Utrikes

FN varnar för svältkatastrof i Afghanistan

En sjuksköterska kontrollerar vikten på ett barn på en provisorisk vårdcentral nära staden Herat i nordvästra Afghanistan. FN:s världslivsmedelsprogram WFP varnar nu för en annalkande svältkatastrof.
Foto: Mstyslav Chernov/AP/TT
Utrikes
Utrikes Miljontals människor i Afghanistan riskerar att drabbas av svält om inte mer biståndspengar snabbt når fram till landet, varnar FN:s livsmedelsprogram WFP.
– Katastrofen är ett steg bort, säger WFP:s landdirektör i Afghanistan.
PREMIUM

Talibanregeringen i Kabul meddelade under torsdagen triumfatoriskt att den enats om sin första statsbudget – helt utan utländskt stöd.

– För första gången på två årtionden har vi en budget som inte är beroende av utländskt bistånd, det är en mycket stor framgång för oss, säger finansdepartementets talesperson Ahmad Wali Haqmal.

Från FN:s världslivsmedelsprogram WFP kommer samtidigt helt andra tongångar. Enligt WFP står nästan 23 miljoner afghaner inför akut matbrist, varav 8,7 miljoner är nära svält.

FN-organet beräknar att den humanitära sektorn i Afghanistan behöver tillskott på 4,4 miljarder dollar under de kommande tolv månaderna för att kunna distribuera mat till behövande människor runt om i landet. WFP behöver i sin tur 2,6 miljarder dollar för att kunna upprätthålla en miniminivå av organisationens verksamhet i landet.

Kraftig inflation

Internationellt bistånd stod under den USA-stödda administrationen för 80 procent av landets budget och 40 procent av BNP. Efter talibanernas maktövertagande i augusti skruvades biståndskranarna snabbt åt, och utbetalningar på miljarder dollar stoppades.

Sedan dess har den svårt sargade ekonomin befunnit sig i fritt fall. Kraftig inflation har lett till att matpriserna höjts med 50 procent, samtidigt som pandemin härjat fritt och torkan slagit hårt mot landets bönder.

Enligt WFP:s landdirektör Mary Ellen McGroarty hotas Afghanistan nu av en "tsunami av hunger". McGroarty har nyligen träffat bönder i den nordöstra provinsen Badakhshan och uppger att situationen för dem är värre än någonsin.

– De har aldrig, trots årtionden av konflikter, tvingats köa för humanitärt stöd med utsträckt hand. Det här är första gången för dem, och de förklarade för mig att hungern är värre än konflikten de genomlevt de senaste 50 åren, säger hon.

Pengarna når fram

Mary Ellen McGroarty uppmanar nu det internationella samfundet att sätta humanitära behov före politiska ställningstaganden och fortsätta skicka pengar till landet. Det finns, betonar hon, goda möjligheter att nå fram med biståndspengar utan att de kommer talibanerna till gagn.

– Vi har arbetat i omstridda områden i Afghanistan i åratal, och pengarna kommer direkt till verksamheterna. Vi arbetar med våra partner och direkt med lokalsamhällena, säger hon.

Enligt McGroarty har WFP lyckats distribuera mat i viktiga områden i landets nordöstra och centrala delar inför vintermånaderna. Snön har dock redan börjat skära av flera av landets viktigaste vägar, vilket ytterligare förstärkt behovet av att snabbt få bistånd på plats.

Valet för många afghaner nu står inför är att svälta – eller lämna landet.

– Katastrofen är ett steg bort, säger hon.

FAKTA

Fakta: Talibanernas budget

Talibanernas första budget för Afghanistan avser årets första kvartal.

Budgeten uppgår till drygt 500 miljoner dollar, och är enligt talibanerna finansierad med hjälp av bland annat skatt, handel och gruvdrift.

I stort sett hela budgeten ska gå till att finansiera statliga institutioner. Statligt anställda, varav många inte fått lön på flera månader, ska enligt talibanerna få betalt från och med slutet av januari.

Även kvinnliga anställda, varav merparten inte fått återvända till sina arbeten sedan maktövertagandet, ska enligt talibanerna få betalt.

Källa: AFP

Utrikes

Massiv förödelse på Tonga – askan sinkar hjälp

Förödelse i Kanokupolu på Tongas huvudö Tongatapu efter det underjordiska vulkanutbrottet.
Foto: Planet Labs PBC/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Hjälpsändningar har svårt att nå fram till önationen Tonga i Stilla havet, som i helgen översköljdes av tsunamivågor efter ett kraftigt utbrott i undervattensvulkanen Hunga. Skälet är att öns landningsbana täcks av ett tjockt lager aska, som gör att den nyzeeländska militärens flyg med dricksvatten och andra förnödenheter har svårt att landa.

Kommunikationen med Tonga har varit kraftigt begränsad, då den kabel som förbinder önationen med resten av världen har skadats. Nya Zeeland och Australien har båda skickat militärflyg för att dokumentera skadorna, och bilder visar hur den paradisliknande huvudön Tongatapu har förvandlats till ett grått månlandskap.

De flodvågor som utlöstes av vulkanutbrottet nådde såväl till Nya Zeeland som till Kaliforniens kust. I Peru har två personer drunknat och en oljeläcka rapporterats sedan vågor satt ett fartyg som höll på att lasta olja vid ett raffinaderi i gungning.

En 50-årig brittisk kvinna som befann sig på Tonga omkom också sedan hon svepts iväg i vattenmassorna.

Huvudön Tongatapu före och efter katastrofen.
Huvudön Tongatapu före och efter katastrofen.
Foto: Planet Labs PBC/AP/TT

Utrikes

Metsola maltesisk favorit i EU-val

Roberta Metsola i Strasbourg under måndagen. 42-åringen kan under tisdagen bli EU-parlamentets nya talman.
Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT
Utrikes
Utrikes Lilla Malta är EU:s minsting till både folkmängd och yta, men kan ändå snart hålla en av unionens tyngsta poster.
I dag kan Roberta Metsola väljas till EU-parlamentets talman.

Det mesta tyder på att EU-parlamentet för tredje gången får en kvinna som talman när ledamöterna nu ska rösta om sin ledare för de kommande 2,5 åren.

Den som väntas följa efter fransyskorna Simone Veil (1979-82) och Nicole Fontaine (1999-2002) är maltesiska 42-åringen Roberta Metsola. Hon är nominerad av parlamentets största partigrupp, kristdemokratiskt konservativa EPP, och kan räkna med stöd även från de andra majoritetsgrupperna i socialdemokratiska S&D och liberala RE.

Fyra kandidater

På sätt och vis sitter Metsola dessutom redan på posten, då hon som förste vicetalman automatiskt tog över ämbetet när ordinarie talmannen David Sassoli avled i förra veckan efter en kort tids sjukdom.

I talmansvalet utmanas hon av polske Kosma Zlotowski från EU-skeptiskt konservativa partigruppen ECR, spanska Sira Rego från Vänstern (tidigare främst känd under förkortningen GUE/NGL) och svenska förra kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP), som nominerats av den gröna partigruppen, De gröna/EFA.

"Problematiskt"

Svenskan berömmer Metsola – men är också kritisk mot hur den konservativa maltesiskan ställt sig i ett antal omröstningar kring abort.

– Hon är ju en otroligt erfaren och begåvad människa, men jag tycker att det är problematiskt att vi har en talman som inte med självklarhet står upp för kvinnors rätt att ta beslut över sin egna kropp, säger Bah Kuhnke till TT.

Om Metsola vinner kan för övrigt även Finland stoltsera en aning. Hennes make sedan 2005 är finländaren Ukko Metsola.

Wiktor Nummelin/TT

EU-parlamentets nyligen avlidne talman David Sassoli hedras inför veckans sittning i Strasbourg. På tisdagen ska hans efterträdare väljas av ledamöterna.
EU-parlamentets nyligen avlidne talman David Sassoli hedras inför veckans sittning i Strasbourg. På tisdagen ska hans efterträdare väljas av ledamöterna.
Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

Utrikes

Mötet med Lavrov – ett elddop för Baerbock

Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock. Arkivbild.
Foto: Michael Sohn/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tuffa samtal väntar när Annalena Baerbock reser till Moskva för att söka kyla av Ukrainakonflikten.
Mötet med ryske motparten Sergej Lavrov blir ett eldprov för den nya tyska utrikesministern.

Ukrainakonflikten och spänningarna med Nato är de helt dominerande frågorna på dagordningen när Tysklands nytillträdda utrikesminister Annalena Baerbock besöker Moskva för överläggningar med sin ryske motpart Sergej Lavrov.

Baerbock, vars parti De gröna vill se en tuffare hållning mot Ryssland, ska nu tala klarspråk med Lavrov. Det handlar om att sätta tonen för de tysk-ryska relationerna efter eran Merkel, som präglats av en hållning som, beroende på vem man frågar, beskrivs som antingen pragmatisk eller naivt inställsam.

Ryssvänliga socialdemokrater

Förbundskansler Olaf Scholz socialdemokratiska SPD är betydligt mer välvilligt sinnat till Ryssland, och har de senaste veckorna försökt hyssja alla försök att koppla ihop den rysk-tyska gasledningen Nordstream 2 med Ukrainakonflikten.

För Baerbock handlar besöket om att hävda sig – både gentemot en veterandiplomat med välsmort munläder och i den egna regeringskoalitionen.

– Det handlar i någon mån om att klargöra att SPD inte är det enda partiet i Tyskland, och att stämningen i Tyskland har förändrats, säger Gustav Gressel, senior policy fellow på tankesmedjan European Council on Foreign Relations (ECFR) i Berlin, till TT.

Kraftig mobilisering

Kort före jul lade Ryssland fram en kravlista som i praktiken skulle innebära att USA och Nato måste dra sig tillbaka från hela den region som tidigare ingick i Sovjetunionen eller den självutropade sovjetiska inflytandesfären, och även tvingas lova att varken Ukraina eller några andra länder tillåts ansluta sig till den västliga försvarsalliansen. Det faktum att Ryssland samtidigt mobiliserat kraftigt vid Ukrainas gräns har fått många analytiker att tala om det mest spända säkerhetspolitiska läget i Europa på årtionden.

Förra veckan hölls flera möten i olika format, där Ryssland och västmakterna försökte finna en väg framåt. Gemensamt för dem var att EU inte satt med vid förhandlingsbordet. Nu vill Baerbock blåsa liv i det så kallade Normandieformatet, ett förhandlingsforum där representanter från Ukraina, Ryssland, Tyskland och Frankrike deltar.

Misslyckade försök

Hittills har de europeiska försöken att göra sig relevanta i huvudsak misslyckats, tycker Gustav Gressel.

– Tysklands roll i det här är sekundär, säger han, och pekar på att Kreml hellre diskuterar med USA.

För ett år sedan blev EU:s utrikeschef Josep Borrell offentligt förnedrad av Sergej Lavrov under ett besök i Moskva. Medan en disträ Borrell bläddrade bland sina papper och mumlade om Kuba och det ryska covidvaccinet Sputnik tog Lavrov tillfället i akt att såga EU vid fotknölarna.

Kan slå tillbaka

Baerbock må ha begränsad utrikespolitisk erfarenhet, men är "slagfärdig" och skulle inte ha några problem att kontra en eventuell svada från Lavrov, enligt Gressel.

– Möjligheten att Lavrov tar tillfället att gå till attack mot Tyskland finns så klart. Men Baerbock vet hur man slår tillbaka, säger han.

Pontus Ahlkvist/TT

Utrikes

Breivik vill bli fri – fallet avgörs i rätten

Den 22 juli 2011 kom larmet från den norska ön Utöya om att en man klädd som polis sköt ungdomar i samband med Arbeiderpartiets ungdomsförbunds sommarläger. Arkivbild.
Foto: Lefteris Pitarakis/AP
Utrikes
Utrikes

Anders Behring Breivik har begärt att bli villkorligt frigiven – nu startar rättsprocessen i Telemark tingrett efter att åklagarmyndigheten har sagt nej till den norska massmördarens begäran.

Han har, liksom alla fängelsedömda i Norge, rätt till domstolsprövning av villkorlig frigivning när tio år av straffet har avtjänats.

Huvudförhandlingen i Telemark tingrett inleds under tisdagen och kommer att pågå i tre dagar.

Breivik, som numera kallar sig Fjotolf Hansen, mördade 77 människor på Utøya och i regeringskvarteren i Oslo 2011, i det värsta attentatet under den norska efterkrigstiden.

Anna Karolina Eriksson/TT

Utrikes

Colombia: 145 rättighetsaktivister döda 2021

Människor i Colombias huvudstad Bogotá protesterar mot det dödliga våldet i landet. Arkivbild.
Foto: Ivan Valencia/AP/TT
Utrikes
Utrikes I Colombia dödades sammanlagt 145 demokrati- och rättighetsförsvarare förra året, enligt en rapport från människorättsjuristen och ombudsmannen Carlos Camargos kansli.
PREMIUM

Rapporten presenterades på måndagen och det stora antalet döda till trots är dödssiffran något lägre än året innan då 182 mord mot människor i samma grupp registrerades.

Av dem som mördades 2021 kom 31 människor från landets ursprungsbefolkning, 16 var företrädare för jordbruks- och lantarbetare och sju var fackligt aktiva personer.

"Vi fördömer dessa handlingar som främst brottsliga väpnade grupper ligger bakom", står det i ett uttalande från Carlos Camargos kansli.

Förövarna namnges dock inte i uttalandet.

Officiellt råder fred i Colombia efter att Farc-gerillan och landets regering undertecknade ett fredsavtal 2016. Konflikten hade då pågått sedan 1964.

Men våldet har fortsatt prägla landet och de senaste månaderna har det blossat upp kraftigt – mycket på grund av strider om landområden mellan tidigare Farc-medlemmar, vänstergerillan ELN, olika paramilitära grupperingar och knarkkarteller.

Colombia räknas, enligt miljö- och människorättsorganisationen Global Witness, som ett av världens farligaste länder att verka i för miljöaktivister, 65 människor ur den gruppen mördades 2020.

Colombias president Iván Duques anklagar i första hand knarkhandlare för att ligga bakom morden. Det sydamerikanska landet räknas som världens största producent av kokain

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Utrikes

Snön ställer till det i Nordamerika

En man kommer farande med en snöplog i Pittsburgh under måndagen.
Foto: Gene J Puskar/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Det ymniga snöandet ställer till det i på USA:s östkust. Omkring 120 000 hushåll saknade under sen eftermiddag, lokal tid, ström – särskilt i staterna West Virginia och Georgia.

Under måndagen ställdes drygt 1 600 flygavgångar in i landet, att lägga till de 3 000 som stoppades flygningarna på söndagen.

Även Kanada drabbades, i Toronto väntas uppemot 600 millimeter snö och i provinsen Quebec håller flera skolor stängt.

Utrikes

Över tiotusen nysmittade om dagen i Norge

Illustration av coronaviruset. Arkivbild.
Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Det senaste dygnet har 11 031 coronasmittade registrerats i Norge, enligt Helsedirektoratets översikt.

Det är 4 491 fler än samma dygn för en vecka sedan. De senaste sju dagarna har man i genomsnitt registrerat 10 359 covidsmittade per dag i Norge.

Under måndagen var sammanlagt 240 covidpatienter inlagda på sjukhus. Av dessa får 79 intensivvård och 55 behandlas med respirator.

Den 15 januari registrerades 12 360 smittade i Norge, vilket är det högsta dygnsantalet hittills.

Totalt har 523 424 personer testat positivt i Norge, enligt Folkehelseinstituttets statistik. Sedan i mars 2020 har 1 382 människor avlidit med corona i landet, som har en befolkning på cirka 5,3 miljoner.

Norge har klarat sig väldigt lindrigt i pandemin jämfört med Sverige och många länder i Europa. Norge har hittills drygt 25 dödsfall per 100 000 invånare, medan Sverige ligger på 150 per 100 000, enligt sajten Statistas sammanställning.

Utrikes

Rymdens Enigma är svart och dyr och 555.55 carat

Den svarta diamanten Enigma.
Foto: Kamran Jebreili/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

En ovanlig ädelsten som troligen har sitt ursprung i yttre rymden visas nu upp i Dubai av auktionsfirman Sotheby´s.

Diamanten Enigma – grekiska för mysterium– är på 555.55 carat. Dessutom har den 55 ytor, berättar auktionsfirmans smyckesexpert Sophie Stevens när den visas upp för journalister i Dubai.

– Stenens form är inspirerad av symbolen Khamsa i Mellanöstern, vilket står för styrka och skydd – och för talet fem.

Stevens säger att ursprunget till diamanten troligen kommer från en meteorit som krockat med jordytan och då skapat en kemisk förångningsdeponering, eller så "kommer den direkt från meteoriten".

Stöd för rymdteorin är diamantens höga kolisotop och andelen väteatomer.

Hursomhelst, konstaterar Stevens, svarta diamanter mycket ovanliga, de har nästan bara hittats i Brasilien och Centralafrika, och då sällan med Enigmas carat.

Och priset? Det avgörs på auktion i London i februari, men en gissning från Sotheby´s är runt 60 miljoner kronor. Kryptovalutor är välkomna.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL