Svedala

Svedala fick inte rätt om fruset konstgräs

Den nya konstgräsplanen på Södra Aggarpsvallen i Svedala har anlagts med ett underlag av barken från kork- och kokos i stället för gummigranulat.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén
Svedala
SVEDALA Handhavandefel ligger bakom den frusna konstgräsplanen på Aggarpsvallen anser leverantören Svenskt Konstsgräs AB. Det håller inte Svedala kommun med om.

– Leverantören försöker försvara sig med att vi utfört skötseln av konstgräset på ett felaktigt sätt. Men vad som är fel det förstår inte gata- och parkpersonalen som har rutin på att sköta konstgräsen.

Det säger Svedala kommuns projektledare Alf Rasmussen dagen efter att företrädare för kommunen haft möte med Svensk konstgräs AB som är leverantör av det kokos- och korkgranulat som Svedala kommun valt att köpa in vid anläggandet av kommunens nyaste och miljövänliga konstgräsplan på Norra Aggarpsvallen.

Krav på saltning för att lösa läget

Som tidningen berättat tidigare har underlaget visat sig frysa vid minusgrader vilket gör planen ospelbar då den bli hård och hal. Men hur kommunen nu går vidare är efter mötet med leverantören vet Alf Rasmussen inget om i nuläget.

– Vi har mycket att undersöka nu. Bland annat hävdar leverantören nu att vi måste salta planen för att det inte ska frysa. Men det är inte tillåtet enligt detaljplanen eftersom vi har förbud mot i alla fall vägsaltning på området med hänvisning till miljöfaktorn och närheten till Segeå, berättar Alf Rasmussen.

Han konstaterar dock att han ännu inte hunnit diskutera detta med miljöenheten och att en lättare saltning möjligen kan bli aktuellt.

Alf Rasmussen, projektchef Svedala kommun
Foto: Pernilla Nielsen Negrén

Materialet utbytt under projekteringen

Inledningsvis hade Svedala kommun gjort en beställning på ett sockerrörsgranulat, vilket under projektets gång ersattes av kork- och kokos. Inte omöjligt då leverantören kan ersätta material med vad som bedöms vara likvärdigt.

– Frågan är nu om det kan bedömas vara likvärdigt. Nu måste vi lista ut om sockerrörsgranulatet fryser, för det är ju just det här med att det fryser som är vårt problem, konstaterar Alf Rasmussen.

Kontakt med referenser

Svedala kommun ska nu även ta kontakt med andra kommuner i både Sverige och Norge som varit referenser inför satsningen på Aggarpsvallen.

– Vi måste helt enkelt jobba vidare med detta för att få en egen bild av läget för att kunna hävda att materialet ska bytas ut, säger Alf Rasmussen.

Skånska Dagbladet har sökt Svenskt konstgräs AB för en kommentar.

Söderslätt

Minnen från nästan hundra år på Rosenhagen samlas in

Folkets hus i Anderslöv totalförstördes natten till lördagen i en brand. Byggnaden som var i form av en dansrotunda var byggd på 1920-talet. Polisen utreder händelsen som mordbrand.
Foto: Johan Nilsson/TT
Söderslätt
Svedala
ANDERSLÖV Med branden som totalförstörde dansrotundan Rosenhagen i lördagsnatt gick bokstavligen en stor del av Anderslövs historia upp i rök. Nu samlar Folketshusföreningen in minnen, bilder och berättelser från en era som startade på 1920-talet.

– Det finns två delar i detta - dels alla som känslomässigt vill dela med sig och skriva av sig om vad de varit med om på Rosenhagen, dels att vi insett att vi faktiskt inte har så mycket information och bilder själva, säger Robert Magnusson, kassör i Folkets husföreningen vars andelsägare sedan 1928 ägt och drivit Rosenhagen i Anderslöv.

Larmet om branden i dansrotundan Rosenhagen kom vid fyratiden i lördags morse. Nästan samtidigt var även Robert Magnusson på plats utanför och följde brandförloppet. Då slog öppna lågor redan upp genom taket efter att branden startat på fastighetens baksida där bland annat köket låg.

Två timmar efter att branden bröt ut på morgonen den 22 januari rasade taket in på Rosenhagen.
Foto: Mikael Nilsson

Robert Magnussons förhoppning var inledningsvis att delar av lokalen skulle kunna räddas, men efter två timmars kamp rasade taket in och nu finns inget kvar i brandresterna.

– Vi har fått in många kommentarer om att man vill att det byggs upp igen, men just nu vet vi inget om den delen, säger Robert Magnusson.

Hela byggnaden är väck och med den också en bit av Anderslövs lokalhistoria.
Foto: Johan Nilsson/TT

Parallellt som föreningen försöker reda ut försäkringsläget har ett upprop startat med en uppmaning om att dela med sig av historier, minnen men även bilder av den gamla dansrotundan och samlingslokalen.

– Vi hoppas få in bilder och information av ombyggnader och av renoveringar som gjorts. Allt som vi sedan får in vill vi på något sätt sammanställa och dela med oss till alla, säger Robert Magnusson.

Tur i otur kan man väl säga att det är att coronan gjort att många redan avbokat fester och möten.
Spåren av den nästan hundra år gamla klassiska dansrotundans golv finns kvar, men inte en vägg finns kvar.
Foto: Johan Nilsson/TT

Kommentarer och minnen om folkdanser, romanser på dansrotundan och realexamensprov på 60-talet liksom föreställningar med Piggsvinsteatern har redan kommit in till föreningen.

– Lokalen har varit fullbokad den närmaste tiden. Men tur i otur kan man väl säga att det är att coronan gjort att många redan avbokat fester och större möten i januari, berättar Robert Magnusson men tillägger:

– Men längre fram kommer ju hela bygden att sakna en samlingslokal. Här hade ju SPF Svedala tillsammans med PRO Svedala och Trelleborg många bokningar och även Piggsvinsteatern hade sin verksamhet här.

FAKTA

Insamlingen - Mitt Rosenhagen

På den nyskapade e-postadressen mittrosenhagen@anderslovsfolketspark.se samlar nu Anderslövs Folkets hus-förening minnen och bilder och historier från nästan hundra år med Rosenhagen.

Skåne

De vann Skånska Gastronomipriset

Vinnarna av Årets Skånska Krog var Vollmers i Malmö.
Foto: Pierre Orsander
Skåne
Svedala
Skåne På lördagskvällen webbsändes Skånska Gastronomipriset från Malmö rådhus. Bland vinnarna kunde man hitta både förra årets julvärd, Tareq Taylor men även Malmökrogen Vollmers samt Vismarlövs Café- och Bagarstuga för tredje gången.

– 2021 blev på många sätt ännu tuffare än vi kunnat förutspå. Samtidigt är det en imponerande mångfald och kvalitet som fortsätter att utmärka vår skånska gastronomi och krogliv, säger Thomas Kuuttanen, ordförande i juryn för Skånska Gastronomipriset, i ett pressmeddelande.

Skånska Gastronomipriset grundades 2014 och delas ut till de som har utfört särskilt utmärkta insatser för mat- och dryckeskulturen i Skåne. Tina Nordström var årets värd för prisutdelningen men även Anneli Hulthén, Skånes landshövding, var med när vinnarna hyllades.

Tareq Taylor tilldelades pris för årets skånska stjärna där juryns motivering bland annat var:

”För en oemotståndlig förmåga att bjuda på fantastisk matkonst och sig själv i samma recept. Få svenska tv-stjärnor kommer i närheten av en lika självklart lysande karisma. Från våra ”himmakök” till hela Sveriges julvärd utan att ett ögonblick förlora fotfästet i den skånska myllan.”

Tareq Taylor tog emot priset för Årets Skånska Stjärna.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Tareq Taylor har tidigare suttit i juryn men efter att ha blivit nominerad till Årets Skånska Stjärna och även Årets Skånska Krog fick han avstå detta året.

– Det är en stor ära att få ta emot priset som årets skånska stjärna. Men framför allt så är det roligt att det Skånska Gastronomipriset så självklart lyfter fram skånska eldsjälar som dagligen arbetar för den skånska gastronomin i Sverige, säger Tareq Taylor, i ett pressmeddelande.

Malmökrogen Vollmers fick ta emot pris för Årets Skånska Krog.

– Att föräras det skånska matlandskapets främsta utmärkelse för fjärde gången är en inte bara stor fjäder i hatten. Det är en bekräftelse på att det går att hålla fast vid höga ambitioner även i tider av nedstängningar och restriktioner, säger Mats Vollmer.

FAKTA

Vinnarna av Skånska Gastronomipriset 2021

Årets Skånska Krog: Vollmers, Malmö

Årets Skånska Stjärna: Tareq Taylor

Årets Skånska Hederspris: Carl Sonesson, Staffanstorp

Årets Skånska Värdskap: Smörtaxen, Landskrona

Årets Skånska Spritpris: Henric Molin, Ven

Årets Skånska Vinpris: Skepparps Vingård, Kivik

Årets skånska Mångfaldspris: Vindstilla Cafe & Mötesplats, Malmö

Årets Skånska Miljö- och Hållbarhetspris: Gårdsfisk, Åhus

Sällskapet Malmö Akvavits Stipendium: Karin Ericson

Årets Skånska Destination: Vismarslövs Café & Bagarstuga, Klågerup (utses genom röstning bland allmänheten)

Källa: Skånska Gastronomipriset

Svedala

Bedrägeriförsök på 78-åring

Svedala
Svedala På fredagen fick den 78-åriga mannen ett samtal från en person som uppgav att något var fel på hans kontokort. Under lördagen fick 78-åringen besök av en man som erbjöd sin hjälp med kortet.

Enligt polisens hemsida fick 78-åringen besök vid 13-tiden på lördagen då en okänd man uppgav att han kunde hjälpa honom med kontokort och konto. Den okända mannen ska dock inte ha fått med sig kort eller något annat stöldgods när han försvann. Polisen uppger att en patrull har skickats till 78-åringens bostad för att samla information.

Redaktionen tipsar

Vi har känt er i många år

Lena Philipson, chefredaktör för Skånska Dagbladet.
Foto: Ralph Bretzer
Malmö
Eslöv
Höör
Krönika Ett hundratal personer jobbar just nu med att förändra Skånskan. Låter det drastiskt? Både ja och nej, om du frågar mig.

Från den förste februari har Skånskan en ny sajt och en ommöblerad papperstidning.

Om vi börjar med det digitala: sajten skd.se och mobilappen.

På din skärm blir det från februari andra typsnitt (bland annat Tiempos i rubriker) och färger (mer orange och mindre blått), men också annan struktur och ordning. Den lokala journalistiken hamnar oftare högre upp, medan du får scrolla längre ner för att hitta allmänna nyheter som går att läsa i fler tidningar.

Sajten är uppbyggd i block som kommer i en viss ordning. Om du oftast vill veta vad som är nytt i just din kommun så kommer du snabbt att lära dig var du hittar det.

Även i papperstidningen kommer typsnitt och en del former ändras (rubriktypsnittet blir Lyon), men många signaler som hjälper dig hitta finns kvar. Exempel på det är färgerna som representerar olika delar av Skåne: grönt för Mellanskåne och Svalöv, lila för Sjöbo-Skurup och ljusblått för Malmö-Lund, Kävlinge, Staffanstorp, Svedala och övriga Skåne.

Så här ser Lyon, det kommande rubriktypsnittet i Skånskans papperstidning, ut.

Den största förändringen blir att lokalsidorna flyttar fram i tidningen. De allra första nyhetssidorna i A-delen blir Mellanskånes. Börssidan blir daglig, vi får fler sporttabeller. Även korsord kommer finnas varje dag, och dessutom gå att lösa även digitalt i e-tidningen!

Varför gör vi detta?

Det började i somras när koncernen Bonnier News Local köpte Skånskan av Skånska Tidningsföreningen.

I hela världen kämpar tidningar för att överleva i en tid när de allra flesta har en uppkopplad mobiltelefon i handen många gånger om dagen. Vi konkurrerar inte längre med varandra om varken uppmärksamhet eller annonsörer. Istället tvingas vi tävla med internationella jättar som Google och Facebook.

Vi konkurrerar inte längre med varandra om varken uppmärksamhet eller annonsörer. Istället tvingas vi tävla med internationella jättar som Google och Facebook.

Det kräver en enorm teknisk och digital utveckling, till den grad att det är oerhört svårt att klara på egen hand som lokaltidning. Med koncernen Bonnier News Local bakom sig kan Skånskan nu dela alla stödfunktioner med tidningar i hela landet. Vi har nu gemensam it-support, kundtjänst, ekonomisystem, utvecklare och experter och samma tekniska grund för sajt och papper.

Det gör att vi på Skånskan kan fokusera på det vi är unikt bäst på: er verklighet och vardag. De som hittar nyheterna, skriver artiklarna och planerar tidningen är samma journalister som ni har känt i flera år – som har känt era orter i många år.

Om en vecka ska jag berätta ännu mer om förändringen av papperstidningen. Ha en fin helg och ta hand om er!

Svedala

Bil voltade över räcke – E65 avstängd

Svedala
Svedala På fredagskvällen körde en bil över räcket på E65 öster om Svedala.

Larmet om trafikolyckan inkom vid 20.06 och skedde mellan trafikplats Svedala till Perstorp i riktning mot Ystad.

– Räddningstjänsten är på plats och tre ambulanser har också tillkallats. Bilen har på något sätt kört över räcket, säger Patrik Svensson, teamledare på SOS alarm.

Enligt Trafikverket är den preliminära prognosen för när vägen öppnar igen 22.00.

– Alla är ute ur bilen men jag har inga uppgifter om några personskador, säger Evelina Olsson, presstalesperson på polisen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Svedala

Misstänkt hustrumördare anser sig vara en bra far

Polispersonal och kriminaltekniker arbetade i november vidare i ett skogsområde vid Yddingesjön i höjd med Bökeberg utanför Svedala. Där misstänks den försvunna kvinnan ha lämnats död.
Foto: Johan Nilsson/TT
Svedala
Svedala En man som sitter häktad misstänkt för mord på sin fru anser sig fortfarande vara en bra pappa. Han överklagade nämligen beslutet om att hans barn omhändertogs enligt LVU.

Mannen, som är i 50-årsåldern, misstänks ha mördat sin fru och sedan lämnat hennes kropp i ett skogsområde vid Yddingesjön. Polisen uppförde i november omfattande avspärrningar och genomförde undersökningar av området.

Innan detta hade myndigheterna omhändertagit parets barn enligt LVU. När den mordmisstänkte häktades påbörjade han en juridisk process för att få tillbaka barnet.

Mannen hävdade i Kammarrätten att den enda anledningen till att han blivit fråntagen vårdnaden av sitt barn är att han just nu sitter häktad och därför inte kan försörja hen. Han har därför yrkat att återfå vårdnaden efter frisläppning, eftersom han själv inte ser några brister i sitt föräldraskap. Mannen ser sig också som oskyldig till mordet på sin fru.

Malmö stad delar inte samma uppfattning

Arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö kommun hävdar att barnet fortsatt är traumatiserad efter hens mammas ”mystiska försvinnande under hösten 2021”. På grund av det lämpar det sig inte att vårdnaden åter ges till pappan som just nu sitter inlåst och misstänkt för ett allvarligt brott. Bägge instanser yrkar i Kammarrätten att faderns överklagande ska avslås.

Kammarrätten i Göteborg väger in

Kammarrätten slår fast att barnets miljö i hemmet präglats av bråk mellan föräldrarna under en längre tid. Deras utredning visar även att barnet behövt bevittna faderns våld mot hens mor under en längre tid. Det ska även funnits en problematik kring alkohol i familjen, något som inte hjälpt barnets mående. Uppgifter från skolpersonal berättar även att hens mående präglats av ångest och oro.

Rätten delar Malmö stads uppfattning

Kammarrätten i Göteborg avslår faderns överklagan. Beslutet motiveras med att det ”tydligt finns allvarliga brister i omsorgen om barnet och att bristerna utgör en påtaglig risk för att risk för att hans hälsa och utveckling skadas”.

Kritik riktas även mot fadern.

”Han saknar helt insikt i de omsorgsbrister som han utsatt sitt barn för”, skriver kammarrätten i sitt beslut om att avslå faderns överklagan.

Kammarrättens dom föll den 19 januari.

Svedala

Drogfull förare stoppades

Svedala
SVEDALA
PREMIUM

En man i 30-års åldern stoppades av polisen i en förarkontroll på Lundavägen i Svedala på torsdagskvällen strax före klockan 22.

Det visade sig att mannen som körde var påverkad av narkotika och uppvisade tydliga tecken på detta. Han misstänks nu för rattfylleri och ringa narkotikabrott. Den misstänkte är inte hemmahörande i Svedala kommun.

Svedala

Kasslertacos blev skånsk lycka

Anja Allvin från Vismarlöv är den enda skåningen i årets starfält av Sveriges mästerkock. Hon har alltid gillat japansk mat och har även pluggat japanska och jobbat som tolk inom det. En typisk Anja-rätt? Defintivt småplock, om man frågar henne själv.
Foto: Gabriel Liljevall
Svedala
Kultur och nöje
TV Kasslertacos till fredagsmyset och dumplings från Sibirien med sin farmors recept. Ja, det var två av rätterna som imponerade så mycket på juryn att Anja Allvin från Vismarlöv nu är en av de tolv kandidater som gör upp om att bli Sveriges mästerkock 2022.

– Jag trodde inte att jag skulle lyckas med min audition ens, så att ta mig till topp tolv såg jag verkligen inte komma. Jag gjorde mest mitt bästa för att inte göra bort mig, säger den enda skåningen i årets tävling med ett skratt.

Anja Allvin är 38 år och bor i Vismarlöv med sin familj. Hon är uppväxt i Ukraina, flyttade till Skåne 2005 för kärlekens skull och jobbar till vardags som sjuksköterska på lasarettet i Ystad. Men matlagningen, ja det är ju där hjärtat klappar lite extra, och har så gjort så de senaste åren.

– När pandemin kom så kunde man inte resa, gå ut och roa sig eller äta ute, så då blev det att jag lagade mycket mat istället. Provade att göra nya rätter. Det blev min underhållning och jag gillar det kreativa i matlagningen, säger Anja Allvin.

Just det kreativa tycker hon är sin största styrka, och tror att det var det som juryn i Sveriges mästerkock också såg i hennes matlagning.

– Jag tror att de gillade bredden och uppfinningsrikedomen jag har. Att jag hade potential utan att vara fullärd. Man kan ju inte komma till mästerkocks-köket fullärd.

Hela gänget i Sverigs mästerkock 2022.
Foto: Gabriel Liljevall

På onsdag är det dags för henne och de elva andra kandidaterna att kliva in i det mest fruktade och samtidigt älskade köket i Sverige för att göra upp om ett kokbokskontrakt och den åtråvärda titeln som Sveriges mästerkock 2022.

– När jag har sett tidigare säsonger har jag alltid tänkt att de som är med är sådana genier, men när jag själv kom in i mästerkocks-köket insåg jag att de har varit vanliga människor, som jag. Vi som är med i programmet har ju ett matintresse och vi kan mer än vad vi tror. Men det är snålt med tid i tävlingarna, haha. Jag som älskar att laga mat där processerna tar flera dagar fick ju en timme på mig där – som kändes som ett par minuter. Men jag tänkte ganska bra under press ändå. Visst, det blir dumma beslut ibland, och det kommer man att få se, men många bra också, skrattar Anja Allvin.

Utvecklades du mycket?

– Ja, vi utvecklades väldigt mycket allihop. Jag känner definitivt att jag är mer fri i min matlagning nu, jag har en kunskapsbank i huvudet som jag kan plocka fram vilket är väldigt befriande.

Du som är uppvuxen i Ukraina, hur skiljer sig den matkulturen mot den svenska?

–Framför allt är det bjudkulturen som skiljer sig. Gästfriheten som finns där finns inte alls i Sverige på samma sätt. I Ukraina ställs det fram tio rätter om man kommer på besök. Man ser inte bordet. Så när jag kom till Sverige och var med om mitt första knytkalas, haha, ja det blev lite krock där. Jag tänkte mest ”Vad är detta? Man bjuds hem till någon och så får man en rätt och måste ta med sig resten? Vad snålt!”. Men ja, jag har insett fördelarna med knytkalas nu. Smakmässigt är det däremot väldigt likt mellan Sverige och Ukraina.

På din audition bjöd du på dumplings efter recept av din farmor. Vad har hon betytt för ditt matintresse?

– Det var ju en hyllning till henne, absolut. Hon gick bort när jag var 14 år, så det är länge sedan nu. Men jag har många goda matminnen från henne. Hon kom från Sibirien men bodde hos oss under min uppväxt, så när jag kom hem från skolan väntade alltid något gott. Den dag hon dog blev det väldigt tomt. Man saknade nästan farmors mat mer än själva farmor. Haha, nej så kan jag ju inte säga, men hon har betytt mycket för mitt matintresse. Så det känns fint att hon fick vara med på min audition.

FAKTA

Anja Allvin om sina favoriter

Råvara: ”Svamp. Det är växtrikets kött, så mångfacetterat.Jag älskar att gå i skogen och plocka svamp. Det känns som att jag hittar pengar!”

Krydda: ”Koriander. Det är verkligen en delare, men det är genetiskt om man gillar det eller inte faktiskt! Jag använder det mycket när jag lagar asiatiskt. ”

Redskap: ”Slickepott. Det är ett perfekt redskap. Man kan ha den när man vänder pannkakor, röra i pannor utan att de blir fördärvade och man kan skrapa ut allt.”

Kokbok: ”Den första som verkligen inspirerade var Anna Bergenströms Under valnötsträdet. Den har jag lagat mycket från. Hon är en viktig receptkreatör för mig. Jag gillar hennes estetik. Det är elegant men rustikt.”

Kock: ”Yotam Ottolenghi. Jag gillar hans sätt att tänka, och han gör mycket av den typ av mat som jag gillar att laga. Mycket från mellanöstern. Det är inte så mycket finess utan råvaran är det viktiga och den står i fokus.”

Maträtt: ”Mina dumplings! För mig är det mer än en maträtt. När jag gör dem själv så blir det lite meditativt, och de är väldigt bra att frysa in. Ibland samlar jag kompisar som jag gör dem med samtidigt som vi kan prata. Nytta med nöje. Så det är verkligen det ultimata receptet som man dessutom kan variera mycket.”

Dryck: Kombucha. Det har jag också alltid en stor burk på gång hemma som jag gör själv. Väldigt gott, det är som magi.”

Sött: ”Jag är inte så mycket för dessert. Det var ju min stora fasa i tävlingen. Men om jag ska välja något skulle det nog vara någon god cheesecake med jordgubbar.”

Matlagningsmusik: ”Det lyssnas inte på mycket musik hemma, min man är musiker och gillar när det är tyst hemma, haha. Men Lisa Ekdahl kan vara mysig att lyssna på när man lagar mat.”

Anja Allvin kan du följa på Instagram på: @anjablaklint

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL