet" många gånger tidigare. Hon har alltid tackat nej, men den här gången blev det ett ja. Anledningen stavas pandemin – efter en lång tid av isolering var Molvig sugen på något nytt.

– Jag hade i princip suttit i karantän i ett och ett halvt år, men så plötsligt blev det här ett slags dörr till att få komma ut och vädra luft, och befinna sig i ett socialt sammanhang, säger hon.

Privatlivet

I programmet delat Grynet Molvig med sig av sitt liv, och det innebär berättelser från karriärerna i Norge och Sverige och tiden med Hasse och Tage, men också från privatlivet. Bland annat berättar hon om sitt äktenskap med Carl Adam "Noppe" Lewenhaupt, som hon skilde sig från 1996 och som avled 2017.

Helt enkelt var det inte att prata som privatlivet i programmet, enligt Molvig:

– Egentligen är det förfärligt att lämna ut sig själv och sitt liv så här. Min generation är inte uppvuxen med att dela med sig av allt på sociala medier. Men ska man vara med i ett sådant här program kan man inte sitta och hålla igen – antingen får man ge järnet eller låta bli att vara med, säger hon.

Blandade känslor

TT: Hur känns det att ditt program ska sändas nu?

– Både och. Det är väldigt blandade känslor faktiskt. Det var en intensiv och intressant vistelse, men väldigt väldigt roligt. Alla var så snälla och rara och ville varandra väl, och det är ju en förutsättning för att man ska våga öppna sig.

Grynet Molvigs dag i "Stjärnorna på slottet" sänds den 22 januari.

Sara Haldert/TT

Grynet Molvig. Arkivbild.
Grynet Molvig. Arkivbild.
Foto: Duygu Getiren/TT

FAKTA

Fakta: Grynet Molvig

Född: 1942 i Rygge, Norge

Bakgrund: Slog igenom som jazz- och popsångerska i Norge i början av 1960-talet. Filmdebuterade 1961 i "Norges söner".

Slog igenom i Sverige 1966 med huvudrollen i komedin "En flicka på gaffeln" där hon spelade mot Lars Ekborg.

Började jobba med Hasse och Tage i slutet av 60-talet, först i revyn "Spader, Madame!" och därefter bland annat i filmerna "Mannen som slutade röka" "Sopor".

Var engagerad vid Stockholms stadsteater 1970–1982

Har även samarbetat med Povel Ramel i tv-serierna "Semlons gröna dalar "och "Affären Ramel".

Aktuell: I årets säsong av "Stjärnorna på slottet" i SVT tillsammans med artisterna Per Andersson och Carola Häggkvist, komikern Marika Carlsson och författaren David Lagercrantz.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL