Sjöbo

Flera utställningar och författarbesök i vårprogrammet

Många av evenemangen äger rum på Sjöbo kulturhus men även på biblioteken runt om i kommunen.
Foto: Andreas Persson
Sjöbo
Sjöbo Ett besök från reptilcenter, flera författarsamtal och en handfull olika utställningar. Nu startar vårens kulturprogram och runt om i kommunen kommer det arrangeras ett flertal evenemang.

Som tidningen tidigare skrivit om så drar vårens kulturprogram i gång i dag, lördag 15 januari, på Sjöbo konsthall med vernissage för en utställningen Ikoner av Glada Hudik-teatern och Fotografiska Stockholm.

Porträtten som alla föreställer modeller med Downs syndrom invigdes på World Down Syndrome Day år 2016. Utställningen kommer finnas kvar i Sjöbo till 19 mars.

Ytterligare två utställningar blir under våren och sommaren. Måleriutställning Tomma dagar av Eric Lengths och Som en tunn linje mellan dig och mig av Magali Cunico.

Blentarps bibliotek kommer få besök av Frank Madsen från Malmö reptilcenter. Med sig har han spindlar, ormar och reptiler som han kommer visa upp.

Frank Madsen från Malmö reptilcenter kommer till Blentarps bibliotek.
Foto: Arkivbild

Margareta Waldemarsson-Ringheim bjuder in till sagoläsning på biblioteken i både Blentarp och Vollsjö. Bockarna Bruse, Sagan om det lilla huset och Leoparden som tappade en fläck är några av sagorna som kommer läsas.

Två utställningar av Christer Mårtensson från Sjöbo Frimärks och Vykortsklubb besöker under våren biblioteket i Vollsjö. Först ut i februari och mars är vykort från Gamla Sjöbo. I april och maj blir det vykort från Ystad-Eslöv banan inom Färs härad.

Christer Mårtensson kommer ställa ut flera av de vykort som ingår i hans samling.
Foto: Håkan Jacobsson

Utställningen Motstånd från Forum för levande historia kommer att visas på Lövestads bibliotek. Temat handlar om personer som på olika sätt gjorde motstånd mot nazismen under 30- och 40-talet.

Under våren fortsätter skrivcaféerna på Sjöbo bibliotek. Deltagarna kopplar upp sig mot Zoom-möten med ett antal välkända författare som delar med sig av sina kunskaper.

Utöver detta är även författarbesök med Helena Thorfinn och Jonathan Lundberg. Även trädgårds- och hälsoförfattaren Eva Robild tittar med föredraget När själen får grönska.

Även läshunden Elit kommer besöker biblioteken i Sjöbo och Lövestad. Han är en riktig fena på att lyssna, speciellt när man känner för att öva på läsningen.

Helena Thorfinn är en av de författare som gästar biblioteket i Sjöbo.
Foto: Anna Widoff

Flera andra evenemang är också inbokade, bland annat flera olika bokträffar och föreläsningar. Om man önskar ta del av hela programmet finns det tillgängligt på kommunens hemsida.

På grund av den rådande smittspridningen har kommunen beslutat att det kommer krävas föranmälan för samtliga evenemang under våren.

Sjöbo

Två systrar prisas av Lions club

Simone Andersson, Andreas Petersson, Linnea Anderssonefter scouternas kretstävling utanför Ystad 2018.
Foto: Privat
Sjöbo
Sjöbo Systrarna Simone och Linnea Andersson tilldelas Lions ungdomsstipendium. Motiveringen är systrarnas arbete med scoutkåren under våren.

– Det känns bra, man blir lite förvånad och glad. Det visar i detta fallet att de andra ledarna ser vad vi gör och uppskattar det, säger Linnea Andersson, scoutledare.

Simone och Linnea Andersson har varit scouter sedan barnsben. Trots att många som involverar sig själva i scoutkårer slutar med hobbyn i högstadiet så gjorde inte systrarna Andersson det.

– Vi började båda två som barn, samma år som vi böjde i skolan. Det är många som slutar efter ett tag. Men vi har bara fortsatt, säger Linnea Andersson.

Vad är det bästa med att vara scout?

– Det är att man skaffar vänner genom åren. Det är ett väldigt härligt sätt att umgås ute på läger tycker jag, säger Andersson.

Stipendiet som systrarna har blivit tilldelade är på 5000 kronor vardera. I normala fall brukar Lions Club dela ut ett stipendium, men eftersom det var två systrar som var lika engagerade delade man pengarna på hälften.

– Jag och min syster funderade samma dag på vad vi skulle göra med pengarna och vi kom fram till att vi ska använda pengarna som en lägerkassa till framtida läger, säger Linnea Andersson.

Hur har det gått att vara ledare under pandemin?

– Det har varit utmanande, vi har inte riktigt kunnat göra det som vi brukar. Men det har inte varit några större problem ändå, tycker jag, säger Andersson.

Till sist vill Andersson tacka alla som nominerade systrarna till stipendiet.

– Jag vill tacka våra medledare för att vi blev nominerade

Sjöbo

Seniorer erbjuds chans till att sporta loss

Senior Sports School kommer att hållas i Sjöbo. Arkivbild.
Foto: MAJA SUSLIN / TT
Sjöbo
Sjöbo Senior Sport School välkomnar äldre i Sjöbo att aktivera sig under tolv veckor.

Under 12 veckor kommer Senior Sport School att lära personer i 60+-kategorin att styrketräning, i formen av ”Senior power styrketräning”, fokusera på hälsa och kost. Samt få utbildning i hjärt- och lungräddning. Man kan även prova på olika åldersanpassade idrotter om man intresserar sig för sådant.

Evenemanget ”Senior Sport School” startar den sjunde mars och kommer att som sagt hålla i gång under 12 veckor.

Enligt arrangörerna kommer råden och rekommendationerna för covid-19 att följas under hela evenemanget. Med tanke på detta förvarnar arrangörerna om att vissa tider kan komma att ändras med hänsyn till läget med den rådande pandemin.

Det råder ett begränsat antal deltagarplatser till lägret och föranmälan är ett krav för att delta.

Sport School arrangeras av Sjöbo kommun, Region Skåne och RFSISU Skåne. Detta blir första gången som möjligheten ervjuds för Sjöbo-bor.

Sjöbo

Högtalare stulna från kyrka

Två högtalare har stulits från Södra Åsums kyrka.
Foto: Caroline Stenbäck
Sjöbo
Sjöbo Okända personer har i veckan stulit högtalare från kyrkan i Södra Åsum.

Någon gång under den senaste veckan har någon stulit två stycken högtalare från Södra Åsums kyrka. Det är oklart exakt när det ska ägt rum. Enligt anmälan till polisen finns inte heller några detaljer kring hur stölden ska ha gått till

Sjöbo

Många hästar i Sjöbo saknar adress

Islandshästar i flock
Foto: Michael Probst
Sjöbo
Sjöbo Senast 1 oktober skulle alla anläggningar i Sverige där det finns hästar ha registrerats, liksom vilka hästar som finns där. Men hittills är det två tredjedelar av hästarna som inte har någon fast registrerad adress.

– Det finns ett centralt hästregister, men där framgår inte var någonstans hästarna befinner sig, säger David Slottner på Jordbruksverket. Det har visserligen registrerats in en hel del hästar i det nya anläggningsregistret, men uppskattningsvis handlar det bara om cirka en tredjedel.

Det är EU:s nya djurhälsoförordning, Animal Health Law, AHL, som gör att det nya registret över anläggningar där det finns hästar har kommit till. Syftet är främst att kunna smittspåra hästar som varit i kontakt med sjuka hästar, till exempel i tävlingssammanhang.

De nya EU-reglerna trädde i kraft redan i april förra året, men hästägarna i Sverige fick respit fram till den 1 oktober med att registrera sina hästar på anläggningar.

Hästtätt i Sjöbo

– Men det är anläggningsägaren som ska se till att hästarna registreras in där de finns, påpekar David Slottner. Har man exempelvis sin häst i ett stall där man hyr in sig, är det ägaren till stallet som ska sköta inregistreringen.

I Skåne har hittills 16 097 anläggningar registrerats in. Om mönstret inte avviker från övriga landet innebär det att det finns drygt 32 000 anläggningar som inte blivit inregistrerade ännu så länge. Många av dem lär finnas i Sjöbo som är en av Sveriges hästtätaste kommuner, med 120 hästar per 1 000 personer. Totalt finns alltså ungefär 2 400 hästar inom kommungränserna.

– Har man inte registrerat sin häst på en anläggning ännu så är det inte för sent att rätta till det, säger David Slottner. Man drabbas inte av böter eller andra sanktioner. Men om man inte registrerar hästarna på rätt anläggning kommer det exempelvis att bli svårt att ta med hästen på tävling eller sälja den utomlands. Då ska nämligen anläggningsnumret finnas med i hästens dokumentation.

”Alla behöver inte veta hur många hästar jag har”

En av alla hästägare i kommunen är Cecilia Ahlborg, boende i Vollsjö. Enligt henne är den nya regeln en stor snackis bland hästägare.

– Givetvis har jag registrerat mina hästar. Det har ju stått om den här registreringen överallt. De flesta hästägare jag känner har också registrerat sina hästar, säger hon.

Cecilia Ahlborg, boende i Vollsjö, har blandade känslor inför den nya regeln.
Foto: Privat

Hon har dock blandade känslor inför registreringen.

– Visst är de säkert bra ur en smittspårningssynpunkt. Men samtidigt känner jag lite att alla inte behöver veta hur många hästar jag har. Jag vet inte hur säkra dessa register är och det förekommer ju dataintrång överallt. Därför kan det komma att bli enklare för exempelvis tjuvar att exakt var det finns värdefulla hästar.

Förutom ren okunskap tror Cecilia Ahlborg att detta faktum kan vara den bakomliggande orsaken till varför så få registrerat sin adress.

– Det är nog många andra som känner som jag och därför medvetet valt att inte registrera sin adress. Speciellt om man bara har en liten gård. Då tycker man kanske inte att det är värt det.

Sjöbo

Polisen kontrollerade fordon

Polisen berättar att en fördel med dessa insatser är att de får en möjlighet att prata med invånare som kan dela med sig av uppgifter som de annars gått miste om.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sjöbo
Sjöbo För att samla information som kan hjälpa till i arbetet kring den pågående inbrottsvågen utfördes under onsdagen en mindre polisinsats i Sjöbo. Under dagen bötfälldes tre A-traktorförare och ett antal hastighetsböter delades ut.

På onsdagen utförde polisen en insats i Sjöbo med anledning av den senaste tidens inbrottsvåg. Framförallt rörde det sig om trafikkontroller där polisen fick en möjlighet att titta närmare på vilka fordon som rör sig i området.

I samband med insatsen fick polisen även möjlighet att prata med flera invånare om händelserna. Något de berättar är fördelaktigt då polisen kan ta del av information och uppgifter som kanske annars inte hade nått dem.

Insatsen resulterade även i att tre stycken A-traktorer stoppades och besiktades på plats. De bedömdes ha så stora fordonsbrister att förarna bötfälldes.

Även hastighetskontroller utfördes på Västergatan så väl som Esplanaden. Ingen ska blivit av med körkortet men ett antal hastighetsböter delades ut.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

Allt du behöver veta om företagslån 2021

Privatlån.com Det kan finnas flera olika anledningar till att man kan behöva ansöka om ett företagslån. Det kan handla om allt från att du vill ta ditt företag till nästa nivå av tillväxt till att du vill kunna finansiera renoveringar och andra liknande saker. I denna artikel ska vi ta oss en närmare titt på just företagslån och allt du behöver veta om de.

Så fungerar ett företagslån

Ett företagslån fungerar i mångt och mycket på samma sätt som ett vanligt privatlån. Skillnaden är den att du ansöker om ett lån för ditt företag i stället för att ansöka om ett lån för dig som privatperson. Företagslån finns tillgängliga oavsett vilken typ av företag som du har. Du kan alltså ansöka om ett sådant oavsett om du har en enskild firma, ett aktiebolag eller ett handelsbolag.

Företagslån med säkerhet

Precis som när det gäller vanliga privatlån brukar man skilja på företagslån med säkerhet och sådana utan säkerhet. Ett företagslån med säkerhet innebär att du måste lämna något i säkerhet som långivaren kan ta från dig om du inte klarar av att betala tillbaka pengarna så som det är tänkt. När det gäller privatlån brukar detta röra sig om saker som en bostad eller en bil, men när det gäller företagslån kan det i stället handla om att du använder dig av en borgenär eller en företagsinteckning. Oavsett vilket tar långivaren en mindre ekonomisk risk genom att ge dig ett företagslån med säkerhet än vad de gör när de ger dig ett lån utan säkerhet. Skulle du inte klara av att betala tillbaka pengarna kan långivaren nämligen ta det som du lämnat i säkerhet från dig. Detta kanske kan låta som en nackdel, men faktum att långivaren tar en mindre risk innebär i sin tur att de kan erbjuda dig flera andra fördelar. För det första kan du med lån med säkerhet ofta låna större belopp när det gäller företagslån än vad som är fallet när det kommer till lån utan säkerhet. Faktum att långivaren tar en mindre ekonomisk risk innebär även att de kan erbjuda dig en lägre ränta när det kommer till lån med säkerhet. Detta vinner du och ditt företag förstås mycket på eftersom det då blir billigare för dig att låna pengar.

Företagslån utan säkerhet

Alternativet till att ta ett företagslån med säkerhet är att ta ett utan säkerhet. Precis som namnet antyder behöver du inte lämna något i säkerhet när det kommer till ett sådant lån. Detta är förstås en stor fördel eftersom du då inte tar en lika stor risk när du lånar pengar som du gör när det kommer till ett lån med säkerhet. Nackdelen är dock den att långivaren tar en större ekonomisk risk genom att ge dig ett lån utan säkerhet. Detta får du därför kompensera för på två olika sätt. Dels har du i de flesta fall inte möjligheten att ta lån på lika stora belopp när det rör sig om lån utan säkerhet. Dessutom brukar sådana lån i de allra flesta fall ha en betydligt högre ränta än vad lån med säkerhet har. Har du möjligheten att lämna något i säkerhet när du ska låna pengar å ditt företags räkning kan det därför vara värt att göra det.

Vad krävs för att kunna få ett företagslån beviljat?

Vad krävs då för att kunna få ett företagslån beviljat? Detta är dels något som kan variera beroende på vilken långivare du vänder dig till, dels vilken typ av företag du har och hur länge det har varit verksamt. Rör det sig till exempel om ett helt nystartat företag kan kraven vara hårdare än vad som är fallet med ett företag som redan varit verksamt under ett par år och som går med vinst. Det handlar helt enkelt om att långivaren vill kunna vara så säker som möjligt på att du och ditt företag verkligen kommer att ha råd att betala tillbaka lånet. Av förklarliga skäl kan de känna sig mer säkra på att du ska kunna göra detta om du har ett företag som redan varit verksamt under ett par år och som går med vinst än vad som är fallet när det kommer till ett helt nystartat företag.

Det hela beror också på om det rör sig om ett företagslån med eller utan säkerhet. Rör det sig om ett företagslån med säkerhet kommer du att behöva någon form av tillgång som du kan lämna i säkerhet. Detta kan till exempel röra sig om ditt företags egendom eller din utrustning och så vidare.

Du som har ett helt nystartat företag, eller som behöver låna pengar för att kunna starta upp ett, kommer av förklarliga skäl stöta på hårdare krav. Eftersom långivaren i detta fall inte har något bevis på att du redan går med vinst och kommer klara av att betala tillbaka lånet kommer du behöva försäkra denne om att du kommer kunna göra det på andra sätt. Detta kan bland annat handla om att du kommer behöva förse långivaren med en noggrann beskrivning av din affärsplan. Långivaren behöver då i sin tur avgöra ifall din affärsplan är gångbar eller inte och om ifall de tror att du kommer att kunna betala tillbaka lånet så som det är tänkt eller inte.

Vill du låna ett mindre belopp?

Är du ute efter att låna ett mindre belopp pengar till ditt företag? Då kommer du i de flesta fall att behöva vända dig till en annan typ av långivare än de traditionella bankerna. Dessa brukar i många fall nämligen bara ge dig lån på större belopp. Generellt sett kan man säga att om du ska låna mellan 5000–100 000 kr så kommer du att behöva vända dig till en annan typ av långivare än en bank. Detta är dock förstås något som kan variera från bank till bank.

Undvik de vanliga fallgroparna

Det finns en mängd misstag som det är vanligt att företag gör när de ska ansöka om ett lån. En av dessa är att de inte läser igenom lånevillkoren tillräckligt noga. Se därför alltid till att göra detta så att du inte råkar ut för några otrevliga överraskningar när du väl har accepterat ett låneerbjudande. Det är också viktigt att du fokuserar på den effektiva räntan och inte bara den nominella. Den effektiva räntan inkluderar nämligen både den nominella räntan samt eventuella övriga avgifter som kan tillkomma till ditt lån. Genom att fokusera på den effektiva räntan får du alltså en helhetsbild över hur mycket det kommer att kosta dig att låna pengar medan den nominella räntan bara förser dig med en delvis bild. Det är också viktigt att du väljer att lån som passar ditt företag så bra som möjligt samt satsar på en långivare som du känner dig trygg med.

Sjöbo

Fick inte betalda böcker

Kvinnan blev kontaktad av säljaren efter att hon annonserat att hon ville köpa böcker.
Foto: Pär Fredin/TT
Sjöbo
Vollsjö En kvinna från Vollsjö köpte böcker från en säljare men varorna dök aldrig upp. Nu anmäler hon personen för bedrägeri.

Efter att ha annonserat att hon var intresserad att köpa ett antal böcker kontaktades en kvinna från Vollsjö av en person som sa sig vara villigt att sälja sina exemplar. Kvinnan betalade 550 kronor för böckerna som sedan skulle skickas till henne.

Men några böcker kom aldrig och kvinnan har nu lämnat in en anmälan om bedrägeri. Hon har även pekat ut en misstänkt som hon tror ligger bakom brottet.

Sjöbo

Kvinna anmäls för bidragsbedrägeri

Kvinnan anmälde inte att hennes livsförhållanden hade ändrats till försäkringskassan.
Foto: Jessica Gow/TT
Sjöbo
Sjöbo Försäkringskassan har anmält en kvinna för bedrägeri efter att hon inte uppgett ändrade livsförhållanden och fortsatt plocka ut bidrag.

En kvinna från kommunen är misstänkt för bedrägeri. Detta efter att polisen under onsdagen fått in en anmälan från försäkringskassan.

I denna uppger de att kvinnan låtit bli att anmäla att hon fått ändrade livsförhållanden, vilket inneburit att hon fortsatt att få bidrag trots att hon inte haft rätt till detta. Totalt ska det röra sig om en summa på 6 200 kronor.

Sjöbo

Skolorna förbereder sig för hårdare coronaåtgärder

Tidigare under vintern drabbades Emanuelskolan av ett svårt coronautbrott bland eleverna.
Foto: Arkivbild
Sjöbo
Sjöbo Några omfattade åtgärder som påverkar alla kommunens skolenheter har inte vidtagits i samband med onsdagens terminsstart. Men smittan i länet ökar och familjeförvaltningen förbereder sig på att snabbt behöva ställa om sina verksamheter.

I går, onsdag 12 januari, inledes en ny vårtermin på kommunens skolor. Samtidigt ökar smittspridningen runt om i Skåne. Under årets första vecka låg sydöstra delen av länet i toppen över antalet nya konstaterade fall av covid-19. I Sjöbo låg siffran på 292 nya fall eller 1 504 fall per 100 000 invånare.

Just nu ser smittoläget inte ut att påverka den första skolveckan något nämnvärt utan de åtgärder som man jobbat med tidigare kommer att ligga kvar. Utgångsläget är att skolorna kommer att fortsätta med närundervisning.

– Alla skolor och förskolor har åtgärder för att minska smittspridningen. Bland annat undviker de att blanda grupper och klasser samt har goda rutiner för att tvätta händer och desinfektera ytor, säger Malin Nilsson, kvalitets- och utvecklingsledare för förskola, grundskola och grundsärskola.

Hon berättar även att skolorna jobbar med mycket mer utevistelse än vanligt. Samt att det finns särskilda rutiner för av- och upphämtning.

Några omfattade åtgärder som påverkar alla kommunens skolenheter är inte aktuella i dagsläget. Däremot har varje enhet möjlighet att ställa om sin verksamhet för att anpassa efter de utmaningar som kan dyka upp.

– Det kan röra sig om lite olika åtgärder beroende på hur skolorna ser ut. Men alla vidtar de åtgärder som är möjliga efter de förutsättningar som finns på platsen.

Den stora oron på familjeförvaltningen är en ökning i personalfrånvaron. Något som man i samband med skolstarten inte uppfattat som ett övergripande problem.

Malin Nilsson är kvalitets- och utvecklingsledare för förskola, grundskola och grundsärskola.
Foto: Lennart Larsson

– Över lag har vi en god närvaro bland personal och elever, sen har vi någon enhet som upplever lite större problem. Vi märker också av att de som är hemma är det på grund av att de antingen själva har corona eller för att de sitter i karantän.

Nulägesanalyser görs löpande för att kunna anpassa verksamheterna efter de senaste siffrorna.

– Vi tittar på olika scenarion och kommer fram till vad som kan behöva göras ifall situationen ändras. Nu är steg ett att inte blanda barnen och klasserna, men nästa steg kan vara att vi tvingas göra just det om vi hamnar i ett mer ansträngt läge, säger Malin Nilsson.

– Jag hoppas att vi inte kommer till en situation där vi behöver hårdare åtgärder men vi måste samtidigt förbereda oss för det.

Någon exakt siffra eller situation som skulle forcera fram striktare åtgärder finns i dagsläget inte utan förvaltningen tittar i stället på hur situationen ser ut på de individuella enheterna.

– Vi jobbar med täta dialoger och avstämningar. Hamnar vi i en situation där en rektor skulle höra av sig och förklara att läget är akut och att de inte klarar av att hantera arbetet på grund av exempelvis personalbrist så kan vi behöva titta på hur man kan organisera om.

Vidare berättar Malin Nilsson att förvaltningen noga följer Smittskydd Skånes vägledning samt det arbete som pågår i andra kommuner.

– Det handlar om att hela tiden skapa en nulägesbild och lyssna in vad olika professioner har att säga. Vi vet ännu inte vilka beslut vi kan behöva fatta eller vad de handlar om men vi behöver lyssna på vad det finns för smarta lösningar, säger hon.

Något hon är väldigt tacksam över är hur beredda personalen är, och har varit, på att ställa upp och ställa om. Hon berömmer även hur alerta rektorerna är med att vidta åtgärder när det behövs.

– Det finns en känsla av att vi hjälps åt. Alla enheter är noggranna och har koll på sina åtgärder samt har blivit vana vid att ställa om. Vi behöver göra det så vanligt som möjligt för våra barn och unga så att de kan ta del av sina utbildningar, säger Malin Nilsson.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL