Filmfredag

Scream levererar fortfarande

Ghostface i Scream.
Foto: Courtesy of Paramount Pictures
Kultur och nöje
Filmrecension Roland Klinteberg har sett en ny generations Scream.

Wes Craven i salig åminnelse, eller rättare sagt hans ande svävar av vällust över denna femte omgång av Scream som baxar denna numera klassiska skräcksvit vidare in i nästa generation.

Det var 1996 Wes Craven ingöt lite nytt friskt blod i skräckgenren genom att presentera oss för Ghostface – en maskerad seriemördare som gick fram som en slåttermaskin bland ungdomar i den lilla staden Woodsboro. Craven levererade en stilsäker mix av splatter och klädsam självdistans till genrens klichéer och andra klavertramp, som ofta vilar som tunga ok på skräckfilmens axlar. Här fanns det befriande humor som förlöste effekterna, och att låta karaktärerna kommunicera med publiken var ett gammalt beprövat och lyckat grepp som Bing Crosby och Bob Hope använde sig av redan på fyrtiotalet.

Neve Campbell som Sidney Prescott och Courteney Cox som Gale Weathers i Scream.
Foto: BROWNIE HARRIS

Nu är vi alltså tillbaka i Woodsboro igen och Ghostface har börjat på ny kula för att likvidera en ny generation, och även den föregående för en delen. Melissa Barrera och Jenna Ortega representerar årgång 2022 och Neve Campbell, David Arquette och Courteney Cox är länkar till nostalgiska femtioåringar.

Gillett och Bettinelli-Olpin har tagit upp stafettpinnen efter Craven, och lever upp både i dialogen, som hela tiden refererar till föregångarna eller andra skräckklassiker, och blodflödet, som forsar i fontäner. Men det hade inte fungerat utan sin förlösande humor till bredden, fylld av populärkulturella skämt och blinkning åt publiken.

För det här ska vi ta med en nypa salt. Scream är fortfarande ett flöte för skräckfilmen alltså.

FAKTA

Filmrecension

Scream

Regi: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett

Medverkande: Neve Campbell, Courteney Cox med flera

Filmfredag

Autentiskt om traditioner och fiske

Jesmark ombord på sin luzzu.
Foto: Pressbild
Kultur och nöje
Film/Recension

I generationer har Jesmarks familj varit fiskare och nu har den traditionella lilla båten, luzzun, färgglatt målad och med ett par ögon i fören, blivit hans. Varje dag ger han sig ut på havet men näten gapar tomma. På fiskauktionen sänker en auktoritär auktionsförrättare priserna.

Samtidigt växer Jesmarks nyfödda son, Aiden, inte som han ska. Jesmark och hans fru måste se till att han får i sig tillräcklig näring, måste köpa dyr och fet mjölkersättning och träffa experter. ”Vi har olika syn på arbete”, konstaterar hans fru krasst. För henne är arbete ett nödvändigt ont, för Jesmark är fisket livet, det sitter i blodet.

Men i havet börjar fisken ta slut, överfiske och klimatförändringar har tagit ut sin rätt. Jesmark sneglar åt andra håll och riskerar allt för sin fru och sin son när han ger sig in i fiskeindustrins undre värld för att försörja dem.

Alex Camilleri skildrar den snabbt föränderliga världen, en värld där pengar och efterfrågan styr och där klimatförändringarnas konsekvenser blir brutalt påtagliga. Med autenticitet och finkänslighet skildrar han den sammanbitne Jesmarks kval.

Filmen känns på riktigt och autenticiteten kommer sig mycket av att Camilleri använt sig av amatörskådespelare. De flesta som medverkar är fiskare, Jesmark och vännen David är dessutom kusiner, riktigt och har fått improvisera fram delar av dialogen. De vet - och det märks.

En ytterligare tvist i filmen - kanske den sorgligaste - är kring det initiativ EU startat. För att motverka överfisket och utarmningen av havet köper de ut fiskarnas rättigheter i utbyte mot en summa pengar. Fiskarna lovar att aldrig mer fiska och måste göra sig av med sin båt. En efter en lämnar Jesmarks kollegor in sin båt till tippen - som färgglada karameller står de uppställda bland all skrot - de byter fiskartröja mot skjorta, spö och nät mot andra jobbverktyg. Till slut står Jesmark själv i valet.

Det är inte de riktiga bovarna, de stora fiskebåtarna utrustade med trål som skövlar havsbotten, som tvingas ge upp fiskerättigheterna. De är de redan utsatta, de som med nät och linor fiskar traditionellt men som på grund av storfiskarna inte längre kan försörja sig på havet.

Maltesiska Luzzu är en drabbande nästandokumentär film om traditioner och arv som försvinner till följd av kapitalism och korruption. Fiskarna i filmen, inte minst Jesmark (Jesmark Scicluna) gör hela upplevelsen äkta. Pressen och kvalen syns i Jesmarks ögon, hans längtan och dröm en gnistrande låga som snabbt flimrar förbi. I en poetiskt allegorisk scen berättar han med svajig röst för sin son Aiden historien om båten som försörjde hela byn och som när den pensionerades ställdes på torget för alla att hylla. Med åren började båten vittra sönder, och byborna bytte ut planka efter planka. I plötslig klarsyn frågar han sin arvinge med svajig röst, om man byter varje planka på båten, är det då fortfarande samma båt?

FAKTA

Film

Luzzu

Betyg: 4

Av: Alex Camilleri

Medverkande: Jesmark Scicluna, Michela Farrugia, David Scicluna med flera

Filmfredag

Extra allt i Pelle Kanin 2

Ur filmen Pelle Kanin 2.
Foto: Courtesy of Sony Pictures
Kultur och nöje
Filmrecension Peter Eliasson har sett Pelle Kanin 2.

Pelle Kanin 2 – På rymmen är ännu ett offer för förseningar på biofronten, men när verket nu äntligen kommer får man väl säga att det varit värt den långrandiga väntan. Det är långt ifrån alla uppdateringar av barnklassiker som överlever moderniseringen särskilt väl, men jag upplever att denna nya inkarnation Pelle Kanin utan tvekan är en av dem. Anden av det Beatrix Potter skapade lever vidare även i denna form samtidigt som den ändå känns fräsch och inte alls särskild ansträngd.

Men med detta sagt får man väl säga att insatserna har höjts sedan den första filmen. Formatet är större, karaktärerna fler och äventyret mer actionbetonat, i alla fall när upplösningen börjar närma sig.

När vi nu åter gör ett nedslag på den brittiska landsbygden kastas vi direkt in i ett bröllop. Kaninernas beskyddare Bea och deras nemesis Thomas McGregor ska gifta sig, och i Pelles huvud spelas omgående en skojig kaosartad scen upp där han går bärsärkagång när prästen nämner att Thomas ”ska bli som en far” till kaninerna.

Pelle Kanin 2 bjuder på ett fartfyllt äventyr, tycker tidningens recensent Peter Eliasson.
Foto: Courtesy of Sony Pictures

Allt försiggår dock i hans huvud. Men den smått olydige och inte sällan obetänksamme Pelle är verkligen bekymrad på riktigt. Han är deppig över att Bea beskriver honom som stygg i sina barnböcker. Så vad gör han då? Hamnar i trubbel förstås. I stan där ett möte med en viss Barnabas, en skum gammal kanin leder till urspårning. Denne planerar nämligen en stöt på den stora grönsaksmarknaden och ser potential hos Pelle att bli medlem i gänget han leder. Men det gäller att vara försiktig. Den som är oförsiktig kan hamna i burar på det lokala intaget för herrelösa djur.

Ungefär samtidigt förhandlar Bea - läs nutidens version av Beatrix Potter - med ett förlag om ett fett kontrakt och en storslagen lansering av sina böcker. Det går sådär. Den lismande förläggaren vill förändra hennes skapelser till oigenkännlighet. Här uppenbarar sig för övrigt en rolig satir över bokbranschen.

Hur det slutar, undrar kanske vän av ordning. Bra, som i de flesta sagor. Förstås. Men inte utan komplikationer och ett spännande, fartfyllt klimax som både nyttjar och driver med de där fåniga koncepten som det satiriseras över i sidospåret med bokbranschen.

Hur man äter kakan och har den kvar kallas sådant, men det köper man gärna i det här fallet när eftersom det hela är gjort med såväl stil som känsla och träffsäker humor. Sedan är förstås Pelle och gänget begåvade med en ansenlig dos charm också, vilket är svårt att förbise.

FAKTA

Filmrecension

Pelle Kanin 2 – På rymmen

Regi: Will Gluck

Skådespelare: Rose Byrne, Domhnall Gleason, David Oyelowo med flera.

Originalröster: James Corden, Colin Moody, Margot Robbie, Elisabeth Debicki, Aimee Horne med flera.

Svenska röster: Linus Wahlgren, Molly Sandén, Anton Körberg, Ellen Bergström, Mauro Scocco med flera.

Kultur och nöje

Köpta konsertbiljetter förblir outnyttjade

Musiker som Billy Joel tvingas uppleva att konsertbesökarna sviker trots att de köpt biljetter. Arkivbild.
Foto: Evan Agostini/AP
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Pandemins berg- och dalbana fortsätter för amerikanska indie-arrangörer inom musikområdet. Självständiga konsert- och musikarrangörer i USA upplever nu att cirka hälften av dem som köpt biljetter väljer att inte utnyttja dem, uppger NME. Vanligen brukar bara drygt fem procent av biljettköparna inte dyka upp, berättar Raeanne Presley, delägare till Presleys’ Country Jubilee i Branson, Missouri.

– Det är förödande, eftersom de flesta arrangörer är beroende av intern försäljning för att klara de viktigaste räkningarna, förklarar Raenna Presley, även representant för National Independent Venue Association, Niva, för US House Small Business Committee.

Hon framhåller samtidigt att arrangörerna påverkas av den stigande inflationen.

NME jämför med en rapport i Wall Street Journal som visade att cirka 20 procent av de köpta biljetterna under 2021 förblev outnyttjade. Hårdast drabbade var konserter med artister som har en åldrande publik, exempelvis The Eagles, Billy Joel och The Flaming Lips.

Kultur och nöje

Kanye West vill få betalt av kändisfotografer

Kanye West – numera känd som Ye – vill få procent på kändisfotografernas inkomster. Arkivbild.
Foto: Evan Agostini/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Fotografer som tar kändisbilder borde dela inkomsterna med dem de fotograferar. Det hävdar Kanye West, som sedan en tid tillbaka har förkortat sitt namn till Ye.

Enligt NME konfronterade världsstjärnan paparazzi som omringat honom på flygplatsen i Miami i helgen.

– Just nu får alla ni plåta oss utan att behöva betala. Jag kommer att ändra på det. Jag säger det inte på något negativt sätt. Det är bara det att just nu så är det verkligen ensidigt, sade han till fotograferna.

West fortsatte med att framhålla att fotograferna i nuläget "inte ger oss någon procent av vad ni tjänar på oss och våra barn".

– Jag kommer att se till så att våra rättigheter tillgodoses. Vi är väldigt viktiga. Vi är också riktiga människor.

Kultur och nöje

Martin Fröst får internationellt pris

Klarinettisten Martin Fröst prisades på International Classical Music awards. Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Martin Fröst har utsetts till årets artist på International Classical Music awards. Den svenske klarinettisten får utmärkelsen bland annat för sitt gränsöverskridande arbete inom musiken.

"I hans händer blir klarinetten en förlängning av den mänskliga rösten och ett trollspö för nya ljudvärldar", skriver juryn i sin motivering.

I juryn för priset sitter musikjournalister från exempelvis Deutsche Welle, franska Resmusica, spanska Scherzo och finska Rondo Classic. På nomineringslistan fanns 377 produktioner, musiker och skivbolag för klassisk musik.

Martin Fröst är numera också chefsdirigent för Svenska kammarorkestern i Örebro.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

En jämförelse av lån i Sverige

Privatlån.com

Funderar du på att låna pengar? Funderar du på vilken typ av lån som du ska ta? Då ska vi i denna artikel gå igenom olika saker som det är viktigt att tänka på när man ska jämföra olika lån.

Ska man ta ett lån med eller utan säkerhet?

En av de saker som det är viktigt att tänka på när man ska låna pengar är ifall man ska ta ett lån med eller utan säkerhet. Med vad är då skillnaden mellan de båda? Om vi börjar med lån med säkerhet är dessa lån där du måste lämna något i säkerhet till den aktör som du lånar pengar av. Men vad innebär det då att lämna något i säkerhet? Det innebär att du pantsätter någon av dina ägodelar eller egendomar. Dessa kan långivaren då ta ifrån dig om du inte betalar tillbaka pengarna enligt den återbetalningsplan som ni kommit överens om. Ett exempel på en sak som det är vanligt att lämna som säkerhet är en bostad. Lämnar du din bostad i säkerhet kan långivaren därför ta den från dig om du inte kan betala tillbaka lånet så som det är tänkt.

Faktum är att det är vanligt att man använder samma sak som man lånar pengar till att köpa som säkerhet. Ska du då till exempel köpa en bostad lämnar du denna i säkerhet, och långivaren kan då ta den ifrån dig om du inte klarar av att betala tillbaka pengarna.

Men varför ska man då ta ett lån med säkerhet med tanke på vilken risk man tar när man satsar på ett sådant lån? Faktum att du måste lämna något i säkerhet må visserligen vara en nackdel, men faktum är att det även finns flera fördelar med att låna pengar med säkerhet. Detta har att göra med att långivaren inte tar en lika stor ekonomisk risk när de ger dig ett lån med säkerhet som de gör när det kommer till ett lån utan säkerhet. Det gör de inte eftersom de kan ta något från dig vars värde uppskattas till det samma som de pengar du lånat. På grund av detta kan de i övrigt ge dig bättre förutsättningar när det kommer till ett lån med säkerhet. Dels kan de ge dig en lägre ränta när det kommer till denna typ av lån, något som förstås är en stor fördel för dig som lånar pengar eftersom det då blir billigare för dig att göra det. Dessutom kan du i många fall få lån på större belopp när det gäller lån med säkerhet. Just därför kan det vara värt att satsa på ett sådant.

Men hur fungerar då lån utan säkerhet? Precis som namnet antyder är detta lån där du inte behöver lämna något i säkerhet till långivaren. Just detta är också fördelen med dessa lån. Du som låntagare tar alltså inte en lika stor risk när du tar ett sådant lån som du gör när det kommer till ett lån med säkerhet. Långivaren tar dock en större ekonomisk risk genom att ge dig ett sådant lån, något som i sin tur kan få en del negativa ekonomiska konsekvenser för dig som ska låna pengar. Först och främst brukar lån utan säkerhet ha en högre ränta än sådana med säkerhet. Detta är helt enkelt långivarens sätt att kompensera för det faktum att de tar en större risk när de ger dig ett lån utan säkerhet. Faktum att de tar en större risk brukar även betyda att du inte brukar kunna låna lika stora belopp när det rör sig om lån utan säkerhet. För dig som låntagare är det helt enkelt bara att väga för- och nackdelarna med lån med säkerhet samt lån utan säkerhet mot varandra. Du kan sedan välja att satsa på den typ av lån som passar dig bäst. Självklart är det inte heller alla som har möjlighet att ta ett lån med säkerhet. I dessa fall kan ett lån utan säkerhet vara det enda alternativet.

Jämför den effektiva räntan

En av de allra viktigaste sakerna att ha i åtanke när man ska jämföra olika lån är den effektiva räntan. Tyvärr gör många dock misstaget att fokusera på den nominella räntan. Denna ger dig dock inte den fulla bilden av hur mycket det kommer kosta dig att låna pengar. Det är det i stället den effektiva räntan som gör. Den effektiva räntan inkluderar nämligen både den nominella räntan samt eventuella övriga avgifter som kan tillkomma. Detta kan bland annat röra sig om uppläggnings- och aviavgifter. Gör därför inte misstaget att enbart fokusera på den nominella räntan. Ett lån som har en lägre nominell ränta än ett annat kan nämligen fortfarande kosta dig mer pengar i slutändan, detta eftersom det alltså kan tillkomma andra avgifter. Genom att i stället fokusera på den effektiva får du en helhetsbild över hur mycket det kommer kosta dig att låna pengar. Självklart ligger det i ditt intresse att välja ett lån som kommer att kosta dig så lite pengar som möjligt.

Återbetalningstid

När du ska jämföra olika lån är det också viktigt att ta hänsyn till återbetalningstiden. När det gäller detta är det viktigt att känna till att ju längre återbetalningstid du har desto högre ränta kommer du att få. Det är därför inte någon bra idé att välja en alltför lång återbetalningstid, detta eftersom det då kommer att kosta dig mer att låna pengar. Med detta sagt måste du förstås fortfarande ha en återbetalningstid som ger dig en månadskostnad som du har råd med. Välj därför en som ger dig en rimlig månadskostnad utan att för den sakens skull sträcka sig över en alltför lång tidsperiod. Gör du det kan det bli onödigt dyrt för dig att låna pengar.

Är det värt att ta ett snabblån?

Du som ska låna pengar har också alternativet att ansöka om ett snabblån. Fördelarna med snabblån är just snabbheten. Det går nämligen snabbt att få ett besked på din låneansökan när det gäller dessa lån, och om din ansökan blivit beviljad går det också snabbt att få pengarna utbetalda. Dessutom finns många snabblån även tillgängliga för dig som har betalningsanmärkningar sedan tidigare. Allt är dock inte guld och gröna skogar när det kommer till snabblån. För det första brukar de nämligen ha väldigt höga räntor. För det andra brukar de dessutom ha väldigt kort återbetalningstid. Ta därför bara ett snabblån om det är så att det verkligen är nödvändigt och du är helt säker på att du kommer att kunna betala tillbaka pengarna inom den återbetalningstid som gäller. Gör du inte det kan det nämligen få allvarliga konsekvenser för din ekonomi under en lång period framöver i form av betalningsanmärkningar och i värsta fall Kronofogden.

Använd dig av en låneförmedlare

Ett av de bästa sätten att kunna hitta bästa möjliga låneerbjudande på är att använda sig av en låneförmedlare. En sådan ansöker då nämligen automatiskt om lån hos flera olika långivare åt dig, och listar sedan de låneerbjudanden som du får. Allt du behöver göra är därför att göra en ansökan hos den låneförmedlare du väljer att satsa på, därefter sköter den resten av jobbet åt dig. Att använda sig av en låneförmedlare är därför något som du kan spara väldigt mycket tid på att göra. Dessutom är det bra för din kreditpoäng eftersom det då räcker med att du gör en låneansökan, något som i sin tur innebär att det bara kommer att behöva göras en kreditupplysning på dig. När det gäller kreditupplysningar som görs med Upplysningscentralen, eller UC som det brukar förkortas, försämras din kreditpoäng nämligen varje gång det görs en kreditupplysning. Är det då så att du sitter och ansöker om flera olika lån och det görs flera kreditupplysningar på dig med UC kan din kreditpoäng försämras allvarligt. Detta är alltså dock inte något du behöver oroa dig för när det kommer till att ansöka om ett lån hos en låneförmedlare. Även om kreditupplysningen görs med UC räcker det då nämligen med att det görs en kreditupplysning, något som i sin tur inte påverkar din kreditpoäng alltför mycket.

Kultur och nöje

Niclas Wahlgren lämnar NRJ

Niclas Wahlgren lämnar NRJ. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Radioprofilen Niclas Wahlgren säger upp sig från NRJ. Han hänvisar till meningsskiljaktigheter med ledningen om programinnehållet, skriver Dagens Media.

Men åsikterna verkar gå isär, i en kommentar till branschtidningen säger produktchefen Håkan Morland:

– Från vårt håll finns det ingen konflikt.

På Instagram skriver Niclas Wahlgren: "Jag älskar radio som ni vet men radio ska vara underhållande, roligt och överraskande enligt mig. Där har den nya ledningen och jag olika åsikter så därför väljer jag att gå."

Wahlgrens uppsägningstid är tre månader och han gör sin sista dag på radiostationen den 11 april.

Kultur och nöje

Fransk serietecknare död

2017 gjorde Luc Besson filmen 'Vaerlian and the city of a thousand planets'. Den baseras på ett av Jean-Claude Mézières och Pierre Christins seriealbum. Arkivbild.
Foto: Britta Pedersen/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den franske serietecknaren och konstnären Jean-Claude Mézières har avlidit, uppger Dagens Nyheter. För den svenska publiken är han mest känd för sin science fiction-serie "Linda och Valentin".

Mézières skapade serien 1967 tillsammans med sin barndomsvän, författaren Pierre Christin. Serien utspelas på 2700-talet, men människorna har upptäckt hur man kan resa i tiden. Allt som allt gavs mer än 20 album ut om Linda och Valentin – de flesta av dem översattes till svenska.

Mézières har själv i en intervju med DN 2015 berättat hur han och Christin tänkte vad gäller huvudpersonerna.

– Det fanns inga flickor i tidskrifterna för unga pojkar när vi började publicera serien så vi förde in en flicka där och hon blev snabbt populär.

2017 gjorde Luc Besson filmen "Valerian and the city of a thousand planets" som byggde på albumet "Ambassadören som försvann".

Jean-Claude Mézières dog i söndags. Han blev 83 år.

Kultur och nöje

Tv-publiken sviker Guldbaggegalan

Guldbaggen som den såg ut i fjol. Arkivbild
Foto: Anders Wiklund/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

I kväll är det dags för den årliga Guldbaggegalan – men filmgalorna ser ut att tappa sin dragningskraft på tv-publiken, rapporterar Kulturnytt i Sveriges Radio.

2021 såg ungefär 740 000 personer på Guldbaggegalan – vilket bara är hälften så många som den senaste toppnoteringen från 2013. Även den amerikanska Oscarsgalan har tappat tittare de senaste åren.

Intresset för tv-sända galor har minskat i takt med att strömningstjänster och ett annat tittarmönster vuxit fram, och Anton Glanzelius, beställare på SVT, tror att det kommer att bli svårt att få tillbaka publiken.

– Vill vi gå tillbaka till de dagarna då vi hade 1,5 miljon? Ja, jättegärna, men jag är inte säker på att det är en rimlig förväntan att ha på en livesänd filmgala i dagens tv-utbud, säger han till radion.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL