Sport

Johansson Norgren starkast i svensk trippel

Britta Johansson Norgren vann 10-kilometersloppet i Italien. Arkivbild.
Foto: ULF PALM / TT
Sport
Sport Det blev trippelt svenskt i Ski Classics-loppet i italienska La Venosta.
Britta Johansson Norgren vann före Ida Dahl och Lina Korsgren.

Dagens lopp sträckte sig över 10 kilometer och hade för ovanlighetens skull individuell start. Men trots byte av upplägg var det samma åkare i toppen.

I förra helgens tävlingar var det en kamp mellan de senaste årens gigant, Britta Johansson Norgren, och stjärnskottet Ida Dahl. Det blev en seger vardera då, den senare till Dahl.

Och även i lördagens lopp stod det tidigt klart att Dahl skulle vara med i toppen. Redan vid den första mellantiden hade Dahl tagit en stor ledning. Väl i mål tog hon över ledningen, över en minut före Lina Korsgren.

Men det var en som var snäppet vassare. Britta Johansson Norgren kunde under hela loppet matchas mot Dahls tider, och det var länge otroligt jämnt. Men på slutet visade Johansson Norgren att det fanns mer krut i benen och vann loppet 19,4 sekunder före Dahl.

Många av de norska åkarna, bland annat toppåkaren Astrid Øyre Slind, saknades dock sedan hela Team Koteng Eidissen drabbats av covid-19.

Sport

Zlatan får medalj av kungen

Zlatan Ibrahimovic ska tillsammans med fem andra svenska idrottare få medalj av kungahuset. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Sport
Sport Zlatan Ibrahimovic prisas för sina insatser inom svensk idrott.
Det är kungahuset som delar ut medaljer till fotbollsstjärnan samt fem andra svenska idrottare.

I samband med Karl-dagen den 25 januari delar kung Carl XVI Gustaf som vanligt ut medaljer. Även sporten lyfts i detta sammanhang och i år ska sex svenska idrottare hedras.

De prisas med H.M. Konungens medalj för förtjänster för svensk idrott.

De som får medaljerna är fotbollsspelarna Zlatan Ibrahimovic och Caroline Seger, hoppryttaren Rolf-Göran Bengtsson, den förre ishockeyspelaren Peter Forsberg, orienteraren, skidorienteraren och skidalpinisten Tove Alexandersson samt parasimmaren Maja Reichard.

Samtliga medaljceremonier planeras att genomföras senare i år, meddelar kungahuset på sin hemsida.

Tim Dahlbacka/TT

Sport

Rooney nobbar Everton: "Viktigt jobb för mig"

Wayne Rooney stannar i Derby County och nobbar sin forna klubb Everton. Arkivbild.
Foto: Aleksandra Szmigiel /AP/TT
Sport
Sport Evertons jakt på en ny tränare går vidare.
På en presskonferens avslöjade klubbikonen och nuvarande Derby-tränaren Wayne Rooney att han har tackat nej till jobbet.

Den 16 januari hade Evertons styrelse fått nog och gjorde sig av med den gravt impopuläre tränaren Rafa Benítez.

Liverpool-laget, som inför säsongen spåddes kunna utmana om Europaplatser, slåss i stället i botten av Premier League.

I skrivande stund ligger Everton på en 16:e plats, endast fyra poäng ovanför nedflyttningsstrecket.

På det är man dessutom managerlösa. Tränarjakten tog, till mångas förvåning, inte slut vid klubbikonen Wayne Rooney.

36-åringen gör ett storartat jobb med obefintliga resurser för Derby County i Championship och har därför intresserat sin förra klubb.

– Everton hörde av sig till min agent och kallade mig till intervju för det lediga jobbet, vilket jag tackade nej till, avslöjar Rooney på en presskonferens.

Den förre stjärnanfallaren säger att han tror sig vara en framtida Premier League-tränare och om det skulle bli med Everton skulle det vara "fantastiskt".

Men tillägger:

– Jag har ett arbete att sköta hos Derby County och det är ett viktigt jobb för mig.

Andra kandidater till jobbet hos Everton är en annan gammal storspelare i form av Frank Lampard och portugisen Vítor Pereira, båda klubblösa.

Ett ytterligare namn som ska vara aktuell för jobbet är tillförordnade tränaren Duncan Ferguson, uppger Sky Sports.

Tim Dahlbacka/TT

Sport

Stjärnan bryter kontraktet – går till TG Umeå

Amanda Delgado Johansson. Arkivbild.
Foto: Staffan Claesson/TT
Sport
Sport Innebandystjärnan Amanda Delgado Johansson byter Sirius mot TG Umeå – bara sju månader efter att hon gått motsatt väg.

Sirius skriver, enligt Expressen, att det handlar om "en tuff situation av privata skäl".

”Under senaste månaden har detta blivit en ohållbar situation för Amanda och vi har gått med på Amandas önskan om att bryta kontraktet för att i stället flytta hem till Umeå”, skriver klubben.

Delgado Johansson slog igenom i Sirius, som då hette FBC Uppsala, innan hon flyttade till TG Umeå, tidigare Iksu, 2015. Hon spelade för topplaget i sex år och hann samla på sig fyra SM-guld – men inför den här säsongen gjorde den målfarliga forwarden comeback i Sirius.

Nu står det dock klart att hon bryter kontraktet i förtid och återvänder till TG Umeå.

– Möjligheten att flytta tillbaka till Umeå har funnits i kontraktet och jag är glad att vi kunnat hitta en lösning. En lösning som sker i största samförstånd mellan mig och Sirius, säger hon till Expressen.

TG Umeå är regerande mästare och leder SSL med 45 inspelade poäng på 16 matcher. Jagande Pixbo ligger fyra poäng bakom, med två matcher färre spelade.

Delgado Johansson var med och vann VM-guld med Sverige på hemmaplan i Uppsala i december.

Ola Palmström/TT

Sport

Inga Skånederbyn till helgen

Redhawks tf huvudcoach Tomas Kollar får vänta med återstarten i SHL.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
ishockey Det blir inga Skånederbyn i SHL i helgen. Rögle har åter drabbats av ett covidutbrott och därmed skjuts matcherna mot Malmö Redhawks upp.

Efter att ha haft ett längre avbrott på grund av covidsmitta i truppen skulle Malmö Redhawks äntligen ha dragit i gång igen under helgen med två derbyn mot Rögle, både lördag och söndag alltså.

Nu blir det inte så.

På grund av Covid-19-smitta i truppen tvingas Rögle omgående pausa verksamheten.

– Vi har kommit till en punkt där vi känner att vi inte har kontroll på situationen och riskerar ytterligare fall de kommande dagarna, säger Rögles fysioterapeut Christopher Alvengrip till klubbens hemsida.

Rögle har haft Covid-19-fall de senaste veckorna, och efter ytterligare positiva testresultat sätta A-lagets verksamhet på paus.

– Vi följer utvecklingen i laget noggrant och försöker få kontroll på situationen. Då måste vi göra så här, säger Alvengrip.

Båda klubbarna meddelar att man hoppas kunna kommunicera nya speldatum inom kort.

Sport

Power svenska hoppet i Prix d’Amerique

Robert Bergh och Power. Svenska hoppen i Pd’A.
Foto: Maria Holmén
Sport
trav Upploppet senast var det bästa han känt av hästen på fransk mark.
– Han kändes ruskig. Men en tredje-fjärdeplats skulle vara en stor framgång, säger Robert Bergh om Powers chanser i världens tuffaste travlopp Prix d'Amerique.

På söndag är Robert Bergh med i leken igen Prix d'Amerique.

Järnhästen Hilda Zonetts fjärdeplats 2005 är stallets bästa resultat så här långt i styrkeprovet och Bergh hoppas på en liknande placering med Power.

I fjol var hästen inte som bäst i debuten i Prix d'Amérique. Segern i storloppet Prix de Croix två veckor innan det stora slaget gjorde att man bestämde sig för att våga med hästen.

– Men det blev ett lopp för mycket där och vi blev oplacerade. Han har ju annars ett väldigt bra facit på Vincennes. Och senast kändes det verkligen som att han tuffat till sig av att tävla på Vincennes, säger Robert Bergh.

Förra vintern matchade han hästen i tre lopp på den svarta banan i Paris. Samma höst hade Power vunnit Europaderbyt på Vincennes och etablerat sig som en runner up i Paris.

Efter plumpen 2020 är Power fortfarande en häst på väg upp. Robert Bergh tror att han har en kandidat för europaeliten i sexåringen, om än på lite sikt.

– Att han har lyckats så bra på fransk mark i de stora loppen gör honom unik på det sättet av hästarna jag haft. Efter Prix d'Amerique i fjol bestämde vi att han skulle gå till avel för att sedan få ladda om för en ny vinter här nere. Att tävla så mycket på Vincennes som han har gjort är det få fem- och sexåringar som gjort överhuvudtaget och det kommer säkert mycket hårdhet ur det här.

Om allt fungerar på söndag planeras en start i medeldistansloppet Prix de France första söndagen i februari. Sprinterloppet Grand Criterium de Vitesse i Cagnes-sur-Mer i mars ligger också i planeringen.

– Sedan får han göra bokslut här i Frankrike. Erfarenheterna härifrån tror jag kan lyfta honom enormt när han sedan ska tävla på tusenmetersbana i Sverige, säger tränaren i telefon från träningsborgen på Grosbois under onsdagen i Prix d'Amerique-veckan.

Comebacken på Axevalla i oktober slutade med en andraplats. I december fortsatte bygget med två starter på Vincennes.

Sjundeplatsen i Prix de Belgique för två veckor sedan var ett fint formbesked enligt Bergh.

– Han spurtade mycket bra. Trots att Power ju har vunnit på Vincennes och allting, var nog det här det bästa trycket jag känt i honom av alla lopp han gått här nere. Han gick ruskigt, ett enormt bra tryck.

Storfavoriten Face Time Bourbon ströks i veckan -- vad kommer det att göra för loppet?

– Det var ett litet ljus som tändes för oss andra nu. Många hade nog redan gissat hur loppet hade blivit på söndag om han hade varit med. Face Time Bourbon hade fått ta över efter tusen meter eller något sånt och förmodligen bara vunnit. Nu blir det ett helt annat lopp.

Du skrällde i Elitloppet med Nahar och hade känsla för att det skulle kunna gå vägen på Solvalla trots att ni slog ur underläge. Skrällfeeling på söndag med Power?

- Nej, det är inte den känslan i kroppen. För att så många som möjligt ska förstå kan man säga att det nästan är två olika sporter, Elitloppet och Prix d'Amerique. För fransmännens lopp krävs helt andra tankar och andra förberedelse för att lyckas och sedan är det loppet med 16 hästar då. Nahar var också i den där perioden i livet där vi hade fått fram all hans kapacitet och hade kunnat börja köra honom barfota och så. Det var många saker som stämde med honom. Power har ett år kvar kanske innan hans peak kommer i karriären.

Vad kan det bli för en placering på söndag om känslan är rätt när du åker ut till loppet?

– Jag har hela tiden haft som tanke att vi ska vara trea-fyra i Prix d'Amerique. Det är mycket bra att vara på pallen eller strax under i det här loppet, säger Robert Bergh.

Prix d’Amérique, 2700 volt:

1. Galius – Yoann Lebourgeois

2. Feydeau Seven – Jean-Michel Bazire

3. Rebella Matters – Christophe Martens

4. Hohneck – Francois Lagadeuc

5. Diable de Vauvert – Tony le Beller

6. Gu d’Héripré – Franck Nivard

7. Chica de Joudes – Alain Laurent

8. Power – Robert Bergh

9. Étonnant – Anthony Barrier

10. Flamme du Goutier – Théo Duvaldestin

11. Cokstile – Gabriele Gelormini

12. Zacon Gio – Björn Goop

13. Vitruvio – Alessandro Gocciadoro

14. Délia du Pommereux – David Thomain

15. Vivid Wise As – Matthieu Abrivard

16. Bahia Quesnot – Junior Guelpa

17. Davidson du Pont – Nicolas Bazire

18. Billie de Montfort – Pierre-Yves Verva

Förstapris: cirka 4,7 miljoner kronor.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Apoteum

Fullspektrum CBD-olja: vad du behöver veta

Apoteum Under de senaste åren har populariteten för CBD-olja ökat. Plötsligt legaliseras den i allt fler stater och är lokalt tillgänglig. CBD-industrin har verkligen exploderat och visar inte några tecken på att sakta ner.

Det finns tre huvudtyper av CBD-oljor, nämligen:

– Fullspektrum CBD-olja

– CBD-isolat

– Bredspektrum CBD-olja

I den här artikeln kommer vi att lägga vårt huvudfokus på fullspektrum CBD-olja.

Vad är fullspektrum CBD-olja?

CBD-olja med fullspektrum är den olja som utvinns från Cannabis Sativa, och innehåller alla cannabinoider som finns naturligt i växten.

Fullspektrum CBD-olja skiljer sig från CBD-isolat och bredspektrum CBD-oljorna på fler sätt än ett. För det första så innehåller CBD-isolat endast rent CBD eftersom det är isolerat från de andra komponenterna i plantan.

Å andra sidan är bredspektrum CBD-olja nästan identisk med fullspektrum CBD-oljan. Den enda skillnaden är att bredspektrum CBD-olja inte innehåller THC, vilket är fallet med fullspektrum CBD-olja.

Vilka är fördelarna med att använda fullspektrum CBD-olja?

I allmänhet har CBD-oljor en mängd fördelar. Det är inte konstigt att de legaliseras i Kanada, Mexiko, Jamaica och olika stater över hela USA.

CBD-oljor med fullspektrum har särskilt många fördelar.

Låt oss ta en närmare titt.

– Ger entourage-effekten

CBD-oljor med fullspektrum innehåller hundratals botaniska komponenter, som var och en har sin egen, specifika effekt på kroppen. När alla dessa föreningar interagerar förändras deras beteende, vilket skapar en entourage-effekt. Forskning, även om den är begränsad, har visat att på grund av entourage-effekten så fungerar CBD-oljor med fullspektrum bättre. De ger bland annat användaren en omfattande mängd fördelar.

– De innehåller terpener

CBD-oljor med fullspektrum innehåller terpener som är bra för aromaterapi. De ger en söt doft som är terapeutisk. De avger en lugnande och avslappnande effekt som hjälper till att öka individens mentala och allmänna välbefinnande.

Dessutom hjälper de med muskelavslappning, minskade stressnivåer och ökade energinivåer.

– Möjlig lindring av kronisk smärta

Kronisk smärta är ett tillstånd där kroppen lider av svår smärta till följd av trauma, såsom svåra skador efter olycksfall. I de flesta fall inträffar smärtan dagar eller till och med månader efter skadan. Med tanke på att kroppen led av skadorna under en längre period kan det vara svårt att hantera smärtan, vilket kan leda till att receptfria mediciner för smärtstillande är mindre effektiva. Dessutom kan långvarig användning ha negativa effekter på kroppens organ. Användningen av fullspektrum CBD-olja har dock visat sig vara ett lovande preparat i att lindra smärta.

Dessutom har fullspektrum CBD-olja till stor del används för dess antiinflammatoriska egenskaper hos personer som lider av artrit och ledvärk. Eftersom fullspektrum CBD-olja har antioxidanter, förstärker den de smärtlindrande och antiinflammatoriska effekterna.

Är det värt att spendera dina pengar och tid på fullspektrum CBD-olja?

Utifrån de fördelar som lyfts fram ovan är det tydligt att fullspektrum ger fler fördelar jämfört med andra CBD-oljor. Så länge som säkra interaktioner med oljan upprätthålls, så är den absolut värd att spendera tid och pengar på.

Sport

Dubbelmötet Rögle–Malmö skjuts upp

Det blir inget spel mellan Rögle och Malmö i helgen sedan Rögle fått in covidsmitta i truppen. Arkivbild.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport Helgens dubbelmöte i SHL mellan Rögle och Malmö skjuts upp på obestämd tid.
Rögle har tvingats pausa verksamheten sedan man fått in covidsmitta i truppen.

Malmö var tänkt att ta emot Rögle på hemmaplan under lördagseftermiddagen. Därefter skulle det vara Rögles tur att stå värd när lagen möttes på nytt under söndagskvällen.

Nu tvingas dubbelmötet flyttas fram på obestämd tid då Rögle har konstaterat ett antal fall av covid-19 i spelartruppen.

"Vi har kommit till en punkt där vi känner att vi inte har kontroll på situationen och riskerar ytterligare fall de kommande dagarna", säger Rögles fysioterapeut Christopher Alvengrip till klubbens hemsida.

Rögle har varit hårt coviddrabbat under inledningen av detta år och efter att ha fått tillbaka ytterligare positiva testresultat tvingas man nu pausa verksamheten.

Exakt hur länge framgår dock inte på klubbens webbplats.

"Vi följer utvecklingen i laget noggrant och försöker få kontroll på situationen. Då måste vi göra så här", säger Alvengrip.

Nya speldatum kommer att kommuniceras inom kort, skriver SHL i ett pressmeddelande.

Tim Dahlbacka/TT

Sport

Fler frågetecken kring Djokovic covid-test

Novak Djokovic testresultat ifrågasätts. Arkivbild.
Foto: Darko Bandic AP/TT
Sport
Sport Brittiska BBC har publicerat uppgifter som tycks uppvisa oegentligheter i det covid-test tennisstjärnan Novak Djokovic använde sig av för att försöka komma in i Australien.

Serben, som skulle delta i årets upplaga av Australian Open, nekades inträde i landet efter att ha vägrat uppge om han var vaccinerad mot covid-19.

Den ovaccinerade Djokovic har varit öppet kritiskt mot krav på vaccination och hävdade sig ha testat positivt för covid-19 den 16 december i fjol.

Det positiva resultatet var världsstjärnans främsta argument i hans visumansökan för att få undantagstillstånd att verka i Australien, vilken i slutändan avslogs.

Bekräftelsekod i fokus

Nu skriver det brittiska nyhetsmediet BBC att det finns saker som inte riktigt står rätt till när det gäller Djokovic testresultat.

Tidigare har tyska tidningen Der Spiegel ifrågasatt datumet för testet då man ska ha funnit en serbisk tidsstämpel som visat att testet genomfördes den 26 december, snarare än den 16 december.

Den här gången är det en bekräftelsekod som stått i fokus när det nu har varit BBC:s tur att nysta i soppan.

Enligt BBC har alla liknande testresultat en unik bekräftelsekod. Dessa följer en kronologisk tidslinje – i alla fall utom ett.

Körts genom åtta olika labb

Novak Djokovic test påstås avvika från detta genom att hans positiva första test har en högre kod än hans negativa andra, något som snarare borde vara det omvända.

BBC skriver att detta indikerar på att serbens test från den 16 december egentligen ska ha genomförts någon gång mellan den 25 och 28 december.

Man skriver även att de samlade testresultaten körts genom åtta olika laboratorium och att det inte finns någonting som tyder på att olika labb har separata bekräftelsekoder, vilket annars skulle kunna ha förklarat skillnaden.

Novak Djokovic har inte bemött BBC:s uppgifter.

Tim Dahlbacka/TT

Sport

Stjärnan missar EM-semifinalen

Hampus Wanne.
Foto: Annika Byrde/NTB/TT
Sport
Sport En av Sveriges främsta spelare under handbolls-EM, Hampus Wanne, missar kvällens semifinal mot Frankrike på grund av corona. Även Niclas Ekberg och Felix Claar stryks ur truppen.
I stället skrivs kantspelarna Lucas Pellas och Daniel Pettersson in i truppen.

Pellas var med i ursprungstruppen till EM men fick covid-19 precis före EM-samlingen. Nu ansluter han till Budapest under eftermiddagen och om hans PCR-test är negativt kan han få spela i kväll. Pellas spelade i de tre senaste mästerskapen – OS, VM och EM.

Dessutom är Daniel Pettersson, som spelade de två första EM-matcherna innan han testade positivt för covid-19, friskförklarad och tillgänglig för spel.

Sedan tidigare har också Linus Persson anslutit till truppen och är aktuell för spel i kväll.

Wanne, Ekberg och Claar är kvar i Budapest och det är i dagsläget inte uteslutet med spel på söndag.

Det var vid coronatester vid ankomsten till Budapest, från den tidigare spelorten Bratislava, som Wanne och Ekberg testade positivt.

Wanne hade varit coronasjuk inför EM, men hade därefter testat negativt ända fram till i Budapest. Ekberg hade suttit i coronakarantän under EM, men sedan friskförklarats och spelat mot Norge i sista matchen i mellanrundan.

Claar testade positivt inför Norge-matchen, liksom målvakten Andreas Palicka.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL