Skåne

Smittad? Det här gäller just nu i Skåne

Foto: Isabell Höjman/TT
Skåne
Skåne Om man blivit smittad av covid-19 har man ett gott skydd men kan fortfarande inte slappna av helt, enligt Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne:
– Man måste fortfarande vara en del i det här allmänna försiktighetsprincipen som just nu måste råda i samhället.

Smittkurvan pekar uppåt i Skåne och covidvarianten omikron har tagit över i princip helt. Vad ska man tänka på efter att ha blivit smittad av covid-19? Tidigare har Folkhälsomyndigheten uppskattat att en person som smittats av covid-19 kan se sig resistent mot viruset i upp till sex månader. Men gäller det fortfarande i och med att nya varianter uppkommer?

– Vi har inte känt den här smittan så länge så man kan inte ge ett stensäkert svar på den frågan. Men principen som vi fortfarande jobbar efter är att för de som har haft covid-19 de senaste sex månaderna så slipper man provta sig och slipper förhållningsregler och ingår inte i smittspårning förutsatt att man inte då ingår i ett vård eller vård- och omsorgssammanhang, säger Eva Melander.

Undvika trängsel trots skydd

Men personen i fråga kan inte slappna av helt.

– Att genomgå en sjukdom ger ju ett gott skydd, det ska man ha med sig. Men för den saken skull måste man fortfarande vara del i det här allmänna försiktighetsprincipen som just nu måste råda i samhället och även om man inte riskerar att smittas så genom att vi är för många på samma ställe och skapar trängsel så skapar vi också en ökad risk för andra att bli smittade av andra, konstaterar Melander.

Eva Melander, smittskyddsläkare, under region Skånes pressträff om covid-läget i Skåne.
Foto: Johan Nilsson/TT

Långa karantäntider

Om någon i ens närhet har insjuknat i covid-19 gäller det, enligt nationella förhållningsregler, för närvarande att sätta sig själv i karantän och räkna sju dagar framåt efter att personen fått tillbaka sitt positiva provsvar. Något region Skåne inte tycker är rimligt då det just nu inte finns några pcr-tester tillgängliga och därför ger extra långa karantäntider för skåningarna.

– Det är en högaktuell fråga. Vi har lyft det till Folkhälsomyndigheten att det inte är rimligt att vi använder provtagningsdatum som mål för hur länge man ska stanna hemma utan att det är rimligare att man stannar hemma från det att den första personen i hushållet fick sina första symtom och sju dagar därefter.

Nytt test på gång

För att öka upp testkapaciteten gick Region Skåne ut med att ett nytt form av covidtest som ska göra det enklare vid upphämtning kommer att provas i Malmö, Lund och Helsingborg. Enligt Region Skåne ska det nya testtypen öka antal egenprovtagning i Skåne med 15 000 per vecka till totalt 59 500. Redan på onsdag ska det gå att boka det nya testet, och redan på torsdag ska det gå att hämta ut.

FAKTA

Att tänka på vid smitta

Vid positivt provsvar

• Stanna hemma i minst sju dagar från att du fick symtom. Och du måste ha varit feberfri i två dagar innan du träffar någon.

• Efter sju dagar kan rethosta och ett försämrat lukt- och smaksinne finnas kvar, utan att du smittat.

Hushållskontakt

• Om du delar hushåll med en person som har bekräftad covid-19 ska du stanna hemma i sju dagar från att personen fick sitt provsvar. Du ska även testa dig, även om du är vaccinerad.

Ej hushållskontakt

• Om du har träffat en person med covid-19 som du inte delar hushåll med och du är vaccinerad med två doser samt inte känner några symtom, behöver du inte testa dig. Dock rekommenderas du att arbeta hemifrån, undvika nära kontakter med personer utanför hushållet och vara uppmärksam på symtom.

Källa: 1177.se/Skåne

Skåne

Privata vaccinatörer tillbaka – nya tider släpps

Region Skåne tog på tisdagen sin mobila vaccinationslösning i drift på Posthusplatsen i centrala Malmö. Den så kallade vaccinationsbussen har tre rum för covid-19 vaccination.
Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Skåne Region Skåne gör en kraftsamling för att öka vaccinationsnivåerna i på flera platser i Skåne. Under nästa vecka öppnas privata vaccinationsmottagningar upp igen i elva skånska städer.

Nästa vecka startar två externa aktörer upp sina vaccinationsmottagningar på flera platser runtom i Skåne. De upphandlade aktörerna ska avlasta vårdcentraler och sjukhus som är hårt ansträngda i och med den ökande smittspridningen i regionen.

– Även om många vaccinerat sig behöver vi nå en ännu högre nivå, säger Maria Landgren, vaccinsamordnare.

Mottagningar i elva städer

Första staden ut för de mottagningarna är Arlöv, Ängelholm och Löddeköpinge som öppnar den 17 januari. Under vecka tre och fyra kommer mottagningar att dyka upp i ytterligare åtta städer. Städerna är Malmö, Helsingborg, Kristianstad, Ystad, Simrishamn, Hässleholm, Lund och Trelleborg.

– Bara det finns armar att vaccinera så kan vi göra det och det kommer att behövas för mutationerna bara ryker fram, har Kenneth Kronohage på vaccinationsleverantören Macc People AB tidigare sagt till Skånska Dagbladet.

Vaccinbuss ska kunna flytta dit det behövs

Under tisdagen invigdes Skånes nya vaccinbuss för att tackla de låga vaccinationsnivåer i delar av regionen.

– Vi följer utvecklingen vecka för vecka och avgör efterhand var bussen gör mest nytta. Många jobbar udda tider så vi kan ha öppet när det behövs och ha drop-in. Alla stick är bra stick, berättade Maria Lindqvist, projektledare för vaccinationer i region syd för Skånska Dagbladet i samband med invigningen.

Inrikes

Nytt maxtak på 500 personer införs 19 januari

Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild
Foto: Marko Säävälä / TT
Inrikes
Inrikes Regeringen föreslår att det nya deltagartaket för exempelvis konserter och matcher inomhus införs den 19 januari. Det gäller för evenemang där vaccinbevis används.
PREMIUM

Från och med onsdag nästa vecka kommer det att tillåtas högst 500 personer på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus, även om de använder sig av vaccinbevis. Det gäller även mässor.

Orsaken är att Folkhälsomyndigheten bedömer att det inte räcker med vaccinbevis och andra införda regler för att få bukt med smittspridningen. Vaccinet har visat sig ha begränsad effekt mot omikronvarianten. Myndigheten har därför begärt att regeringen även ska införa ett deltagartak på 500 personer.

Trots det anser FHM att vaccinbevisen fyller ett syfte vid arrangemang med mer än 50 deltagare, eftersom de minskar risken för att många ovaccinerade med högre risk för slutenvård smittas vid samma tillfälle.

Från den 19 januari föreslås även att maxtaket vid uthyrning av platser för privata sammankomster sänks från 50 deltagare till 20.

Regeringen har nu skickat ut förslagen på remis. Berörda verksamheter har fram till den 13 januari på sig att komma in med sina synpunkter.

Maria Davidsson/TT

Inrikes

Antalet dödsfall på nivåer innan pandemin

Under 2020 ökade antalet dödsfall stort jämfört med året innan. 2021 har antalet dödsfall i Sverige sjunkit till nivåer innan pandemin, enligt preliminära siffror från SCB. Arkivbild.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes Antalet dödsfall i Sverige ökade en hel del under coronavirusets första år. I fjol sjönk däremot antalet döda till nivåer innan pandemin bröt ut.
PREMIUM

2021 avled 91 541 personer i Sverige, vilket är 6 583 personer färre än året innan, enligt preliminär statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Under åren 2015-2019 avled i genomsnitt 90 962 personer i Sverige per år.

"Antalet döda har med några undantag inte förändrats särskilt mycket mellan varje år de senaste 45 åren. Men 2020 såg vi en ovanligt stor ökning av antalet dödsfall jämfört med de närmast föregående åren", säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på SCB.

Under 2021 avled 46 254 män och 45 287 kvinnor.

Antalet dödsfall har sedan mitten av 70-talet legat kring 90 000 döda per år med några undantag. 2020 är ett av de undantagen då 98 124 personer avled i Sverige. Tittar man på antalet döda per 1 000 invånare var siffran den högsta sedan 2012.

Även om antalet dödsfall sjönk i fjol sticker en månad ut i statistiken. Enligt preliminära siffror avled 10 181 personer under januari månad 2021. Sett till hela 2000-talet är det bara i april och december 2020 som det har dött fler personer under en enskild månad.

"Under resten av 2021 låg dödsfallen på en normal till låg nivå. Särskilt få döda var det under perioden mars till juli", säger Tomas Johansson.

Covidfakta

Skåne: "Extremt många positiva fall"

Eva Melander, smittskyddsläkare, under region Skånes pressträff om covid-läget i Skåne.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Coronaviruset sprider sig snabbt i Skåne – och prover visar att omikronvarianten dominerar totalt. "Extremt" är ordet för dagen på Region Skånes pressträff.

– Det är extremt många positiva fall, den senaste veckan ökade det med 55 procent, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

– Andelen positiva har aldrig varit så hög som nu, säger hon också.

Snittet ligger på 40 procent positiva svar bland dem som testas. Förra veckan var antalet smittade uppe i 17 268 covid-fall i Skåne och omikronvarianten utgör 75 procent av alla fall.

Provtagning trappas upp

Regiondirektör Alf Jönsson kallar också utvecklingen extrem. Sjukfrånvaron har fördubblats inom sjukvården jämfört med den förra smittotoppen och efterfrågan på provtagning har ökat.

– Vi hade tagit höjd för en fördubblad kapacitet. Men vi ökar nu med 30 procent, säger han om provtagningen.

De smittade finns i alla åldersgrupper, men det är framförallt yngre som drabbas. Vaccinerna spelar stor roll för att hålla tillbaka smittan bland äldre, framhåller smittskyddsläkaren.

Antalet covidfall på sjukhusen är inte lika högt som vid tidigare toppar, men hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom beskriver trycket som hårt.

– Den planerade verksamheten är reducerad på grund av hög belastning och hög sjukfrånvaro, säger hon.

Strul med vaccinbevis

Hittills har 83 procent av alla skåningar från 16 år och uppåt fått en första vaccindos, 81 procent har fått dos två och cirka 30 procent dos tre. Men alla kan inte få ut vaccinbevis, på grund av ett problem med överföringen av data till E-hälsomyndigheten, berättar vaccinsamordnare Maria Landgren.

– Alla uppgifter för alla individer går inte över som de ska, så det pågår ett aktivt, intensivt felsökningsarbete, säger hon.

De första indikationerna på att det inte beror på en eftersläpning i registreringen kom förra veckan.

Orsaken till problemen är inte klarlagd och hon vet inte hur många vaccinerade som drabbats, men hon tror att det är en liten andel.

– Med tanke på hur många som vaccineras är det förhållandevis få som hör av sig.

Nästa vecka startar två av tre upphandlade privata aktörer massvaccinering i Skåne och den tredje privata aktören inleder vaccineringar veckan därpå. Tider hos dem kommer att kunna börja bokas senare denna vecka.

Cecilia Klintö/TT

Skåne

Fick långtidscovid klassad som arbetsskada

En undersköterska som jobbat med covidsjuka inom omsorgen har fått arbetsskadeersättning efter att ha drabbats av långtidscovid. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Skåne
Kävlinge En undersköterska i Kävlinge som arbetat med covidsjuka inom omsorgen och drabbats av långtidscovid har beviljats ersättning från arbetsskadeförsäkringen, rapporterar SVT Skåne.
PREMIUM

I december 2020 insjuknade kvinnan i covid-19. Det yttrade sig som en kraftigare förkylning, men efteråt kom andra problem såsom trötthet, huvudvärk och en känsla av att ha influensa i kroppen, berättar kvinnan för SVT.

Kvinnan har ännu drygt ett år senare inte blivit bättre och dessutom har hjärntrötthet tillstött, vilket gör att hon inte längre klarar vardagen.

– Det är som att man är dement, det känns som hjärnan bara går på halvfart, säger hon.

Kvinna har nu fått sin långtidscovid klassad som arbetsskada, efter att ha gjort en arbetsskadeanmälan, och har fått 50 000 kronor i ersättning från Afa försäkring.

– Det är ett plåster på såret, men jag hade mycket hellre varit frisk, säger hon.

FAKTA

Fakta: Rätt till ersättning för covid-19

Det är fastställt att covid-19 är en sådan smittsam sjukdom som kan godkännas som en arbetsskada enligt förordning om arbetsskadeförsäkring och statligt personskadeskydd och därmed omfattas av arbetsskadeförsäkringar.

De som kan ha rätt till ersättning vid smittsam sjukdom är anställda vid ett laboratorium, inom sjukvården eller anställd i annat arbete där man behandlar, vårdar eller omhändertar smittförande person.

För att Afa Försäkring ska kunna pröva rätt till ersättning krävs att skadan kvarstår efter 180 dagar.

Källa: Afa försäkring

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Skåne

De vann Skånska Gastronomipriset

Vinnarna av Årets Skånska Krog var Vollmers i Malmö.
Foto: Pierre Orsander
Skåne
Skåne På lördagskvällen webbsändes Skånska Gastronomipriset från Malmö rådhus. Bland vinnarna kunde man hitta både förra årets julvärd, Tareq Taylor men även Malmökrogen Vollmers.

– 2021 blev på många sätt ännu tuffare än vi kunnat förutspå. Samtidigt är det en imponerande mångfald och kvalitet som fortsätter att utmärka vår skånska gastronomi och krogliv, säger Thomas Kuuttanen, ordförande i juryn för Skånska Gastronomipriset, i ett pressmeddelande.

Skånska Gastronomipriset grundades 2014 och delas ut till de som har utfört särskilt utmärkta insatser för mat- och dryckeskulturen i Skåne. Tina Nordström var årets värd för prisutdelningen men även Anneli Hulthén, Skånes landshövding, var med när vinnarna hyllades.

Tareq Taylor tilldelades pris för årets skånska stjärna där juryns motivering bland annat var:

”För en oemotståndlig förmåga att bjuda på fantastisk matkonst och sig själv i samma recept. Få svenska tv-stjärnor kommer i närheten av en lika självklart lysande karisma. Från våra ”himmakök” till hela Sveriges julvärd utan att ett ögonblick förlora fotfästet i den skånska myllan.”

Tareq Taylor tog emot priset för Årets Skånska Stjärna.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Tareq Taylor har tidigare suttit i juryn men efter att ha blivit nominerad till Årets Skånska Stjärna och även Årets Skånska Krog fick han avstå detta året.

– Det är en stor ära att få ta emot priset som årets skånska stjärna. Men framför allt så är det roligt att det Skånska Gastronomipriset så självklart lyfter fram skånska eldsjälar som dagligen arbetar för den skånska gastronomin i Sverige, säger Tareq Taylor, i ett pressmeddelande.

Malmökrogen Vollmers fick ta emot pris för Årets Skånska Krog.

– Att föräras det skånska matlandskapets främsta utmärkelse för fjärde gången är en inte bara stor fjäder i hatten. Det är en bekräftelse på att det går att hålla fast vid höga ambitioner även i tider av nedstängningar och restriktioner, säger Mats Vollmer.

FAKTA

Vinnarna av Skånska Gastronomipriset 2021

Årets Skånska Krog: Vollmers, Malmö

Årets Skånska Stjärna: Tareq Taylor

Årets Skånska Hederspris: Carl Sonesson, Staffanstorp

Årets Skånska Värdskap: Smörtaxen, Landskrona

Årets Skånska Spritpris: Henric Molin, Ven

Årets Skånska Vinpris: Skepparps Vingård, Kivik

Årets skånska Mångfaldspris: Vindstilla Cafe & Mötesplats, Malmö

Årets Skånska Miljö- och Hållbarhetspris: Gårdsfisk, Åhus

Sällskapet Malmö Akvavits Stipendium: Karin Ericson

Årets Skånska Destination: Vismarslövs Café & Bagarstuga, Klågerup (utses genom röstning bland allmänheten)

Källa: Skånska Gastronomipriset

Skåne

Bode-priset till tantrafestival

Foto: Chrisg77/CC4.0/Wikimedia
Skåne
Prisade Tantrafestivalen på Ängsbacka kursgård blev riksbekant i somras på grund av ett coronautbrott där som sedan ledde till att Norge stängde gränsen. Nu prisas festivalen av Johnny Bode-sällskapet.

Varje år delar sällskapet sitt pris till en kulturpersonlighet, offentlig person eller kulturinstitution som man anser verkat i, som man själva kallar honom, kompositören, sångaren och skandalartisten Johnny Bode-Delgadas anda ”på så vis att han, hon eller den trampat i klaveret, skapat en skandal eller på annat underhållande vis visat fräckhet och/eller ställt till det för sig själv och sin omgivning”.

I år går priset till Ida Freyschuss, vd för Ängsbacka kursgård utanför Molkom. Det var på den kursgården som en tantrafestival arrangerades i somras med 500, företrädesvis ovaccinerade, deltagare där 107 personer smittades av covid-19. Två av dem behövde sjukhusvård och utbrottet fick Norge att skärpa reglerna för inresa över gränsen.

Agerandet fick kommunalrådet i grannkommunen Årjäng att på Facebook utbrista i att det var ”hål i huvudet” och att det handlade om att ”ett gäng antivaxxare knullat runt i Molkom”, något som Johnny Bode-sällskapet glatt återberättar på sin hemsida. En ny festival planeras till sommaren.

”Vägran att låta sig nedslås”

I juryns motivering till priset skriver man bland annat:

”Ängsbacka och dess vd Ida Freychsuss har på ett storartat sätt levt upp till Johnny Bodes hedonistiska credo och får priset för ett agerande som både har orsakat upprördhet i Sverige och ansträngda förhållanden till Norge, helt i Johnny Bodes anda. Häpnaden inför de starka reaktionerna, förtrytelsen över att vara missförstådd, men också vägran att låta sig nedslås inför framtiden är även det i Johnnys stil.”

Johnny Bode. Arkivbild

Priset som delas ut är i det här fallet ett diplom och prissumman 16 301 kronor och 50 öre. Prissumman har dock föreningens medlemmar ätit och druckit upp framför sina datorskärmar under deras ”lika virtuella som coronasäkrade” årsmöte.

Diplomet har skickats till Ida Freyschuss tillsammans med kvittona och ett par vita handskar med sällskapets logotyp på. Det sistnämnda hoppas man "kan användas för mer smittsäker tantrasex i framtiden”.

En död babian

Johnny Bode-sällskapet delar också ut hedersomnämnandet Busgroggen för ”enskilda roliga blamager”. 2021 års busgrogg ges till Felix Herngren efter att denne fått sitt släktskap med Johnny Bode uppdagat i ett tv-program och för sin påstådda inblandning i en händelse med en insmugglad död babian.

”Ord står mot ord i babian-frågan, men vi i sällskapet är övertygade om att Johnny Bode hade älskat att dricka champagne vilandes på ett dylikt skinn.”

Artisten Johnny Bode föddes 1912 i Falköping och dog 1983 i Malmö. Hans liv var kantat av skandaler och han har, enligt Wikipedia, beskrivits som både en amoralisk mytoman och som en enfant terrible. För eftervärlden är han nog mest känd för skivan Bordellmammans visor och som en föregångare till den så kallade könsrocken.

Resor

Gigantiskt klättertorn lockar besökare ut i naturen

Tornet är byggt som ett timglas och ritat av arkitektfirman EFFEKT. Det ser ut att vara gjort av flätad, jättelik rotting, men det är byggt av pelare i cortenstål som rostat vackert.
Foto: Claes Hall
Resor
danmark
Skåne
HASLEV Utanför Haslev, en timma söder om Köpenhamn ligger Camp Adventure, en äventyrspark utan åkattraktioner eller sockervadd, men med massor av träd, och ett torn som låter en se trädtopparna - långt där nere.
Hjälp vad högt det är! Men vackert!
Foto: Claes Hall

Vinden viner och det är bit i januariluften. Men vilka är vi att rädas lite kyla och blåst. Nej, i allmänhetens tjänst ger vi oss oförskräckta ut i den sydsjälländska Gisselfeldskogen där Camp Adventure ligger. Campen öppnade 2013 och är femtio hektar (sjuttio fotbollsplaner) stort område fullt av naturnära aktiviteter. Här finns inga färgglada lampor eller hög musik. Det är i stället skogens ljud som är i fokus, och anordningarna för lek och klättring är snillrikt dolda i vegetationen.

Runt, runt i tolv cirklar så är man på toppen på Camp Adventure med Skovtårnet i Rönnede Danmark. Klara dagar ser man ända till Köpenhamn fem mil bort.
Foto: Claes Hall

Visionen med campen var att genom olika aktiviteter ge människor tillgång till naturens skönhet, och man får säga att den uppfyllts. Till och med idag, med en kall vintersol, är skogen magisk. För att till största möjliga mån skydda och bevara den magin, har man byggt en tre och en halv kilometer lång trästig som ringlar sig organiskt fram under de höga bokarna och ekarna. Kommer stigen fram till ett stort träd har man helt frankt byggt in det i trallen.

Vi knatar på, på den ibland farligt isbelagda spången. Man kan bara tänka sig hur vackert det kommer att bli fram på vårkanten då bokarna är så där ljust, nästan självlysande gröna, eller för den delen på hösten med alla dess färger.

Vi korsar en bäck och tittar man upp mot trädtopparna anas ibland rep och taljor. Campen är Nordens största klätterpark med tio banor i olika svårighetsgrad – högt uppe bland träden. En 450 meter lång linbana lockar också de oförvägna. Just idag är det tomt och stilla i skogen. Klättringsaktiviteterna öppnar inte förrän i april.

Vi knatar på, på den ibland farligt isbelagda spången. Man kan bara tänka sig hur vackert det kommer att bli fram på vårkanten då bokarna är så där ljust, nästan självlysande gröna, eller för den delen på hösten med alla dess färger.

Hjälp vad högt det är! Men vackert!
Foto: Claes Hall

Hisnande upplevelse

Det går uppför och uppför. Den som trodde att Danmark var idel platthet trodde fel. Åsen vi bestiger är hundra meter över havet. På toppen får vi lön för mödan. Där ligger la pièce de résistance, Skogstornet som byggdes 2019. Vi har skymtat det under hela vår promenad, men nu reser det sig gigantiskt, men samtidigt med en känsla av lätthet, över våra huvuden. Fyrtiofem meter tornar det upp sig och det är smått ofattbart högt för en reporter med svindel. Tornet är byggt som ett timglas och ritat av arkitektfirman EFFEKT. Det ser ut att vara gjort av flätad, jättelik rotting, men det är byggt av pelare i cortenstål som rostat vackert.

Runt, runt går det och trots allt känns stigningen inte alls mödosam, utan förrädiskt enkel.

Dags så att klättra upp för de tolv spiralformade cirklar som leder till toppen. Golvet är noggrant utsågat, smalare in mot mitten och bredare utåt. Räcket, också i cortenstål, är vinklat i 120 grader och kastar skuggor mot brädorna så att ett liknande flätmönster bildas som i själva tornet. Inte konstigt att det fått flera arkitektpriser.

I mitten växer höga träd som man nästan kan ta på tack vare timglasformen. Toppen är 140 möh.
Foto: Claes Hall

Vi möter en del människor som liksom vi kommit för den hisnande upplevelsen. Runt, runt går det och trots allt känns stigningen inte alls mödosam, utan förrädiskt enkel. Man vet liksom inte riktigt hur högt man är förrän man plötsligt nästan kan röra vid trädtopparna som växer i tornets mitt. Tack vare timglasformen är man riktigt nära de redan knoppande grenarna.

Perfekt utflyktsmål

Men vi ska ännu högre - och så är vi då på toppen, etthundrafyrtio meter över havet. På skakiga ben vågar jag mig ut till kanten. Vinden suger tag i en på ett högst obehagligt sätt, men den 360-gradiga utsikten är värd rädslan. En klar, solig dag som denna ser man ända till Köpenhamn, drygt fem mil bort, och trädtopparna är långt under oss.

Förutom tornet, klättringen och skogsgåendet kan man också glampa i lyxiga jurtor, eller självplocka blommor i blomodling. Blir man hungrig finns även utomhusrestaurang och café, och en butik. Allt är precis som tornet gjort med tanke på design, estetik och hållbarhet. Nu är det förstås stängt, men bara tornet var faktiskt värt besöket, och det är ju ett perfekt utflyktsmål i Coronatider.

FAKTA

Camp Adventure ligger utanför Haslev, ca en timma söder om Köpenhamn.

Det är en äventyrspark som är inrymd i en 30 hektar stor skog.

Där finns ett skogstorn som är 45 meter högt och toppen är 140 meter öh. Det är öppet hela året.

Där finns också nordens största klätterpark med linbanor uppe i träden.Den är öppen mellan april och oktober.

Där finns också en glamping, en blomfarm, restaurang, café och butik.

Vaccinationsbevis krävs och munskydd inomhus.

Biljetter köps på nätet i förväg, och även parkeringsbiljett.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL