Inrikes

Mordförsök norr om Stockholm – fem häktade

Fem personer har häktats efter ett mordförsök norr om Stockholm. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Fem personer har häktats, misstänkta för bland annat mordförsök norr om Stockholm.

– Det är olika rubriceringar för de olika personerna, försök till mord och medhjälp till försök till mord. Samtliga häktas som misstänkta på sannolika skäl, säger Robin Simonsson, presstalesperson vid Åklagarmyndigheten, till TT.

Enligt polisens hemsida rör det sig om en planerad dödsskjutning som skulle ha utförts i tisdags. "Den misstänkte skytten var vid gripandet beväpnad och i nära anslutning till det påtänkta brottsoffrets bostad", skriver polisen.

De fem misstänkta greps i en insats där den regionala insatsstyrkan deltog.

"Det här är ett resultat av en tids spaningsarbete", säger spaningsledare Emir Gazibegovic i en kommentar på hemsidan.

Enligt Mitt i är de häktade tre män och två kvinnor i åldern 21–28 år. Samtliga ska vara kända av polisen sedan tidigare. Polisen har också tagit vapen i beslag.

Inrikes

Hultqvist: Oacceptabelt med ryska legosoldater

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Ryska legoknektar, en militärjunta som kuppat till sig makten och danska soldater som förklarats icke önskvärda. Situationen för den multinationella insats som Sverige bidrar till i Mali har ställts på sin spets – och besked om framtiden kan komma inom ett par veckor.

I juntans Mali har frågetecknen kring framtiden för den utländska militära närvaron blivit allt fler – i synnerhet sedan militärstyret hyrt in ryska legoknektar från den ökända Wagnergruppen.

I torsdags meddelade Danmark att landet drar tillbaka sina soldater sedan militärjuntan meddelat att de inte var välkomna i landet. Och inom koalitionen som deltar i den franskledda multinationella specialförbandsinsatsen Task Force Takuba pågår nu intensiva diskussioner om framtiden i Mali – där uppgiften är att bekämpa terrorism och kriminalitet.

"Djupt allvar"

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) deltog under fredagen i ett möte med sina kollegor inom koalitionen, där såväl det politiska som operativa läget togs upp.

– Det pågår ett arbete där vi ska stämma av och fatta beslut om hur vi ska agera vidare utifrån den givna situationen, säger han till TT.

– Det finns ett djupt allvar inom koalitionen. Regeringen har ingen legitim position och att de har tagit dit Wagner, en proxy för ryska regimen, är inte heller acceptabelt. Det är ett företag med legosoldater som har begått oacceptabla övergrepp på olika platser i världen och som i min värld är att betrakta som i det närmaste en kriminell verksamhet.

Fransk övervägan

Frankrike, som varit ledande i det militära stödet till Mali, anser efter beslutet om danskarna att så här kan det inte fortsätta.

Den franske utrikesministern Jean-Yves Le Drian klagar på växande hinder för europeiska och internationella insatser mot militanta extremister i Mali. Men han vill inte uttala att Frankrike överväger att dra tillbaka sin insats.

– Det är inte bara ett franskt beslut, det är kollektivt, och vi har inlett samtal med våra afrikanska och europeiska partner för att se hur vi kan anpassa vår utplacering till den nya situationen, säger Jean-Yves Le Drian till radiokanalen RTL enligt AFP.

Beslut inom kort

Danmarks försvarsminister Trine Bramsen sade till medier efter försvarsministermötet att Takubaländerna inom 14 dagar kommer att fatta beslut om hur den framtida terrorbekämpningen i Sahelregionen, där Mali ligger, ska se ut.

Hultqvist vill dock inte bekräfta den tidsplanen.

– Det kommer att ske skyndsamt, men jag vill inte bekräfta något exakt antal dagar eller i detalj vilka diskussioner som har förts, säger han.

– Men det pågår en strategiprocess som jag hoppas ska vara avslutad relativt snart och då återkommer vi med mer konkreta besked.

Besked väntas

Den 18 januari lovade Hultqvist att inom en månad ge riksdagen besked om framtiden för de svenska militära insatserna i Mali. Förutom Task Force Takuba deltar svenska soldater också i FN-insatsen Minusma.

– Vi kommer att återkomma till riksdagen inom den tidsintervall som vi har sagt. Jag vill respektera processen som pågår inom koalitionen innan jag börjar prata om olika saker, säger Hultqvist.

Sofia Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Task Force Takuba

Task Force Takuba är en multinationell specialförbandsinsats i Mali och ingår i den franskledda insatsen Operation Barkhane.

Det svenska bidraget till Task Force Takuba är en helikopterburen snabbinsatsstyrka som kan rycka ut vid oförutsedda händelser. Utöver det är fokus att assistera, rådge och medfölja de maliska säkerhetsstyrkorna.

Den svenska enheten består av omkring 150 personer.

Källa: Försvarsmakten

Inrikes

Jägare gjorde guldfynd

En 1 500 år gammal guldring – 43 gram tung – har hittats i de bohuslänska skogarna.
Foto: Carl-David Granbäck/TT
Inrikes
Inrikes En uppmärksam jägare har gjort ett riktigt guldfynd i skogarna utanför Tanum Han hittade en ring som bedöms vara omkring 1 500 år gammal.

I söndags var Carl-David Granbäck ute i skogen för att jaga rådjur. Plötsligt såg han ett glimrande föremål i en skreva.

Det visade sig vara en guldring från folkvandringstiden, en period för cirka 1 500 år sedan, skriver länsstyrelsen i Västra Götaland i ett pressmeddelande.

Ringen är en cirka 2,5 centimeter stor spiral med några varv av tjock guldtråd. Den är tung och väger ungefär 43 gram. Guldringar som den här tros ha använts som betalningsmedel. Man knipsade av och vägde en bit, men den här ringen är intakt.

"Det känns overkligt, nästan så att jag fortfarande inte tror att det är sant", säger Carl-David Granbäck i pressmeddelandet.

Det har gjorts liknande fynd i norra Bohuslän men ett av den här digniteten är sällsynt, enligt länsstyrelsen.

"Det är ett helt fantastiskt fynd. Trodde knappt att jag skulle få uppleva något liknande", säger Niklas Ytterberg, arkeolog vid länsstyrelsen.

Fyndplatsen har undersökts, men inga andra föremål hittades. Ringen finns för tillfället på Bohusläns museum i väntan på att Riksantikvarieämbetets beslut om var den slutligen ska förvaras.

Upphittaren kan nu förvänta sig en hittelön från Riksantikvarieämbetet.

Inrikes

Politiker gissar fel på väljarnas åsikter

Åsiktsrepresentationen i riksdagen har blivit bättre de senaste åren, men fortfarande finns sakfrågor där riksdagsledamöterna inte har koll på vad väljarna tycker. Arkivbild.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Inrikes
Inrikes Nu är det valår och politikerna vill locka röster. Men vad vill väljarna egentligen?
En ny undersökning visar att politiker inte alltid har koll på sina väljare.

Sedan 1969 har Valforskningsprogrammet samlat in och analyserat svar från riksdagsledamöterna om vad de tycker i sakfrågor och hur de uppfattar väljarnas vilja. Den senaste undersökningen gjordes 2018 och har sammanställts i boken "Folkviljans förverkligare".

De senaste åren har gapet minskat mellan det väljarna vill och det politikerna gör. Men riksdagsledamöterna går emot sina väljare i viktiga frågor och överskattar sin egen förmåga att förstå vad väljarna vill.

Andelen sakfrågor där riksdagsledamöternas och väljare åsikter överensstämmer har under de senaste 50 åren hållit sig kring 75 procent med en topp runt 80–85 procent under åren 2014–2018.

– Väljarnas åsikter är bättre representerade i dag än de var förr, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, på ett webbsänt seminarium arrangerat av Studieförbundet näringsliv och samhälle.

Ideologiskt skifte

När det gäller klassisk höger–vänster-politik syns ett ideologiskt skifte i riksdagen.

Tidigare var de politiska representanterna i genomsnitt viktade mer åt vänster än sina väljare, men på senare tid (2014–2018) har tyngdpunkten skiftats och politiska företrädare ligger i stället lite till höger om sin väljarbas.

År 2018 när mätningen gjordes var samtliga borgerliga partier och Centerpartiet till höger om sina väljare, medan V och S stod till vänster om sina väljare. Miljöpartiet låg till höger om sina väljare. Sammantaget har riksdagen en något mer högerorienterad inriktning än väljarbasen.

En annan skillnad som synts i mätningarna på senare år är att politiker följer svängningar i opinionen i större utsträckning än tidigare.

Riksdagspolitiker upplever att de har bättre koll på sina väljares åsikter än vad de faktiskt har. Ledamöterna tror sig vara på samma sida som sina väljare i snitt i 88 procent av frågorna. I själva verket är det bara på samma sida i snitt 70 procent av frågorna.

Det fanns frågor som partiernas representanter hade särskilt svårt att gissa rätt på gällande vad en majoritet av deras väljare tyckte.

Många förklaringar

De flesta socialdemokratiska väljarna är emot att avskaffa rut-avdraget, men endast 25 procent av ledamöterna för S gissade att så var fallet. Moderaternas väljare är överlag för att minska inkomstskillnaderna i samhället, men endast 20 procent av Moderaternas riksdagsledamöter gissade att så var fallet.

Centerpartiets väljare är emot att den offentliga sektorn ska minskas, men endast 12 procent av ledamöterna trodde att så var fallet. Liberalernas väljare är för tiggeriförbud, men det har bara 12 procent av deras representanter fångat upp.

Sverigedemokraternas väljare är för Nato-medlemskap, men bara 14 procent av SD:s ledamöter gissade att en majoritet av deras väljarna tyckte så vid mätningen år 2018.

Förklaringarna till skillnaderna kan vara många, men i längden blir det ett representationsproblem, konstaterar Anders Sundell, universitetslektor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och medförfattare till ett kapitel i "Folkviljans förverkligare".

– När det år efter år kvarstår viktiga skillnader mellan vad väljare och representanter anser, utan att någon anpassning sker på endera sidan, är det uppenbart att representationen inte fungerar helt tillfredsställande, säger han.

Tea Oscarsson/TT

Inrikes

Covid stoppar tågtrafik i Stockholm

Omkring hälften av tågavgångarna i Stockholm ställs in eftersom många på trafikledningen är sjuka. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes Hälften av alla tågavgångar från, till eller genom Stockholm i helgen ställs in. Orsaken är ett stort sjukdomsbortfall bland personalen på trafikledningen hos Trafikverket.
Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd i Stockholm, reagerar kraftigt på beskedet.
PREMIUM

Trafikverkets beslut om att ställa in omkring hälften av tågtrafiken genom Stockholm gäller från klockan 14.00 på lördagen fram till och söndag klockan 4.00. Fjärrtåg, regionaltåg, pendeltåg och godståg berörs.

"Trafikverket har aldrig tidigare behövt ställa in så här många avgångar på grund av sjukdomsbortfall inom personalgruppen. Detta trots nästan två års pandemi", säger Bengt Olsson, presschef vid Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Hänvisas till tågbolag

Beslutet gäller tåg i Stockholm, men det kan påverka avgångar från andra orter som ska passera eller ska till Stockholm. Resenärer hänvisas till sina tågbolag för information om hur deras avgångar påverkas.

Kristoffer Tamsons, trafikregionråd i Stockholm och ordförande för SL, säger att han fick uppgifterna om att hälften av tågtrafiken ställs in genom medierna sent på fredagseftermiddagen.

Han säger att Trafikverket inte haft någon dialog med regionen och operatörerna om vad det här för beslut och vilka konsekvenser det kommer att få för resenärerna och trafiken.

– Vi vet ännu inte vad det här beslutet innebär och hur omfattande det är för våra verksamheter. Vi vet inte vilka turer eller vilka avgångar vi förväntas ställa, säger han.

Vill ha krismöte

Tamsons är kritisk mot Trafikverkets krisberedskap och säger att det som hänt visar att staten inte klarar av ett av sina grundläggande samhällsåtaganden. Han vill nu att infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) kallar till ett krismöte.

– Jag tycker att det är under all kritik, både hur den här frågan har skötts men också på det sätt den blottlägger att staten inte klarar det man har ålagt alla andra.

Inrikes

S riktar in sig på tre områden i valet

Socialdemokraterna presenterar sin plan för valet i år. På bilden partisekreteraren Tobias Baudin. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Socialdemokraterna riktar in sig på tre områden inför valet senare i år. Det handlar om att bryta segregeringen och få bort brottsligheten, att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden samt att använda klimatomställningen för att skapa framtidens jobb, skriver partiet i sin plan för valet 2022.

"Vi går inte till val på fyra år till. Vi vet att väljarna inte vill ha mer av samma och att inte minst arbetarväljare har en negativ syn på Sveriges utveckling. Istället ber vi om förtroende för fyra nya år med tydliga prioriteringar för väljarna att ta ställning till", säger partisekreteraren Tobias Baudin i ett pressmeddelande.

Huvudmotståndare i valet "är det högerkonservativa blocket som styrs av Moderaterna och Sverigedemokraterna", skriver Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna går till val som eget parti och utesluter allt samarbete med SD.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Inrikes

Man häktad för stort beslag av dopningsmedel

Doft av cannabis i trapphuset ledde polisen till en lägenhet där stora mängder dopningspreparat hittades. Arkivbild.
Foto: Stockholmspolisen
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Stora mängder av vad som misstänks vara anabola steroider och andra dopningspreparat har beslagtagits av polisen i Stockholmsförorten Rinkeby. En man har häktats, på sannolika skäl misstänkt för grovt dopingbrott, uppger polisen.

Mannen greps i den lägenhet där beslaget gjordes i måndags. Polisen vill inte berätta hur stora mängder det handlar om, men enligt uppgift till SVT Nyheter rör det sig om minst en miljon enheter.

De misstänkta dopingpreparaten har skickats på analys.

Inrikes

Vårdfacken: Satsa mer på vidareutbildning

Fler svenskar bör få ha en namngiven, fast läkare – inte bara en listning på en vårdcentral, anser Läkarförbundet. Men då krävs att man utbildar fler specialister i allmänmedicin. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Det räcker inte.
Så kan man sammanfatta vårdfackens reaktion på den satsning som regeringen och regionerna nu presenterat.
En punkt som facken lyfter fram är att regionerna måste satsa mer på vidareutbildning av läkare och sjuksköterskor.
PREMIUM

Elva miljarder kronor till hälso- och sjukvård lades fram av socialminister Lena Hallengren, tillsammans med Sveriges kommuner och regioner (SKR), på fredagen.

Men miljarderna fanns redan i budgeten.

– Det är redan intecknade pengar, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande i Läkarförbundet.

– Det är samma pengar som man gav regionerna förra året, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, som organiserar sjuksköterskor och barnmorskor.

Men regeringen anses ändå vara på rätt spår.

– De adresserar precis de frågor som vi och Läkarförbundet också lyfter fram, att det handlar om arbetsmiljö och kompetensförsörjning. Men tror vi att det räcker att göra samma sak som man gjorde innan för att få till en lösning? Nej, det tror vi inte, säger Sineva Ribeiro.

Personlig läkare

Läkarförbundet vill särskilt framhålla att fler svenskar bör vara listade hos en namngiven fast läkare i primärvården – inte bara på en vårdcentral, som kan ge patienterna olika läkare vid varje besök.

– Kontinuitet ger fördelar, säger Sofia Rydgren Stale.

– Men andelen som har en egen, fast läkare har sjunkit till 26 procent. Det är en väldigt låg siffra, i ett europeiskt perspektiv, tillägger hon.

För att höja den, behövs fler läkare som är specialister i allmänmedicin. Men då krävs fler utbildningstjänster inom vården.

– Vi hade behövt se satsningar för att se till att regionerna tillhandahåller fler utbildningstjänster, säger Sofia Rydgren Stale.

Folkhälsan sämre

Vårdförbundet för ett liknande resonemang, men om vidareutbildning av specialistsjuksköterskor.

– Sätt press på regionerna att ni måste utbilda! Skicka inte bara ner pengar, säger Sineva Ribeiro och riktar uppmaningen till Lena Hallengren.

Ribeiro gör bedömningen att pandemin medför en allmänt försämrad folkhälsa, och därmed ett ökat behov av vård.

– Vissa regioner och kommuner ger jätteöverskott, samtidigt som man försöker dra ner på personal ute i vården, säger Sineva Ribeiro kritiskt.

Micke Larsson/TT

Inrikes

Kraftig brand i Stenungsund

En kraftig brand har brutit ut i en industrifastighet i Stenungsund.
Foto: Mikael Berglund/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En kraftig brand har brutit ut i en industrilokal i Stenungsund.

– Det är en fullt utvecklad brand i en byggnad som är ett industrihotell, säger Andreas Terner, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten, till TT.

Byggnaden är utrymd. Det finns inga uppgifter om personskador.

Räddningstjänsten arbetar på platsen med tio enheter. Det finns ingen prognos för när branden kan vara släckt.

På grund av den kraftiga rökutvecklingen har ett VMA (viktigt meddelande till allmänheten) utfärdats om att alla i området ska hålla sig inomhus samt att dörrar, fönster och ventilation ska vara stängda.

Larmet om branden kom vid 14.30-tiden på fredagen.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL