Skurup

Digitalt bokmys för unga

Bibliotekarien Louise Persson arrangerar ett ”digitalt bokmys” för unga. Arkivbild.
Foto: Caroline Stenbäck
Skurup
Skurup Skurups bibliotek har tagit initiativ för ett ”Digitalt bokmys” för unga i Skurup. Träffen går av stapeln den 20 januari.

Träffen riktar sig till personer som är intresserade av att läsa och prata om böcker.

– Vi kommer att ha en digital träff där vi ger lite boktips och pratar med varandra om böcker som vi gillar, säger Louise Persson, bibliotekarie.

Träffen kommer att fokusera på ungdomsböcker, samt böcker för unga vuxna. Det är första gången som biblioteket har denna typ av digital träff.

– Just åldersspecifikt kommer vi att prata om ungdomsböcker och för unga vuxna. Men vi har ingen speciell genre, det är öppet för alla sorters böcker, säger Persson.

Har tidigare haft möte på Instagram

– Det är första gången som vi har något som är i den här formen, tidigare har vi haft det på Instagram, men alla har ju inte Instagram. Detta är lite öppnare, säger Persson.

Är syftet att få fler unga att läsa?

– Det är många som säger att unga inte läser, men jag håller inte med. Man läser på olika sätt, detta riktar sig mer till folk som är inne i sin egna läsning. Men också till personer som vill komma in. Det är ett öppet forum, säger Persson.

Än så länge har fem personer anmält sig till bokmyset.

– Det finns fortfarande plats för några till, säger Persson.

Mötet kommer att vara mellan 30- och 60-minuter långt.

– Man tappar ju koncentrationen efter ett tag, så det är bra om det blir inte för långt. Men det beror ju på hur länge vi prata också, säger Persson.

Hur många träffar är inplanerade?

– Vi har planerat för att vi ska ha tre träffar nu i år, så får vi se hur det går. Det kanske finns ett större intresse så att vi kan ha det oftare. Detta är pilottestet, säger Persson.

Föranmälan till träffen sker via bibliotekets sociala medier eller via bibliotekets reception.

Skurup

Försök till inbrott i firmabilar

Skurup
Skurup

Två firmabilar har utsatts för stöldförsök under helgen.

Det första ägde rum på Norra Kungsgatan i Skurup vid 01.45-tiden på lördagen.

Ägaren, som även tidigare drabbats av stöldförsök, har på övervakningsfilm sett hur en man gått fram till firmabilen. Därefter kände mannen på dörrarna och kikade in i bilen.

Mannen försökte dock inte bryta upp dörren.

Det andra stöldförsöket ägde rum på Mårtensgatan i Skurup klockan 02.20 samma natt.

Målsägande vaknade av ljud från gatan. Därefter iakttog han två män som stod vid bilen.

När männen märkte att de var iakttagna avlägsnade de sig från platsen med en mörkblå Ford av minibusskaraktär.

Gärningsmännen har försökt bryta upp bakdörren till målsägandes bil. Dock utan att lyckas.

Skurup

Långkörare om villavagnar fortsätter

Långköraren med villavagnar fortsätter.
Foto: Lennart Larsson
Skurup
Skurup Skånskan har tidigare skrivit om de villavagnar i Skurup som byggts om till olovliga lägenheter. Nu har länsstyrelsen yttrat sig i frågan.

De juridiska krumbukterna började sommaren 2021. Då krävde politikerna i Skurup att den unge mannen skulle sluta hyra ut villavagnar som fastigheter belägna på ett industriområde. Villavagnarna hade han fått av sin far i present på sin 18-årsdag.

– Det får bo en person med anknytning till verksamheten men inte fler. Man kan inte inreda en bevakningsbostad med tre lägenheter, sade Eva Osbäck, byggnadsinspektör på Skurups kommun vid tillfället för kravet.

Detta fann sig ägaren inte i och beslutade sig i augusti för att överklaga.

Länsstyrelsen ryckte in

Ärendet överklagades till länsstyrelsen i Skåne som den 20 december fattade ett beslut gällande villavagnarna. Länsstyrelsen kom att ta en oväntad vändning i frågan.

Länsstyrelsen i Skåne beslutade då att häva förbudet mot fastigheterna. Förbudet saknade nämligen fog, menar länsstyrelsen.

”Eftersom nämnden således saknat fog för att besluta om förbud enligt 11 kap. 32 a § PBL redan på den grunden att beslutet inte kan anses ha fattats i samband med ett beslut om rättelseföreläggande enligt 11 kap. 20 § PBL prövar länsstyrelsen inte huruvida övriga förutsättningar för det nu överklagade beslutet om förbud enligt 11 kap. 32 a § PBL är uppfyllda. Det överklagade beslutet ska därmed upphävas”, skriver länsstyrelsen i motiveringen kring beslutet.

Vill nämnden överklaga detta beslut så kan de göra det. Detta genom att vända sig till mark- och miljödomstolen. Det är för Skånskan inte känt om detta kommer att göras eller inte.

Malmö

Låtskrivare Ellen Berg erövrar Asien med sin K-pop

En kvinna framför en gul internatbyggnad.
Foto: Catharina Nilsson
Malmö
Skurup
Personligt
Personligt Malmöbördiga Ellen Berg skaffade sig en bred musikutbildning på Skurups folkhögskola. Nu har hon gjort succé i Korea i låtskrivarduon ”Sunshine” som skriver K-pop och hitintills har hon medverkat till 13 Billboardettor. I vår är hon aktuell i svenska Melodifestivalen.

I höstas fick hon och kollegan i låtskrivarduon ”Sunshine” regeringens hedersomnämnande för deras internationella musikexport.

– Det här är mer än vad jag hade kunnat drömma om, slår hon fast.

Under de senaste fyra åren har Ellen Bergs musikproduktion varit diger. I samarbete med andra har hon skrivit text och musik till 350 låtar och 51 av dem har getts ut.

Två kvinnor som ler brett i en aprikosfärgad miljö.
Låtskrivarduon Sunshine, Moa Carlebecker och Ellen Berg.
Foto: Julia Dansarie

Genombrottet kom 2017 då hon slog igenom som låtskrivare och blev signad av musikförlaget Ekko Music Rights. ”Breaket” kom med låten ”Peek-A-Boo” som framfördes av K-popbandet och tjejgruppen Red Velvet. Låtskrivare åker ofta på flera dagar långa camps, en sorts låtskrivarläger. Det var när hon blev inbjuden av Moa Carlebecker, Jonatan Gusmark och Ludvig Evers och de fyra skrev ”Peek-A-Boo” som hennes karriär tog riktig fart. Låten har visats över 160 miljoner gånger på Youtube. Hon fick en ny arbetsgivare, nya låtskrivarkollegor och året efter kunde hon säga upp sitt extraknäck som personlig assistent och försörja sig enkom på musiken - royalties och ersättning för cd-försäljning - främst från den asiatiska marknaden.

– Jag jobbade i studion under vardagarna och på extraknäcket på helgerna. Så var det i ungefär tio års tid. Så det krävs en hel del hängivenhet att jobba med musik, konstaterar hon och fortsätter berätta att hon hade en tro och ett driv under tiden.

– Jag blev rätt taggad av den processen. Jag tror att framgång ligger i att vara väldigt enveten.

FAKTA

Profilen

Ålder: 31 år.

Bor: I Stockholm men har familj i Malmö och svärmor och svärfar i Skurup.

Familj: Fästmannen Victor Axelsson och ettåriga sonen Jon.

Gör: Är låtskrivare på Ekko Music Rights, arbetar ofta i par med Moa Carlebecker i låtskrivarduon ” Sunshine”.

Aktuell: Repeterar körsång inför Melodifestivalen. Hennes låtskrivarpartner, Moa Carlebecker, uppträder under artistnamnet Cazzi Opeia med låten

”I can´t get enough”

Intressen: - Jag gillar att laga mat, yoga och meditera, umgås eller gå i skogen. I Malmö tycker jag om att gå till Kallis, jag älskar att kallbada och basta.

Prisad: I höstas fick låtskrivarduon Sunshine regeringens hedersomnämnande för insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering, med anledning av de stora framgångarna inom K-Pop, koreansk pop.

Kuriosa: Har varit med i Melodifestivalen två gånger tidigare, körade åt Lucia Piñera 2013,” Must be Love”, och 2017 åt Krista Sigrid i låten ”Snurra min jord>”. 2016 tävlade hon som låtskrivare i Eurovision Song Contest för Moldavien med låten” Falling Stars”. Det var Lidia Isac som sjöng bidraget.

Ellen Bergs föräldrar är musiker, mamma Agnes Berg är frilansande sångerska och stränginstrumentalist och pappa PA Tollbom är jazztrummis. Själv valde hon musikinriktning på Djupadalsskolan i Limhamn redan i fjärde klass och har fortsatt att utbilda sig inom musikgenren sedan dess. Några viktiga år blev det på Skurups folkhögskola på rocklinjen där hon skaffade sig en bred musikaliskt bas och fick viktiga kontakter. För precis tio år sedan intervjuades Ellen Berg i Skånska Dagbladet då hon gick på folkhögskolan och förklarade för reportern att hon skulle fokusera mer på sitt låtskrivande och kanske satsa på en utbildning i Paris, London eller New York. Men det blev Örnsköldsvik som tog henne ut i världen. Musikern och läraren Frank Ådahl som jobbar på yrkeshögskolan Musikmakarna i Örnsköldsvik besökte Skurups folkhögskola och gjorde intryck på Ellen, som satte sig ned för att komponera fem riktigt bra låtar för att kunna söka in till utbildningen.

Skiver i högre tempo

– Det tog ett helt år att skriva fem låtar. Nu skriver jag ibland fem låtar under en vecka på ett camp, men då är jag också helt slut i huvudet efter det, berättar hon leende.

Ellen Berg har rört sig mellan många olika musikstilar under sitt liv och har en extra kärlek till soul, som hon oftast väljer när hon sjunger själv. När hon skulle söka in till Musikmakarna parades hon ihop med en partner som spelade didgeridoo, den australiensiska ursprungsbefolkningens instrument, men lyckades ta sig igenom utmaningen att anpassa sig till situationen och övertygade lärarna om att hon hörde hemma på skolan.

En kvinna sedd bakifrån på en gågata.
Innan pandemin reste Ellen Berg flera gånger till Sydkorea för att jobba.
Foto: Privat

Praktiken som ingår på utbildningen förlade hon till Stockholm och efter den blev hon kontrakterad som låtskrivare på Snowflake, innan hon bytte till nuvarande arbetsgivaren Ekko Music Rights. Det är en ödmjuk och ambitiös låtskrivare, nybliven mor, Skånska Dagbladets utsända träffar efter storhelgerna. Ellen är på besök i Skåne för att hälsa på sin och sambons familj, och låta dem umgås lite med ettåriga sonen. Hon har fått en förfrågan av en lärare på Skurups folkhögskola om att föreläsa i Skåne men hon tvingades tacka nej för att hon har för mycket att göra i vår.

Tänker ge tillbaka till Skåne

– Det står på min att-göra-lista att jag ska komma tillbaka och föreläsa eller någonting liknande, lovar Ellen Berg. Men nu måste hon tillbaka till studion i Stockholm efter föräldraledigheten och ska fokusera på att skola in sin son på förskolan, flytta till en större lägenhet i huvudstaden och köra under repetitionerna av ”I can´t get enough”, ett av årets bidrag i Melodifestivalen. Det blir fjärde gången som Ellen medverkar i Melodifestivalen på ett eller annat sätt. Hon står gärna på scenen och sjunger men än så länge nöjer hon sig med att hålla sig lite i bakgrunden.

– Jag är introvert och lider av blyghet, berättar Ellen och konstaterar att det ibland varit nästan plågsamt att utsätta sig själv för strålkastarna inom musikbranschen. Men hon kan ändå inte låta bli.

– Det är så himla kul, konstaterar hon och fortsätter:

– Jag känner att drömmen om musiken är så himla stark, jag känner ett så starkt behov av att få hålla på med musik att jag måste fortsätta.

En kvinna i svart täckjacka.
Ellen Berg, låtskrivare som gick rocklinjen på Skurups folkhögskola. Numer lever hon på sitt låtskrivande.
Foto: Catharina Nilsson
En bild med skivomslag i förgrunden och två personer i bakgrunden.
Ellen Berg med sin son Jon och alla cd-omslag som hon medverkat i.
Foto: Moa Carlebecker

Skurup

Åklagare och kidnappare överklagar dom

Både åklagaren och tre av de fyra dömda efter kidnappningen av en 20-årig man har överklagat domen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Skurup
Skurup Efter att en man i 20-årsåldern hittades blodig och knivskuren på E65:an dömdes fyra män. Domen har nu överklagats av både åklagare och dömda.

Den unge mannen tvingades klä av sig kläderna, blev sedan slagen och skuren av de fyra männen. Efter misshandeln dumpade gärningsmännen honom längs E65:an, där en kvinna hittade honom.

Fängelsedomar för tre av fyra

Gärningsmännen dömdes i december 2021. Den äldsta, född 1998, dömdes till fem år och sex månaders fängelse för människorov, grov misshandel, grovt olaga hot, ringa narkotikabrott samt våld mot tjänsteman.

En man, född 2001, dömdes till tre år och sju månader för människorov och grov misshandel.

En annan man, också född 2001, dömdes till ett år och nio månader för medhjälp till människorov, medhjälp till grov misshandel samt vapenbrott.

För ung för fängelse

Den fjärde kidnapparen, född 2004, dömdes med hänsyn till hans unga ålder till ett års sluten ungdomsvård. Han dömdes för människorov, grov misshandel samt ringa narkotikabrott.

Straffen har inte fallit i god jord hos åklagare, som menar att straffen är alldeles för låga. De ligger inte i paritet med brottets allvarlighet och har därför valt att överklaga domen mot den ena mannen född 2001 och den äldre som är född 1998.

För den yngre mannen, född 2001, är motiveringen för överklagandet:

”Våldet har, i motsats till vad tingsrätten funnit, varit livsfarligt dels då kniv och batonger använts av narkotikapåverkade personer för omfattande våld mot målsäganden och det, precis som tingsrätten skriver, synes vara ren tur att skadorna inte blivit värre, samt dels då målsäganden utsatts för kraftigt våld mot huvudet”, skriver åklagaren i sin överklagan.

Åklagaren vill se längre fängelsestraff för bägge männen. Den yngre blev tilldelad den så kallade ungdomsrabatten. Åklagaren vill se honom inlåst längre tid än de tre år och sju månader som han dömdes till.

Den äldsta mannen, född 1998, har också valt att överklaga. Han menar att det inte alls förekommit något människorov och vill därför frikännas helt.

Ynglingarna har även överklagat

De bägge männen födda 2001 har via sina juridiska ombud också överklagat sina domar. De menar att straffen är för hårda.

Skurup

Kammarkonsert på slottet ställs in

Söndagens kammarkonsert på Svaneholms slott tvingas ställa in till följd av sjukdom.
Foto: Arkiv
Skurup
Svaneholm På söndag var det tänkt att en ny kammarkonsert skulle anordnas på Svaneholms slott. Men på grund av sjukdom tvingas detta arrangemang att ställas in.

Som tidningen tidigare skrivit om har Malmö opera och Svanholms slott inlett ett samarbete. I höstas flyttades operans kammarkonsert nämligen in till slottets nyinredda Riddarsal.

– Det blev jättelyckat och vi har planerat att bjuda in till flera kammarkonserter under våren, säger andelsföreningens ordförande Bertil Nilsson.

Musiker i karantän

Redan på söndag var det tänkt att vårsäsongens första konsert skulle äga rum. Till denna konsert skulle slottets nya flygel invigas.

Men så kommer det inte bli. Detta då flera musiker och/eller närstående personer till dessa musiker drabbats av covid-19.

– Mycket energi har lagts på att hitta olika lösningar med hjälp av olika musiker men nu finns det inte fler möjligheter utan Malmö Opera har behövt ta beslutet att ställa in helgens kammarkonserter, uppger Bertil Nilsson.

De personer som betalat för biljetter kommer få tillbaka sina pengar, meddelar Bertil Nilsson.

Färdigt program

Bertil Nilsson hoppas och tror att övriga inplanerade vårkonserter kommer kunna bli av. Den 13 februari blir det musik av Beethoven och Mozart, den 8 mars blir det musik av Grieg och Dvorak och den 3 april blir det musik av Robert Schumann med fler. Även en konsert den 8 maj är inplanerat. Programmet för denna konsert är ännu inte färdigställt.

– Vi kommer givetvis följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Ingen vet ju exakt hur smittan kommer utvecklas men vi utgår från att vi ska kunna anordna konserterna som planerat, säger Bertil Nilsson.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Skurup

Elcykel stulen på Ugglevägen

Skurup
Skurup

På torsdagen stals en elcykel från en tomt på Ugglevägen i Skurup. Händelsen ägde rum någon gång mellan 09.30 och 12.20.

Cykeln, som är från Biltema, är värderad till 6 300 kronor.

Skurup

Ny anmälan om stenkastning på E65

En ny misstänkt stenkastning på E65 har anmälts.
Foto: Johan Nilsson/TT
Skurup
Skurup Ännu en stenkastning misstänks ha ägt rum på E65. Den här gången i höjd med Nils Holgersson-statyn.

På torsdagsförmiddagen upplevde en kvinna att hon fick en sten kastad mot sin bil. Detta när hon körde på E65 i höjd med Nils Holgersson-statyn.

Kvinnan hörde en smäll och i anmälan framgår att en ruta till hennes bil har spruckit. Brottet rubriceras som skadegörelse och framkallande av fara för annan.

– Vad jag kan se så anmälde kvinnan händelsen till polisens kontaktcenter. Men det ser inte ut som om någon patrull har varit på plats och tittat på skadan, uppger kommunpolis Mikael Svensson.

I somras fick E65 stort utrymme i media. Detta då en mängd stenkastningar mot fordon anmäldes på vägen mellan Svedala och Ystad. I första hand berördes danskregistrerade fordon av dessa stenkastningar.

Skurup

Miljöpartiet kan tvingas lägga ner efter avhopp

Richard Bergendahl har hoppat av partiet och blivit politisk vilde.
Foto: Arkivbild
Skurup
Skurup Miljöpartiets första ersättare i fullmäktige, Richard Bergendahl, har valt att lämna partiet. Efter en ”turbulent tid” väljer han istället att bli politisk vilde.
Partiordförande Maria Ivansson är nu orolig över Miljöpartiets framtid i Skurup.

I ett brev till Skurups kommunkansli har Richard Bergendahl skrivit följande:

”Efter den senaste tidens turbulens i Miljöpartiet Skurup, har jag beslutat mig för att bliva (Politisk vilde).”

När tidningen ringer upp Richard Bergendahl berättar han att beslutet helt och hållet är hans eget. Detta då han anser att han under en längre tid fått för lite gehör för den politik han vill driva

– Jag sitter bland annat i naturskyddsföreningen och brinner för frågor om biologisk mångfald. Något jag känner att jag inte fått gehör för i partiet. När vi haft möten i partiet har jag inte fått komma till tals. Jag känner att jag därför kan bedriva den politiken bättre som politisk vilde, säger han.

Röstade för maktskifte

Att Richard Bergendahl och övriga i partiet inte verkar ha dragit helt jämt märktes när maktskiftet i kommunen klubbades i fullmäktige den 13 december.

Partilinjen var glasklar. Miljöpartiet skulle inte stötta den nya majoriteten. I stället skulle samtliga medlemmar avstå från att rösta.

Ändå tryckte Richard Bergendahl på Ja-knappen.

– Det förra styret styrde ju kommunen som ett företag. Det kunde jag inte tolerera. Därför kände jag att jag var tvungen att rösta för ett maktskifte, säger han.

Någon som var allt annat än nöjd med Richard Bergendahls beslut var Maria Ivansson, ordförande i Miljöpartiet i Skurup.

– Givetvis tog jag ett snack med honom efteråt. Vi hade ju bestämt att vi i partiet skulle avstå från att rösta, säger hon.

Maria Ivansson, ordförande i Miljöpartiet i Skurup.

Maria Ivansson betonar dock att det varken är hon eller någon annan som ligger bakom Richard Bergendahls avgång.

– Det var han ensam som bestämde att han skulle avgå, säger hon.

Angående Richard Bergendahls kritik svarar hon följande:

– Att vi inte skulle belyst frågor om biologisk mångfald är inget jag köper. I vårt partiprogram för den här mandatperioden har vi tvärt om varit tydlig med att våra huvudfrågor är biologisk mångfald, klimatet och skolan. Jag upplever heller inte att någon i partiet inte skulle ha lyssnat på Richard Bergendahl, säger hon.

Ingen färdig lista

Richard Bergendahl sitter som första ersättare i fullmäktige. Om Miljöpartiets ordinarie ledamot, Göran Pettersson, skulle utebli vid något möte innebär det således att partiet skulle tappa sin enda plats i fullmäktige.

– Om vi inte har någon representant i fullmäktige tappar partiet insyn. Att vi heller inte skulle synas i debatten påverkar givetvis också, säger Maria Ivansson.

Men Miljöpartiet i Skurup har i detta nu ännu större bekymmer att tänka på. Till exempel huruvida partiet kommer kunna presentera en lista inför nästa val.

– Det är få som engagerar sig i partiet i Skurup. Och jag är osäker på om vi ens kommer kunna presentera en partilista inför valet, säger Maria Ivansson.

Kan partiet komma att läggas ner i Skurup?

– Ja, om vi inte lyckas knyta till fler som vill engagera sig kommer vi vara tvungna att lägga ner i Skurup. Nu har vi fram till mars på oss att samla ihop namn. Så, det ser ganska dystert ut.

Hur skulle Skurup påverkas om ni tvingas lägga ner?

– Ganska mycket tror jag. Det är väldigt få som driver den miljöpolitik som vi gör i kommunen. Och om vi tvingas lägga ner blir det därför svårare att nå klimatmålen.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL