Inrikes

Bombskyddet oskadliggjorde misstänkt föremål

Ett misstänkt föremål hittades vid lunchtid på lördagen utanför en pizzeria i Broby i Östra Göinge i Skåne.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Ett misstänkt föremål hittades vid lunchtid på lördagen utanför en pizzeria i Broby i Östra Göinge i Skåne. Avspärrningar upprättades och Nationella bombskyddet kallades till platsen.

– De centrala delarna av Broby spärrades av. Bombskyddet oskadliggjorde föremålet, säger Filip Anas, polisens presstalesperson, till TT.

Delar av avspärrningarna var kvar medan polisens tekniker arbetade på platsen. De hävdes vid 19.30-tiden.

– Vi kommer att titta på i utredningen om det finns någon typ av hotbild mot pizzerian eller byggnaden, säger Filip Anas.

Inrikes

Dramatisk väderhelg väntar

Saltstänkt stormspanare på Scaniaplatsen i Malmö. Räkna med busväder i helgen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Mycket besvärligt väder väntas i södra Sverige i helgen när ovädret, som i Danmark döpts till Malik, drar in. Räkna med mycket hårda vindar med stormstyrka i byarna. Nu är det dags att surra fast utemöbler och andra lösa föremål.

SMHI utfärdar orange varning för blåst med stormbyar längs stora delar av Västkusten, Skåne och sydvästra Småland från lördag eftermiddag till söndag vid lunchtid. Samma varning utfärdas för Gotland från lördag kväll ända fram till sent på söndagskvällen.

– Vi har ett lågtryck som ska passera oss och det är i samband med det som vi får det besvärligt, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog vid SMHI.

Utöver blåsten väntas ihållande regn i Götaland under lördagen.

– Det är inga våldsamma regnmängder, men däremot är det kanske taskigt för ansiktet. Det kommer att blåsa rejält och man får de här nålarna i ansiktet.

Kombineras med snö

Skåne och Västkusten kan börja andas ut söndag eftermiddag då vinden mattas av, men från söndag morgon tilltar vinden längs ostkusten.

– Roslagskusten och Stockholms län ser ut att få de nya stormbyarna och det som är besvärligt där att vi har de här starka vindarna i kombination med snöfall, säger Erik Höjgård-Olsen.

Sammantaget gäller det att förbereda sig, tycker han.

– Ju starkare vind vi har desto större föremål kan vinden välta, som träd till exempel. Ett jättetips är att surra fast utemöblerna, eller till och med plocka in dem.

Höjer beredskapen

Elbolaget Eon höjer beredskapen Skåne, Halland, Kalmar, Blekinge, Kronoberg och Jönköpings län, men flaggar samtidigt för att vindarna kan bli så hårda att felavhjälpningen riskerar att bli utdragen.

"Vid de vindstyrkor som SMHI varnar för är det helt enkelt för farligt för våra montörer att arbeta på fältet. Vi fokuserar på att hantera akuta ärenden, som medför fara för allmänhetens liv och hälsa", säger Peter Hjalmar, regionchef Syd, i ett pressmeddelande.

Han uppmanar också alla att förbereda sig, till exempel genom att se till att ha ljus och tändstickor hemma, liksom batterier till facklampa.

Under senare delen av söndagen avtar vinden långsamt och på måndag och tisdag blir det betydligt lugnare.

Inrikes

Personalsatsningar ska lyfta pressad vård

Socialminister Lena Hallengren (S) och Marie Morell, ordförande i Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) sjukvårdsdelegation. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Hälso- och sjukvården i Sverige ska stärkas med hjälp av elva miljarder kronor i år – men det är inga nya tillskott, pengarna finns i budgeten sedan innan.
– Vårdplatserna behöver bli fler och primärvården behöver byggas ut, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) presenterar flera överenskommelser som ska stärka den svenska hälso- och sjukvården. Det rör sig totalt om elva miljarder kronor för 2022 som regeringen nu presenterar detaljerna kring hur de ska användas.

– Vårdens personal gör otroliga insatser och under pandemin har det blivit tydligt att de behöver bättre förutsättningar, säger Lena Hallengren på en pressträff.

– Svensk vård behöver en större kostym.

Fyra områden

"En god och nära vård" är en punkt på listan över överenskommelser. Det handlar bland annat om att utveckla primärvården och bättre vård för personer med kroniska sjukdomar. Tre miljarder riktas till detta.

Ett antal miljoner ska gå till att bland annat skapa fler praktikplatser för blivande sjuksköterskor och främja specialistutbildning för sjuksköterskor.

2,1 miljarder går till att förbättra arbetsmiljön inom vården och minska behovet av inhyrd personal.

– Vi måste fortsätta att utbilda fler. Arbetsvillkoren och arbetsmiljön måste också förbättras, säger Hallengren.

Tre miljarder satsas på ökad tillgänglighet i vården, bland annat för att korta väntetider jämfört med förra året. En särskild pott viks åt dem som har väntat särskilt länge.

Svaga innan pandemin

Under pandemin har sjuksköterskor lämnat sina jobb på grund av hög arbetsbelastning och redan knapphändigt bemannad verksamhet har förlorat ytterligare personal.

Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation, konstaterar att pandemin har inneburit en tuff period inom vården.

– Tyvärr har den inte varit utan konsekvenser, planerad vård har behövt skjutas upp, säger hon.

Lena Hallengren säger dock att dagens satsningar inte görs på grund av pandemins press på vården. Däremot har pandemin satt ljuset på behoven.

Långa vårdköer

I december väntade 162 000 personer på operation. 65 000 av dem hade väntat längre än vårdgarantins 90 dagar, enligt SKR.

– Med de nya överenskommelserna kommer regionerna och kommunerna att kunna fortsätta att utveckla svensk sjukvård och därmed också ge bättre möjlighet för vårdens medarbetare och också korta väntetiderna, säger Marie Morell.

TT: Regionerna har i uppdrag att genomföra vården. Varför ska det ens behövas statliga pengar – kan inte regionerna finansiera detta själva?

– Regionerna är ansvariga för hälso- och sjukvården och i grund och botten är det det vi betalar skatt för, säger Lena Hallengren.

– Sedan finns det ett behov från statens sida att se till att öka på genom generella statsbidrag, men sedan finns det också ett behov ibland att styra utvecklingen på vissa områden eftersom vi vill att vården ska vara jämlik och eftersom vi har vissa ambitioner.

Helena Björk/TT

Sofia Eriksson/TT

Anja Haglund/TT

Inrikes

Misstänkt psykisk störning vid skolattack

En tonårspojke skadades allvarligt i samband med en knivattack på en skola i Kristianstad den 10 januari och en lärare blev lindrigt skadad. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Den 16-åring som sitter häktad efter en knivattack på en skola i Kristianstad i januari kan misstänkas lida av en allvarlig psykisk störning, rapporterar P4 Kristianstad. Bedömningen görs efter en mindre rättspsykiatrisk undersökning som nu är färdig.

Den 16-årige pojken är häktad som misstänkt för två fall av försök till mord på NTI-gymnasiet i Kristianstad. En elev på skolan, född 2005, skadades svårt, och en lärare i 50-årsåldern blev lindrigt skadad.

Bara sju minuter efter larmet kunde 16-åringen gripas. När han häktades av Kristianstads tingsrätt erkände pojken grov misshandel, men han nekade till att det skulle ha rört sig om mordförsök.

Inrikes

Avliden man hittad i Landskrona – en gripen

Polisens kriminaltekniker på plats vid ett flerfamiljshus i centrala Landskrona där en man hittats avliden i en bostad.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 40-årsåldern har hittats avliden i en lägenhet i centrala Landskrona. En man i samma ålder har gripits som misstänkt för mord.

– Han greps kort efter att det kom till vår kännedom, men jag kan inte gå in på några närmare detaljer i nuläget, säger polisens presstalesperson Filip Annas till TT.

Han uppger att de båda männen kände varandra sedan tidigare. En kriminalteknisk undersökning har genomförts i lägenheten och samtidigt har polis knackat dörr i området. Anhöriga till den avlidne är underrättade.

Inrikes

Regeringen KU-anmäls för att ha "mörkat"

Tobias Billström, gruppledare för Moderaterna, KU-anmäler statsministern.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Moderaterna KU-anmäler statsminister Magdalena Andersson för det de kallar regeringens mörkläggning när Coronakommissionen begärt ut information.
– KU har andra verktyg än Coronakommissionen, säger Tobias Billström, M:s gruppledare.

Den 25 februari ska Coronakommissionen komma med sitt slutbetänkande över hur pandemin har hanterats, bland annat granskas regeringens arbete. Men de senaste veckorna har mest handlat om kommissionens försök att få tillgång till dokument och information från regeringskansliet.

Moderaternas bild är att Socialdemokraterna medvetet försöker mörka. Därför lämnar partiet nu in två KU-anmälningar mot statsministern och hela regeringen.

– Moderaterna vill att KU går till botten med regeringens krishantering, säger Tobias Billström.

Han hänvisar till att KU har möjligheter att kräva in dokumentation och fråga ut både statsråd och tjänstemän.

Brist på dokumentation

M vill både granska regeringens agerande mot Coronakommissionen och bristen på dokumentation.

Mycket av kritiken om brist på underlag kretsar kring statssekreterarmöten i Gruppen för strategisk samordning (GSS). Gruppen har haft till uppgift att samordna regeringens arbete och har mötts ofta under pandemin – ofta i en mindre krets av de mest berörda statssekreterarna.

Även denna "lilla GSS" vill M att KU granskar, för att utreda gruppens roll.

Enligt regeringskansliet är det praxis att det inte förs några formella mötesanteckningar på dessa möten. Det gjordes inte heller under Alliansregeringen, påpekas det, till exempel under den stora skogsbranden i Västmanland 2014.

Men Billström protesterar mot jämförelsen.

– Det går inte att jämföra en kort och intensiv krishantering med en pandemi som varat i två år, säger han.

"Är anmärkningsvärt"

M tycker att det är anmärkningsvärt om det inte finns någon dokumentation från gruppens möten, när den har haft en så central roll för krishanteringen under pandemin.

Billström tycker också att det är självklart att Coronakommissionen ska få tillgång till personliga minnesanteckningar som statssekreterarna har gjort under mötena. Anteckningar som regeringskansliet säger att de inte förfogar över, och därmed inte kan lämna ut.

Orsaken till att M inte inväntar kommissionens rapport om en knapp månad är att KU-granskningen ska kunna komma i gång snabbare.

Maria Davidsson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Spela tryggare på svenska onlinecasinon

www.CasinoWings.se

Att spela på casino online har aldrig varit mer populärt, och det finns fler sajter än någonsin att välja mellan. Men debatten går het; är det bäst att spela på ett svenskt casino eller ett casino utan svensk licens?

Många anser att tryggheten på de svenska casinosajterna väger tyngre än de fördelar man kan få på utländska casinon. Det gäller särskilt alla de funktioner för ansvarsfullt spelande som erbjuds av spelbolag med licens från Spelinspektionen.

Vad är ansvarsfullt spelande?

Att spela ansvarsfullt innebär att man inte utsätter sig för onödiga risker i samband med att man spelar om pengar. Det kan till exempel handla om att sätta en spelbudget i förväg, att aldrig försöka vinna tillbaka sina förluster och att ha koll på tiden så att man inte spelar bort hela dagen.

Just ansvarsfullt spelande har också blivit ett begrepp som används av många spelbolag för att beskriva de funktioner som de erbjuder för spelarnas säkerhet. Det handlar om att förebygga spelberoende hos spelarna genom att hjälpa till med att skapa sunda spelvanor från start.

Mycket av det som ingår i ansvarsfullt spelande regleras av den svenska spellicensen. Det innebär att en hel del av de verktyg som finns tillgängliga för att skydda svenska spelare inte erbjuds på spelsidor som licensierats utomlands. Några exempel på svenska verktyg för spelansvar är spelgränser, självtester och Spelpaus.

Spelgränser

Alla onlinecasinon med svensk licens erbjuder olika slags spelgränser som hjälper spelaren att kontrollera sitt spelande. Casinon med den svenska licensen är tvungna att be sina spelare att uppge en insättningsgräns och en tidsgräns innan de kan börja spela.

Utöver detta kan svenska spelare även aktivera förlustgränser per dag, vecka eller månad. När förlustgränsen har uppnåtts går det inte längre spela under den tidsperiod den gäller. Spelaren kan ändra sina inställda gränser närsomhelst. Ändringar som ytterligare begränsar spelandet genomförs direkt, medan ändringar som gör det lättare att spela längre perioder eller för mer pengar genomförs med en fördröjning så att spelaren har chans att ångra sitt beslut.

Självtester

Den andra hörnstenen i Spelinspektionens obligatoriska funktioner för ansvarsfullt spelande på de svenska casinosajterna är självtester. På alla onlinecasinon med svensk licens kan spelarna testa sig för att se om de ligger i riskzonen för att drabbas av spelproblem. Det är ett bra sätt att ta tempen på sina spelvanor och minska risken för att spela för mycket framöver.

Självtestet går till så att man får ett antal flervalsfrågor som snabbt och lätt besvaras direkt hos Stödlinjen.se via respektive casinos hemsida. Svaren på frågorna räknas sedan ihop och man får se vilken risknivå man ligger på för tillfället. Utifrån detta kan man sedan justera sina spelvanor genom att till exempel ställa in striktare spelgränser och undvika framtida spelproblem.

Självuteslutning via Spelpaus

Märker man att ens spelande trots allt gått överstyr kan man också alltid stänga av sig från allt spel om pengar permanent eller under en kortare period. Detta görs på hemsidan Spelpaus som är Spelinspektionens nationella självavstängningsregister.

Det går att välja mellan att stänga av dig under 1 månad, 3 månader, 6 månader eller tills vidare. Det sista alternativet innebär att man är avstängd under minst 12 månader och sedan själv måste logga in för att avbryta avstängningen om man inte vill att den ska fortsätta.

Svenska casinon är ett bättre val i längden

Många kritiska åsikter har luftats kring Spelinspektionens och regeringens lagar och regler gällande ansvarsfullt spel sedan 2019 när det svenska spelmonopolet upphörde. Detta särskilt från spelbolagens håll då de upplever att den strikta spellagen gör att en del spelare väljer att gå över till casinon utan svensk licens. Det stämmer förstås delvis, men frågan är vad attityden är från spelarnas håll?

En som har koll på läget är Anders HolmstenCasinoWings.se som dagligen guidar spelare i den snåriga casinodjungeln: ”Enligt vår erfarenhet är de som väljer svenska sajter generellt mer nöjda med sin spelupplevelse än de som spelar på utländska onlinecasinon. Ofta är det nyhetens behag som gör att casinon utan licens har en viss dragningskraft på spelarna. Men vi märker att många upptäcker att de svenska onlinecasinona är ett bättre och tryggare val i längden. Det bevisas inte minst av våra besökare som i hög grad väljer att registrera sig hos spelbolag med licens från Spelinspektionen.”

De utländska spelsajternas stora och frekventa bonusar samt obefintliga spelgränser kan kännas lockande. Men då får man också räkna med att många casinon utan svensk licens inte alls erbjuder den nivå av säkerhet som är standard i Sverige.

Att ta hem tiotusentals kronor i bonusar är inte mycket värt om det inte går att ta ut dem via någon pålitlig betalningsmetod som Trustly, eller om det i praktiken inte är möjligt att uppfylla ett casinos höga omsättningskrav.

De flesta håller nog också med om att spelgränser är praktiska även för de som redan har sunda spelvanor. Att glömma bort tiden eller satsa någon hundralapp för mycket kan hända även den bäste, och då är det praktiskt att ha valt ett svenskt online casino som erbjuder många olika funktioner för ansvarsfullt spelande.

Inrikes

Hård kritik efter stopp på Göteborgs spårvägar

Alla spårvagnar i Göteborg fick köras till vagnhallarna när trafikledningen slogs ut av ett elfel i somras. Nu är spårvägsbolagets revisorer kritiska mot den dåliga krisberedskapen.
Foto: Jan Samuelsson/TT
Inrikes
Inrikes Göteborgs spårvägar får kritik av sina egna revisorer efter totalstoppet i tre timmar en måndag i augusti.
– Vi ser väldigt allvarligt på den här situationen, säger lekmannarevisorn Gun Alexandersson Malm.

Stoppet orsakades av ett strömavbrott i Göteborgs spårvägars ledningscentral.

Trafiken kunde då varken ledas eller övervakas. Alla spårvagnar stoppades därför av säkerhetsskäl. Passagerarna släpptes av, och vagnarna kördes in till vagnhallar.

Göteborgs spårvägar, som ägs av kommunen och Västra Götalandsregionen, beskrev händelsen som en "extrem situation".

Men bolagets revisorer anser att beredskap och riskanalys varit för dåliga.

– Det tog väldigt lång tid. Det fanns inga rutiner. Olika delar i systemet visste inte vad de skulle göra, säger Gun Alexandersson Malm, som är revisor på uppdrag av Västra Götalandsregionen.

Hon jämför med flygtrafik, och säger om den i timmar utslagna ledningscentralen:

– Det får inte hända. Man måste ha rutiner på plats, och framförallt måste rutinerna vara kända.

Efter tre timmars totalstopp tog det ytterligare ett par timmar innan trafiken gick som vanligt igen.

Göteborgs spårvägar får även kritik på andra punkter. Dels för bristande ekonomisk rapportering och budget, och dels för felaktig hantering av en begäran om att få se dokument med koppling till en så kallad visselblåsarfunktion.

Revisorerna ger Göteborgs spårvägars styrelse och vd en anmärkning, vilket är den allvarligaste formen av kritik som kan ges i sammanhanget.

Micke Larsson/TT

Inrikes

HD prövar inte utlämning av besättningsman

Skrovet på det danska kapsejsade fartyget Karin Høj dagen efter den kollision på Östersjön som orsakade två människors död. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Det blir ingen prövning i Högsta domstolen för den brittiske besättningsman som är brottsmisstänkt efter fartygsolyckan på Östersjön i december. Därmed kan han utlämnas till Danmark.
PREMIUM

Mannen arbetade på fartyget Scot Carrier som natten till den 13 december kolliderade med det danska fraktfartyget Karin Høj på Östersjön, mellan Ystad och Bornholm.

Det danska fartyget med två man ombord kapsejsade och hamnade upp och ned i vattnet. Den ene av dem hittades senare död, den andre är försvunnen.

Efteråt beslutade Malmö tingsrätt att besättningsmannen skulle häktas som misstänkt för grovt sjöfylleri, grov vårdslöshet i sjötrafik och grovt vållande till annans död. Själv erkände han då bara vårdslöshet av normalgraden.

Dansk polis och åklagare har begärt honom utlämnad för att han ska kunna ställas inför rätta i dansk domstol. Detta har tidigare både tingsrätt och hovrätt sagt ja till – men mannen vände sig då till Högsta domstolen.

Hans advokat har hävdat att ett utlämnande till Danmark kan stå i strid mot Europakonventionen, FN:s havsrättskonvention och även mot folkrätten.

Högsta domstolen (HD) har gått igenom ärendet och konstaterar att prövningstillstånd bara kan medges om det är av betydelse för ledning av rättstillämpningen, eller om det finns synnerliga skäl. Men i det här fallet anser HD inte att det finns något skäl att meddela prövningstillstånd.

Inrikes

Man ihjälskjuten i Linköping

Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt mord efter en skottlossning i Linköping.
Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Inrikes
Inrikes En man i 35-årsåldern sköts ihjäl i Linköping i morse. Polisen har inlett en förundersökning om mord, men ingen misstänkt har gripits.
PREMIUM

Strax före klockan sju på morgonen larmades polisen av personer som hört minst en hög smäll som kunde uppfattas som skottlossning i området Ekholmen.

När polispatruller kom till platsen påträffades en person avliden.

– Det är en man i 35-årsåldern. Jag vet inget om hans umgängeskrets men jag vet att han tidigare är dömd för brott av olika karaktär, bland annat grova brott, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesperson.

Polisen bekräftar att mannen dog till följd av skottskador. Händelsen ska ha inträffat utomhus och platsen hålls avspärrad. Det finns ingen misstänkt för brottet.

– Just nu jobbar vi på flera olika spår, bland annat att säkra så mycket vittnesuppgifter som möjligt och söka efter spår, gärningspersoner, säger Dennis Johansson Strömberg, presstalesperson någon timme efter händelsen.

Under morgonen undersöks platsen av kriminaltekniker. Polisen har flera patruller med specialkompetens på plats samt hundpatrull som utför spårsökning.

Helena Björk/TT

Foto: Johan Hallnäs/TT
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL