Sport

Murray förlorade i första finalen på två år

Andy Murray tog sig till sin första final på två år. Bild från i fredags.
Foto: Dan Himbrechts/AAP/AP/TT
Sport
Sport

Andy Murray var en match ifrån sin första ATP-titel sedan oktober 2019, men i finalen av Sydney Classic tog det stopp mot ryssen Aslan Karatsev.

Murray förlorade i två raka set (3–6, 3–6) mot Karatsev, rankad 20 i världen, men tackade efter matchen sitt team för all hjälp.

– Det är första gången i en final på tre år, det har varit en lång väg tillbaka hit men jag kunde inte ha gjort det utan er, tack, säger han enligt BBC.

Murrays nästa anhalt är Melbourne och Australian Open. Skotten fick ett wildcard till turneringen precis innan jul.

"Andy är känd för sin kämpaglöd, passion och kärlek till sporten och jag är glad över att kunna välkomna honom tillbaka till Melbourne i januari", skrev Australian Opens vd, Craig Tiley, på Twitter.

Australian Open startar på måndag, den 17 januari.

Sport

Stjärnan missar EM-semifinalen

Hampus Wanne.
Foto: Annika Byrde/NTB/TT
Sport
Sport En av Sveriges främsta spelare under handbolls-EM, Hampus Wanne, missar kvällens semifinal mot Frankrike på grund av corona. Även Niclas Ekberg och Felix Claar stryks ur truppen.
I stället skrivs kantspelarna Lucas Pellas och Daniel Pettersson in i truppen.

Pellas var med i ursprungstruppen till EM men fick covid-19 precis före EM-samlingen. Nu ansluter han till Budapest under eftermiddagen och om hans PCR-test är negativt kan han få spela i kväll. Pellas spelade i de tre senaste mästerskapen – OS, VM och EM.

Dessutom är Daniel Pettersson, som spelade de två första EM-matcherna innan han testade positivt för covid-19, friskförklarad och tillgänglig för spel.

Sedan tidigare har också Linus Persson anslutit till truppen och är aktuell för spel i kväll.

Wanne, Ekberg och Claar är kvar i Budapest och det är i dagsläget inte uteslutet med spel på söndag.

Det var vid coronatester vid ankomsten till Budapest, från den tidigare spelorten Bratislava, som Wanne och Ekberg testade positivt.

Wanne hade varit coronasjuk inför EM, men hade därefter testat negativt ända fram till i Budapest. Ekberg hade suttit i coronakarantän under EM, men sedan friskförklarats och spelat mot Norge i sista matchen i mellanrundan.

Claar testade positivt inför Norge-matchen, liksom målvakten Andreas Palicka.

Sport

Medvedev vann – trots utbrottet

Daniil Medvedevs utbrott på domaren förstörde inte hans segerchanser. Ryssen vann semifinalen i Australian Open.
Foto: Andy Brownbill/AP/TT
Sport
Sport Rivaliteten startade i en match för snart fyra år sedan och känslorna var heta även i semifinalen i Australian Open i tennis.
Daniil Medvedev lyckades dock samla ihop sig efter utbrottet och slå Stefanos Tsitsipas.
– Ärligt talat brukar inte ilska hjälpa mig, säger ryssen.

Medvedev besegrade sin grekiske motståndare Tsitsipas med 3–1 i set. De tre första var väldigt jämna, men det fjärde vann Medvedev enkelt med 6–1.

– Från 5–4 i tredje set hittade jag momentum, något som gjorde att jag kunde komma åt hans serve. Då gick hans energi ner medan min gick upp, säger han i segerintervjun på banan.

Efter att spelarna vunnit varsitt set fick Medvedev ett vredesutbrott på domaren då han ventilerade sin ilska över att domaren tillät Tsitsipas pappa coacha sonen från läktarplats.

– Ärligt talat brukar inte ilska hjälpa mig. Många gånger förlorar man på grund av det. Men direkt efteråt tänkte jag att det var ett stort misstag, jag förlorade energi. Så jag tänkte att jag var tvungen att fokusera om, det är ju en ganska viktig match. Jag gjorde mitt bästa och är glad att det funkade, säger Medvedev.

Gammal rivalitet

Rivaliteten mellan 25-årige Medvedev och 23-årige Tsitsipas började under en match i Miami Open för nästan fyra år sedan. Då ilsknade Medvedev till efter Tsitsipas långa toalettbesök och att greken inte bad om ursäkt vid en vunnen nätboll. Efter matchen, som Medvedev vann, hamnade de i en så pass het diskussion att domaren fick ingripa.

De har mötts flera gånger sedan dess och Medvedev har bäst statistik från mötena. I fjol vann Medvedev semifinalen i Australian Open medan Tsitsipas fick revansch i Franska mästerskapens kvartsfinal.

Nytt möte med titeljägare

Medvedev förlorade finalen i Australian Open i fjol mot Novak Djokovic. Han fick sedan revansch på serben i US Open då han tog sin allra första grand slam-titel och nekade Djokovic en historisk 21:a grand slam-titel.

Nu möter han Rafael Nadal i finalen på söndag – spanjoren som även han har 20 grand slam-titlar och vill bli den förste mannen att nå 21.

– Jag får möta en av de största och det är kul att igen få möta någon som kan ta en 21:a grand slam. Jag ska göra mitt bästa för att vinna matchen, säger Medvedev.

Ingela Ahlberg/TT

Sport

Zlatan får medalj av Kungen

Zlatan Ibrahimovic ska tillsammans med fem andra svenska idrottare få medalj av kungahuset. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Sport
Sport Zlatan Ibrahimovic prisas för sina insatser inom svensk idrott.
Det är kungahuset som delar ut medaljer till fotbollsstjärnan samt fem andra svenska idrottare.

I dag firas Karl-dagen och kung Carl XVI Gustaf har därmed beslutat om medaljförläningar. Även sporten lyfts i detta sammanhang och sex svenska idrottare ska hedras.

De prisas med H.M. Konungens medalj för förtjänster för svensk idrott.

De som får medaljerna är fotbollsspelarna Zlatan Ibrahimovic och Caroline Seger, hoppryttaren Rolf-Göran Bengtsson, den förre ishockeyspelaren Peter Forsberg, orienteraren, skidorienteraren och skidalpinisten Tove Alexandersson samt parasimmaren Maja Reichard.

Samtliga medaljförläningsceremonier planeras att genomföras senare i år, meddelar kungahuset på sin hemsida.

Tim Dahlbacka/TT

Sport

Nadal till final – kan bli historisk

Rafael Nadal jublar efter semifinalsegern i Australian Open.
Foto: Andy Brownbill/AP/TT
Sport
Sport Rafael Nadal har nu bara ett steg kvar till att bli historisk, som den förste manliga tennisspelaren att ta en 21:a grand slam-titel.
I semifinalen i Australian Open besegrade han Matteo Berrettini.
– Det betyder otroligt mycket att vara i final, säger Nadal.

Den 35-årige spanske tennisstjärnan vann över italienaren Berrettini med 3–1 i set och är klar för en sjätte final i Melbourne-turneringen – mot ryssen Daniil Medvedev. Men att bli historisk, det är inget som Nadal tänker på just nu.

– Nu handlar allt om Australian Open, det är en fantastiskt turnering. Jag har varit nära här några gånger, och vann en gång 2009. Men jag trodde aldrig att jag skulle få en ny chans nu 2022, säger Nadal i segerintervjun.

Den sjätteseedade Nadal, som vunnit Australian Open en gång tidigare (2009), inledde mycket starkt och tog första två seten med 6–3, 6–2.

– De seten var de bästa jag spelat på länge, säger Nadal.

Men det var en ny Berrettini, seedad sjua i turneringen, som kom ut till tredje set. Och kanske började Nadal få minnesbilder från fjolårskvartsfinalen då han tappade 0–2 till 2–3 mot Stefanos Tsitsipas. Berrettini vann setet klart med 6–3.

– Jag visste att han skulle gå för det i tredje set och han gjorde otroliga slag. Jag behövde verkligen lida och slåss. Så det betyder väldigt mycket att vara i final, säger Nadal.

Taket på

I det fjärde följdes spelarna åt fram till 3–3. Då visade Nadal klassen och bröt Berrettinis serve. Han vann sedan setet, och matchen, efter 6–3 i fjärde set.

Matchen spelades under tak eftersom det regnade. Men det störde inte gruskungen Nadal.

– Som ni vet är jag mer en utomhusspelare, men jag gillade atmosfären med taket stängt, det blev mer ljud. Och med tanke på att jag för 1,5 månad sedan inte ens visste om jag skulle kunna spela mer tennis så har tak eller inte ingen som helst betydelse. Jag gjorde bara mitt bästa i matchen, säger han.

Fotskadad i höstas

Nadals karriär har varit kantad av skador och han fick även under hösten ta ett långt uppehåll på grund av en fotskada. Han fick också corona.

Först i mitten av december stod han på tennisbanan igen och visade i början av året, genom seger i en ATP-turnering i Melbourne, att han är tillbaka på högsta nivå.

Det är tre herrspelare som tagit 20 titlar i de fyra grand slam-turneringarna, förutom Nadal Roger Federer och Novak Djokovic.

Serben Djokovic, regerande mästare i Australian Open, fick aldrig chansen att bli historisk i Melbourne i år eftersom han nekades inresevisum då han inte är vaccinerad mot covid-19.

Medvedev vann i fyra set

I finalen ställs Nadal mot Medvedev, som i sin semifinal besegrade greken Stefanos Tsitsipas med 3–1 i set efter 2,5 timmes spel.

Det blev en väldigt jämn match i tre set. Det första avgjorde Medvedev i tiebreak, det andra vann Tsitsipas med 6–4 och det tredje vann Medvedev med 6–4. I det fjärde hängde inte Tsitsipas med alls och Medvedev vann det med 6–1.

Sport

Efter oron - de Val och Eriksson reser till OS

Oskar Eriksson och Almida de Val. Arkivbild.
Foto: Celine Stucki/TT
Sport
Sport Almida de Val och Oskar Eriksson har fått grönt ljus.
Trots smitta hos en ledare i mixeddubbel-landslaget åker duon till Peking på måndag, skriver SVT.

Tidigare i veckan testade en curlingledare för mixeddubbel-landslaget positivt för viruset – vilket skapade oro bland Oskar Eriksson och Almida de Val som representerar Sverige i mixed-tävlingen på OS.

– Det är synd att vi potentiellt kan missa ett OS på grund av det, sade Eriksson till NWT då.

Men Eriksson och de Val missar inte OS.

Duon har testat negativt flera gånger och reser till Kina nu på måndag, skriver SVT.

Den ledare som testat positivt reser däremot inte med till Peking, den platsen fylls i stället av förbundskapten Maria Prytz.

Mixeddubbel-tävlingen börjar på onsdag, dagen innan ansluter Eriksson och de Val till Peking.

– Det blev ju ganska stor skillnad, men som det är nu är vi bara glada att de kommer i väg överhuvudtaget, säger hon till SVT.

Fredrik Andersson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Wästgötafinans.se

Vilka kriterier måste jag uppfylla för att få ta ett privatlån?

Wästgötafinans

För att du ska kunna få igenom ett privatlån så behöver du uppfylla ett antal kriterier. Dessa kan komma att ändras beroende på vem du ansöker om lånet hos men de följer oftast ett antal generella punkter (mer om det senare) vilka du måste uppfylla för att överhuvudtaget kvalificera dig för privatlånet.

Vad är ett privatlån egentligen för något?

Innan vi går in på dessa kriterier, så vill vi kortfattat förklara vad ett privatlån egentligen är för något. Ett privatlån är helt enkelt en form av lån utan säkerhet, vilket innebär att det inte krävs någon form av säkerhet för att lånet ska beviljas.

Det är viktigt att understryka det faktum att själva lånet i sig egentligen kan använda till vad du än önskar. Oavsett om du planerar att renovera huset, boka din drömsemester eller finansiera den senaste elektroniken, är helt upp till dig själv.

Du behöver också vara medveten om att privatlån har flera olika benämningar där termer såsom blanco lån, smslån, snabblån och andra liknande termer som kreditgivare använder sig av för att marknadsföra det till sina konsumenter.

Vilka är grundkriterierna för att få låna?

Privatlån kräver alltid att du uppfyller flera grundkrav för att överhuvudtaget kunna ha möjligheten att ansöka om lånet i först taget. VI kan inte lista alla de kriterier eftersom alla långivare har olika krav, dock så finns det ett antal av dessas som alla kreditgivare tillämpar när det kommer till låneprocessen såsom www.wastgotafinans.se, nämligen följande:

● Du måste vara minst 18 år gammal, vissa aktörer kan kräva att du är äldre än så.

● En deklarerad inkomst krävs, dock så kan summan variera beroende vem du ansöker hos.

● De flesta långivare kräver att deras sökande har ett fläckfritt förflutet utan några betalningsanmärkningar men det finns också långivare som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar (mer om det senare).

● Du får inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden oavsett hur stor beloppet är.

● Du får inte ha en skyddad identitet

● Du måste även vara folkbokförd i Sverige med en fysisk adress

Förutom ovanstående så kan du även få igenom privatlånet genom att använda dig av en medsökande, som självfallet måste uppfylla grunder kriterierna ovan, samtidigt som hen behöver en stabil och fläckfri privatekonomi.

Kan jag få igenom lånet även om jag har en eller flera betalningsanmärkningar?

Förr i tiden så var det i princip omöjligt att få igenom ett privatlån om man hade en eller flera betalningsanmärkningar. Dock så har det på senare år dykt upp flera aktörer vilka specialiserat sig på att erbjuda privatlån till konsumenter vilka har betalningsanmärkningar i bagaget.

Dessa kreditgivare bedömer varje sökande individuellt vilket innebär att även om du har en eller flera betalningsanmärkningar sen tidigare men har en ordnad ekonomi vid tillfället som du ansöker, så kan du komma att få igenom privatlån.

Du kan även få erbjudanden om en mindre lånesumma än den du ansökt om, men detta är något som återigen sker per individuell basis. Med andra ord så kan du aldrig veta vad som gäller i ditt fall innan du ansöker om privatlånet.

Hur gör jag för att hitta det bästa privatlånet?

Man ska aldrig hoppa på de första erbjudanden som erbjuds utan beakta sina alternativt genom att jämföra ett antal erbjudanden och ställa de helt enkelt mot varandra. Även om det låter som sunt förnuft så skulle du bli förvånad gällande hur många sökanden som hoppar på den första bästa erbjudande som då får syn på. Vi har genom att anamma ovanstående lyckats spara flera tusen kronor per månad genom att helt enkelt jämföra olika erbjudanden.

Malmö

Uppgifter: MFF säljer Sarr för 24 miljoner

Ifall flytten blir klar kommer Amin Sarr att ansluta sig till flera andra svenskar som redan spelar i den hollänska klubben.
Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Sport
Sport Amin Sarr på väg bort från Malmö. Enligt flera mediauppgifter är MFF överens med Heerenveen om en övergång.

Enligt journalisten Fabrizio Romano har Malmö FF och holländska Heerenveen kommit överens om en övergångssumma på 24 miljoner kronor. Tidigare ha Malmö FF enligt Aftonbladet tackat nej till ett bud på 20 miljoner.

Nu kvarstår att den holländska klubben ska komma överens med spelaren. Sedan tidigare spelar svenskarna Rami Kaib, Rami Al Hajj och Benjamin Nygren i klubben som just nu ligger tia i Eredivisie.

Sport

Skidskyttetränaren kan lämna landslaget

Skidskyttelandslagets tränare Johannes Lukas öppnar för att lämna sin post. Arkivbild.
Foto: Nisse Schmidt/TT
Sport
Sport Johannes Lukas tid som ansvarig för det svenska skidskyttelandslaget kan snart vara till ända.
I en intervju med tysk media gläntar han på dörren för att både lämna landslaget – och att helt byta sport.

21 år gammal var Johannes Lukas när hans egen skidskyttekarriär var över. Sedan dess har han arbetat i olika roller i det svenska skidskyttelandslaget.

2019 tog han över huvudansvaret från sin tyske landsman Wolfgang Pichler och har därefter gjort stor succé med landslaget.

Nu kan dock den tiden snart vara över. För tyska sajten t-online berättar 28-åringen att han funderar på att helt byta spår.

– Fotboll är alltid intressant för mig. Jag planerar att göra praktik inom sporten nästa sommar, säger Johannes Lukas.

Han har en bakgrund som ungdomstränare i förra storlaget TSV 1860 München och öppnar även för att träna det tyska skidskyttelandslaget.

– Jag är tysk, 28 år gammal och alla dörrar är öppna, säger han.

Lukas är dock tydlig med att han trivs väldigt bra där han är just nu, något som i fjol ledde till ett nytt skidskytterekord då landslaget plockade hela sju VM-medaljer.

Tyskens kontrakt löper ut efter säsongen och förbundets sportchef Anna-Maria Uusitalo kan inte ge några tydliga besked kring framtiden.

– Vi håller på och kollar hur vi ska jobba framöver, men jag har inget att berätta i nuläget, säger hon till Aftonbladet.

Tim Dahlbacka/TT

Sport

Bandymatch flyttas - coronasmitta i Västerås

Det blir ingen bandymatch på Zinkensdamm i Stockholm i kväll. Hammarbys motståndare Västerås har fått in coronasmitta i truppen. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport

Kvällens elitseriematch i bandy på Zinkensdamm i Stockholm flyttas. Bortalaget Västerås har fått in coronasmitta i laget.

Matchen, med Hammarby som hemmalag, flyttas till den 13 februari.

Hammarby är på 13:e plats i tabellen, precis ovanför nedflyttningsstrecket. Västerås ligger fyra i den haltande tabellen, åtta poäng efter ledande Edsbyn.

Ingela Ahlberg/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL