Ekonomi

Italienskt rekordbubbel: En miljard flaskor

En vingård där det tillverkas prosecco i Colle Umberto i norra Italien. Bild från i höstas.
Foto: Antonio Calanni/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Aldrig tidigare har de italienska bubbelkorkarna flugit som under 2021. Eller åtminstone såldes det rekordmånga flaskor av prosecco och annat mousserande vin från Italien – över en miljard buteljer, en uppgång med över 20 procent.

Prosecco, som kommer från Veneto-området i norr, dominerar stort, med över 850 miljoner flaskor under året. Men även andra italienska bubbelviner, exempelvis Franciacorta, sålde bra.

Produktionen ökade 23 procent enligt statistiken som nu publiceras av jordbruksorganisationen Coldiretti. Men priserna steg också, vilket innebär att omsättningen på hemmamarknaden ökade 27 procent och på exportsidan 29 procent.

Det mesta av exporten går till USA, Storbritannien och Tyskland.

Coldiretti höjer samtidigt ett varningens finger för kopior, ofta döpta till varianter av "secco". Även de ökar i popularitet i många länder.

Ekonomi

Kia återkallar hundratusentals bilar

Biltillverkaren Kia återkallar fordon. Arkivbild.
Foto: Ahn Young-joon/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Biltillverkaren Kia återkallar 410 000 fordon i USA, då man konstaterat problem med krockkudden. Återkallandet rör främst modellen Forte, som tillverkats 2017 och 2018. Även modellerna Sedona och Soul ingår i återkallandet.

Den sydkoreanska biltillverkaren säger att en elkoppling kan påverkas av en kåpa till datorkopplingen, vilket kan påverka om krockkudden vecklas ut vid en olycka. Inga dylika fall har dock rapporterats vid olyckor, uppger Kia.

Kia Sweden meddelar att modellen inte marknadsförs i Sverige.

Ekonomi

H&M steg kraftigt på backande börs

Nedåt på börsen. Arkivbild.
Foto: Johan Hallnäs / TT
Ekonomi
Ekonomi H&M lyfte rejält men Volvo backade – så mottogs börsjättarna på Stockholmsbörsen efter sina bokslut på fredagen.
Börsen som helhet gick åter ned. Det breda OMXS-indexet tappade 0,4 procent.

Klädjätten H&M:s vinst var klart starkare än väntat. Aktien sköt i höjden ordentligt och steg 5,1 procent.

Lastbilsjätten Volvo slog också börsexperternas vinstprognoser, men aktiekursen sjönk ändå 3,5 procent. Även flera andra verkstadsjättar föll brant: SKF tappade 3,2 procent och ABB gick ned 3,5 procent.

Bland övriga rapporterande storbolag gick medicinteknikbolaget Getinge klart bäst, plus 4,8 procent, medan vitvarujätten Electrolux föll 3,7 procent.

Turbulensen fortsätter därmed på världsbörserna, liksom på Stockholmsbörsen, i spåren av den ränteoro som nu präglar finansmarknaderna.

De ledande europeiska börserna fortsatte nedåt. FTSE100-index i London tappade 1,1 procent och CAC40-index i Paris gick ned 0,9 procent. DAX-index i Frankfurt hade klockan 17.45 backat 1,3 procent.

Oljepriset steg ytterligare till över 91 dollar för ett fat Nordsjöolja. Samtidigt försvagades den svenska kronan. Både dollarn och euron blev dyrare under det senaste dygnet och kostade vid börsstängning 9:43 respektive 10:52 kronor.

Ekonomi

USA:s konsumenter håller igen

Prisökningstakten kvar på hög nivå. Arkivbild.
Foto: Julio Cortez/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Den amerikanska inflationen ligger kvar på hög nivå, men konsumtionen ser ut att avta något i takt med covid-restriktionerna och de ökade priserna, visar officiell statistik.

Prisökningstakten mätt på hushållens konsumtion hamnade på årsbasis på 5,8 procent i december, vilket låg i linje med ekonomernas snittprognos, den högsta sedan 1982.

Statistiken visar också att löneökningstakten avtog något jämfört med tidigare månader, och att de amerikanska konsumenterna höll igen.

Just denna inflationssiffra är den som den amerikanska centralbanken, Fed, tittar på mest när styrräntan ska bestämmas. Härom dagen flaggade Fed-chefen Jerome Powell för flera räntehöjningar i år, vilket pressade världens börser.

Fredagens marknadsreaktion på den nya siffran blev något stigande börskurser. I Stockholm lyfte det breda OMXS-indexet från minus 1,3 till minus 0,9 procent.

Ekonomi

Argentina når låneuppgörelse med IMF

Argentina når nytt låneavtal med IMF. Arkivbild.
Foto: Marcos Brindicci/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Hårt skuldsatta Argentina har träffat en låneuppgörelse med Internationella valutafonden (IMF).
PREMIUM

Samma dag som en delbetalning på 700 miljoner dollar av skulden skulle ha gjorts berättar landets president Alberto Fernandez om de nya villkoren för återbetalning.

Bara i år skulle Argentina ha betalat 19 miljarder av den totala skulden på 44 miljarder dollar till IMF.

– Jämfört med tidigare överenskommelse, kommer det nya avtalet inte att inkludera restriktioner som försenar vår utveckling, sade Alberto Fernandez utan att gå in på detaljer i avtalet.

Genom avtalet får landet tillgång till de internationella lånemarknaderna igen.

Avtalet parterna emellan är villkorat av att Argentina når balans i statsbudgeten 2025, borträknat räntebetalningarna.

Ekonomi

Elrea i blåsvädret

Stormspaning på Scaniabadet i Malmö. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

När ett nytt oväder med stormvarning drar in över Sydsverige blir det tillfällig rea på elpriset.

Dagsnoteringen för lördagen ligger på 18 öre per kWh, enligt elbörsen Nordpool. Senast priset i söder var lägre var 19 november 2021.

I Norrland ligger priset på lördagen på 16 öre kWh.

Snittpriset för januari har i söder annars legat kring en krona per kWh.

SMHI har inför lördagen varnat för stormstyrkor i vindarna i södra Sverige, vilket kommer göra att vindkraften går för högtryck.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Bostadslistan

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Ekonomi

H&M ser konkurrensfördel när priserna höjs

H&M:s vd Helena Helmersson. Arkivbild.
Foto: Ali Lorestani/TT
Ekonomi
Ekonomi Inflationstrycket pressar upp även klädpriserna. H&M:s vd Helena Helmersson ser dock en klar fördel för klädjätten.
– I sådana här tider när konkurrenter höjer sina priser kan vi stärka vår position, säger hon till TT.
PREMIUM

Stigande konsumentpriser har påverkat hela den globala ekonomin och i exempelvis i USA var decembersiffran den högsta på 40 år.

Höjda kostnader gör att företagen nu behöver överföra dessa till konsumentled och Helena Helmersson ser inget undantag för klädbranschen:

– Kostnadsinflationen påverkar alla, även oss. Det är främst råvaru- och fraktpriser som gått upp. Sedan är det mer hur man hanterar det och vi har hanterat sådana situationer förut.

Kommer justera

Hon lyfter bland annat konkurrensfördelar som långsiktiga partnerskap och stora volymer för bolaget med nästan 5 000 butiker över hela världen.

– Det är klart att vi också kommer att justera priserna men vi kommer inte vara först att göra det, säger hon.

TT: Men kommer ni behöva höja priserna under 2022 i en större omfattning?

– Det är klart att vi också måste göra justeringar men kommer göra det med kundfokus i centrum. Vi kommer se till att vi stärker vår position, det vill säga, vi kommer inte höja så mycket som våra konkurrenter.

Under morgonen har bolaget släppt sin delårsrapport för perioden september–november. Vinsten, sex miljarder kronor före skatt, var långt över marknadens förväntningar och det finns ytterligare glädjeämnen för bolaget som påverkats kraftigt under pandemin med nedstängda butiker men nu enligt Helmersson bara har en butik stängd på grund av covid-restriktioner.

Varulagret har minskat med två procent jämfört med samma tidpunkt förra året.

Nya arbetssätt

Kostnaderna för prisnedsättningar som en andel av omsättningen, det vill säga olika reor, bedöms minska med cirka en procentenhet under kvartalet jämfört med föregående år.

I en uppdatering gällande den viktiga julperioden 1 december–31 januari så bedöms försäljningen ha ökat med 20 procent i lokala valutor.

– Själva krisen har hjälpt oss att hitta andra arbetssätt så vi har blivit mera snabbfotade och mera handlingskraftiga att anpassa oss, säger Helmersson och fortsätter:

– Nu ser vi vissa utmaningar framöver men när det gäller pandemin också att restriktioner lyfts. Vi bedömer att det värsta är bakom oss och vi kan fokusera på tillväxt igen.

Nya mål

Detta i form av att man nu sätter nya finansiella mål som innebär om att senast 2030 ska H&M ha fördubblat omsättningen samtidigt som koldioxidavtrycket halveras.

Rent praktiskt handlar det bland annat om att utveckla bolagets second hand-verksamhet via plattformen Sellpy som H&M förvärvade 2019.

– Vi ser bland kunder i vissa delar av världen har efterfrågan för second hand helt klart ökat.

En marknad vars utveckling varit ett frågetecken är Kina. Försäljningen där har tidigare påverkats av av den bojkott som H&M och flera andra västerländska bolag utsattes för kopplat till uttalanden om att inte använda bomull från Xinjiang-provinsen.

I bokslutet finns dock Kina åter igen med på en lista över H&M:s tio största marknader, en position landet inte hade i rapporten i höstas. Under fjärde kvartalet 2021 redovisas nu en försäljning på 1,7 miljarder kronor (2,9 miljarder föregående år).

– Det är ett kvartal, så man kan inte dra alltför stora slutsatser. I övrigt är vi i en komplex situation fortfarande, säger Helmersson.

På Stockholmsbörsen togs dock rapporten emot med öppna armar, med ett kurslyft på nästan sex procent är H&M-aktien av fredagens stora vinnare.

Tobias Österberg/TT

Ekonomi

Pandemieffekter sänker Autolivs vinst

Autoliv, som tillverkar bilsäkerhetsutrustning, påverkades av pandemins inverkan på bilindustrin. Arkivbild.
Foto: Martina Holmberg / TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Bilsäkerhetsjätten Autoliv redovisar en vinst före skatt på 158 miljoner dollar, motsvarande cirka 1,5 miljarder kronor, för fjärde kvartalet 2021. Det kan jämföras med vinsten på 278 miljoner dollar motsvarande period 2020.

Omsättningen uppgick till 2 119 miljoner dollar, jämfört med 2 517 miljoner dollar ett år tidigare.

"Det fjärde kvartalet 2021 var fortsatt utmanande där indirekta effekter av covid-19 fortsatte att påverka vår verksamhet. Fordonsproduktionen begränsades fortfarande av brist på halvledare, även om situationen förbättrades mot slutet av kvartalet", skriver vd Mikael Bratt i ett pressmeddelande, där han uttrycker en försiktig optimism inför framtiden.

Ekonomi

Holmen föreslår extra utdelning

Holmen vill ge aktieägarna extra utdelning. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Skogsbolaget Holmen redovisar ett resultat före skatt på 996 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2021. Det kan jämföras med 584 miljoner kronor för samma tid 2020.

Omsättningen var 4 770 miljoner kronor under fjärde kvartalet, upp från 4 249 miljoner kronor 2020.

Styrelsen föreslår en rejäl utdelning till aktieägarna.

"Mot bakgrund av den goda resultatutvecklingen och vår starka finansiella ställning föreslår styrelsen att utdelningen per aktie höjs från 7:25 kronor till 7:50 kronor samt att en extra utdelning om 4 kronor per aktie lämnas" skriver vd Henrik Sjölund.

Han konstaterar att marknaden för trävaror har varit stark, men att priserna har sjunkit i slutet av förra året. Kvartalet har också präglats av höga priser på energi.

"Energisituationen i Europa förvärrades under fjärde kvartalet och elpriset i södra Sverige steg till höga nivåer. I norra Sverige, där vi har merparten av vår energiproduktion, sjönk däremot priset till följd av begränsningar i överföringskapaciteten inom landet" skriver Henrik Sjölund.

Johanna Cederblad/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL