Lagfarter SkD

Ny ägare till tomt i Svalövs kommun

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Försäljningen av tomten Värmö 17:13 i Svalövs kommun är nu klar. Ny ägare blir Cc Housing i Billeberga AB från Stockholm, som köpte fastigheten av Lettsell AB. Ägarbytet gjordes i december 2021 och priset blev 280 000 kronor. Tomten är 853 kvadratmeter stor.

Nyligen såldes ett hus lite mindre än en kilometer därifrån, på Idrottsvägen 13. Där blev priset för det 160 kvadratmeter stora huset 4 200 000 kronor.

  • Datum: 2021-12-15
  • Överlåtelse: Vanligt köp
  • Pris: 280000 kr
  • Taxeringsvärde: 166000 kr
  • Adress: VÄRMÖ 17:13,

Sport

Kritik mot Fifa-basens flytt till Qatar

Fifas ordförande Gianni Infantino. Arkivbild.
Foto: Richard Juilliart/AP/TT
Sport
Sport Avslöjandet att Fifa-basen Gianni Infantino bosatt sig i Doha väcker ont blod i fotbollsvärlden.
Fifa bekräftar för tidningen Blick att Infantino till stor del befinner sig i Qatar, men att hans bas fortfarande är i förbundets högkvarter i Zürich.
Något som ifrågasätts av uppgiftslämnare inom organisationen.

Hur nära får en av idrottens främsta makthavare stå arrangören av ett mästerskap – i det här fallet det sedan länge kritiserade och ifrågasatta VM-slutspelet i Qatar i november?

Det är en fråga många säkerligen ställer sig efter den schweiziska tidningen Blicks avslöjande att Infantino och hans familj sedan i oktober huvudsakligen vistats i ett hyrt hus i Doha.

Enligt Blick går Fifa-ordförandens två döttrar redan i skola i Qatar. Av respekt för privatlivet avstår tidningen från att publicera bilder som visar var Infantino bor.

Blick uppger att man redan i mars förra året konfronterade Fifa med uppgifter om att Infantino planerade en flytt till Qatar. Det förnekade Fifa bestämt.

Behöver vara på plats

Nu förklaras hans närvaro i landet med att Infantino regelbundet behöver vara på plats för att bistå i förberedelserna inför slutspelet sent i höst.

Något som går stick i stäv med de befogenheter han har som ordförande.

Sedan några år tillbaka är det förbundets generalsekreterare som ansvarar för den operativa verksamheten. Infantino har i första hand representativa uppgifter.

Fifa uppger att Infantino fortfarande betalar skatt i Schweiz och att han tillbringar halva arbetstiden i Doha. Källor påpekar för Blick att Infantino sällan befinner sig på kontoret i Zürich och att det upprör anställda.

Infantino har i flera år kritiserats för att inta en allt för servil och okritisk hållning till regimen i Qatar och dess auktoritära ledare.

– Förberedelserna och genomförandet av fotbolls-VM i Qatar är ett projekt av enastående betydelse för fotbollen och Fifa såväl som för Qatar. Det är en unik möjlighet att föra samman människor och kulturer från hela världen genom entusiasm för fotboll. För ett fotbolls-VM som kommer att gå till regionens och Fifas historia är även de största ansträngningarna värda det, säger Gianni Infantino enligt Blick.

Tusentals uppges ha dött

Samtidigt är Qatar är ett land där sharialagar gäller, homosexualitet är förbjuden och bristerna kring mänskliga rättigheter är stora. Enligt den brittiska tidningen The Guardian har närmare 6 500 gästarbetare dött i samband med byggandet av VM-arenorna.

Om det svenska fotbollslandslaget deltar i slutspelet i november-december avgörs i mars. Då väntar playoff. Vinner Sverige den första matchen mot Tjeckien hemma på Friends arena den 24 mars väntar en avgörande match på bortaplan mot antingen Ryssland eller Polen den 29 mars.

Fotbollsförbundets hållning till Qatar som värdnation är dialog.

Andersson kritisk

Flera spelare har framför kritik mot att VM avgörs i landet och så sent som i helgen uttalade sig förbundskapten Janne Andersson i frågan till Aftonbladet :

– Det är ett felbeslut från dag ett som är svårt att förstå, men det togs för jättemånga år sedan. Nu har man planerat för det här från Fifas sida och att de skulle ändra på det har jag inte trott. Men jag tycker det är ett jättedåligt beslut och vi kan inte göra mer än att ta avstånd från deras synsätt på saker och ting. De har en kvinnosyn och en syn på homosexuella som är helt obegriplig. Men jag är förbundskapten och håller i det sportsliga, det är andra som håller i de politiska delarna.

Henrik Skiöld/TT

Sport

Garpenlöv om OS-avhoppet: "Respekterar det"

Simon Edvinsson. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Frölundas 18-årige backtalang Simon Edvinsson väljer att avstå OS om han blir uttagen.
– Om han känner så respekterar jag det, absolut, säger Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv.

Det var SVT som i helgen avslöjade att Frölundas backtalang inte är tillgänglig för OS. Edvinsson gick i somras som förste svensk i NHL-draften när han tingades som nummer sex av Detroit. Han har inte gjort någon landskamp i Tre Kronor ännu.

Enligt SVT hänvisar Simon Edvinsson till de tuffa karantänsreglerna i Peking, men framför allt vårens och sommarens sportsliga utmaningar:

– Jag vill fokusera på Frölunda och ett JVM till sommaren.

Junior-VM i Kanada avbröts ju på grund av smittspridning under julhelgen, men det Internationella ishockeyförbundet har öppnat för att spela turneringen i sommar i stället.

Tre Kronors OS-trupp presenteras på fredag och Garpenlöv bekräftar att Edvinsson var aktuell och finns med på den så kallade "longlist" som lagen måste anmäla i förväg med aktuella namn.

– Han är en av de spelare som finns med på listan och för mig blir det ju svårt att tacka nej till något som man inte har blivit uttagen till. Men om han känner så respekterar jag det, absolut, säger Garpenlöv som inte fått något besked direkt från Frölundabacken.

Edvinsson är den andre spelaren som tackar nej till OS. Tidigare har också Luleås forwardsstjärna Linus Omark sagt nej efter att först ha gläntat på dörren för OS-spel. Han avslutade egentligen sin landslagskarriär efter OS 2018.

Göran Sundberg/TT

Ekonomi

Pandemistöd för 18 miljarder på väg

Finansminister Mikael Damberg (S) presenterar årets första extra ändringsbudget med anledning av pandemiåtgärder. Arkivbild.
Foto: Johan Jeppsson/TT
Ekonomi
Ekonomi Regeringen vill öka på stödet till kultur och idrott med 100 miljoner kronor, enligt en extra ändringsbudget.
Det mesta i ändringsbudgeten, på totalt 18 miljarder, går dock till högre sjuklönekostnader, vaccinationer, smittspårning och testning.

– Det är helt avgörande att man inte går till jobbet om man är sjuk, säger finansminister Mikael Damberg (S).

Årets första extra ändringsbudget kommer i ett läge där smittspridningen tagit fart rejält. Under vecka ett gjordes 414 394 så kallade PCR-tester och närmare en tredjedel gav ett positiv resultat.

– Det är en extrem andel, ett extremt antal personer, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Ett batteri av stödåtgärder för att hjälpa företag, myndigheter och hushåll att hantera pandemin har redan lanserats av regeringen i december och tidigare i januari, sedan smittspridningen tvingat fram nya restriktioner som slår mot företag och hushåll.

Notan på 18 miljarder

Nu har regeringen räknat igenom vad de nya stödåtgärderna kommer att kosta. Notan hamnar på drygt 18 miljarder, enligt den extra ändringsbudget som nu läggs fram. Ändringsbudgeten hamnar ovanpå den ordinarie budgeten för 2022.

Tidigare under pandemin – 2020 och 2021 – har regeringen lagt fram 20 extra ändringsbudgetar för sammanlagt 400 miljarder kronor.

En relativt låg statsskuld och en stark återhämtning, som lyfter skatteintäkterna, ger stort utrymme för ännu mer pandemistöd, enligt Mikael Damberg.

– Vi har fortfarande väldigt mycket resurser som vi skulle kunna sätta in om det skulle behövas i pandemin, säger han.

Redan nu är flera förslag ute på remiss, som kommer att kräva nya extra ändringsbudgetar för att kunna genomföras – bland annat ett förslag om anstånd med inbetalningar av preliminärskatt och moms i nio respektive sex månader.

Dialog med andra partier

Damberg tror inte det finns risk att S-regeringen ska anklagas för valfläsk på grund av de åtgärder som nu föreslås, trots att det bara är åtta månader kvar till valet. Det politiska stödet är enligt finansministern brett vad gäller pengar till vaccinationer, smittspårning och hälso- och sjukvården. Och när det gäller företagsstöd har regeringen tidigare haft en dialog med andra partier i finansutskottet.

Den extra ändringsbudgeten som nu läggs innebär att stöden överlag blir retroaktiva. Budgetförslaget ska upp i riksdagen den 2 februari, varpå regeringen kan fatta beslut om de förordningsförändringar som krävs för att kunna börja betala ut stöden.

Behöver godkännas

Det mesta i ändringsbudgeten är redan kända stöd som regeringen nu har satt prislappar på. En nyhet för dagen är dock att pandemistödet till idrotten ökas till 120 miljoner kronor, mot tidigare 80 miljoner. Stödet till kultur ökar samtidigt till 180 miljoner, upp från 120 miljoner.

Bland annat föreslås förlängt evenemangsstöd, som kan betalas ut när evenemang ställs in eller begränsas till följd av restriktioner. Denna typ av stöd kräver godkännande från EU-kommissionen.

– Vår bedömning är att det här ligger i linje med det regelverk som finns på Europanivå, säger Damberg.

– Vi räknar med att få godkänt i de delarna. Det finns inget intresse för EU att vänta med beslut eller hålla in med beslut, tillägger han.

Joakim Goksör/TT

Tomas Lauffs/TT

Socialminister Lena Hallengren (S) finansminister Mikael Damberg (S) presenterar coronarelaterade stödåtgärder vid en pressträff i Rosenbad.
Socialminister Lena Hallengren (S) finansminister Mikael Damberg (S) presenterar coronarelaterade stödåtgärder vid en pressträff i Rosenbad.
Foto: Lars Schröder/TT

FAKTA

Fakta: Årets första extra ändringsbudget

Årets första extra ändringsbudget, som regeringen fattar beslut om på tisdag, måste godkännas av riksdagen för stöden ska kunna börja betalas ut. Riksdagen ska ta upp ändringsbudgeten för beslut den 2 februari.

Totalt uppgår ändringsbudgeten till 18,4 miljarder.

Den tyngsta posten är 7 miljarder till ersättning för högre sjuklönekostnader hos företagen. Kravet på läkarintyg vid sjukdom föreslås slopas från och med den 19 januari till den sista mars. Det innebär att man inte behöver styrka sin sjukfrånvaro med läkarintyg under de första 14 sjukdagarna för att få ut sjuklön eller sjukpenning.

En annan stor post är 5,7 miljarder till regionerna för att hantera vaccinationer, testning och smittspårning.

Dessutom föreslås 190 miljoner till myndigheter för att hantera covid- och vaccinationsbevis, 180 miljoner för att stärka myndighetsinsatser för vaccinering och information och 140 miljoner i tillsynsmedel till länsstyrelser och kommuner.

Andra stora och redan kända poster i den extra ändringsbudgeten är det förlängda omsättnings- och omställningsstödet till företag på 2 miljarder respektive 520 miljoner kronor.

För studenter med studiemedel föreslås även en förlängning av det tillfälligt slopade fribeloppet under hela vårterminen, vilket beräknas kosta 100 miljoner kronor. Bland annat öppnar detta för studenter att jobba inom vården och andra viktiga verksamheter i pandemin. Tanken är att fribeloppet efter undantagsperioden återgår till den vanliga nivån.

Det föreslås även stöd till kulturen på 180 miljoner, stöd till idrotten på 120 miljoner och ett så kallat evenemangsstöd på 250 miljoner.

Omställningsstödet och evenemangsstödet måste få klartecken från EU-kommissionen.

Källa: Finansdepartementet

Lund

En ny prova på-förening ska startas

Lund
lund Med fokus på glädjen, att det ska vara roligt att sporta, vill paraplyorganisationen för idrottsföreningar i Lund (Pil), starta en ny idrottsförening.

Pil vill erbjuda aktiviteter för personer som primärt inte är tävlingsinriktade, starta nybörjargrupper och skapa samarbete med andra idrottsföreningar.

Hela kommunen ska vara upptagningsområde. Målgruppen är främst ungdomar i åldern 13-19 år och 65-plussare. Två till fyra idrotter ska erbjudas inledningsvis.

Pil planerar att bilda föreningen i dag, tisdagen den 18 januari.

Svalöv

Körde iväg med pumphandtag

Svalöv
Svalöv TÅGARP. En bilförare hade lite väl bråttom iväg sedan denne fyllt på tanken vid en mack på Riksvägen i Tågarp.

När mackägaren kom till arbetet på morgonen visade det sig att handtaget till bensinpumpen låg ett antal hundra meter bort.

Mest troligt hade bilföraren glömt att hänga tillbaka handtaget med tillhörande slang efter tankning.

Följden blev att handtaget slets av och den ännu okände och tankspridde föraren är nu misstänkt för skadegörelse.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Svalöv

Körde för fort med epatraktor

Svalöv
SVALÖV. En kvinnlig förare i tonåren misstänks för trafikbrott sedan hon kört sin epatraktor alldeles för fort genom Svalöv.

Det var i samband med en poliskontroll på Luggudevägen som det visade sig att fordonet framfördes i 45 kilometer i timmen.

30 gäller och nu är föraren misstänkt för olovlig körning.

Utrikes

Ny tysk utrikesminister till Kiev och Moskva

Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock. Arkivbild.
Foto: Michael Sohn/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock besöker Kiev under måndagen för att diskutera det spända säkerhetsläget i och omkring Ukraina.
På tisdagen fortsätter hon till Moskva för samtal med sin ryske motpart Sergej Lavrov.

– Vi är redo för en uppriktig dialog om saker vi kan enas om och åtgärder som skapar mer säkerhet för alla i Europa, även för Ryssland, säger Baerbock enligt public service-sajten Tagesschau, och tillägger:

– Dit hör territoriell okränkbarhet, möjligheten att fritt ingå allianssamarbeten och att avstå från hot om våld som politiskt verktyg.

Resan sker mot bakgrund av försök att återuppliva det så kallade Normandieformatet, ett förhandlingsforum där representanter från Ukraina, Ryssland, Tyskland och Frankrike deltar, i syfte att kyla ned konflikten.

– Vi gör allt för att undvika ytterligare upptrappning, säger Baerbock inför resan.

"Frustrerande och bittert"

Ukraina har kritiserat Tysklands ovilja att sälja vapen till landet, något den ukrainska ambassadören i Berlin kallar "väldigt frustrerande och bittert". Kristdemokraterna (CDU), som nu är i opposition efter 16 år vid makten, kräver en omsvängning.

– Det faktum att vi hittills har avböjt vapenleveranser har av Ryssland uppenbarligen tolkats som en uppmuntran att fortsätta kränka Ukrainas suveränitet, säger vice gruppledaren i förbundsdagen Johann Wadephul till Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Även den rysk-tyska gasledningen Nordstream 2 antas stå på dagordningen. Baerbock, som tillhör De gröna, har hotat med att ledningen inte kommer att tas i bruk om Ryssland eskalerar konflikten med Ukraina. Koalitionspartnern Socialdemokraterna (SPD), som leder regeringen, vill dock inte koppla ihop Nordstream 2 och Ukrainakonflikten.

Sämsta läget på årtionden

Många bedömare ser det säkerhetspolitiska läget i Europa som det sämsta på årtionden. Detta sedan Ryssland mobiliserat tiotusentals, enligt vissa uppgifter över hundratusen, soldater vid Ukrainas gräns, och avkrävt USA och Nato en rad säkerhetsgarantier och löften om stopp för att fler länder ansluter sig till försvarsalliansen – krav som västmakterna avfärdar som fullständigt orimliga.

Från Moskva kommer en mer eller mindre rakt motsatt bild, där Ryssland beskrivs som offer för omvärldens aggressioner.

Sport

Ekdals tränare sparkas efter tunga perioden

Roberto D'Aversa. Arkivbild.
Foto: Tano Pecoraro/AP/TT
Sport
Sport

Tränaren Roberto d'Aversa, som anslöt till Sampdoria i somras, lämnar med omedelbar verkan Serie A-klubben. Det meddelar klubben via sina sociala medier.

Laget, där den svenske landslagsmittfältaren Albin Ekdal är kapten, har haft en tung period där man enbart fått med sig en seger från de senaste åtta matcherna och ligger 15:e i tabellen – fyra poäng från kvalplats.

Vem hans ersättare blir är inte offentliggjort, men enligt italienska medier är Marco Giampolo aktuell för uppdraget.

Sampdoria möter Spezia, på 16:e plats i tabellen, i nästa Serie A-möte på söndag.

Hilda Djupenström/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL