Kultur och nöje

Noveller med djuren som absolut gräns

Johan Espersson.
Foto: Meli Petersson Ellafi
Kultur och nöje
Kultur och nöje Efter ett år i vietnamesiska huvudstaden i Hanoi och ett par månader i lilla skånska Onslunda var novellsamlingen Djuriska färdig. Författaren Johan Espersson berättar om hur det svåraste är att hitta fönstret då texten är klar, om djuren som absolut gräns och om titlarna som är det första steget på varje ny novell.

På en bondgård upptäcker en lantbrukare att någon satt på en piratlapp över ögat på ett av hans får. I Malmö går en tonåring omkring med en hund i koppel och han känner både lugn och äckel när den slickar honom på handen. I novellsamlingen Djuriska, Johan Esperssons andra bok, handlar de tio novellerna om personer som längtar efter något.

– En egendomlig längtan som ganska ofta spiller över i rädsla, de två är lite halvsvåra att skilja åt. Inte sällan spiller det också över i någon form av aggression eller våldsimpuls. Det är en återkommande handling, våldsam längtan eller längtan som blir våldsam på något sätt, säger Johan Espersson.

Som titeln anmärker spelar djuren, eller kanske främst deras egenskaper i mötet med människan, en särskild roll. Djuren i novellerna är av olika slag, en undulat, en älg, ett får, en hund.

– Jag har arbetat ganska mycket med djuren som någon form av absolut gräns. Många som skriver om djur, det är inte alls ovanligt att skildra, skriver om gränsupplösningar, som Ovidius Metamorfoser, om människor som blir djur eller tvärtom. Det jag mer gjort är att skriva ut gränsen stenhårt istället för att lösa upp den, säger han.

– Djuren representerar i förhållande till människan någonting väldigt annorlunda. Det är något som också har använts politiskt på olika sätt. Det är grunden i humanismen, det hör man på själva ordet. Aristoteles säger det att människan är det talande och politiska djuret, det är så vi särskiljer oss. Vem är då djur och vem är då människa? Om vi tänker att vi ändå lever i en humanismen, så har den lite samma rot eller delar inslag med fascismen, som handlar om att utkristallisera vilka som är mänskliga och vilka som är djuriska.

Det är just i känsloreaktionerna inför mötet med djur som essensen i novellerna ligger.

– Mycket utspelar sig i de på ett sätt ganska odramatiska förloppen, som handlar om att personerna reagerar på något tillsynes obetydligt. Skulle man ta bort det skulle inte novellerna bäras på en rafflande intrig bakom det, utan det utspelar sig i det registret.

Själva idén som utgör grunden till novellsamlingen föddes för längesedan, egentligen innan debuten med den prosalyriska romanen Kungsbacka Ultras som gavs ut 2020.

– Jag har gått och gnagt på den och faktiskt skrivit dem parallellt. Så det är några år. Det tar lång tid att skriva en bok, säger han med ett skratt.

Också själva förlagsprocessen tar lång tid. När förlaget tackat ja till manuset följde en lång tid av redigering.

– Det är kul men det är jobbigt på ett helt annat sätt. Det finns en glädje i det, som att springa en mil, det är nice men när man är mitt i det önskar man bara att det tog slut. Jag tror att det finns som ett litet fönster för texten, då den är klar. Om man fortsätter redigera kan man förstöra texterna. Det är en stor del av jobbet, att hitta det fönstret, säger han.

– Nu känner jag mig, om jag ska jag vara ärlig, väldigt klar med den här boken sedan ett år. Man är någon helt annanstans själv när boken kommer ut och man ska sitta och prata om den. Det är verkligen långa processer. Det kan störa mig lite med litteraturen som genre, jag är mer rastlös och vill kasta ut en text i veckan. Samtidigt är det nog bra att någon håller mig tillbaka.

Egentligen var det inte tänkt att det var en novellsamling han skulle skriva på den här gången. Han hade en annan roman som förlaget uttryckt intresse för och det var den han skulle ta tag i och redigera.

– Jag skulle sätta mig ner och fullborda den och tänkte att jag skulle värma upp med en novell. Jag hade redan idén till Roma Ultras, så jag testade och det blev världens laddning för mig där och då. Jag skrev den och nästa dag skrev jag en ny novell. Det var som en mani då jag skrev och skrev. Till slut hade jag glömt bort romanen. Novellerna kuppade in sig lite från sidan. Jag har aldrig kunnat komma tillbaka till den, jag vet inte om det någonsin kommer att gå.

Johan Espersson är bosatt i Stockholm men när det blev tydligt att novellerna ville ta större plats, och inte bara vara den där alltjämt pågående processen jämte roman- och essäskrivandet, sökte han sig bort från staden för att skriva klart samlingen.

– Boken är huvudsakligen skriven på två platser, i Hanoi och i Onslunda, berättar han.

I Hanoi spenderade han ett år och i Onslunda, utanför Tomelilla, hyrde han ett hus under ett par månader 2020.

– Jag har varit mycket i trakterna där omkring. Jag har mycket släkt i Skåne, och det var också därför jag var intresserad av att åka dit.

Onslunda delar en del likheter med Esperssons uppväxtort Kungsbacka menar han.

– Det är en ganska otydlig plats men som på det sättet har mycket att erbjuda. Det finns, så som jag förstår det, inget centrum, det är ett nät av gårdar och dungar, men det är ändå en sammanhållen plats och det i sig var intressant.

På vilket sätt påverkade de olika platserna ditt skrivande?

– På ett sätt ingenting. Det var som att jag åkt till Hanoi och så satt jag ändå och beskrev fotbollsplaner i Kungsbacka. Men de bilderna kanske gjorde sig ännu mer påträngande. Hanoi är en väldigt intensiv plats så skrivandet blev väldigt intensiv, hemlängtan var också intensiv och glädjen över att befinna sig där var också intensiv. Det var väldigt uppskruvat och det tror jag är bra, jag trivdes i det. Onslunda var som ett komplement, det var en ganska stillsam plats, som just genom att vara stillsam fylldes med intensitet.

För Johan Espersson är skrivandet konstant, en ständigt pågående syssla. När det kommer till noveller har han dessutom ett särskilt tillvägagångssätt.

– Jag börjar ganska ofta med titlarna först, att jag tycker att något är en intressant titel. Vad skulle det kunna vara för text som heter Fascisterna? Jag får tag i en mening och utifrån det hittar jag en riktning, eller ofta är det tre, fyra riktningar och så får man försöka välja bäst man kan, som i en labyrint.

FAKTA

Johan Espersson

Ålder: Född 1993

Från: Kungsbacka

Bor: Stockholm

Bakgrund: Har gått skrivarlinjen på Biskops Arnö och gav i januari 2020 ut romanen Kungsbacka Ultras

Aktuell med: Novellsamlingen Djuriska, släpps i januari på Natur&Kultur

Läser: Jag har hittat tillbaka till Maja Lundgrens författarskap, framförallt Myggor och tigrar, den tycker jag är oerhört märklig på ett väldigt positivt sätt. Och så läser jag hennes Mäktig tussilago som jag inte har läst innan.

Litterära inspirationskällor: Jag har ganska breda influenser. I den här samlingen är det bitvis någon form av arga människor i Facebook-trådar, den typen av tonfall och förbiprat på internet. Det är oreflekterat och ändå formulerat i skrift, det är en underlig zon mellan tal och skrift. Och så brukar jag nämna Tua Forsström som någon sorts grund i mig. Hennes böcker är en konstant. Och också Skogens salt av Nguyên Huy Thiêp, det finns en novell där som omtalas i min novellsamling, om en man som skadeskjuter en apa. Den blev jag extremt drabbad av.

Kultur och nöje

Tv-toppen: "På spåret" går som tåget

Kristian Luuk och Fredrik Lindström leder 'På spåret'. Pressbild.
Foto: Bo Håkansson/SVT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Som vanligt är det "På spåret" som lockar flest tittare medan Carina Bergfeldts pratshow och "Stjärnorna på slottet" också drar storpublik. Årets upplaga av Idrottsgalan lockade också många till tv-sofforna.

1. På spåret (SVT1, fredag) 2 774 000

2. Carina Bergfeldt (SVT1, fredag) 1 655 000

3. Stjärnorna på slottet ( SVT1, lördag) 1 489 000

4. Allt för Sverige (SVT1, söndag) 1 357 000

5. Antikrundan (SVT1, torsdag) 1 350 000

6. Idrottsgalan (SVT1, måndag) 1 290 000

7. Skidskytte världscupen (SVT1, lördag) 1 153 000

8. Skidskytte världscupen (SVT1, söndag) 991 000

9. Skidskytte världscupen (SVT1, fredag) 971 000

10. Secret song (TV4, fredag) 822 000

Mätperiod: 17/1–24/1. Inga nyhetsprogram, "Sportnytt" eller program under tio minuter tas med på listan.

Kultur och nöje

Björn Ulvaeus leder radioprogram om Abba

Björn Ulvaeus leder i veckan radioprogrammet 'Björn from Abba and friends' på den digitala radiokanalen Apple Music Hits. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje I radioprogrammet "Björn from Abba and friends" tar Björn Ulvaeus plats bakom mikrofonen för att snacka Abba med inbjudna gäster.

"Björn from Abba and friends" sänds på den digitala radiokanalen Apple Music Hits och består av fyra avsnitt. Björn Ulvaeus gästas i programmet av samarbetspartners och artister som på något sätt har haft med succégänget Abba att göra genom åren.

Tanken med programmet är att få svar på frågan om varför Abbas låtar, som har över 40 år på nacken, har stått emot tidens tand så pass väl och håller än i dag.

"Jag har såklart pratat med flera personer om det här redan, men ingen har kommit med ett riktigt bra svar. Det handlar om att äntligen få svar på frågor som jag har funderat över länge", säger Björn Ulvaeus i ett pressmeddelande.

Först ut att gästa programmet är producenten Nile Rodgers, medgrundare av den legendariska discogruppen Chic. Tillsammans med Björn Ulvaeus ska han snacka låtskrivarhemligheter och Abbas bestående inflytande. Kommande gäster är bland andra dramatikern Catherine Johnson, som skrev manus till filmen "Mamma Mia!", samt regissören Johan Renck, kreativ chef för de kommande abbatar-konserterna.

"Björn from Abba and friends" har premiär i kväll, den 24 januari klockan 21.00. Ett nytt avsnitt sänds sedan varje dag denna vecka. Hela programserien finns även tillgänglig som poddradio för Apple Music-prenumeranter.

Kultur och nöje

Köpta konsertbiljetter förblir outnyttjade

Musiker som Billy Joel tvingas uppleva att konsertbesökarna sviker trots att de köpt biljetter. Arkivbild.
Foto: Evan Agostini/AP
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Pandemins berg- och dalbana fortsätter för amerikanska indie-arrangörer inom musikområdet. Självständiga konsert- och musikarrangörer i USA upplever nu att cirka hälften av dem som köpt biljetter väljer att inte utnyttja dem, uppger NME. Vanligen brukar bara drygt fem procent av biljettköparna inte dyka upp, berättar Raeanne Presley, delägare till Presleys’ Country Jubilee i Branson, Missouri.

– Det är förödande, eftersom de flesta arrangörer är beroende av intern försäljning för att klara de viktigaste räkningarna, förklarar Raenna Presley, även representant för National Independent Venue Association, Niva, för US House Small Business Committee.

Hon framhåller samtidigt att arrangörerna påverkas av den stigande inflationen.

NME jämför med en rapport i Wall Street Journal som visade att cirka 20 procent av de köpta biljetterna under 2021 förblev outnyttjade. Hårdast drabbade var konserter med artister som har en åldrande publik, exempelvis The Eagles, Billy Joel och The Flaming Lips.

Kultur och nöje

Kanye West vill få betalt av kändisfotografer

Kanye West – numera känd som Ye – vill få procent på kändisfotografernas inkomster. Arkivbild.
Foto: Evan Agostini/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Fotografer som tar kändisbilder borde dela inkomsterna med dem de fotograferar. Det hävdar Kanye West, som sedan en tid tillbaka har förkortat sitt namn till Ye.

Enligt NME konfronterade världsstjärnan paparazzi som omringat honom på flygplatsen i Miami i helgen.

– Just nu får alla ni plåta oss utan att behöva betala. Jag kommer att ändra på det. Jag säger det inte på något negativt sätt. Det är bara det att just nu så är det verkligen ensidigt, sade han till fotograferna.

West fortsatte med att framhålla att fotograferna i nuläget "inte ger oss någon procent av vad ni tjänar på oss och våra barn".

– Jag kommer att se till så att våra rättigheter tillgodoses. Vi är väldigt viktiga. Vi är också riktiga människor.

Kultur och nöje

Martin Fröst får internationellt pris

Klarinettisten Martin Fröst prisades på International Classical Music awards. Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Martin Fröst har utsetts till årets artist på International Classical Music awards. Den svenske klarinettisten får utmärkelsen bland annat för sitt gränsöverskridande arbete inom musiken.

"I hans händer blir klarinetten en förlängning av den mänskliga rösten och ett trollspö för nya ljudvärldar", skriver juryn i sin motivering.

I juryn för priset sitter musikjournalister från exempelvis Deutsche Welle, franska Resmusica, spanska Scherzo och finska Rondo Classic. På nomineringslistan fanns 377 produktioner, musiker och skivbolag för klassisk musik.

Martin Fröst är numera också chefsdirigent för Svenska kammarorkestern i Örebro.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Kultur och nöje

Niclas Wahlgren lämnar NRJ

Niclas Wahlgren lämnar NRJ. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Radioprofilen Niclas Wahlgren säger upp sig från NRJ. Han hänvisar till meningsskiljaktigheter med ledningen om programinnehållet, skriver Dagens Media.

Men åsikterna verkar gå isär, i en kommentar till branschtidningen säger produktchefen Håkan Morland:

– Från vårt håll finns det ingen konflikt.

På Instagram skriver Niclas Wahlgren: "Jag älskar radio som ni vet men radio ska vara underhållande, roligt och överraskande enligt mig. Där har den nya ledningen och jag olika åsikter så därför väljer jag att gå."

Wahlgrens uppsägningstid är tre månader och han gör sin sista dag på radiostationen den 11 april.

Kultur och nöje

Fransk serietecknare död

2017 gjorde Luc Besson filmen 'Vaerlian and the city of a thousand planets'. Den baseras på ett av Jean-Claude Mézières och Pierre Christins seriealbum. Arkivbild.
Foto: Britta Pedersen/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den franske serietecknaren och konstnären Jean-Claude Mézières har avlidit, uppger Dagens Nyheter. För den svenska publiken är han mest känd för sin science fiction-serie "Linda och Valentin".

Mézières skapade serien 1967 tillsammans med sin barndomsvän, författaren Pierre Christin. Serien utspelas på 2700-talet, men människorna har upptäckt hur man kan resa i tiden. Allt som allt gavs mer än 20 album ut om Linda och Valentin – de flesta av dem översattes till svenska.

Mézières har själv i en intervju med DN 2015 berättat hur han och Christin tänkte vad gäller huvudpersonerna.

– Det fanns inga flickor i tidskrifterna för unga pojkar när vi började publicera serien så vi förde in en flicka där och hon blev snabbt populär.

2017 gjorde Luc Besson filmen "Valerian and the city of a thousand planets" som byggde på albumet "Ambassadören som försvann".

Jean-Claude Mézières dog i söndags. Han blev 83 år.

Kultur och nöje

Tv-publiken sviker Guldbaggegalan

Guldbaggen som den såg ut i fjol. Arkivbild
Foto: Anders Wiklund/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

I kväll är det dags för den årliga Guldbaggegalan – men filmgalorna ser ut att tappa sin dragningskraft på tv-publiken, rapporterar Kulturnytt i Sveriges Radio.

2021 såg ungefär 740 000 personer på Guldbaggegalan – vilket bara är hälften så många som den senaste toppnoteringen från 2013. Även den amerikanska Oscarsgalan har tappat tittare de senaste åren.

Intresset för tv-sända galor har minskat i takt med att strömningstjänster och ett annat tittarmönster vuxit fram, och Anton Glanzelius, beställare på SVT, tror att det kommer att bli svårt att få tillbaka publiken.

– Vill vi gå tillbaka till de dagarna då vi hade 1,5 miljon? Ja, jättegärna, men jag är inte säker på att det är en rimlig förväntan att ha på en livesänd filmgala i dagens tv-utbud, säger han till radion.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL