Bokrecensioner

Tillknäppta karaktärer som flyr sitt öde

Brittiska Tessa Hadley är aktuell med Fri kärlek.
Foto: Charlotta Cardana
Kultur och nöje
Litteratur/recension Matilda Arborelius har läst brittiska författaren Tessa Hadleys senaste roman Fri kärlek.

Det är en ljum sommarkväll 1967 i en av Londons välbärgade förorter. Phyllis står framför spegeln och gör sig i ordning inför kvällens middag. Hela ritualen, sminkning och påklädning, avslutas med parfymduttar på handleder och hals. Till middagen har hon och maken Roger och de två barnen, allt som allt en välartad övre medelklassfamilj, bjudit över Nicky, några goda vänners son. Han sveper in i det städade huset - inte som en frisk fläkt mer som en stundande storm, han är det sena 60-talets ideologier och tankar förkroppsligade med sitt långa hår och sina provocerande frågeställningar. Hans sjaviga uppenbarelse sticker ut i deras perfekta, tillrättalagda hem, han passar inte in bland dukar och bordssilver. Han vägrar underrätta sig de påbjudna sociala konventionerna och familjen kämpar på varsitt håll med att hålla masken.

När grannen ringer och ber dem leta reda på ett barns försvunna sandal bryts den stela stämningen ute i den mörka trädgården. Gömda bakom ett buskage ser Nicky sin chans. I ett uttryck av både åtrå och motstånd kysser han Phyllis, hett och länge.

För Nickolas är det hela bara en revolt, ett sätt att visa sig herre över situationen där han per klass- klädsel- och åldersautomatik är i underläge. Lika rusig över sitt maktutövande blir han senare generad och ber om ursäkt. Desto mer betyder det för Phyllis. Kyssen i trädgården är början på hennes flykt från ödet.

Lämnar tryggheten

Det börjar relativt oskyldigt - hon tänker att hon nog visst skulle kunna ha en älskare och allt skulle vara frid och fröjd - men snart nog lämnar hon tryggheten i villaförorten och flyttar in i Nickys stökiga etta, där hon måste lägga band på sig själv för att inte städa och rensa, inte falla tillbaka i sitt gamla livs åtaganden och värderingar. Hon låter håret växa, röker hasch och umgås med revolutionärer och marxister.

Phyllis inte bara återupptäcker sig själv och sin sexualitet, hon blir en ny version av sig själv. Från prydlig hemmafru till bohemisk självuppfyllande frifräsare. Men det är inte en förvandling utan pris.

”Detta grekiska drama”, konstaterar den svikne Roger krasst. Och visst är det så. Karaktärerna är både onda och goda, Phyllis en kärleksfull mor och hustru men sviker likväl de sina. Och grekernas förkärlek för tabuförhållanden återkommer här, om än inte fullt så incestuöst.

Tessa Hadley.
Foto: Charlotta Cardana

Stereotypa och lyckade

Tessa Hadley har en särskild förmåga att skriva fram miljöer som kräver ytterst lite föreställningsförmåga för att växa verkliga i sinnet. Inte minst visade hon prov på detta i Syskonen, en roman som utspelar sig på den brittiska landsbygden. Hon är dessutom en fena på att växla perspektiven, nästintill omärkligt förflyttas blicken från huvudkaraktär till bikaraktär. Hennes stil är ren men noggrann, med många kommateringar, flödande och detaljrikt. Men Fri kärlek är inte lika inbjudande som hennes tidigare alster. Den är svårare att ryckas med. De långa meningarna som fångar miljöerna nästan filmiskt bryter här illusionen just genom sin längd, särskild i första delen av romanen, läsaren måste hela tiden vara alert för att hänga med. Det mjukas dock upp senare, när karaktärer och skådeplats befästs.

Men liksom i framför allt Sent på dagen är Tessa Hadleys karaktärer väldigt stereotypa och lyckade. Phyllis och maken Roger har en välputsad fasad, är måna om både relationer och det yttre, om barnens uppfostran och att upprätthålla det sociala i form av bokklubbar och väninneluncher. Phyllis är kvick i tanken, flirtig och kvittrande, smal och ser bra ut - trots att hon närmar sig de fyrtio. Roger har en framgångsrik karriär på utrikesministeriet, han är samlad och brusar aldrig upp, ens när han blir lämnad.

Det är lite tröttsamt att de är så lyckade och ser så bra ut. För även om något döljer sig bakom fasaden eller som här, att själva intrigen handlar om de stenskott som spräcker fasaden, så kunde de väl få vara lite skitiga redan från början, åtminstone lite tvivlande, mänskliga? Inte bara tillknäppta kärl för Hadley att fylla med floskler tills glasyren vittrar. Eller så kanske det är just det som är grejen med Fri kärlek. Den metamorfos som Phyllis genomgår blir tydligare när hon självmant byter klasstillhörighet och värderingar från en redan uppsatt och eftertraktad position.

Feministiskt tidsdokument

Stereotyperna till trots är Tessa Hadley en mästerlig författare, som med stor precision skildrar insikt, längtan och rädslor. Fri kärlek är också ett feministiskt tidsdokument. Hadley har fångat tidsandan noggrant, Phyllis gör sig fri från en kvinnas ansvar i en tid och från en position då sådant var extra svårt, hon gör det mest förbjudna och överger sina barn för att finna sin egen lycka och välmående. Både Phyllis och dottern Colette är starka kvinnor som ser igenom konventionerna, inte låter sig hunsas eller rättar sig efter annat än, tyvärr, de utseendets bojor som både då och fortfarande i dag styr vår självkänsla.

FAKTA

Bokrecension

Fri kärlek

Författare: Tessa Hadley

Översättning: Marianne Tufvesson

Förlag: Wahlström & Widstrand

Kultur och nöje

Tv-toppen: "På spåret" går som tåget

Kristian Luuk och Fredrik Lindström leder 'På spåret'. Pressbild.
Foto: Bo Håkansson/SVT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Som vanligt är det "På spåret" som lockar flest tittare medan Carina Bergfeldts pratshow och "Stjärnorna på slottet" också drar storpublik. Årets upplaga av Idrottsgalan lockade också många till tv-sofforna.

1. På spåret (SVT1, fredag) 2 774 000

2. Carina Bergfeldt (SVT1, fredag) 1 655 000

3. Stjärnorna på slottet ( SVT1, lördag) 1 489 000

4. Allt för Sverige (SVT1, söndag) 1 357 000

5. Antikrundan (SVT1, torsdag) 1 350 000

6. Idrottsgalan (SVT1, måndag) 1 290 000

7. Skidskytte världscupen (SVT1, lördag) 1 153 000

8. Skidskytte världscupen (SVT1, söndag) 991 000

9. Skidskytte världscupen (SVT1, fredag) 971 000

10. Secret song (TV4, fredag) 822 000

Mätperiod: 17/1–24/1. Inga nyhetsprogram, "Sportnytt" eller program under tio minuter tas med på listan.

Kultur och nöje

Björn Ulvaeus leder radioprogram om Abba

Björn Ulvaeus leder i veckan radioprogrammet 'Björn from Abba and friends' på den digitala radiokanalen Apple Music Hits. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje I radioprogrammet "Björn from Abba and friends" tar Björn Ulvaeus plats bakom mikrofonen för att snacka Abba med inbjudna gäster.

"Björn from Abba and friends" sänds på den digitala radiokanalen Apple Music Hits och består av fyra avsnitt. Björn Ulvaeus gästas i programmet av samarbetspartners och artister som på något sätt har haft med succégänget Abba att göra genom åren.

Tanken med programmet är att få svar på frågan om varför Abbas låtar, som har över 40 år på nacken, har stått emot tidens tand så pass väl och håller än i dag.

"Jag har såklart pratat med flera personer om det här redan, men ingen har kommit med ett riktigt bra svar. Det handlar om att äntligen få svar på frågor som jag har funderat över länge", säger Björn Ulvaeus i ett pressmeddelande.

Först ut att gästa programmet är producenten Nile Rodgers, medgrundare av den legendariska discogruppen Chic. Tillsammans med Björn Ulvaeus ska han snacka låtskrivarhemligheter och Abbas bestående inflytande. Kommande gäster är bland andra dramatikern Catherine Johnson, som skrev manus till filmen "Mamma Mia!", samt regissören Johan Renck, kreativ chef för de kommande abbatar-konserterna.

"Björn from Abba and friends" har premiär i kväll, den 24 januari klockan 21.00. Ett nytt avsnitt sänds sedan varje dag denna vecka. Hela programserien finns även tillgänglig som poddradio för Apple Music-prenumeranter.

Kultur och nöje

Köpta konsertbiljetter förblir outnyttjade

Musiker som Billy Joel tvingas uppleva att konsertbesökarna sviker trots att de köpt biljetter. Arkivbild.
Foto: Evan Agostini/AP
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Pandemins berg- och dalbana fortsätter för amerikanska indie-arrangörer inom musikområdet. Självständiga konsert- och musikarrangörer i USA upplever nu att cirka hälften av dem som köpt biljetter väljer att inte utnyttja dem, uppger NME. Vanligen brukar bara drygt fem procent av biljettköparna inte dyka upp, berättar Raeanne Presley, delägare till Presleys’ Country Jubilee i Branson, Missouri.

– Det är förödande, eftersom de flesta arrangörer är beroende av intern försäljning för att klara de viktigaste räkningarna, förklarar Raenna Presley, även representant för National Independent Venue Association, Niva, för US House Small Business Committee.

Hon framhåller samtidigt att arrangörerna påverkas av den stigande inflationen.

NME jämför med en rapport i Wall Street Journal som visade att cirka 20 procent av de köpta biljetterna under 2021 förblev outnyttjade. Hårdast drabbade var konserter med artister som har en åldrande publik, exempelvis The Eagles, Billy Joel och The Flaming Lips.

Kultur och nöje

Kanye West vill få betalt av kändisfotografer

Kanye West – numera känd som Ye – vill få procent på kändisfotografernas inkomster. Arkivbild.
Foto: Evan Agostini/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Fotografer som tar kändisbilder borde dela inkomsterna med dem de fotograferar. Det hävdar Kanye West, som sedan en tid tillbaka har förkortat sitt namn till Ye.

Enligt NME konfronterade världsstjärnan paparazzi som omringat honom på flygplatsen i Miami i helgen.

– Just nu får alla ni plåta oss utan att behöva betala. Jag kommer att ändra på det. Jag säger det inte på något negativt sätt. Det är bara det att just nu så är det verkligen ensidigt, sade han till fotograferna.

West fortsatte med att framhålla att fotograferna i nuläget "inte ger oss någon procent av vad ni tjänar på oss och våra barn".

– Jag kommer att se till så att våra rättigheter tillgodoses. Vi är väldigt viktiga. Vi är också riktiga människor.

Kultur och nöje

Martin Fröst får internationellt pris

Klarinettisten Martin Fröst prisades på International Classical Music awards. Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Martin Fröst har utsetts till årets artist på International Classical Music awards. Den svenske klarinettisten får utmärkelsen bland annat för sitt gränsöverskridande arbete inom musiken.

"I hans händer blir klarinetten en förlängning av den mänskliga rösten och ett trollspö för nya ljudvärldar", skriver juryn i sin motivering.

I juryn för priset sitter musikjournalister från exempelvis Deutsche Welle, franska Resmusica, spanska Scherzo och finska Rondo Classic. På nomineringslistan fanns 377 produktioner, musiker och skivbolag för klassisk musik.

Martin Fröst är numera också chefsdirigent för Svenska kammarorkestern i Örebro.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Kultur och nöje

Niclas Wahlgren lämnar NRJ

Niclas Wahlgren lämnar NRJ. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Radioprofilen Niclas Wahlgren säger upp sig från NRJ. Han hänvisar till meningsskiljaktigheter med ledningen om programinnehållet, skriver Dagens Media.

Men åsikterna verkar gå isär, i en kommentar till branschtidningen säger produktchefen Håkan Morland:

– Från vårt håll finns det ingen konflikt.

På Instagram skriver Niclas Wahlgren: "Jag älskar radio som ni vet men radio ska vara underhållande, roligt och överraskande enligt mig. Där har den nya ledningen och jag olika åsikter så därför väljer jag att gå."

Wahlgrens uppsägningstid är tre månader och han gör sin sista dag på radiostationen den 11 april.

Kultur och nöje

Fransk serietecknare död

2017 gjorde Luc Besson filmen 'Vaerlian and the city of a thousand planets'. Den baseras på ett av Jean-Claude Mézières och Pierre Christins seriealbum. Arkivbild.
Foto: Britta Pedersen/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den franske serietecknaren och konstnären Jean-Claude Mézières har avlidit, uppger Dagens Nyheter. För den svenska publiken är han mest känd för sin science fiction-serie "Linda och Valentin".

Mézières skapade serien 1967 tillsammans med sin barndomsvän, författaren Pierre Christin. Serien utspelas på 2700-talet, men människorna har upptäckt hur man kan resa i tiden. Allt som allt gavs mer än 20 album ut om Linda och Valentin – de flesta av dem översattes till svenska.

Mézières har själv i en intervju med DN 2015 berättat hur han och Christin tänkte vad gäller huvudpersonerna.

– Det fanns inga flickor i tidskrifterna för unga pojkar när vi började publicera serien så vi förde in en flicka där och hon blev snabbt populär.

2017 gjorde Luc Besson filmen "Valerian and the city of a thousand planets" som byggde på albumet "Ambassadören som försvann".

Jean-Claude Mézières dog i söndags. Han blev 83 år.

Kultur och nöje

Tv-publiken sviker Guldbaggegalan

Guldbaggen som den såg ut i fjol. Arkivbild
Foto: Anders Wiklund/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

I kväll är det dags för den årliga Guldbaggegalan – men filmgalorna ser ut att tappa sin dragningskraft på tv-publiken, rapporterar Kulturnytt i Sveriges Radio.

2021 såg ungefär 740 000 personer på Guldbaggegalan – vilket bara är hälften så många som den senaste toppnoteringen från 2013. Även den amerikanska Oscarsgalan har tappat tittare de senaste åren.

Intresset för tv-sända galor har minskat i takt med att strömningstjänster och ett annat tittarmönster vuxit fram, och Anton Glanzelius, beställare på SVT, tror att det kommer att bli svårt att få tillbaka publiken.

– Vill vi gå tillbaka till de dagarna då vi hade 1,5 miljon? Ja, jättegärna, men jag är inte säker på att det är en rimlig förväntan att ha på en livesänd filmgala i dagens tv-utbud, säger han till radion.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL