Sport

Efter kritiken: Blågult tryggt på EM-hotellet

Sveriges förbundskapten Glenn Solberg. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Coronafall har präglat förberedelserna inför handbolls-EM i Slovakien och Ungern, trots att lagen levt efter strikta restriktioner.
Det franska laget chockades av bristerna i smittskydd på sitt hotell – medan det svenska landslaget tagits emot på ett säkert sätt i Slovakien.
– Vi har en egen våning och allt som krävs, säger målvakten Andreas Palicka.

Det är inte bara Sveriges landslag som haft en krånglig uppladdning. Uppemot 30 spelare och ledare som är aktuella för mästerskapet har testat positivt för covid-19, där Serbien hittills verkar ha drabbats hårdast.

Även OS-mästarna Frankrike har haft positiva fall i sin förberedande EM-bubbla, och när laget anlände till sitt hotell i Ungern fick de en chock, berättar stjärnspelaren Nikola Karabatic.

– Vi var alla förbluffade, för att inte säga chockade, över vad vi möttes av. Vi följer stränga protokoll för att inte drabbas av corona och så kommer vi till ett hotell med gäster som inte bär munskydd. Och så skulle vi äta med andra gäster, säger han till Handnews.

"Det är spänt"

För det svenska lagets del har boendet och träningsmöjligheterna varit i enlighet med protokollet, berättar förbundskapten Glenn Solberg på en pressträff.

– Vi får äta och träffas i ett eget rum, jag är väldigt nöjd med hotellet, säger han och fortsätter:

– Jag känner mig trygg här, men osäker i allmänhet. Man är glad varje gång man testar negativt och det är spänt när det är ett virus som är svårt att kontrollera. Men vi får hålla fokus på det vi kan göra, säger Solberg.

Målvaktsstjärnan Andreas Palicka instämmer.

– Här har vi tagits emot på ett bra och säkert sätt, vi har en egen våning och allt som krävs, säger han.

Därför kan lagets fokus ligga på det sportsliga – och den utveckling som skett inför EM.

"Försöker fokusera på handbollen"

– Någonstans är det ju så att vi har haft en positiv utveckling till detta mästerskapet, så vi är jätteglada och motiverade rent sportsligt även om läget rent smittomässigt i världen inte ser så bra ut. Vi börjar bli trötta på att svara på coronafrågorna, när vi sitter på ett fantastiskt lag där bland annat de unga stått för en raketutveckling, säger Palicka.

Solberg, som inte ännu fått leda laget i ett coronafritt mästerskap, hoppas att smittspridningen inte ska leda till några sportsliga konsekvenser. Speciellt i läget där Sverige är nu, med målet om att nå semifinal.

– Vi försöker hålla fokus på handbollen, vi är här med en full trupp, med stor harmoni och motivation i laget.

– Det är extremt tätt och svårt att nå semi. Vi är beredda på att fajtas.

EM inleds för Sveriges del i morgon, torsdag, då man möter Bosnien-Hercegovina.

Hilda Djupenström/TT

Sport

KRÖNIKA: Det var bara en tidsfråga

Det var bara en tidsfråga - Artur G Bliding trodde att Joakim Fagervall skulle få sparken redan i höstas.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
krönika

Det kom inte som någon större överraskning att Malmö Redhawks styrelse till slut valde att sparka Joakim Fagervall. Det som möjligen kändes lite märkligt var tidpunkten.

Redan i höstas skrev jag att Redhawks sportsliga ledning var tvungen att agera, att man måste inse att klubben nått vägs ände med Fagervall efter en lång rad mediokra insatser. Coachningen var obefintlig, energinivån låg, spelidén lyste med sin frånvaro och det verkade inte som om någon - varken spelare eller coacher - trodde på det det höll på med.

Man hade värvat ihop ett riktigt ”dream team” med hemvändande stjärnspelare, men det blev bara pannkaka av alltihop och krisen kom allt närmare.

I det läget kändes det som om jag var ensam om att se det oundvikliga slutet. Redhawks förlängde i stället kontraktet med Fagervall, märkligt nog mitt i formsvackan, och en del kolleger pratade om vikten av långsiktighet - kanske extra mycket för att det nu handlade om en ovanligt sympatisk och helt okontroversiell tränarprofil.

För att lösa upp knutarna på isen tog vd Patrik Sylvegård, i stället för att agera kraftfullt och i enlighet med praxis, in en psykolog.

Det blev visserligen lite bättre ett tag. Rödhökarna vann några matcher och höjde framför allt svansföringen och poängskörden på hemmais. Men plumparna fortsatte komma, den allra värsta när man tappade en jätteledning till förlust borta mot bottenkonkurrenten Timrå.

Om Fagervall inte fick kicken efter det fiaskot så skulle han nog aldrig få det, tänkte jag där och då.

Nu vet vi att det var fel. Tålamodet tog slut efter ett långt uppehåll och en slumpmässig förlust borta mot Oskarshamn i återstarten av SHL-spelet.

Ett mycket konstigt valt läge på säsongen, som nog skvallrar om att det inte var den sportsliga ledningen som fattade beslutet utan styrelsen - efter starka påtryckningar från en eller flera personer med stort inflytande.

Hela den här historien har förstås skött ovanligt illa av klubben. Det är ingen katastrof att tvingas sparka en tränare, det händer i flera lag varje säsong och är mer regel än undantag i branschen. Men det är synnerligen klantigt, inte minst ur ett ekonomiskt perspektiv, att först förlänga tränarens kontrakt, trots att resultaten är dåliga eller i bästa fall diskutabla - för att sedan tvingas göra helt om bara ett par månader senare.

Jag tycker nog att Patrik Sylvegård bör rannsaka sig själv där.

Nu ska det bli intressant att se vart det här tar vägen. För lagets bedrövligt bleka resultat under säsongen kan förstås inte bara läggas Fagervall till last. Stjärnorna har inte varit i närheten av att leverera det som man rimligtvis kunnat förvänta sig. Gruppdynamiken och personkemin i truppen har uppenbarligen inte fungerat och sånt löser sig sällan över en natt.

Vill det sig riktigt illa är det inte bara rekryteringen av Joakim Fagervall som varit fel (det borde vi trots allt kunna se som ett faktum vid det här laget) , utan också besluten att plocka hem Carl Söderberg och Magnus Pääjärvi - spelare som kanske, att döma av det vi sett de senaste månaderna, har sin bästa tid bakom sig och inte är tillräckligt motiverade längre.

Det återstår förstås att se, liksom vem man lyckas hitta som efterträdare till Joakim Fagervall.

Klart är att det känns som att det måste finnas mycket mer att klämma ur den här truppen, det såg ju trots allt så lovande ut på försäsongen.

Så kanske kan det faktiskt vara så enkelt den här gången att det räcker att röra om i grytan rejält och skifta bland kostymerna i båset.

Sport

Corona stoppar SHL-match strax före nedsläpp

Det blir ingen match hemma i Karlstad i kväll för Färjestad. Matchen mot Oskarshamn flyttas efter ett coronautbrott. Arkivbild.
Foto: Tommy Pedersen/TT
Sport
Sport

Det blir ingen SHL-match i Karlstad i kväll. Hemmalaget Färjestad har fått ett utbrott av coronaviruset i truppen och därför flyttas matchen mot Oskarshamn, uppger flera medier.

Ingela Ahlberg/TT

Sport

IFK Ystad värvar från Danmark

Danskarna Simon Ostersen (till vänster) och Mads Kalstrup spelar den kommande säsongen ligahandboll i Sverige för IFK Ystad.
Foto: IFK Ystad
Sport
HANDBOLL IFK Ystad ser om sitt hus inför den kommande säsongen. På tisdagskvällen presenterade ”di röe” två nya spelare från Danmark. Ansluter efter sommaren gör rutinerade mittsexan Mads Kalstrup och unge högernian Simon Östersen.

– Det är lite så vi vill jobba, att varva erfarenhet och rutin med ungdomlig talang, säger Sebastian Seifert, IFK Ystads tränare.

30-årige Mads Kalstrup, en tung pjäs som mäter två meter och är 114 kilo tung, hämtas från färska sammanslagningen Skanderborg Århus.

– Han har spelat tio säsonger i den danska ligan och kommer att bidra med rutin, påstår Seifert.

– Det är tänkt att han ska fylla luckan efter Marius Ferkingstad, som ju lämnar för Sönderjysk i Danmark efter säsongen.

Tio år yngre står på gränsen att ta plats i GoGs förstaligalag men har mest hållit hus i klubbens akademilag.

– En tvåvägsspelare, bra skott, bra blick och hyfsat bra bakåt. Jag ser fram emot att unna utveckla honom vidare, säger Sebastian Seifert.

Till nästa säsongen har sedan tidigare IFK Ystad gjort klart med den landslagsmeriterade målvakten Primoz Prost, en 38-årig sloven som hämtas från tyska TVB 1898 Stuttgart.

Pusselbitarna för 2022/23 börjar sålunda falla på plats.

Innan dess har IFK Ystad en tuff vår framför sig. Sebastian Seiferts manskap ligger aningen pyrt till det i handbollsligan, där de inför omstarten den 28 januari mot lokalrivalen YIF bara har ett lag, RIK, under sig i tabellen.

– Jo, det blir tufft. Samtidigt har vi allt i egna händer. Först och främst är det för nytt kontrakt utan återkval som vi siktar, hälsar Seifert.

– Om vi gett upp hoppet om slutspel? Nej, absolut inte. I våra bästa stunder hör vi hemma där. Men då gäller det att hitta en stabil nivå och göra det över tid och komma ur den onda cirkeln i vårt målvakts- och försvarsspel. Vi ska kämpa på.

Sport

Två nya fall för coronadrabbat Tyskland i EM

Tysklands förbundskapten Alfred Gislason har en del att fundera på. Arkivbild.
Foto: Sergei Grits/AP/TT
Sport
Sport

Efter måndagens fem coronafall har Tyskland drabbats av ytterligare två fall i handbolls-EM. Både målvakten Till Klimpke och Marcel Schiller har testat positivt, vilket betyder att tyskarna inte ens har full trupp i kvällens gruppfinal mot Polen i Bratislava.

Tyskland kommer till spel med 14 i stället för normala 16 spelare i truppen.

Både Tyskland och Polen är klara för spel i mellanrundan, men kvällens möte avgör hur många poäng lagen får med sig dit. Sverige ska möta de två lagen på fredag och söndag.

Sport

Emma Jönsson redo för debut i H65 Höör

Handbollsspelare
Foto: Christoffer Borg-Mattisson/H65 Höör
Sport
Handboll Efter en minst sagt lång konvalescens är Emma Jönsson äntligen redo för spel i sin nya klubb H65 Höör.

Det var förra våren, när hon nyligen hade skrivit på för H65, som olyckan var framme. I en match med sin förra klubb Eslövs IK, så skadade Emma Jönsson det främre korsbandet.

Det var hennes andra korsbandsskada i karriären, och efter operationen den tionde mars, har det varit en lång och mödosam rehabilitering som väntat.

– Emma har tränat med oss i knappt två månader, och mot Kristianstad så kan hon räkna med att få speltid på nio meter, säger tränaren Ola Månsson.

– Steget från allsvenskan till SHE är visserligen stort att ta, men vi hade inte värvat Emma om vi inte tror att hon ska klara av det.

”Alla måste vara flexibla”

Skadeläget i H65 Höör har varit minst sagt ansträngt under hela den här säsongen. I förra segermatchen mot Kungälv på bortaplan (21-19), så saknades det hela sju spelare på nio meter.

Krisläget den gången gjorde att kantliraren Ida Gullberg otippat fick hoppa in och vikariera som högernia i en del av matchen.

– Alla våra spelare måste vara flexibla med tanke på hur skadeläget ser ut. Och är det någon som är allround i sitt spel så är det Emma Jönsson, slår Ola Månsson fast.

– Så det ska bli intressant att få se henne på planen. Även om vi inte ska ställa för höga förhoppningar så här i början med tanke på hur länge hon har varit borta. Hon har sett bra ut på träningarna, men det är något helt annat att spela match.

Två svänggäng som möts i Höör

H65 kan ha fler spelare tillbaka än jämfört med senast. Men Ola Månsson är medvetet förtegen om hur truppen kommer att formeras i årets första match hemma i sporthallen i Höör.

– Vi får helt enkelt ta det från dag till dag. Några stycken kommer att saknas av coronarelaterade skäl. De är inte smittade, men sitter i karantän. Fast de reglerna kan också ändras i all hast, konstaterar H65-coachen.

Två nedstängningar har skånelaget tvingats till på grund av corona hittills i år, och man har bara varit i träning sedan i fredags.

– Vi har varit så få på träningarna att vi inte har kunnat spela med två mål. Men utifrån förutsättningarna har det trots allt sett bra ut, tycker Ola Månsson, som verkligen får snurra runt på det lilla material han har till sitt förfogande.

H65 Höör och Kristianstad har svajat rejält i sina prestationer i seriespelet. H65 har blandat kanonmatcher, som segrarna mot Västerås och Skara, med rena magplask, inte minst förlusten mot rivalen Lugi.

Och man har även förlorat mot nästjumbon Heid, medan Kristianstad är det enda laget i SHE, som hittills har förlorat mot tabelljumbon Kärra HF.

– Både vi och Kristianstad ligger långt ned i tabellen, men så har vi också spelat mindre matcher än flera av de andra lagen, påpekar Ola Månsson.

Segern mot tabelltrean Kungälv i förra omgången var moraliskt betydelsefull, där H65 vände ett fyramålsunderläge i paus till seger.

Den starka insatsen kan vara något att bygga vidare på i skånederbyt mot nabon Kristianstad.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopro.se

Sverige väljer att förlänga tillfälliga ändringen i spellagen

Casinopro.se I samband med den pågående pandemi som snabbt spred sig över världen, valde svenska Spelinspektionen att skärpa reglerna i den svenska spellagen. Sedan tidigare innebar denna bland annat att varje spelbolag endast får dela ut en bonus per licens, samtidigt som de ska ålägga spelarna att ställa in insättningsgränser innan de tillåts börja spela.

Varken bonusar eller insättningsgränser har tidigare haft ett maxtak, enligt bonussidan casinopro.se - något som kommit att ändras i och med den tillfälliga ändring som genomförts i spellagen från och med den 2 juli 2020.

Strikta regler i nya ändringen

Den tillfälliga ändringen i spellagen skulle i första hand gälla till och med den sista december 2020. Nu är det dock klart att svenska staten förlänger maxgränsen för casino bonusar.

I första hand har de valt att förlänga den tillfälliga spellagen i ytterligare sex månader - men det finns ingenting som säger att de inte kan komma att förlänga tidsgränsen ytterligare.

De nya reglerna som gäller i den tillfälliga spellagen är mycket strikta och syftar till att ingen spelare ska riskera att landa i ett spelmissbruk. Anledningen till detta är att det i och med pandemin var många svenskar som blev arbetslösa eller såg sin inkomst sjunka drastiskt.

Det fanns då en oro hos regeringen att detta skulle leda till ett ökat spelande - varför de kände att en tillfällig ändring i spellagen var nödvändigt.

De mest omtalade ändringarna i spellagen handlar om just bonusar och insättningsgränser. Som vi redan tagit upp, innebär den "vanliga" svenska spellagen att varje spelbolag endast får dela ut en bonus per spelare och licens. Inget maxtak finns för bonusen - men i och med ändringen i spellagen har ett bonustak på 100 kr införts.

Det innebär att inga bonusar med ett värde över 100 kr får delas ut - något som sätter de svenska spelbolagen i ett utsatt läge gällande konkurrens från utländska aktörer som inte har några sådana restriktioner.

Även insättningsgränserna har alltså fått se en ändring, och idag gäller en obligatorisk insättningsgräns på 5 000 kronor per spelare.

Bonusarnas villkor omformas

Att bonusarna fått ett maxtak om 100 kr har varit både bra och dåligt för oss spelare. Det är givetvis en tråkig nyhet för de spelare som är ute efter så höga bonusar som möjligt - samtidigt har bonusvillkoren hos många casinon blivit mer generösa gentemot spelarna.

Till exempel är det många casinon som valt att ta bort kravet på omsättning från sina bonusar - något som innebär att du alltså får behålla dina vinster direkt.

Omsättningsfria bonusar är väldigt populära, och innan den tillfälliga ändringen i spellagen var dessa mycket sällsynta.

Idag hittar vi bonusar utan omsättningskrav hos vart och vartannat casino - vilket vi naturligtvis tycker är kul!

Vilka casino bonusar är bäst nuförtiden?

Precis som vi varit inne på, är det många casinon som tvingats omforma sina bonusar - och flera av dessa har då valt att göra om bonusarna till sådana som är mer gynnande för spelarna. Vi menar då naturligtvis de omsättningsfria bonusarna - dessa är det bästa man som spelare kan hitta.

De enda bonusar som ligger i samma kategori är insättningsfria bonusar, men dessa kommer ofta med krav på omsättning.

Får vi välja tar vi en bonus utan omsättningskrav, alla dagar i veckan.

Några av de casinon som idag valt att lägga sina välkomstbonusar som bonusar utan krav på omsättning är bland annat Prank Casino, Klirr och Storspelare.

Är de lägre bonusarna här för att stanna?

Många spelare undrar om vi någonsin kommer återgå till "normalläge" gällande casinobonusar - och detta är en klart berättigad fråga. I och med att det ekonomiska rådande läget med stor sannolikhet kommer vara långvarigt, finns det en möjlighet att den svenska staten väljer att revidera spellagen så att de tillfälliga ändringarna istället blir permanenta.

Detta är dock ingenting som kommer ske i brådrasket - i första hand kommer istället ytterligare förlängningar troligen vara aktuella. Detta eftersom en ytterligare begränsning i den svenska spellagen skulle ha stora effekter, både för spelbolagen såväl som för samhällsekonomin.

Det innebär att det är många som skulle påverkas av en ändring i spellagen, varför en varig ändring först bör analyseras noggrant innan den genomförs. Å andra sidan har Ardalan Shekarabi visat sig vara väldigt på hugget under det gångna året - så ingenting är omöjligt.

Vad kan en permanent ändring av spellagen ge för konsekvenser?

Att det finns flera positiva aspekter av den tillfälliga ändringen i spellagen har vi redan varit inne på - till exempel har många casinon valt att ta bort sina omsättningskrav vilket blivit mycket uppskattat av spelarna.

Det finns dock även negativa sidor med en striktare spellag. Först och främst blir det en väldigt snedvriden konkurrens för svenska casinon gentemot utländska aktörer. Detta eftersom de senare inte alls behöver förhålla sig till den svenska spellagen - och därmed kan sätta vilka villkor de vill för sina spelare.

En ytterligare konsekvens av detta är att de svenska spelare som väljer att spela hos ett utländskt casino får ett kraftigt urholkat spelarskydd.

Det beror på att den svenska spellagen alltid har spelarnas bästa som grund, samtidigt som svenska spelare alltid kan få hjälp genom KO om de inte kommer överens med ett svenskt casino. Ett utländskt casino behöver inte förhålla sig till detta över huvud taget, och det är därmed upp till deras goda vilja om de vill komma överens med spelaren eller inte vid en konflikt.

Det ska heller inte stickas under stol med att en stor spelarövergång till utländska casinon kommer ge ett stort tapp i statskassan, då det är åtskilliga miljarder i skattepengar som kommer in från de svensklicensierade casinon som finns idag.

Sport

Lönetaken mer än fördubblas – tack vare OS

Premier Hockey Federation.
Sport
Sport Den nordamerikanska hockeyligan för damer, Premier Hockey Federation, mer än fördubblar varje lags lönetak till över sex miljoner i svenska kronor.
Och det finns även planer att etablera lag i Montreal.

Varje lags lönetak ska mer än fördubblas och investeringen ska även försöka hjälpa relationen mellan flera amerikanska och kanadensiska landslagsspelare, som vägrat gå med i Nordamerikas enda professionella damhockeyliga.

– Det är en fantastisk investering av ägandet, och det bekräftar verkligen styrkan i deras engagemang för att göra skillnad i damhockey, säger ligachefen Ty Tumminia.

Förutom att dubbla lönetaken för samtliga lag finns även en plan att etablera ett lag i Montreal och även utöka till en serie i USA.

Med den nya satsningen kommer även spelarna få fullständiga hälso- och sjukvårdsförmåner, antal ökade träningar och förbättrade faciliteter.

Detta är inte första gången som lönetaken har fördubblats i Premier Hockey Federation (PHF). För ett år gjordes en liknande investering och samtidigt lades ett lag i Toronto till.

Något som noterades av Tumminia var att ligan kunde skapa dessa avtal tack vare att det var ett OS-år.

– Det här är en mycket avgörande tid i damhockeyn. Det går inte att överskatta den inverkan som OS har på intresset och hur landskapet kan ändras efter Peking, sa Ty Tumminia.

Sport

Ymer chanslös: "Min serve svek mig"

Mikael Ymer nådde inte hela vägen fram mot Stefanos Tsitsipas i Australian Open.
Foto: Hamish Blair/AP/TT
Sport
Sport Australian Open är över för Mikael Ymer.
Svensken kunde inte skrälla mot världsfyran Stefanos Tsitsipas i första omgången.
– Han var helt klart bättre än mig i dag, säger Ymer efter 0–3 i set.

Ymer kom till årets första grand slam-turnering i tennis med en fin kvartsfinalplats i Adelaides ATP-turnering i ryggen. Men i Melbourne tog det roliga slut direkt.

Den grekiske stjärnan Stefanos Tsitsipas vann i tre raka set, 6–2, 6–4, 6–3, på centercourten Rod Laver Arena.

Serven svek

– Min serve svek mig i första och andra set. I Adelaide servade jag fantastiskt och i dag sade den bara nej. Det är lite annorlunda på en sådan här stor arena, tycker jag. Rutan känns liten och det känns svårt att få i väg den på samma sätt. Det var väldigt synd för jag tror att det hade kunnat se lite annorlunda ut om jag hade kunnat serva som jag gjorde i tredje set, säger Mikael Ymer.

Precis som när de möttes i fjolårets upplaga av grand slam-turneringen, då i tredje omgången, var Tsitsipas aldrig riktigt hotad.

Den 86:e-rankade Ymer hängde på fram till 4–4 i andra set, men Tsitsipas bröt hans serve till 5–4 och spelade sedan hem setet i eget servegame.

– Det var många långa bolldueller. Han gav mig en tuff match och kämpade på varje boll, sade Tsitsipas efter matchen.

Sverigeettan Ymer försökte stå emot i tredje set, men motståndet var numret för stort.

"Finns mycket att lära"

– Han var helt klart bättre än mig, men överlag känner jag att jag kämpade på bra, jag gjorde vad jag kunde, säger Ymer.

– Att få spela på en sådan här arena, mot en av de bästa i världen, det finns alltid mycket att lära. Vi får se vilka svagheter vi kan hitta som jag kan jobba upp till nästa gång.

Stefanos Tsitsipas möter 88:e-rankade argentinaren Sebastian Baez i andra omgången.

Ola Palmström/TT

Lasse Mannheimer/TT

Sport

Guldhoppets OS-uppladdning: Går upp 04.00

'Grundformen är den bästa jag någonsin haft. Jag ser mig själv som att vara den bästa skridskoåkare jag någonsin varit', säger Nils van der Poel. Arkivbild.
Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Sport
Sport Nils van der Poel lever redan i Peking-tid. Skridskostjärnan går upp klockan 04.00 under sin isolering i tyska Inzell.
Och känslan inför OS är bra:

Efter dubbla VM-guld och världsrekord på både 5 000 och 10 000 meter är Nils van der Poel Sveriges kanske största guldhopp vid OS i Peking i februari.

Efter den sista världscuptävlingen i Calgary i mitten på december åkte han ensam tillbaka till tyska Inzell där han legat i hårdträning sedan dess. Där har han finslipat formen inför OS. Och sedan omikronvarianten av covid-19 slagit till har det blivit en uppladdning i nästan total isolering.

– Jag har träffat få människor utanför träningarna. Det har inte varit askul, konstaterar han.

Men han klagar inte.

– Jag mår bra. Det är en viktigt del för att lyckas med min måluppfyllelse. När man är i sitt livs form känns det bra att göra det.

Långlopp och cykel

För det mesta har hans dagar sett ganska lika ut.

– Jag har kört två 10 000-meters lopp eller tre 5 000-meters lopp på förmiddagen. Och sedan cyklat i alperna på eftermiddagen, om det inte varit snöstorm.

Och han känner i kroppen att träningen har gett resultat.

– Grundformen är den bästa jag någonsin haft. Jag ser mig själv som att vara den bästa skridskoåkare jag någonsin varit.

En annan förberedelse för OS är att han börjat ställa om sin inre klocka. Tidsskillnaden till Peking är sju timmar. Och han är på väg dit.

– Nu går jag upp klockan fyra på morgonen, berättar han.

Hetaste guldkandidater

Förväntningarna på Nils van der Poel är stora. Men pressen tycks inte beröra honom. Att han hamnat i en situation där alla förväntar sig att han ska vinna och att nu bara kan förlora ett OS-guld viftar han bort.

– Vinner jag inte är det någon annan som presterat bättre än mig. Och de flesta människor i världen har aldrig vunnit ett OS-guld, men de mår bra ändå, säger han med ett skratt.

Under de fyra världscuptävlingarna i november och december dominerade han totalt. och tog hem segrar i samtliga 5 000- och 10 000-meters lopp.

– Jag trodde inte att jag skulle vara så bra, så överlägsen som jag varit, konstaterar han.

Men han tar ändå inte ut några segrar i förskott.

– Hela säsongen handlar om OS. Det gäller att vara bäst just den dagen det gäller. Jag får inte vara för kaxig. Men på 10 000 meter borde det gå vägen, på 5 000 är det ett öppet lopp, säger han.

Annorlunda träning

Att de nederländska motståndarna inte presterat som förväntat under säsongen innebär inte att de är ofarliga.

– Det kan tyda på att de lagt upp sin träningen annorlunda i år. Ingen ska tro att det här är klappat och klart.

Nils van der Poel är nu placerad i den bästa lottningsgruppen inför loppen i Peking och kommer att få gå i några av de sista paren, vilket ger kontroll på de andra åkarnas tider.

Den nybyggda arenan i Peking ligger på havsnivå vilket innebär att den inte är så snabb som höghöjdsbanorna. Det påverkar hans planer för OS-loppen.

– Jag kommer troligen att åka med målbilden att vinna, inte att slå rekord. Jag går på ledartiden och räknar sedan med att göra bra ifrån mig de sex sista varven, säger han.

Den 31 januari åker han till Peking. Tre ispass är planerade innan han ställer sig på startlinjen för 5 000-metersloppet den 6 februari. 10 000 meter avgörs fem dagar senare, den 11 februari.

Jonas Dagson/TT

'Jag har träffat få människor utanför träningarna. Det har inte varit askul', säger Nils van der Poel. Arkivbild.
"Jag har träffat få människor utanför träningarna. Det har inte varit askul", säger Nils van der Poel. Arkivbild.
Foto: Carina Johansen/NTB/TT

FAKTA

Fakta: Nils van der Poel

Född: 25 april 1996 (25 år).

Klubb: SK Trollhättan.

Främsta meriter: världsrekord på 10 000 meter (12.32,95) och 5 000 meter (6.01,56) båda satta 2021. VM-guld på både 5 000 och 10 000 meter 2021. OS: 14:e på 5 000 meter i debuten i Pyeongchang 2018. Junior-VM: guld på 5 000 meter 2014 och 2015.

Aktuell: ett av Sveriges största guldhopp inför vinter-OS 2022 i Peking.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL