Inrikes

FHM: Toppen nås i slutet av månaden

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronaläget.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Den redan höga smittspridningen fortsätter att öka i ytterligare två veckor, enligt Folkhälsomyndighetens nya scenarier.
– Vi har kommit upp i nivåer av antal fall som vi inte varit i närheten av tidigare, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
PREMIUM

Smittspridningen når sin topp i slutet av januari, enligt Folkhälsomyndighetens två uppdaterade scenarier.

I bästa fall: 47 000 fall per dag. I värsta fall: 69 000 fall per dag.

Orsaken är enligt myndigheten den omfattande spridningen av virusvarianten omikron, som nu dominerar i Sverige.

– Vi befinner oss nu i en situation med väldigt snabbt ökande smittspridning, precis som vi sett i många andra länder i Europa, säger Anders Tegnell.

Högre andel positiva testsvar

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att "även om vaccinerade har ett gott skydd mot svår sjukdom i åtminstone ett halvår efter den andra dosen, och det finns indikationer på att infektion med omikronvarianten generellt medför en minskad risk för allvarlig sjukdom, så bedöms belastningen inom hälso- och sjukvården öka."

Scenarierna ska enligt myndigheten ses som tänkbara utvecklingar, inte som prognoser.

Andelen positiva testsvar ligger nu på en betydligt högre nivå än tidigare.

– Testningskapaciteten har inte hunnit med att öka i samma takt som smittspridningen ökat, säger Tegnell.

Tegnell: "Tittar alltid på hela bilden"

94 personer vårdas just nu på iva för covid-19, och 1 178 personer vårdas på andra sjukhusavdelningar. I statistiken ingår dock både de som vårdas på sjukhus för att de är svårt sjuka i covid-19 och de som vårdas för andra orsaker, men som testat positivt för covid-19.

– Den statistik som vi presenterar bygger på vårt system för lägesbilder. I det underlaget kan vi inte separera dem som vårdas för covid-19 och dem som vårdas med covid-19, det kan vi göra senare, säger Mattias Fredricson, enhetschef vid Socialstyrelsen.

Han understryker samtidigt att han anser att underlaget ger en bra bild av situationen för vården.

– Det är för tidigt att dra några absoluta slutsatser om omikron, svår sjukdom och behovet av sjukvård. Vi får fortsätta att följa den frågan, säger Fredricson.

Anders Tegnell får en fråga om man, när det gäller beslut om restriktioner, har tagit hänsyn till att en del som ligger på sjukhus med covid-19 får vård av andra orsaker.

– Det här har inte påverkat våra bedömningar av nya restriktioner. Bägge belastar ju vården, det måste man komma ihåg, säger han.

– Vi tittar alltid på hela bilden, det handlar aldrig om enstaka variabler.

Fortsatt negativ utveckling

Socialstyrelsen ser en ökad smittspridning bland äldre personer på omsorgsboenden och bland dem som har hemtjänst.

– Här är det väldigt angeläget att vi följer utvecklingen noga, säger Mattias Fredricson.

Han säger också att en majoritet av både regionerna och kommunerna ser en negativ utveckling framåt, både på kort och på lång sikt.

– Vi ser därför att pandemin inte på något sätt är över, den har fortfarande en tydlig effekt på vården.

Hittills har 7 455 886 personer (tolv år och äldre) fått två vaccindoser mot covid-19, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 82,5 procent av befolkningen i åldersgruppen tolv år och äldre.

Så här långt har 2 861 926 personer, 18 år och äldre, fått en tredje dos, vilket motsvarar 34,5 procent av befolkningen i den åldersgruppen.

FAKTA

Fakta: 20 nya dödsfall

20 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats på torsdagen. Därmed har sammanlagt 15 482 smittade personer avlidit i Sverige.

Totalt har 1 534 797 personer i Sverige nu bekräftats smittade med covid-19. Det är en ökning med 25 567 sedan i går, vilket är den högsta siffran för ett dygn sedan pandemin bröt ut.

De nytillkomna dödsfallen i Folkhälsomyndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Covidfakta

Dagens coronasiffror i Skåne

Foto: TT
Skåne
Skåne
PREMIUM

Så ser läget gällande covid-19 ut just nu, enligt Region Skånes senaste sammanställning.

FAKTA

Aktuella covid-siffror i Skåne

Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 247 934 (+ 8 129 sedan 18 januari)

Inlagda på sjukhus med konstaterad covid-19: 217(230)

Inlagda på iva med konstaterad covid-19: 16 (14)

Totalt antal vaccinerade med en första dos (över 12 år): 998 175 motsvarar 82,2%

Totalt antal vaccinerade med en andra dos (över 12 år): 970 234 motsvarar 79,9%

Totalt antal vaccinerade med en tredje dos (över 12 år): 410 739 motsvarar 33,8%

Totalt antal avlidna med covid-19: 1 896 den 16 januari (1 893 den 12 januari)

Källa: Region Skåne

Siffror från: 20 januari. Föregående siffror inom parentes. Region Skåne uppdaterar vanligtvis siffrorna varje tisdag och torsdag.

Inrikes

Ännu en partiledare coronasmittad

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) och Miljöpartiets språkrör Per Bolund (MP) under dagens partiledardebatt i riksdagen.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Även Miljöpartiets språkrör Per Bolund har testat positivt för corona. Han, Centerns Annie Lööf och andra partiledare deltog i går på ett möte med statsministern – som testat negativt.
PREMIUM

“Jag har nu på morgonen gjort ett snabbtest för covid-19 som var positivt och kommer därför att sätta mig i karantän enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer”, skriver Per Bolund på Twitter.

– Han var symtomfri under gårdagen och mår bra i dag också men tog ett snabbtest som visade att han har covid. Han har bokat ett PCR-test för att bekräfta smittan, säger Per Bolunds pressekreterare Michael Norberg Tot.

Lööf positiv

I går stod det klart att Centerledaren Annie Lööf testats positivt för covid-19.

Både Bolund och Lööf deltog i onsdagens partiledardebatt i riksdagen samt på ett partiledarmöte med statsminister Magdalena Andersson (S) senare på eftermiddagen.

Statsministerns pressekreterare uppger för TT att Andersson testat negativt nu under morgonen.

Alla på mötet var symtomfria och man höll mer än två meters avstånd, uppger Miljöpartiet för TT. Språkröret Märta Stenevi deltog också på mötet och hon har testat negativt. Även tjänstemän från partiet som var inblandade i gårdagens möte har testat negativt. De isolerar sig nu.

Hostade kraftigt

TT: Borde man haft det här mötet fysiskt över huvud taget i går?

– Folkhälsomyndighetens rekommenderar att man ska stanna hemma om man har symtom och Per var symtomfri i går, säger Michael Norberg Tot.

I en intervju med TV4 innan mötet började ses dock Per Bolund hosta flera gånger. Enligt Bolunds pressekreterare satte han bara i halsen under intervjun. I dag mår han bra och håller sig i karantän.

Tiden från det att man blir smittad till att man eventuellt blir sjuk, den så kallade inkubationstiden, varierar mellan 2 och 14 dagar, vanligast är fem dagar.

Rekommendationerna säger att vuxna som inte haft covid-19 de senaste sex månaderna bör träffa så få personer som möjligt under sju dagar efter att ha träffat någon med covid-19 och hålla avstånd, helst två meter.

Skälet är att man kan vara smittsam strax innan man börjar känna sig sjuk.

Riksdagens talman Andreas Norlén vill inte kommentera saken.

Covidfakta

Påfyllnadsdos mot covid-19 – det här gäller

Det är dags att kavla upp ärmen igen för vaccinering mot covid-19. Arbetet med påfyllnadsdos, dos 3, är igång i Skåne.
Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Skåne Från och med den 12 januari är det nu fritt fram för samtliga över 18 år att boka en tredje dos vaccin mot covid-19, om det gått fem månader vill säga sedan andra sticket.

– Även om många vaccinerat sig behöver vi nå en ännu högre nivå. Vi jobbar intensivt med mobila verksamheter, att vara ute på evenemang, centralstationer och andra centrala platser och samverkar med kommuner, länsstyrelsen och civilsamhället, säger Maria Landgren, vaccinsamordnare.

Här nedan listar vi vad som händer just nu när det kommer till vaccineringen mot covid-19 och vart just du ska vända dig beroende på vilken grupp du tillhör.

Så bokar du vaccination

• Logga in på 1177.se och boka tid på ett sjukhus.

• Du kan också välja att boka en tid genom din vårdcentral antingen genom 1177.se eller över telefon.

Här finns en samlingssida på 1177.se där det går att se vilka mottagningar som har lediga tider för påfyllnadsdos mot covid-19.

• Från och med måndag den 17 januari startar de privata vaccinatörerna succesivt upp igen för att se till att den stora massan får sin tredje dos.

För de som inte vaccinerats ännu

• Är du över 16 år och varken har tagit dos 1 eller dos 2 går det bra att vaccinera sig genom din vårdcentral.

• Logga in på 1177.se eller ring din vårdcentral.

• Man kan även uppsöka Region Skånes mobila vaccinationsteam för drop in. Då behöver du inte boka tid utan bara dyka upp.

Medicinska riskgrupper

• Sjukhusen och vårdcentralerna kallar sina patienter inom riskgrupp för påfyllnadsdos. Gäller även för personer inom LSS.

Riskbarn mellan 5-11 år

• I vecka 3 kommer sjukhusen i Skåne att börja vaccinera barn mellan 5-11 år som är i riskgrupp. Detta är på rekommendation av Folkhälsomyndigheten.

Barn mellan 12-15 år

• Även 12-15-åringar boka vaccinationstid genom sin vårdcentral.

• Det krävs en vårdnadshavares samtycke för att vaccinationen ska vara möjlig. Läs mer HÄR.

• Region Skåne kommer, en sista gång, att befinna sig ute på skolor och erbjuda vaccination även i januari. De unga erbjuds då vaccin från Pfizer och skolorna kommer, som tidigare, att meddela när det mobila teamet kommer på besök.

Redaktionen tipsar

Covidsmittan – så är läget där du bor

Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Eslöv
Höör
Skåne Covidsmittan fortsätter att öka markant i Skåne, främst i syd och sydvästra delen av regionen. Antalet fall per 100 000 invånare är störst i Ystad, följt av Burlöv, Svedala, Skurup och Sjöbo. Så här är läget i den kommun där du bor.

Inrikes

Två häktade för människorov och utpressning

Två personer har häktats i Västmanlands tingsrätt misstänkta för en rad brott. Arkivbild.
Foto: Pavel Koubek/TT
Inrikes
Inrikes

En man och en kvinna i 20-årsåldern har häktats misstänkta för en rad grova brott på flera platser i landet. Det rör sig om bland annat människorov, grov utpressning och grovt olaga tvång.

Misstankarna mot de två har uppkommit när polisen i Västerås utrett andra brott där det redan sitter personer häktade.

– Förundersökningen har pågått under en längre tid och under förundersökningens gång har utredningen växt, säger kriminalinspektör Per Björklind till VLT.

Mannen och kvinnan anhölls i sin frånvaro i tisdags och greps av den regionala insatsstyrkan i onsdags morse. De är båda skrivna i Stockholmsområdet.

Bland de brott de misstänks för anger Västmanlands tingsrätt bland annat människorov juni–juli 2021 i Västerås och Stockholms län samt grov utpressning juni–september 2021 i Västerås och andra platser i landet. De häktade nekar till brott.

Åtal ska vara väckt senast den 18 februari.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Inrikes

Ny rättegång om filmares dyk vid Estonia

Dokumentärserien 'Estonia – fyndet som förändrar allt' visade ett tidigare okänt, omkring fyra meter långt hål i färjans skrov på havsbotten. Två personer i filmteamet som lät en dykrobot ta bilderna är åtalade för brott mot gravfriden.
Foto: Dplay/TT
Inrikes
Inrikes Var det brottsligt att skicka en dykrobot, som upptäckte nya hål i vraket, till platsen där färjan Estonia ligger på Östersjöns botten?
Ja, anser åklagaren, som överklagat tingsrättens friande dom.
Nu går de juridiska turerna om filmteamet vidare i hovrätten.

Passagerarfärjan Estonia förliste i hårt väder på Östersjön en natt i september 1994. Det var en stor katastrof. 852 personer omkom. Bara 137 av de ombordvarande kunde räddas.

En tid efter katastrofen beslöts att gravfrid ska råda vid vraket, enligt en särskild lag.

Det är den lagen som dokumentärfilmaren Henrik Evertsson och vrakexperten Linus Andersson är åtalade för att ha brutit mot.

I september 2019 ledde Evertsson en expedition som sände ner en dykrobot till vraket. Roboten lyckades ta bilder av ett tidigare okänt hål i fartygets skrov, som senare visades i dokumentärserien "Estonia – fyndet som förändrar allt" på Discovery.

Nya undersökningar

Bilderna väckte mycket stor uppmärksamhet. Statens haverikommission hörde av sig, och fick se filmmaterialet. Nya undersökningar av katastrofen inleddes.

Men Evertsson och Andersson har ändå brutit mot gravfriden, enligt åklagaren.

Göteborgs tingsrätt höll dock inte med. Där friades de åtalade, eftersom de arbetat från en tysk båt. Tyskland har inte skrivit under lagen om gravfrid vid Estonias vrak.

Kammaråklagare Helene Gestrin överklagade domen. Och nu, precis ett år efter tingsrättens rättegång, blir det förhandling i hovrätten för västra Sverige.

Bevisning och resonemang kommer att vara desamma som tidigare. Förhören som hölls i tingsrätten spelas upp för nya domare.

– Vad som hänt är vi helt överens om. Det vi är oense om är om lagen är tillämplig eller inte, säger Helene Gestrin.

– Det finns ju inte särskilt mycket skrivet om Estonia-lagen och dess tillämpning. Inget alls egentligen. Den är ju inte prövad förut, tillägger Gestrin.

Inget "frikort"

Det finns dock ett argument till från de två åtalade och deras advokater: dykningen gjordes för att skaffa ny kunskap om en katastrof, med hänvisning till yttrandefriheten.

– Vi hade ett behov av att göra just den här informationsinhämtningen, sade Henrik Evertsson när han förhördes i tingsrätten.

Men på den punkten höll tingsrätten med åklagaren. Om dykarbetet gjorts från en svensk båt, hade de åtalade blivit fällda. Den grundlagsskyddade rätten till yttrandefrihet och information ger inte "någon form av carte blanche att straffritt begå straffbara gärningar", skrev tingsrätten i sin dom.

Åklagaren har yrkat att de åtalade ska dömas till villkorlig dom och dagsböter.

I höstas var Linus Andersson med i en ny expedition som också tog bilder med dykrobot vid Estonias vrak, på uppdrag av en förening för anhöriga till katastrofens offer. Arbetet gjordes från en båt som var registrerad på Malta.

– Vi håller fast vid att det är internationell maritim lag som gäller, sade Andersson då till TT.

Micke Larsson/TT

FAKTA

Fakta: Estonia

Färjan Estonia lämnade hamnen i Tallinn på kvällen 27 september 1994. Men knappt halvvägs till Stockholm kantrade fartyget i hårt väder. Sedan sjönk Estonia inom mindre än en timme.

852 människor omkom i katastrofen. 501 av dem var svenskar.

137 personer räddades.

Den internationella haverikommissionens viktigaste slutsats blev att fästena och låsen till Estonias bogvisir var underdimensionerade. När bogvisiret lossnade, forsade stora mängder vatten in på bildäck och fick fartyget att kantra.

Överlevare, anhöriga och andra engagerade personer har dock krävt att det snabba förloppet då fartyget sjönk måste utredas ytterligare.

Dokumentären "Estonia – fyndet som ändrar allt" visade ett nytt, tidigare okänt hål i skrovet på havsbotten. Bilderna väckte stor uppmärksamhet.

Haverikommissionerna i Sverige, Finland och Estland gör nu en ny granskning av vad som hände när färjan gick under.

Lagen om gravfrid vid vraket ändrades 1 juli 2021. Verksamhet som bedrivs av en myndighet i Sverige, Estland eller Finland för utreda katastrofen är nu undantagen från förbudet att dyka.

I november 2021 uppgav Statens haverikommission att de nya hål som upptäckts i skrovet troligen orsakats av klippor på havsbotten.

Inrikes

Eldade upp grannens döda ko – åtalas

En fastighetsägare i Sörmland åtalas efter att ha eldat upp en död ko. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

Boende i en ort i Sörmland slog larm till miljökontoret när rök och dålig lukt började sprida sig över trakten. En miljöinspektör gjorde ett oanmält besök på den utpekade gården och upptäckte att en död ko stoppats i en förbränningsugn, skriver SVT Sörmland.

Fastighetsägaren erkände att han eldat ett kadaver som tillhörde en lantbrukare i trakten. Döda djur måste dock hanteras på ett visst sätt och mannens ugn är inte godkänd. Det var inte heller första gången som fastighetsägaren ägnat sig åt otillåten eldning, uppger SVT.

Nu åtalas mannen för brott mot lagen om foder och animaliska biprodukter. En fällande dom kan som mest innebära fängelse i två år.

I polisförhör har mannen, trots det första erkännandet, hävdat att han inte minns att han eldat något otillåtet i ugnen.

Lars Brandelius/TT

Inrikes

Barn fastspänt – korttidshem får hård kritik

Inspektionen för vård och omsorg är mycket kritisk till att ett barn i Småland dagligen fått sitta med händer och fötter fastspända på en korttidsverksamhet.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes Ett barn har rutinmässigt fått händer och fötter fastspända inom en korttidsverksamhet i Småland.
Nu får verksamheten svidande kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), skriver Smålands-Tidningen.
PREMIUM

Personalen har uppgett att det inte funnits något annat sätt att hjälpa barnet. Fastspännandet har skett vid transporter i rullstol utomhus, och vid toalettbesök – ibland långa stunder.

I oktober fick Ivo in ett klagomål om hur barnet behandlades. Inspektionen kontaktade då bland annat en ansvarig socialchef i berörd kommun. Det ledde till att uppgifterna från anmälaren förstärktes.

Fastspännandet måste sluta genast, framhåller Ivo i sitt beslut. Det är förbjudet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, och strider mot FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Den ansvariga nämnden måste "följa det regelverk som finns, så att tvångs- och begränsningsåtgärderna omedelbart upphör", skriver Ivo.

Enligt anmälan har barnet även spänts fast på samma sätt av sina personliga assistenter i hemmet. Ivo har gjort en tillsyn där också, men i det fallet har beslutet inte redovisats ännu.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL