Sport

Svensk fruktan – OS-idrottare kan hackas

Sveriges olympiska kommitté har försett sina aktiva och ledare med blanka telefoner i rädsla över att bli hackade av Kina under OS. Arkivbild.
Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT
Sport
Sport Den svenska OS-ledningen oroar sig för att Kina ska hacka teknisk utrustning under spelen i Peking. Därför kommer både svenska idrottare och ledare att förses med blanka telefoner.
– Rekommendationen är att inte ta med eller använda teknik där det skulle kunna gå att komma åt information, säger SOK:s presschef Lars Markusson till Aftonbladet.

Drygt 250 idrottare och ledare i den svenska OS-truppen har genom Sveriges olympiska kommitté (SOK) gått en utbildning med människorättsorganisationen Civil Right Defenders inför OS i Peking, som avgörs 4–20 februari.

Bland annat annat rekommenderas samtliga i truppen att lämna personliga datorer och telefoner hemma om de innehåller känslig information. I stället uppmanas dem att använda blanka telefoner, säger SOK till Aftonbladet och DN.

– Det finns inget förbud mot vad de får använda. Det är en rekommendation om de har känsliga uppgifter som inte får kommas åt av någon annan. De får använda vad de vill på egen risk. Det har tagits emot bra av idrottarna, det har varit viktigt att de fått chansen att ställa sina egna frågor, säger SOK:s presschef Lars Markusson till Aftonbladet.

Liknande i flera länder

Idrottarna kommer som vanligt att få telefoner från en av OS-sponsorerna. Nytt är däremot att även ledarna får nya telefoner, av SOK.

– Idrottarna får telefoner varje OS, det är inget nytt. Det viktiga är sen hur du använder dem. Att du kanske inte ska ha egna, känsliga data i de telefonerna. Därför tycker vi att det är bra att alla ledare får en ny telefon och att alla aktiva också får en blank telefon, säger Markusson till DN.

Flera andra länder, som Nederländerna, Storbritannien, Kanada och USA, har liknande rekommendationer.

"Censurfri" bubbla

I ett brev varnar USA:s olympiska och paralympiska kommittéer sina idrottare för att deras digitala aktiviteter riskerar att vara övervakade, skriver Wall Street Journal.

"Era enheter kan också äventyras genom skadlig mjukvara, vilket kan påverka framtida användning av dem negativt", skriver man vidare.

OS avgörs i en bubbla och inne i den ska ett öppet internet finnas tillgängligt. I Kina är annars internet begränsat och sociala medier som Facebook och Instagram blockerade.

Sport

EM-uppdraget: Slå ut sitt eget land

Sveriges norske förbundskapten Glenn Solberg.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Sveriges förbundskapten Glenn Solberg står inför en udda uppgift i handbolls-EM. I ödesmatchen som avslutar mellanrundan ska han försöka slå ut sitt eget hemland.
– Det är klart att det blir speciellt att möta Norge, säger Solberg.

På ackrediteringsbrickan som hänger runt halsen på Glenn Solberg står det "Sweden Team", men flaggan där under är norsk. Och nu vill det sig inte bättre än att just Sverige och Norge ska mötas, till råga på allt i en match som blir helt avgörande för vilket av lagen som får spela om EM-medaljer senare i veckan.

Solberg blir såklart en av huvudfigurerna i dramat i Bratislava.

– Det blir speciellt och i Norges lag finns killar som jag har tränat både i juniorlandslaget och A-landslaget. Men när man börjar matchen är det ju ingen som tänker mer på det, då handlar det om att vinna, säger norrmannen som i fjol förde Sverige till ett sensationellt VM-silver.

Det var inom det norska handbollsförbundet som tränarkarriären tog fart för Solberg, som tidigare hade gjort 122 landskamper som spelare. Han ledde bland annat "rekruttlandslaget" (en typ av talangfullt B-landslag, i Sverige kallat ligalandslaget) och var under åren 2014–2016 assisterande förbundskapten i A-landslaget.

Två VM-silver

Det var också då som Norge började närma sig världstoppen på allvar, och 2017 tog landet det första av två raka VM-silver.

– Norge har ett väldigt gott kollektiv som också har ett bra försvarsspel, och de utnyttjar försvarsspelet bra och löper väldigt mycket och hela tiden. Sedan har de ju toppspelare i stora klubbar i Europa – Reinkind och Sagosen och O'Sullivan och Gullerud... Det går att fortsätta, säger Solberg.

Att 49-åringen kan dra nytta av sina specialkunskaper om norsk handboll tvivlar han på.

– Jag tror inte att det spelar så stor roll, det börjar bli många år sedan jag var i norska landslaget, säger han.

Under Solbergs period som blågul förbundskapten har Sverige och Norge bara mötts i en inofficiell landskamp i Fukuoka inför OS, en match som dessutom avbröts vid oavgjort läge och åtta minuter kvar på grund av att golvet var halt.

Men under föregångaren Kristján Andréssons tid ställdes lagen mot varandra i EM 2018, VM 2019 och EM 2020 – och Norge har tagit tre raka segrar.

– Har de det?, frågar Solberg med (spelad?) förvåning.

"Dagsform avgör"

Att Norge skulle passa Sverige extra dåligt vill han hur som helst inte kännas vid.

– Jag har inte tänkt på det så. Norge har varit bra de senaste fem åren, så det är inte märkligt att man förlorar mot dem. Att de passar oss dåligt? Det hoppas jag inte. Jag tror att det helt säkert blir extremt tätt och jämnt, och då är det lite dagsform som avgör vem som vinner.

Så här långt i EM är Solberg mest nöjd med det svenska försvarsspelet, men också det faktum att förhållandevis oerfarna spelare fortsätter att kliva fram och ta stor plats i hans blågula landslagsbygge.

– Jag är otroligt stolt över att vi har lyckats skapa en kultur där spelarna känner sig hemma och trygga, att det kan göra det som de vanligtvis gör i sina klubbar även i landslag. Det glädjer mig väldigt mycket.

Och Solberg, som brukar sjunga med i "Du gamla, du fria" inför EM-matcherna i Ondrej Nepela-arenan, är inställd på att sjunga båda nationalsångerna på tisdagskvällen.

– Ja, jag får nog göra det, säger han med ett leende.

Carl Göransson/TT

FAKTA

Fakta: Läget i mellanrundan i EM

+ Norge, Sverige och Spanien har alla sex poäng. Bara två av lagen får spela EM-semifinal i Budapest på fredag.

+ Om två lag hamnar på samma poäng avgör inbördes möte. Spanien har slagit Sverige, och Norge har slagit Spanien.

+ Spanien möter redan avsågade Polen (tisdag, klockan 15.30) och behöver bara en poäng för att säkra en semifinalplats.

+ Om Spanien löser den uppgiften måste Sverige vinna mot Norge (tisdag, 20.30) för att gå vidare. För norrmännen räcker det att spela oavgjort.

+ Skulle Spanien däremot förlora kan både Norge och Sverige gå vidare, men i så fall krävs svensk seger eller oavgjort.

Sport

Klart: Världscupen i Göteborg ställs in

Peder Fredricson på hästen Christian K under hästtävlingarna i Scandinavium 2020.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Det blir inga hästtävlingar i Scandinavium i slutet av februari. Pandemin och restriktionerna som hänger samman med den sätter stopp för arrangemanget.
Därmed mister publiken en chans att se de svenska stjärnryttarna som tog OS-guld i somras.

Världscuptävlingar i både hoppning och dressyr stod på programmet i Göteborg, bland annat finalen i hoppvärldscupens liga för Västeuropa.

Tävlingarna arrangeras av det kommunala evenemangsbolaget Gotevent, som meddelade beslutet på måndagen.

"Vi har vridit och vänt på alla olika alternativ, men tyvärr är det här det enda rätta beslutet. Det känns riktigt, riktigt tråkigt", säger tävlingsledaren Tomas Torgersen i ett pressmeddelande.

Hoppades på stjärnor

Evenemanget skulle ha hållits 23–27 februari. Med tanke på ryttare, hästtransporter, publik och andra berörda ansågs det nödvändigt att ta ett beslut redan nu.

Arrangörerna hoppades givetvis att Sveriges guldmedaljörer vid OS i Tokyo, hopplaget med Peder Fredricson, Henrik von Eckermann och Malin Baryard Johnsson, skulle komma till Scandinavium. Men anmälningstiden hade inte gått ut när tävlingen nu blev inställd, så det fanns en viss osäkerhet.

Det är andra året i rad som Göteborg Horse Show blir inställd.

Men i fjol var orsaken en annan. Då tvingades man avblåsa arrangemanget efter ett utbrott av ett smittsamt, dödligt herpesvirus bland hästar vid en världscuptävling i Valencia.

Även mässan inställd

Biljetter till årets evenemang kommer att gälla till nästa års upplaga, som också är planerad att hållas i slutet av februari.

Hästtävlingarna i Scandinavium brukar ha publiksiffror på över 70 000 besök varje år, enligt arrangören.

Mässan Eurohorse, som hålls på Svenska mässan samtidigt som tävlingarna, blir också inställd i år.

Micke Larsson/TT

Sport

OS-truppen spikad – de tog sista platserna

Alpina åkaren Charlotta Säfvenberg tog en av de sista platserna i den svenska OS-truppen. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport Den svenska OS-truppen är spikad. Skicrossåkaren Eliott Baralo, 23, och alpinåkaren Charlotta Säfvenberg, 27, tog de två sista platserna i truppen.

"Vi har en stor och stark trupp. Målet är att göra Sveriges främsta vinter-OS genom tiderna", säger truppchefen Peter Reinebo i ett pressmeddelande från Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Totalt 116 svenska idrottare åker till OS i Peking.

"Det finns fortfarande möjlighet att göra förändringar på grund av sjukdomar eller skador, men truppen kommer inte att utökas med några ytterligare idrotter eller idrottare", skriver SOK.

Elliott Baralo tas ut på det så kallade framtidskriteriet medan Charlotta Säfvenberg skrivs in som vanligt i den alpina truppen. Hennes bästa resultat i vinter är elfteplatsen i slalomen i Schladming.

OS invigs den 4 februari men startar med mixed curling redan den 2 februari.

FAKTA

Fakta: Sveriges OS-trupp

Alpint: Anna Swenn-Larsson, Sara Hector, Kristoffer Jakobsen, Hanna Aronsson Elfman, Hilma Lövbom, Elsa Fembäck, Mattias Rönngren, Charlotta Säfvenberg, lag team event.

Backhoppning: Frida Westman.

Curling (damlag, herrlag och mixed dubbel): Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs, Johanna Heldin, Niklas Edin, Rasmus Wranå, Christoffer Sundgren, Daniel Magnusson, Oskar Eriksson, Almida de Val

Freeski, slopestyle och big air: Jesper Tjäder, Henrik Harlaut, Oliwer Magnusson och Hugo Burvall.

Ishockey: Tre Kronor (25 spelare) och Damkronorna (23 spelare).

Konståkning: Josefin Taljegård och Nikolaj Majorov.

Längd: Ebba Andersson, Maja Dahlqvist, Anna Dyvik, Frida Karlsson, Charlotte Kalla, Moa Olsson, Emma Ribom, Jonna Sundling, Jens Burman, Marcus Grate, Calle Halfvarsson, Johan Häggström, Leo Johansson, Anton Persson, William Poromaa, Oskar Svensson, lag herrstafett, lag damstafett, lag sprintstafett herr, lag sprintstafett dam.

Puckelpist: Ludvig Fjällström, Walter Wallberg, Felix Elofsson och Oskar Elofsson.

Rodel: Svante Kohala, Tove Kohala.

Skidskytte: Hanna Öberg, Elvira Öberg, Anna Magnusson, Linn Persson, Mona Brorsson, Stina Nilsson, Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma, Jesper Nelin, Peppe Femling, Malte Stefansson, lag herrstafett, lag damstafett, lag mixstafett.

Skicross: Sandra Näslund, Alexandra Edebo, Viktor Andersson, Erik Mobärg, David Mobärg, Elliott Baralo.

Skridsko: Nils van der Poel.

Snowboard, slopestyle och big air: Sven Thorgren och Niklas Mattsson.

Sport

Favoriten klar för kvartsfinal efter rysare

Daniil Medvedev tog sig till kvartsfinal i Australian Open.
Foto: Hamish Blair/AP/TT
Sport
Sport Världstvåan Daniil Medvedev är vidare till kvartsfinal i Australian Open-tennisen, men matchen (3–1 i set) mot amerikanen Maxime Crassy blev en rysare. Nu väntar Felix Auger-Aliassime för den ryska världstvåan.

Daniil Medvedev är i Novak Djokovics frånvaro den högst rankade spelaren i Australian Open. Men att ta sig till kvartsfinal var inte så enkelt som han kanske trott.

Maxime Crassy, rankad 70 i världen, bjöd upp till kamp ordentligt, men efter två tiebreak kunde Medvedev pusta ut efter seger med 3–1 i set.

Efter klara 6–2 i det första setet hade nog ryske Medvedev räknat hem kvartsfinalplatsen i årets första grand slam-turnering. Medvedevs sömnighet gav dock Crassy möjligheten att komma in i matchen.

Medvedev tog hem det andra setet med blotta förskräckelsen efter tiebreak och när amerikanen storspelade även i det tredje kunde Medvedev inte upprepa bedriften.

Det verkar dock ha väckt ryssen som kunde ta hem det sista setet i den tre och en halv timme långa rysaren.

– Det var långt och det var inte lätt, förutom första set var det alla väldigt tuffa set, säger Medvedev efter matchen.

I kvarten möter han Felix Auger-Aliassime, rankad nia, som tog sig vidare tidigare i morse efter 3–1 i set mot Marin Cilic.

Även italienaren Jannik Sinner höll för favorittrycket. Den 20-årige världstian besegrade hemmahoppet Alex De Minaur i tre raka set (7–6, 6–3, 6–4). Vem Sinner möter i kvartsfinal är ännu inte klart, men mycket tyder på att det blir världsfyran Stefanos Tsitsipas som under förmiddagen möter amerikanen Taylor Fritz.

Linnéa Engholm/TT

Sport

Ystads IF förlänger med sin danske bjässe

Handbollsspelare
Foto: Thomas Persson
Sport
Handboll Knud Ronau Larsen blir kvar i Ystads IF. Den danske jätten väljer att förlänga sitt kontrakt i två år till med skåneklubben.

– Jag är jätteglad att kunna förlänga med Ystads IF. Jag utvecklas mycket här och jag tror att vi som lag har goda möjligheter att prestera både inom och utanför Sveriges gränser de kommande åren, säger han på klubbens webbplats.

Den 24-årige köpenhamnaren kom till Ystad från Ålborg. Han är med sina 206 centimeter och 118 kilogram en mycket svårflyttad pjäs på linjen.

YIF-tränaren Oscar Carlén är mycket nöjd med vad dansken hittills har presterat i sin nya klubb.

– Knud har haft en mycket fin utveckling denna säsong. Han har med sin storlek och offensiva spets potentialen att bli en av ligans bästa mittsexor, menar Carlén.

– Han är dessutom träningsflitig och en attitydspelare vilket är den typen av spelare vi vill ha i laget, förklarar Ystadtränaren.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Så har spellagen påverkat spelbolagen

www.betting.se/bonus

Den 1:a januari infördes en svensk spellicens som krav på de aktörer som vill bedriva spelverksamhet i form av nätcasino och vadslagning. Detta medförde en rad nya restriktioner vars syfte var att säkerställa en tryggare marknad för alla aktörer. Till exempel blev det maximalt tillåtet med en bonus per spelare och licens samtidigt som det också ställdes högre krav vid marknadsföring av spelbolagen till spelarna.

Den reglerade marknaden har givit en tryggare upplevelse för de svenska spelare som förhåller sig till att spela hos de aktörer som har svensk licens godkänd av Spelinspektionen. I dagsläget är det 74 licenstagare som fått svensk licens utgiven av myndigheten.

Ännu hårdare restriktioner under pandemin

Sedan svensk licens införande har det varit restriktioner med en bonus per spelare och licens, men under pandemin beslutade regeringen att införa hårdare restriktioner genom nya spelansvarsåtgärder. Det innebär att oddsbonusar och andra erbjudanden maximalt får uppgå till högst 100 kronor av licenstagare som tillhandahåller nätcasino och värdeautomater.

I tillägg säger reglerna att de som spelar casino på nätet har en insättningsgräns på högst 5000 kronor per vecka. Detta gäller dock inte de som enbart väljer odds och betting. Det är också obligatoriskt för spelare att ange gränser för speltiden vid spel på nätcasino och värdeautomater.

Har fått konsekvenser för spelarna

De nya hårdare restriktionerna var tänkta att gälla fram tills årsskiftet av 2020 men är förlängda till den siste juni 2021. Om läget inte har lättat finns det chans till ytterligare förlängning av restriktionerna ännu längre än så. Dessa betydligt hårdare spelansvarsåtgärder har inneburit att vissa spelare väljer att sluta spela hos de svenska licenstagarna. Istället vänder de sig till casino utan svensk licens vilket dock innebär betydligt högre risker. Anledningen är att det inte finns samma restriktioner kring insättningsgränser, speltid och bonusar. De som väljer att spela hos dessa aktörer kommer behöva skatta 30% av vinsterna samtidigt som det inte finns någon svensk myndighet som agerar medlare om något skulle hända mellan dig och spelbolaget.

Sport

Norske OS-tränaren coronasmittad

Arild Monsen. Arkivbild.
Foto: Terje Pedersen/NTB/TT
Sport
Sport

Norske längdskidtränaren Arild Monsen har testats positivt för covid-19 mindre än en vecka före landslaget reser till vinter-OS i Peking.

Monsen, som ansvarar för de norska sprintåkarna, kom under söndagen hem från Norges OS-förläger i Seiser Alm. Efter att ha testats positivt på Gardemoens flygplats utanför Oslo visade även måndagens PCR-test ett positivt resultat, skriver norska skidförbundet i ett pressmeddelande.

Åkare, tränare och andra runt landslaget som är kvar i Italien har testats negativt.

Under dagen tränar landslagsdamerna enligt plan medan herrarna endast tränar runt hotellet, enligt pressmeddelandet.

Sport

Slagsmål efter rasism vid hockeymatch

Jordan Subban, vänster, hålls fast av domare efter att ha slagit Jacob Panetta.
Foto: Gary McCullough/AP/TT
Sport
Sport En ny rasismskandal skakar nordamerikansk ishockey. Det var under lördagens match i East Coast Hockey League, ECHL, som Jacksonvilles Jacob Panetta ska ha gjort apliknande gester mot Carolinas Jordan Subban.
Panetta är nu avstängd av såväl klubb som liga på obestämd tid.

På Twitter skriver Jordan Subban följande om händelsen:

"Han var för feg för att slåss med mig och så fort jag vände ryggen åt honom började han göra apgester mot mig, så jag slog honom i ansiktet flera gånger. Men då kröp han ihop som den fegis han är."

Panetta säger dock att gesten inte var menad att likna en apa.

– Vad jag gjorde när han ville slåss var att spänna musklerna och med en gest likna honom vid en bodybuilder. Det var absolut inte menat som en rasistisk gest. Jag är konfunderad av att det uppfattas fel och jag har förklarat för honom och hans familj att det absolut inte var menat så, säger Jacob Panetta i en video enligt Expressen.

Den högsta ligan i Nordamerika, NHL där Subbans bror PK spelar, har dock redan fördömt händelsen i sina sociala medier liksom PK Subban:

"De kallar inte ECHL för djungelligan bara för att min bror och andra svarta spelare är apor. Panetta, du kommer förmodligen att få spela igen, det är vad historien har sagt men förändring är på väg. Nu vet inte bara hockeyvärlden dina rätta färger, din hemstad Belleville vet, din familj och dina vänner vet att du är en bluff", skriver New Jersey-spelaren på Instagram.

Sport

Nordqvists mardrömsstart –näst sist i Orlando

Anna Nordqvist hade en mindre lyckad start på 2022. Arkivbild.
Foto: John Minchillo/AP/TT
Sport
Sport

De svenska golfdamerna hade inte någon lyckad tävling i årspremiären på Lake Nona. Sämst gick det för Anna Nordqvist som gjorde tävlingens näst sämsta runda i Orlando, Florida.

Nordqvist gick den sista rundan på 80 slag och landade på 304 totalt – 16 slag över par. Bara amerikanska Michelle Wie West och koreanska Mirim Lee var sämre med 308 slag.

Men Nordqvist åker inte hem helt lottlös. Svenskan får ändå ungefär 178 000 i prispengar.

Madelene Sagström slutade på 17:e plats av de 29 startande och får cirka 232 000 kronor för det.

I tävlingen fick bara de som vunnit under de två senaste säsongerna på LPGA-touren vara med. Vann tävlingen gjorde amerikanska Danielle Kang på 262 slag, 16 under par.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL