Ekonomi

Här fortsätter bopriserna stiga

Prisutveckling de senaste tre månaderna, procent.
Foto: Johan Hallnäs
Ekonomi
Ekonomi Bostadsåret 2021 avslutades med decemberstiltje. På riksnivå var det stillastående priser på bostadsrätter medan villapriserna sjönk något.
I en region sker dock ett mera tydligt lyft.
PREMIUM

Traditionellt sett brukar inte december innebära kraftiga prisrörelser på bostadsmarknaden och de senaste siffrorna från Svensk mäklarstatistik bekräftar den bilden när årets prisuppgång fortsatte att mattas av.

Undantaget var bostadsrättsmarknaden i centrala Stockholm där det skedde en uppgång på två procent. Inte sedan 2016 har man legat på en sådan pass hög nivå på decembersiffrorna, konstaterar Hans Flink, affärsutvecklingschef hos Svensk mäklarstatistik i ett pressmeddelande.

Fredrik Kullman, vd för mäklarfirman Bjurfors Sverige, tror att den ökade smittspridningen kan bli en vägande faktor på bostadsmarknaden.

Ökad efterfrågan

"Nu ser vi hur pandemin tar fart igen och det tror jag kommer driva på efterfrågan ytterligare. En annan indikator är att bostadspriserna i Stockholms innerstad har fortsatt att stiga, och det är ofta en indikator för var hela marknaden är på väg", skriver han i ett pressmeddelande.

Stigande inflation kombinerat med att löneökningarna inte bedöms hänga med gör dock att en repris på uppgången under 2020 eller 2021 inte är speciellt trolig enligt honom.

Måttliga prisökningar

"Ju mer priserna ökar desto färre har möjlighet att få lån till att köpa en bostad. Räkna med mer måttliga prisökningar i år", skriver han.

Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar fastighetsförmedling är inne på en liknande linje.

"Om coronarestriktionerna kvarstår kan intresset för att bo större öka igen. Bostäder med höga uppvärmningskostnader riskerar dock bli svårsålda som följd av höga elpriser", säger han.

En av de regioner där priserna stigit som allra mest under 2021 är Malmö såväl när det gäller bostadsrätter som villor. Den senaste tiden har det dock skett en tydlig tillbakagång och december var tredje månaden i rad som villapriserna fortsatte nedåt samtidigt som bostadsrättspriserna var stillastående.

* Priserna på fritidshus redovisas endast gällande 12 månaders utveckling.

Tobias Österberg/TT

En bostadsvisning i södra delarna av Stockholm. Arkivbild.
En bostadsvisning i södra delarna av Stockholm. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi

Breda kursfall på börsen

Stockholmsbörsen faller i måndagens handel. Arkivbild
Foto: Lefteris Pitarakis AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen faller på bred front, i linje med ledande Europabörser.
OMXS-index har vid klockan 10.30 tappat 2,6 procent.

Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index faller molntjänstbolaget Sinch och nätkasinoutvecklaren Evolution mest, ned med 4,3 respektive 4,2 procent. Men nedgången är bred, med 29 av 30 OMXS30-aktier på minus.

Bland de tyngre förlorarna finns bland annat kullagertillverkaren SKF och Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik, ned med 3,3 respektive 2,9 procent. Klädkejdan H&M faller också, ned med 2,4 procent.

Utvecklingen på Asienbörsen var under nattens handel blandad och i terminshandeln inför måndagens handel pekar det samtidigt generellt uppåt på Wall Street.

Bitcoin pressas nedåt till 34 800 dollar per bitcoin, den lägsta noteringen sedan sommaren 2021. Samtidigt kretsar världsmarknadspriset på råolja kring 88 dollar per fat – den högsta nivån sedan 2014.

Ränteoro präglar stämningen på marknaden inför onsdagens möte i USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) och färska BNP- och inflationstal från USA i slutet av veckan.

Samtidigt tar rapportsäsongen fart, med tunga rapporter från flera teknikbjässar på Nasdaqbörsen, däribland Apple, Microsoft och Tesla.

Även i Stockholm kommer flera tunga bokslut under veckan, bland annat från Ericsson, SEB och AB Volvo.

Ekonomi

Tyskt index överraskar positivt

Tysk industri växlar upp. Arkivbild
Foto: Martin Meissner/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Den ekonomiska aktiviteten i Tysklands tillverkningsindustri överraskar uppåt i januari, enligt ett inköpschefsindex från BME och IHS Markit.
Men tjänstesektorn i eurozonen bromsar in i den ökade smittspridningens spår.

Den första så kallade flash-beräkningen av inköpschefsindexet för januari hamnar på 60,5, upp från 57,4 i december. Det är den högsta nivån sedan augusti 2021 och den nittonde månaden i rad med ett index över 50, vilket antyder ökad aktivitet.

Delindex för orderingången lyfter till 58,6, upp från 53,2 i december.

För eurozonen sjunker samtidigt ett kompositindex, där inköpschefer inom både industri och tjänstesektorn deltagit. Detta index sjunker för andra månaden i rad till 52,4, ned från 53,3 i december och är därmed på den lägsta nivån på nästan ett år.

En förklaring är en kraftig inbromsning i tjänstesektorn – särskilt inom turism, resande och besöksnäring – sedan spridningen av omikronvarianten av covid-19 tagit fart.

Marknaden oroas samtidigt för att inflationen i eurozonen ska få nytt bränsle när ekonomin tar fart. Inflationen lyfte till rekordhöga 5 procent i december.

Men Europeiska centralbanken (ECB), med Christine Lagarde, har än så länge inte velat ta rygg på kollegorna i USA och Storbritannien och snabba på åtstramningarna av pandemistimulanserna.

Ekonomi

Oljepriset inleder veckan uppåt

Drivmedelspriser runt om i världen, även i Sverige, pressas uppåt av de högsta oljepriserna sedan 2014. Arkivbild
Foto: Gene J. Puskar AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Världsmarknadspriset på olja inleder veckan med fortsatta uppgångar. Prislyftet kommer efter fem veckor i rad med stigande priser.

Pristrycket kommer bland annat från att allt fler investerare ser ökad global efterfrågan framför sig. Det hänger bland annat samman med en vikande trend för omikronsmitta i stora länder, som USA. Samtidigt har oljelagren i världen pressats nedåt en tid.

Högsta priserna sedan 2014

Ett terminskontrakt för leverans av så kallad brentolja nästa månad var under natten uppe kring 89 dollar per fat, men pendlar under förmiddagshandeln kring 88 dollar per fat. Prisnivåerna är de högsta sedan 2014.

Geopolitisk oro bidrar också till prisuppgången. Förenade arabemiraten, en stor oljeproducent, har rapporterat om robotbeskjutning från vad som uppges vara de så kallade huthirebellerna i Jemen.

En annan oroshärd som påverkar stämningen på oljemarknaden är Ukraina, där västerländska underrättelsekällor fortsätter peka på risken för förnyad aggression mot landet från grannlandet Ryssland – en av världens största oljeproducenter.

"Som vi ser det är väldigt lite risk inräknat i priset på olje- och gasmarknaden just nu med tanke på en möjlig rysk invasion av Ukraina", skriver den svenska storbanken SEB:s råvaruexpert Bjarne Schieldrop i en marknadskommentar.

"Marknaden verkar inte bry sig särskilt mycket alls", skriver Schieldrop vidare och tillägger att han ser en stor risk för en rysk framstöt.

Fortsatta prislyft väntas

Storbanker på Wall Street – som Morgan Stanley och Goldman Sachs – räknar samtidigt med att brentoljan kan lyfta till 100 dollar per fat till hösten, medan Bank of Americas ekonomer har en prognos med ett oljepris på 120 dollar per fat redan till sommaren.

Det högre oljepriset har bidragit till att trycka upp priserna för drivmedelpriser i hela världen, bland annat i Sverige.

Ekonomi

Handelsbanken höjer boräntorna

Boräntorna höjs. Arkivbild
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi

Handelsbankens bolåneinstitut Stadshypotek höjer både rörliga och fasta boräntor, skriver storbanken i ett pressmeddelande.

Räntan på ett bolån med tvåårig löptid höjs 0,15 procentenheter till 1,89 procent, medan räntan på ett femårigt lån höjs med 0,25 procentenheter till 2,18 procent.

För bolån med tre månaders bindningstid höjs räntan 0,05 procentenheter till 2,39 procent.

Räntehöjningarna gäller bankens så kallade listpriser. Vad räntan för enskilda bolån faktiskt hamnar på avgörs ofta i förhandling och med hänsyn till låntagarens belåningsgrad och betalningsförmåga.

Ekonomi

Många företag planerar prishöjningar

Prishöjningar väntas när företag ska kompensera sig för högre elpriser, komponentbrist och längre leveranstider. Arkivbild
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Det väntas omfattande prishöjningar gentemot slutkunder.
Företagen kompenserar sig just nu på bred front för högre produktionskostnader, enligt en enkät med inköpschefer som storbanken Swedbanks ekonomer har gjort.

"Två av tre företag i industrin och drygt hälften av tjänsteföretagen räknar med att i stor eller mycket stor utsträckning ta ut högre priser av sina kunder", skriver Swedbank i ett pressmeddelande.

Enligt Swedbansk senioranalytiker Jörgen Kennemar är det längre leveranstider, brist på insatsvaror och stigande energipriser som driver upp produktionskostnaderna inom näringslivet.

Företagen planerar inte bara att höja priser mot kund. Nio av tio tillfrågade inköpschefer har även förändrat sina inköp på grund av längre leveranstider och bristen på insatsvaror.

"Hälften av dem har byggt upp större lager för att säkra tillgången på insatsvaror medan en fjärdedel använder fler leverantörer", skriver Swedbank.

Större lagerhållning är en annan strategi som brett ut sig för att hantera pandemieffekter och utbudsstörningar. Kennemar tror att detta kommer att spela en allt viktigare roll framöver inom industrin.

Joakim Goksör/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Ekonomi

Oväntat svaga siffror från Philips

Den nederländska medicinteknikkoncernen Philips redovisar oväntat svag rapport. Arkivbild
Foto: Peter Dejong/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den nederländska medicinteknikkoncernen Philips redovisar ett oväntat svagt resultat för fjärde kvartalet 2021.

Omsättningen sjönk 5,6 procent jämfört med året före till 4,9 miljarder euro. Det låg i linje med förväntningarna.

Men vinstmarginalen föll till 13,1 procent, mot 19 procent ett år tidigare. Där hade analytiker i snitt räknat med en nedgång till 15,5 procent. Nettovinsten för fjärde kvartalet rasade 74 procent till 157 miljoner euro.

Ekonomi

Regeringen vill skynda på elflyg

Utvecklingen av elflygplan pågår för fullt. Än så länge handlar det mest om mindre plan. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Ekonomi
Ekonomi

Regeringen vill att utvecklingen av elflyg ska skyndas på. Trafikverket får därför i uppdrag att analysera och lämna förslag på hur stödet till forskningen på området kan utvecklas.

"Jag vill förbättra det statliga stödet för utveckling av elflyg och påskynda det industriella utvecklingsarbetet i Sverige. Det är bra för klimatomställningen och skapar nya jobb", säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Inom begreppet elflyg återfinns i dag flera framväxande tekniker, till exempel batteridrift och vätgasdrift genom bränsleceller och gasturbiner.

Uppdraget ska redovisas senast den 15 juni 2022.

Ekonomi

Blandat på Asienbörserna

Börserna i Asien inleder handelsveckan på minus. Arkivbild.
Foto: Koji Sasahara/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

De ledande börserna i Asien inledde handelsveckan blandat. Ränteoron finns kvar och syns särskilt i svag utveckling för teknikaktier, men tecken på att det kan vända uppåt på Wall Street i terminshandeln ger draghjälp uppåt.

Vid stängning hade Tokyobörsen återhämtat sig efter en svag inledning av måndagen. Nikkei 225-index stängde till slut på en uppgång på 0,2 procent, medan det bredare Topix-index gick upp med 0,1 procent.

Taiwanbörsen steg också, upp med 0,5 procent.

Seoulbörsens fortsatte dock nedåt och tappade 1,5 procent.

Hongkongbörsen föll också och låg på minus 1,1 procent i den avslutande handeln. Shanghai- och Shenzhenbörsen kretsade samtidigt kring nollstrecket.

I veckan kommer flera tunga teknikrapporter från amerikanska tungviktare som Microsoft, Tesla och Apple. Samtidigt väntar investerare med spänning på nya signaler om penningpolitiken från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) och färska BNP- och inflationstal från USA.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL